Monday, November 5, 2007

Dad regrets leaving her at home alone

By Rahman Daros

“MY only mistake was that I left her alone at home. Now I regret what had happened.”

This came from the 40-yearold father of Preeshena Varshiny, whose body was found sprawled on the ground fl oor of up-market Casa Mila Tower Condominium in Jalan Bukit Idaman 3/1, Selayang, last Thursday.

The nine-year-old pupil of Sekolah Kebangsaan St Mary in Selayang, is believed to have been brutally raped and sodomised before she was thrown from a balcony by her assailant.

She was clad in a blue T-shirt and a pair of shorts when she was found by a condominium security guard at 4pm. The keys to her apartment were found near her. Her father, who spoke on condition of anonymity, said his daughter had been left home alone since last month after his wife found a new job.

“We had planned to transfer her to another school in Kepong next year as it is nearer to my brother’s house in Taman Ehsan but it is too late,” said the marketing and technical manager of a security equipment company.

He said his wife had just started working again after being a housewife for two years.

“We needed more money as our children are growing. But I never thought it would lead to this,” he said. He said they bought new Deepavali clothes for Preeshena last week and she liked them very much.

“We had planned to go shopping together last Saturday. We don’t celebrate Deepavali, but my parents do. It saddens me that she didn’t get the chance to wear the clothes,” he said, tears welling up in his eyes. He said he believed the suspect is familiar with the area.

“Whoever killed my daughter must have been monitoring what she did, what time she arrived home from school and what time I came home,” he said. He said he did not have any enemies.

“Now, I don’t trust anyone,” he said. Checks at the condominium yesterday revealed that it is not equipped with closed-circuit television cameras, except at the entrance.

“I moved here about two and a half years ago because of its security. It’s a gated community with guards all around,” he said.

He described her daughter as a hardworking child who would do house chores every day after returning from school at 1.30pm.

“She would fold the clothes and clean the house. She never complained. She was a hardworking girl,” he said. Preeshena’s 30-year-old mother, who also wanted to remain anonymous, wished that she had never taken the job.

“Now, I regret taking the new job as I had to leave her alone at home. We always taught her to be careful, especially after Nurin’s (Jazlin Jazimin) case.

“I told her what rape was all about, the improper touching by strangers and all the precautions. I’m sure she struggled with her killer as she was a tough girl,” she said. The security guard who was on duty on the day of the incident, said he did not hear anyone screaming on his watch.

“I only heard a loud sound, like something exploded. I thought one of the machines at the laundry shop on the ground floor had exploded, because it was so loud,” he said.

The guard, who also refused to be named, said he was told that four men, a security guard and four foreigners, in their 20s and 30s, were picked up on Friday night to facilitate investigations.

Gombak police chief Assistant Commissioner Mohd Abdullah said no arrests have been made. “We are still investigating,” he said.

It was reported that the victim’s apartment was locked and that there were no signs of forced entry.

Preeshena’s slippers were still in front of the door.

Police are also looking at the possibility that the victim had been taken to a vacant unit on the second floor where she was believed to have been attacked and murdered.

- The Malay Mail

59 comments:

Zulkifli said...

saya tak dapat nak salahkan bapa dia dalam hal ini sebab itulah realiti kehidupan...parents kena kerja dan anak terpaksa ditinggalkan...desakan hidup di K.L menjadikan kita hamba pada dunia....dan anak-anak jadi mangsa...

kalau tidak pada penjenayah di luar...mangsa pada pembantu rumah dan sebagainya.

penjahat berhati binatang pula makin banyak...apa lagi nak di katakan...

ini ada satu poem dari seorang kanak kanak dari Africa ..hayatilah poem ini...

walaupun tidak ada kena mengena dengan kes ini tapi cetusan rasa seorang anak yang tidak berdosa itu sepatutnya di fahami oleh semua orang...

semua sistem kehidupan kita kena berubah...untuk menjadikan dunia ini tempat yang aman...

bila kehidupan terlalu material (kehidupan semua nak kena bayar, tol, tandas, cukai pelbagai) maka ini lah jadinya

nah poem tu

This poem was nominated by UN as the best poem of 2006, Written by an African Kid

When I born, I black
When I grow up, I black
When I go in Sun, I black
When I scared, I black
When I sick, I black
And when I die, I still black

And you white fellow

When you born, you pink
When you grow up, you white
When you go in sun, you red
When you cold, you blue
When you scared, you yellow
When you sick, you green
And when you die, you gray

And you calling me colored??

RULZA said...

kita mlihat kejadian yang menimpa preeshena dari pelbagai pandangan....entahlah siapa yang patut dipersalahkan...sikap endah tak endah masyarakat atau kepedulian mak bapak dalam hal keselamatan anaknya..

selama ni kita rasa tempat paling selamat adalah kediaman kita..tapi tgklah sekrang, benda jahat ni masih juga boleh berlaku dalam rumah kita....

sekarang ni kita kena ajar anak-anak kita keadaan apa yang dikatakan BAHAYA dan SALAH...
apa patut buat...


nak kenal sex maniac ni pun bukan mudah..takda ciri-ciri khas yang kita boleh tgk...alih-alih org yang kita percaya pun leh jadi....dalam rumah kita sendiri pun boleh jadi ada..kalau tak mana datang istilah "haruan makan anak"..camana nak tgk???

entahlah..kita makin parah....dan betul..kita makin jadi hamba kepada dunia..desakan hidup..desakan nafsu... desakan syaitan....

saya dah tak yakin bahwa kes ini akan menemui penyelesaiannya..lihat sajalah kes-kes yang terdahulu...berapa ramai yang belum terbela....sya bukan berputus asa dan berpandangan negatif cuma saya yakin allah tetap ada..ada hikmah dan sebab allah belum buka jalan...

yang pasti tunggulah balasan allah nanti...memang sape yang buat kerja jahat ni memang celakalah...memang celaka..(MARAH BETUL!!!!)

dengan kejadian yang menimpa..kita yang patut berubah..banyak benda yang patut diubah....pastinya SIKAP...!!SIKAP-SIKAP yang akan merubah keadaan ini dari tidak tejadi lagi....

