Thursday, February 14, 2008

Protecting the victims' Legal Rights

I guess from now till the Election Day, we would be seeing more of Pak Lah's posters than Sharlinie's, hear more over radio & tv of the great deeds and promises of the BN and the "empty barreled" BA than news of Sharlinie's, and talk more about politics than concerns over our children's safety in the wake of Nurin's, Preeshena's and Sharlinie's mind boggling stories.

Well, this is only natural as the GE only come once every 4 or 5 years while child kidnaping/abuse/murder are now becoming much more frequent. One after the other making it as if part of the Malaysia's everyday stories.

Nurin's stories are now almost history, nothing much is happening. The murderer remained unidentified and the autopsy distributor, though identified, remained scot free.

While Malaysians in general will temporarily be focussing on matters pertaining to the future of the country by deciding whom they want to choose to form the government, there will be a group of Malaysians who will still be talking about the sad stories of the tragic cases.

This weekend, at the UKM Bangi Campus, the students of the University's Law Faculty would be organising a "People & Law" Seminar that would be focussing on the Rights of Victims.

I'm invited to deliver a talk, a short talk that is, on our experience on how the law and rights of the vitim was applied in Nurin's tragedy. Of course, I would have lots of things to say and I hope that I would be able to deliver them eloquently so that the public would understand the trauma, sufferings, shame, shock etc. etc. inflicted onto the family of the victim of which by the way would also be the victim itself.

I hope that with the dialog session with the law undergraduates and professors that follows, we (the family) would also be able to learn a thing or two on the rights of the family to correct any wrongs.

Talking about the wrongs in Nurin's case, there are at least 5 wrongs (that I could think of) that surely need to be corrected. They are :- 1. Initial inaction; 2. Speculative Statements and Press Reportings; 3. Leakage of DNA Results where parents being the last to know about it; 4. Distribution of Autopsy Pictures and 5. Commercial Dramatisation with slanderous messages.

All these matters are currently in the hands of our attorney. But since the Lingam's Royal Inquiry is taking precedence, ours will come in later. But don't get us wrong, all these wrongs are not our real priority, our priority is to get the murderer so that justice could be given to Nurin and most importantly, so that other children could be safer with the monster taken off our streets.

But the wrongs must still be highlighted so that no other victim would be experiencing the same wrongful treatment that Nurin's parents had to endure. Nurin Alert is a product to correct a wrong. Hopefully more other products could be introduced to safeguard the victim in relation to the other wrongs as mentioned earlier on.

Good Night & Happy Voting

Jasni AJ

21 comments:

Munira Mustaffa said...

You go knock 'em out, En. Jasni.

Zulkifli said...

If the autopsy distributor already identified can anybody do something about it? sue them maybe? macam macam penyakit...sini sana cakap pembangunan kemajuan, kebajikan...kes budak budak kena kidnap, jual jadi bahan lucah kat internet bukan dapat dikurangkan malah makin banyak...Marykate cadangkan kita baca kat TEMBAM punya blog pasal kes ni...dan saya dah buat...menakutkan..

seriously, politician hentilah cakap pasal pembangunan...keselamatan masih tahap hampeh...dulu cakap pasal gelang keselamatan akan dipakai pada penjenayah seksual...cadangan tinggal cadangan...

unicorn said...

"Nurin Alert is a product to correct a wrong"

Captivating words.

YOu got to do what u got to do JAJ!

now polices are focusing on GE alot..and what abt ninie?only god knows ..!

sagirls mummy said...

our good wishes will always be with you.

pendita_alam said...

telah sebulan solat hajat diadakan selepas solat jumaat...tapi..hari ini tiada lagi..dah lupa kot!

mrasd said...

