Friday, November 30, 2007

The 100th Day

Today is the 100th day since Nurin was last seen alive. What have we achieved so far in terms of catching the abductor or cum murderer?

Well, though I might be wrong, but going by Datuk Johari's statement on the matter as quoted by most major newspapers last week, when he said "Buat masa ini, media tidak perlulah tanya lagi (berhubung kes Nurin)" and his other statement of "Orang awam seharusnya memahami dan tidak mendesak pihak berkuasa, sebaliknya mereka perlu diberi peluang serta masa untuk menyelesaikan kes tersebut mengikut prosedur siasatan yang ditetapkan" I would think that unless the Police is really concerned for not making any further "false" arrests like the arrest of the 4 Malay chaps and the Simm Card swallowing Indon lady; and that they really have something up the sleeves, the case sadly seems destined for cold storage indeed, at least until the next abduction cum murder!

As for the case on the distribution of the autopsy pictures,it was as early as 3rd November when it was reported that the identity of the individual responsible for distributing the autopsy pictures has been identified and would be charged in court soon after. Well, it is almost a month now since that disclosure, just where's the culprit?

"Jangan buat spekulasi!", but it has been 100 days now, what else can we "buat"?

Anyway and on the brighter side, the CFNA Exco members will be meeting some government officials tomorrow in following up with the Nurin Alert initiative. Let's hope that this other wing of the government machinery could produce better results!

Jasni AJ

27 comments:

detective conan said...

assalamualaikum/salam sejahtera..

tak tahula kenapa sejak terpadang wajah adik nurin di dlm berita tv3 hari tu, hati saya terasa tersangat pilu dan terhirisss.pagi tadi pun masa on the way nak gi keje sorang2 wajah tu bermain2 di mata dan minda.wahai kekawan marilah kita berdoa beramai2 di pagi jumaat ini agar allah memberi pertunjuk di dlm penyiasatan kes ini. walaubagaimanapun kita sedia maklum yg menyiasat adalah "mereka".sejauh mana mereka menyiasat kes inipun kita tak tahu.ya allah bantulah hambamu ini .amin

-zaza:o:binxz- said...

amin...

Seratus hari... and barely any news on solving the case.

Sickening.

Zulkifli said...

Waalaikumsalam,

kita sentiasa berdoa dan berharap pihak berkuasa membuat tindakan serius dalam isu ini ....orang ramai tak akan buat spekulasi kalau kualiti kerja bagus ...

yang gambar autopsy tu bila nak ambil tindakan...? kalau dah tau siapa culprit dia apa lagi dakwalah...

azryna said...

How can one get over it.. everytime I think about adik Nurin and her tortured, heart wrenching days.. Ya Allah...

MaryKate said...

100 days. No news. No leads. No need to speculate. No answers. No clue. No nothing.

Sometimes, I think whatever the Police do or say and reported by the media is just to make us happy and quiet, for that moment. After the drama has gone, it's back to normal, go back to your old lives citizens and dont bug us (the police) anymore.

It's both sad and sickening.

izsahani said...

aku dah lama tak enter comment sebab aku dah tak tau nak kata apa lagi dah...dah naik menyampah menunggu buah tak jatuh.

Bukankah hak rakyat untuk bertanyakan progress case Nurin Jazlin? Sebab ini melibatkan keselamatan rakyat sendiri..termasuk anak2 polis yang terlibat dalam penyiasatan case Nurin.

Tehsin Mukhtar said...

If u read mastika, a 4 year old was also subject to abuse by the bastard and was found wth her usus out her rectum...i don't know why the police do not find this disgusting enuf to really work on it...Im so pissed that the manjung molester who did the same to two other girls got such a light sentence...im so pissed that PAk Blah or Nazri Joker tak call for review of sentencing in cases yg dapat tangkap...shahrizat...speak up la for women and kids...kalau nak harap semua citizens buat, apa ke jadahnya korang in office???? only to kaut harta and make yourselves richer and richer and lost in your own safe, secure, untouchable world?????

azizuLHakim said...

hmm..aku pun tak tau nak ckp ape dah...
tunggu punye tunggu..
ape pun takde..
lagi satu...perkara lain aku rase ade gak mengganggu sisatan..
contohnye...
perhimpunan yg tak bawak ape2 faedah ni..BERSIH la..HINDRAF la...
bende2 ni distracting la..
tak yah la buang mase ngn sume2 ni..baik bersatu..cari pembunuh tu...
and elakkan terjadi lagi pada masa akan dtg...

Zulkifli said...

agree that some sentencing need to be review...banyak undang-undang outdated kena ubah ...dan pegawai pegawai kena ubah ...

