Thursday, May 8, 2008

Police to bring anti-crime roadshows to kindergartens


KUALA LUMPUR: The police will embark on a roadshow to kindergartens to highlight to preschoolers the do's and don'ts to keep them safe.

City police chief Deputy Comm Datuk Muhammad Sabtu Osman said the roadshow, to be launched this year, would include talks and mini exhibitions on crime prevention.

“We want to impart the 10 golden rules on safety to these kids to identify danger and to react to situations,” he said after launching a joint anti-crime project themed Towards Safety, Unity, and Harmony 2008 yesterday.

The joint project by the police, RakanCop and Smart Reader Worldwide Sdn Bhd is part of the RakanCop for Kids programme to be launched this year.

Getting kids involved: Children performing during the launch of the anti-crime project in Kuala Lumpur on Monday.

DCP Muhammad Sabtu said the police also hoped to erase any fear the children may have of the police.

“Most pre-schoolers are four to six-years-old and that would be the appropriate age group to expose them to the awareness of crime and how to prevent it from happening,” he said.

DCP Muhammad Sabtu said the roadshow was important to check the rising crime rate affecting children.

He cited as example the brutal murder of seven-year-old Nurin Jazlin Jazimin, whose body was found stuffed in a bag at a staircase in Old Klang Road last September.

- The Star

3 comments:

Munira said...

Bravo! Establishing a relationship between children and the neighbourhood police is a good move. Raising awareness on "Stranger Danger" with the kids is a constructive way to deal with the issue at hand. Finally, something positive is happening.

Adline A. Ghani said...
This comment has been removed by the author.
Zulkifli said...

Satu cadangan yang bagus tetapi "awareness of crime and how to prevent it from happening,”adalah dengan mengetatkan undang-undang dan kalau boleh hukuman di buat secara live .....kita masih takut dengan bayang-bayang penjajah kerana hukuman masih dibuat dalam tembok penjara tanpa dapat dilihat oleh orang ramai...hukuman sebegini tidak akan mendatangkan keinsafan...kena adakan hukuman dikhalayak ramai...jenayah di Malaysia makin teruk...semua peringkat umur dari kanak-kanak yang baru lahir hingga orang tua warga emas pun tidak selamat dari Jenayah...bila nak berubah? kawalan kemasukkan pendatang asing? tak berubah juga ....takuk lama....orang bergaduh kat parlimen pun perkara remeh...pasal etika dalam parlimen...walhal isu ini lagi besar...sharlini sampai sekarang tak jumpa...apa cerita...pembunuh Nurin? sorry lah entah entah dia plan cari mangsa baru sebab tak ada trace walhal trace melambak termasuk CCTV etc...kecekapan polis kita juga perlu ditingkatkan....jenayah boleh dikurangkan dengan perubahan pada undang-undang dan kawalan kemasukan pendatang asing...yang nak bawa masuk tu pun kenalah tengok rekod jenayah dia orang...