Sebagai peringatan:
1/ Metro minggu lepas ada siarkan cerita ibu yg teramat sedit.. Ada suami kaki dadah, dera dan maksiat. Ada beberapa anak lelaki, malas nak kerja dan ada yg dikatakan kaki rogol anak orang. Tetapi tak de siapa yg hirau..
2/ Minggu ini plak, cerita pasal gadi (16/18 thn) yg kena culik, kurung (di kawasan tertentu) selama 10 hari dan nak kena jual... Tapi takde sapa yg hirau.
Masalahnya apa yg pihak masayarakat/kerajaan buat.. kes macam ni pun takkan dengar atau tengok saja..
Jgn lupa kita tak lantik polis.. Hanya kerajaan lantik polis.. Ha yg part kerajaan tu KITA SEMUA yg undi... Nampaknya kita semua BUTA n PEKAK.. hanya pandai menyalak ke BUKIT... Nak suruh org cari anak kita yg hilang.. tapi masalahnya kita yg pilih kerajaan yg sendiri tak nak tolong selesaikan masalah..
Saya bukan nak suruh pangkah mana mana.. tapi KENAPA kita semua PILIH kerajaan yg tak jamin keselamatan kita, keluarga kita, saudara kita, jiran kita dan masyarakat kita... Nampaknya kita semua SENGAJA tak nak anak kita dijumpai.. makna nya kita semua TAK MAHU penjenayah tu ditangkap... Maknanya kita semua mahu penjenayah tu BEBAS dan culik anak org lain pulak...

observer said...

Penculikan terus berlaku!Ketika saya berada tidak jauh dari Masjid Taman Medan,beberapa minit sebelum azan,kedengaran satu pengumuman yang dibuat dari dalam masjid menggunakan pembesar suara.Pengumuman yang agak panjang,kadang-kadang terputus.Inilah apa yang saya dapat dengar:Seorang lagi kanak-kanak telah diculik di Taman Medan pada hari Isnin lepas,baru 4 hari lalu.Kanak-kanak tersebut berjaya melarikan diri.Dia dikatakan diculik oleh seorang lelaki berkulit gelap dan gemuk,kemungkinan seorang warga Bangladesh.Lelaki tersebut membawanya menaiki motorsikal kesebuah rumah flat berwarna kuning.Kanak-kanak itu dikatakan telah dipukul.Kemudian dia berjaya melarikan diri,berjumpa dengan orang yang tinggal disitu dan bertanyakan dimana dia sekarang.Orang itu mengatakan tempat itu adalah Kajang.Kemudian kanak-kanak tersebut terus lari dan mendapatkan bas untuk pulang ke rumahnya di Taman Medan.Laporan Polis telah dibuat dan dia telah dibawa ke hospital untuk pemeriksaan lanjut.Saya tidak pasti berapa umur kanak-kanak tersebut kerana bunyi pembesar suara yang terputus-putus.Ini perkembangan yang sangat membimbangkan.

mrasd said...

Renungan:
Masa kecik dulu mak bapak saya selalu pesan jgn tinggal sembahyang, selalu wirid, solat hajat.. selalu mintak doa agar allah selamat kan keluarga, jiran, masyarakat...
Kalau ada musibah selalu solat hajat... agar allah tunjukkan jalan
Semua tu betul.. cuma sekarang ni ikhtiar kena lebih... solat dan doa itu perlu.. tapi kita kena jugak usaha.. 1/ cari budak hilang.. 2/ pilih pemimpin yg bagus... kalau doa tapi tak usaha cari atau pegi mengundi pun tak jadi

tehsin mukhtar said...

Jasni, that's such a great topic. I'm so glad they are having that talk. Tell them... for the sake of all the victims who never got justice...instead siap dirogol dan dibunuh berkali2 lagi oleh pihak media, pihak mahkamah, lawyers and the ignorant public. There should be reforms on the current laws and calls for ENFORCEMENT.

Eloquence comes naturally when words are coming from the heart. Don't worry.

unicorn said...

have anyone got the latest Mastika yet?

just finished reading on Dr sazali's article.Pakar hypnosis tuuu...

ada ahlinya nampak 'kwsn lapang,kilang lama..'

bila lalu NKVE , kwsn perumahan/komersial would be on ur right if u r coming fr shah alam/subang jaya/sunway pyramid and on ur left lepas tol ada kilang lama yg agak besar..ada ke polis intip & cari ninie kat situ..? ianya berdekatan dgn kwsn perumahan keluarga ninie & kwsn komersial tempat arwah nurin ditinggalkan. juz curious..


kes terbaru yg observer ckp tu membuat sy tersgt bengang!
Pihak berkuasa macam tak mampu nak buat lebih lagi ke...?
kalau hendak (tolong) 1000 daya tok...!