Zulkifli said...

azizulhakim, aku bukanlah penyokong demonstrasi tapi Bersih rally dan Hindraf rally berlaku lama lepas kes Nurin berlaku...

jadi kelewatan yang berlaku ni bukanlah sebab kedua dua perhimpunan tersebut ...melainkan perkara ini memang biasa berlaku kat jabatan-jabatan kerajaan iaitu sindrom "slow"

detective conan said...

yesssss, tepat sekali zulkifli,2 perhimpunan tu tak ada kaitan dgn kes jenayah ni. ianya 2 kes yg berbeza. setiap department ada sub division, .berita perhimpunan yg dikecoh2tu pun salah satu strategi mereka utk membuat rakyat semua lupa tentang kes2 yg terbengkalai ni.

Zulkifli said...

betul tu D.Conan, kes-kes bunuh anak anak ni adalah kes high profile yang perlu di beri perhatian...kes macam ini melibatkan anak anak kita ...bukan itu shaja entah berapa banyak kes rogol dan bunuh, kidnap budak belum selesai lagi...


harap harap pihak pihak tertentu bagi tumpuan pada kes kes ini...jangan cuba alih perhatian pada kes kes political semata mata...

bakaq a.k.a. ~penarik beca said...

Kalau apa-apa tak betui dalam berita ini, harap beritau saya di sini

Adli syahiran said...

mula sekali Al-fatihah kepada adik nurin,

tak ada apa nak dikata cuma nak bagi tahu,kemungkinan besar syaitan yang melakukan jenayah itu adalah orang yang berpendidikan tinggi,yang tahu selok belok menghapuskan bahan bukti,dan bukannya syaitan tepi jalan.Tapi ingat kalau dia terfikir yang dia pandai melepaskan diri dari tangkapan,jangan lupa orang sarawak ada cara trandisional nak mensasarkan nya...kepada pembunuh nurin itu..makan lah nasi banyak banyak dan puas puas...

Adli syahiran said...

Al-fatihah kepada adik nurin,


tentu seronok pembunuh nurin tu sekarang ini,aku tahu dia pun tengah baca blog ini,dengan harapan akan banyak lah komen komen yang menghiburkan hatinya..tapi ingat..AKU BUKAN NAK BAGI KOMEN..AKU CUMA NAK BAGI KAU AMARAN...SEBAB AKU TAHU KAU SEDANG BACA BLOG AKU INI...dan kau boleh lah kirakan detik demi detik bermula sekarang....cara kau memang bijak tapi kau terlupakan satu saja bukti yang kau tinggalkan...UDARA yang kau sedut..kau tidak akan paham sebab kau tak perlu paham kau hanya perlu tanggung akibatnya...

Zulkifli said...

bakaq a.k.a ...kalau betul kes Nurin ini akan di peti sejukkan ...aku adalah orang pertama akan menjadi Jebat Derhaka mengundi parti pembangkang...biar aku memilih policy dan law maker yang boleh gubal undang-undang yang lebih baik...aku bukan kaki perhimpunan haram tapi detik pemangkahan akan tiba sekiranya by G.E nanti tidak ada kabar berita...

aku kecewa....benar-benar kecewa ...siapa-siapa nak kutuk aku kutuk la...aku dah tak larat tak dapat tidur malam...mengapa jadi macam ni...apa dah jadi dengan kes autopsy...?

bagi aku kalau kematian Nurin tak dapat pembelaan inilah jawapan aku pada G.E nanti...

kak ngah said...

minta pihak berkuasa POLIS & IMIGRESEN serbu di bukit belakang tangki air di seksyen 4 Wangsa maju. ramai nya bangla & indon berkubu kat situ.

Takut nanti anak kita "dikerjakan" kat atas tu...

Kalau ada anak VIP yang kena macan arwah, mesti cepat dapat tangkap...

unicorn said...
This comment has been removed by the author.
unicorn said...

zulkifli dan lain2,

aku juga tersgt kecewa.perasaan aku sebenarnya lebih teruk semasa nurin hilang dulu,tanpa pertalian darah, aku dpt merasakan seksanya arwah...doa demi doa aku panjatkan agar nurin dikembalikan sebelum puasa ,bila puasa berlalu ,berdoa lagi agar dikembalikan sebelum raya..namun Allah swt yg melaksanakan semuanya.nurin dikembalikan dlm sekujur tubuh kaku dan kering.Hati bagai berderai & renyuk...oh Tuhan,mengapa KAU benarkah ini semua berlaku? namun aku terus berharap pembunuh2 berhati iblis itu ditangkap sampai hari ini..!

frankly,aku dpt rasa dr awal lagi kes ini akan jadi 'cold case'.my cousin seorang lawyer pun ,ada quote kalau dah begitu caranya (polis)bertindak dan jwpn dr dato' johari dan reaksi IGP agak 'negative'(IGP earlier sounded very convincing but it slowly decreasing over time..!)maka harapan jadi 'cold case' sgt besar.

penarik beca,
betul kah 17 kanak2 bwh 10 thn masih belum ditemui? apa dah jadi? apakah ada team khas untuk kes2 ini? patut juga ada reporter khas untuk kes2 begini.kesianlah pd kanak2 yg tak bersalah dan defenseless ini, they r only children....

