Tuesday, March 25, 2008

Keluarga Sharlinie tertekan terima dua SMS ugutan

Oleh ZULKIFLI MANZOR

PETALING JAYA 24 Mac – Bapa Sharlinie, Mohd. Nashar Mat Hussian, 29, mengakui beliau dan keluarganya kini bertambah tertekan serta keliru mengenai nasib sebenar anak perempuannya itu ketika ini.

Mohd. Nashar berkata, keadaannya itu ekoran dua khidmat pesanan ringkas (SMS) berbau ugutan yang diterimanya daripada seorang individu tidak dikenali baru-baru ini.

Menurutnya, walaupun polis telah menahan seorang pemuda Pakistan berusia 32 tahun disyaki penghantar SMS tersebut, namun kedudukan sebenar anaknya belum diketahui.

“SMS itu meminta wang RM25,000 daripada saya sekiranya mahu Sharlinie dibebaskan.

“Saya tidak pasti sama ada apa yang ditulis melalui SMS tersebut benar atau tidak,” katanya ketika ditemui pemberita di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Petaling Jaya di sini hari ini.

Utusan Malaysia hari ini melaporkan seorang pemuda Pakistan yang mendakwa dirinya peguam, ditahan petang kelmarin kerana disyaki menghantar khidmat pesanan ringkas (SMS) ugutan dan meminta wang RM25,000 untuk ‘membebaskan’ Sharlinie Mohd. Nashar, 5, yang kononnya ada dalam jagaannya di Sabah.

Dia yang merupakan orang ketiga ditahan setakat ini kerana menghantar SMS ugutan berhubung kes kehilangan Sharlinie, direman selama empat hari bermula semalam hingga 26 Mac ini.

Lelaki Pakistan itu yang sebenarnya merupakan perunding teknologi maklumat (IT) menghantar SMS dalam bahasa Inggeris yang bermaksud, “Sharlinie dalam jagaan saya, disimpan di rumah Elisiah binti Abat, Kampung Rampai, Peti Surat 139, Kudat, Sabah.Jika anda bawa RM25,000 ke Sabah, dia akan dipulangkan. Jangan lapor kepada polis atau dia (Sharlinie) hilang selama-lamanya. QNB. 013-3653253).”

Mohd. Nashar berkata, beliau pada mulanya tidak percaya pada SMS itu ketika ia dihantar kali pertama, tetapi beliau menjadi takut apabila menerima satu lagi SMS daripada nombor sama.

Jelasnya, SMS pertama diterima pada 21 Mac lalu, kira-kira pukul 3.30 pagi manakala SMS kedua diterima keesokannya pada waktu hampir sama dan beliau kurang memahami maksud SMS tersebut kerana ia dihantar dalam bahasa Inggeris.

SMS kedua itu dalam bahasa Inggeris bermaksud: “Jika tak dapat RM25,000 sebelum Isnin, Sharlinie akan dibunuh dan dibuang ke Laut KK. Kamu diingatkan QNB adalah penasihat undang-undang Alqaiada, perancang pengeboman Lahore dan pembunuhan Benazir.”

Mohd. Nashar berkata, beliau dan isteri dipanggil polis hari ini untuk memberi keterangan dan menyerahkan sepenuhnya perkara itu kepada polis.

Sementara itu, ibu Sharlinie, Suraya Ahmad, 28, berkata, beliau tidak pasti sama ada SMS itu palsu atau benar kerana harapannya cuma Sharlinie ditemui secepat mungkin.

Jelasnya, beliau berasa amat sedih kerana masih ada pihak yang tidak faham akan kerisauan mereka dan mempermainkan mereka sekeluarga dengan menghantar SMS ugutan dan palsu.

“Sehingga kini saya yakin yang Sharlinie masih hidup dan selamat,” tegas Suraya.

- Utusan Malaysia

2 comments:

Adline Writes said...

Sanggup mereka mempermainkan orang dalam derita. Apa nak jadi dengan manusia.

Unknown said...

Berita dari MSNBC hari ini...

Happy Ending tetapi cuba renungKan
***********************************

Police free boy, 16, who was kidnapped as infant

RIGA, Latvia - A 16-year-old Latvian boy who was kidnapped as an infant could soon be reunited with his mother after a startling break in the case, authorities said Wednesday.

Investigators made the discovery after the woman who raised the boy in Daugavpils, near the border with Belarus, was arrested in a separate case and questions arose about the boy's identity, police spokeswoman Inguna Dunda said.

The boy had no birth certificate or personal ID code — obligatory in Latvia — which prompted investigators to reopen the 1992 kidnapping case that was closed six years ago because of a lack of leads.

A DNA test confirmed that the teenager was the boy who was kidnapped when he was just 1 1/2 months old, the State Police said.

The case has shocked Latvia, a country of 2.3 million, and particularly Daugavpils, whose 150,000 residents are mainly ethnic Russians.

Kidnapping denied
The woman who raised the boy denied kidnapping him and told police her husband, who died several years ago, had brought the boy home claiming he came from the Russian region of Dagestan, Dunda said.

Authorities placed the boy in a foster family and pending a custody hearing that will determine if he can live with his biological mother, who also lives in Daugavpils, Latvia's second-largest city.

The Ministry for Children and Family Affairs said that the custody court would weigh all factors — including the teenage boy's wish — when deciding where he should live until he turns 18.

Dunda said the boy was the only child for both his biological mother and the arrested woman.