still i feel, penculik ninie sama dgn pembunuh nurin,kalaulah dpt detect panggilan yg dibuat 'dispatcher' mayat nurin tu,insaAllah dpt kesan dan ninie tak akan hilang..!post paid ke,prepaid ke, sejak 2 tahun lalu dah wajib daftar..kenapa tak buleh check?

akhir tahun lepas kat melaka, bangla umpan budak perempuan umur 12-13 thn masuk flat,budak itu ikut krn bangla tu selalu makan kat warung keluarganya.Bila masuk terus di pegang dan cuba dirogol ,ada kawan2dah tggu turn..budak tu melawan kuat lepas tu terjun tingkap kalau taksilap dr tkt 2,patah kaki.

pencabul bangla dpt ditangkap dan dibelasah o/ramai tapi kwn2nya sempat lari.

bangsa asing ini tak tahu dek untung betul ! tak macam zaman 50an ,60 thn dulu ya,dtg berniaga dan kembangkan ekonomi negara tapi skrng 'tribe' mana ni 'serang' negara kita..!!?

unicorn said...

bukan NKVE tapi NPE(new pantai expressway)

Nor Hayati Ariffin said...

Unicorn,
I've read the latest Mastika. I think the police should take Dr Sazali's way of finding Ninie into consideration.It will take sometimes but we are hoping for a good thing to come out.

By right, our country can already be 'declared' 'emergency' for children. Mana tak cam tu, negara sekecil kita, jumlah penculikan kanak-kanak sebenarnya besar.How about those not reported. Until the day Nurin's murderer being caught,children should be put into a stage where they must be accompanied by adults wherever they go. We don't want another children to fall victim to this psychopaths.

Zulkifli said...

main teruk dah kalau macam ni...semua pahedofile ni elok di belasah sampai mati...itu jer cara nak mengurangkan jenayah sadis ni berulang...

sakit betul hati kalau hari hari dengar budak kena culik...
undang-undang terhadap phaedofile dan kes keganasan rogol patut di ubah...tak ada nak hukum 20 30 tahun...

kes rogol hukumnya MATI...nak nak kalau terjadi pada kanak kanak...

unicorn said...
This comment has been removed by the author.
unicorn said...
This comment has been removed by the author.
unicorn said...
This comment has been removed by the author.
Zulkifli said...

setakat ini kita tidak nampak usaha usaha gigih untuk membenteras gejala phaedofile dan keganasan pada kanak kanak...

kalau e-mail yang diterima oleh unicorn itu betul...memang sah la budak budak tak selamat....

phaedofile perlu diistihar sebagai jenayah...bukan penyakit lagi tapi jenayah....buat satu law agar dia orang ni boleh dihukum mati...

ubah undang-undang menculik kanak kanak kepada hukuman yang lebih berat...

autopsy distributor pun "fail" apalah harapan kita pada pencarian pembunuh Nurin dan penculik Sharlinie...

ninie hilang dah terlalu lama....

unicorn said...
This comment has been removed by the author.
unicorn said...

for some reason ,i have delete the previous entry.

mungkin zulkifli je yg sempat baca kut.takpe ,asalkan ada orang tau siapa sebenarnya culprit yg dikaitkan dgn pilot with child porn tu!

torrent said...

sejak dua minggu ni, mcm2 janji dlm akhbar, ntah apa2 rekod kenaikan tertinggi dalam sejarah pembahagian gaji/bonus/untung ape2 tah oleh kerajaan..

susah sangat ke bapak menteri nak isytiharkan Nurin Alert jadi kenyataan?, sebab nampak senang jer tabur janji biler dekat pilihanrayer.

torrent said...

pasal child porn ni, aku heranla, naper tak banned je semua porn kt malaysia, alah bukan susah sgt nk banned, kan ade 12 website 'buat duit' kene banned oleh suruhanjaya telekomunikasi ke apetah ,
ape, matike dorg kalu tak dpt tgk porn.

child porn ni pun asalnya dr porn website,adala satu website porn melayu tu punyala bangga staff diorg smpai jemput orang dtg umahnya kenduri kawin dlm malaysia kt websitenyer, smpai tepek gambar kawin dlm website.

punyala tak takut ngn sesiapa, apasalla pihak berkuasa tk tgkap ke, hhmmm....