kak ngah(nurin jazlin),

sudah 100 hari rupanya,bermula detik gembira untuk memiliki penyepit rambut namun berakhir dgn 27 hari penyeksaan dan pembunuhan yg zalim keatas tubuh kecilmu itu.

kak ngah,
kau sekarang aman di sisi Maha penciptamu yg amat mengasihimu namun DIA ada rencana sendiri.kdg2 tertanya2 adakah doa2 hambaNya yg kerdil ini tidak layak didengar oleh Maha suci ...?

kami disini hamba yg hina lagi berdosa ini hanya mampu berdoa terus agar iblis2 yg menzalimimu ditangkap atau dihukum sebagaimana zalimnya kak ngah diperlakukan dulu.

alfatihah

erma said...

unicorn.... firasat aku samalah mcm yg cousin ko (lawyer) ckp tu...

dah tak ada bahasa lagi dah nk gmbrkan betapa frustnya aku dgn perjalanan kes ni ...

nasib baik la aku tak dak sedara ngan polis... kalu dak... mau aku perang sabil ngan dia.... JAHANAM !

benHARPERbenLUDIN said...

lama aku tk masuk blog ni...rupa2nya time aku masuk ari ni adalah hari ye ke-100 kes adik nurin berlalu begitu shj tanpa ada news yg very convincing which will bring the arrestment of the killer(s?)

pokcik kecewa+sedih+risau+takut yg amat sgt..

err..nurin alert apo citer? how to sign up for the committee?

sorry la..lama tak ziarah blog nih

unicorn said...

kak ngah yg mintak polis/imigresen serbu kubu warga asing di sek 4,wangsa maju tu HARUS repot polisi bukan dilog ini.

ada baiknyer kok ade sedara mare/kawan-kawan iblis2 laknatullah tuh yg dok berkelompok kat situ..mane ler tau

bakaq a.k.a. ~penarik beca said...

Sori, Bro!

Tsilap taip. Dah dibetuikan macam ni:

Dalam posting terbaru beliau dalam blognya (nurinjazlin.blogspot.com), berdasarkan kenyataan Timbalan Menteri Keselamatan Dalam Negeri, Datuk Johari Baharum, sambil menyatakan beliau mungkin salah, Jasni bimbang kes tersebut akan dipeti sejukkan, sekurang-kurang sehingga satu lagi kes penculikan dan pembunuhan.

...but the edited version will take time to appear...

Sekali lagi, sori, Bro! Tabik, tabik, Bro!

Jasni AJ said...

Thanks Penarik Beca. I really appreciate it.

Jasni AJ

torrent said...

dalam sejarah aku baca blogging ni, blog ni lah paling byk sekali orang komen dlm malaysia,so ini menunjukkan betapa ramai antara kite mmg amik berat psl kes ni. apekah patut kite buat perhimpunan aman ramai2 tuntut kerajaan amik berat psl ni, or tuntut hidupkn cepat nurin alert..
kalaulah buat camni kang smpai 1- 2 juta orang kang turun kl, aku yg duduk ceruk dunia pun sanggup datang..

berangin said...

Assalamualaikum,

It has been more than 2 weeks I haven't been here..tup..tup dah 100 hari.

To Jazimin..have a wonderful life ahead at your new home..though we cannot let bygones be bygones..but life must go on..Allah sahaja tempat kita bergantung.

Bro Jasni, how was their trip to umrah..Cerita lah sikit..ok

Anyway, like it or not, what Torrent suggested is though kind of unpleasant but need to be done. Dah tu..lembab sangat...depa buat dek aja. Kita kena asak lah sikit.

Adli.. whatever is in your mind..just go ahead..bukan provoke tapi bagi kata-kata semangat..

Nurin...we will never stop..we're still counting & waiting...the day will come..ALLAH MAHA MENGETAHUI..

N_Isa said...

Way to go Tehsin...you've said it all!!!!

Saya pun dah lama tak komen apa2 wpun check blog ni almost everyday. Terlalu kecewa sbb polis lembab sangat. Dan takkanlah takde sorang pun dlm malaysia ni yang tak kenal mamat naik motor tu. Wpun tak nampak mukanya, tp klu kita biasa ngan orang tu, tengok bentuk badan dan cara jalan pun boleh cam. Saya rasa video footage tu perlu disiarkan secara consistent on TV sampai penjenayah tu tertangkap. Buat masa ni orang yang ada internet access je yang dapat byk maklumat tp majoriti rakyat malaysia takde semua kemudahan tu. Dia orang cuma baca paper dan tengok TV. Klu video tu dpt disiarkan everyday kat TV, mesti ada yang cam mamat tu akhirnya...
Bro Jasni atau sesiapa saja, cubalah mainkan peranan utk dptkan sokongan media elektronik.