Zulkifli said...

kalau dah kat kawasan ada guard pun kena apa citer? pak guard tu buang kerja jer la...banyak pak guard jaga bangunan tidur jer semua...macam mana nak jadi pak guard...sendiri pun tidur...

kadang kadang pak guard macam tak ada displin semak semacam...muka serabai...pakguard pun teruk pada penyamun..cam na...silap silap ada rekod jenayah...

patut dia orang ni kena hantar trainning...badan kasi fit...displin...amik yang bersijil jer iaitu sijil guard ke apa ker ...ini semua main sauk jer...yang pegang senapang cam karekter askar lawak dalam ali baba bujang lapok pun ada ..cam na nak lawan orang jahat...

benda cam ni pun nak kena orang ramai fikirkan....

Zulkifli said...

harap polis ada simpan DNA kejadian yang berlaku pada budak ni dan compare dgn DNA yang terdapat pada Nurin dan dua budak kampung baru tu...kalau sama....haaaa senang citer...4 dalam satu la jawabnya...

RULZA said...

kita melihat permasalahan ini dari pandangan kita..dari value kita sendiri..
what actually happened we do not know....

memang pun sekarang ni pakguard ni men amik saja..bangla pun leh jadi pak guard...taktaulah layak dari segi mana..dia layak sebab gaji leh bayar siket agaknya...

banyak cakap tentang salah org pun tak guna juga....meh kita semua ubah sikap kita untuk betul-betul jadi masyarakat minda kelas satu...kita sendiri yang mula dulu....

lebih prihatin..
lebih sayangkan jiran..
lebih peka...
lebih peka...
lebih peka...
lebih baik...
lebik baik...
lebih baik...

aidaali said...

We just can't trust anybody anymore...i can just imagine the mother telling the guard/neighbours "Mintak tolong tengok2kan sikit anak i ya bila dia balik sekolah nanti...tak de orang kat rumah"...there you go...terlepas satu info kepada orang luar...then, macam2 boleh jadi...i feel so sad for the girl and hope the family is coping well and stay strong.

izsahani said...

aku setuju ngan hang semua...desakan hidup menyebabkan ibu bapanya terpaksa tinggalkan dia sorang2 kat rumah. Itu pun bapak dia dah risau dan planning nak tukarkan sekolah supaya balik sekolah, boleh pi rumah pak sedara dia...tapi Tuhan terlebih dahulu menjemput Preeshena kembali kepadaNya.

Jangan lah kita salahkan mak bapaknya kerana tinggalkan dia kat rumah. Betul kata Zul, desakan hidup di KL. Sorang je bekerja, susah..nak bayar rumah, keta, api air, sekolah anak, etc.

aku pun tak sampai hati mengkritik ibu bapanya lebih-lebih sebab berat mata memandang, berat lagi bahu memikul. Bagi sesetengah pihak, mak bapak akan dipersalahkan kerana tinggalkan anak sorang2 lah etc tapi depa tak mengalami kesusahan seperti mereka ni. So depa takkan faham. Jadi saya mohon sesiapa yang rasa mak bapak dia salah, fikir lah dahulu. Bukannya apa...nanti esok2 kena kat kita...

Na'uzubillah mizalik....

Zulkifli said...

masalahnya kita ni cuma dapat bagi idea...ye ler kalau kita amik bangla jadi pak guard...sekali tengok dia penjenayah kat bangla..cam na..? tu la masalah dengan sistem pemgambilan pekerja kita..nak lantik orang kita yang lebih layak dengan gaji tinggi sikit tak mau..kedukut...dah tu jadila cam ni...

bas driver pun crook...sampai bila time nak raya berduyun duyun bas eksiden...bukan tak boleh amik bekas penjenayah bekerja boleh tapi bukan benda yang "deal" dengan orang ramai...

kalau deal dengan besi ker, pokok ker boleh la...contoh bekas perogol...bagi la kerja kat kilang besi...atau kilang buat berus dawai...bagi kerja jaga kat kolam mandi memang la cari nahas...kesesuaian kerja

memang setuju kita kena ubah sikap...tapi sikap kita berubah bermusim....harap dua kes ni akan jadikan kita lebih bersatu padu...

dah berapa kali pakcik cakap RUKUN TETANGGA hidupkan balik....

degil ...ha kannnnnn

Tehsin Mukhtar said...

For all we know, it could have been a neighbor. Yang tau gerak geri keluarga tu. Tak semestinya guard...

Memang realiti hidup, tapi the least the parents should do is leave a phone with the kid. at least dia bole call dari dalam rumah.

RULZA said...

betul jugalah bila dipikirkan....
kita ni hidup dah jadi hamba kpd duit...takde duit pun susah ..ada pun susah...

kenapa pak guard tu dia amik yang lebih kurg----sebab nak cut cost...

kenapa sekrang ni ramai yang susah nak lampiaskan nafsu dah susah nak kahwin----hantaran tinggi dan banyak pulak prosedurnya walaupun ada pronya....

kenapa leh jadi ekseiden, bas ekspress----sebab nak kerja trip..nanti dapat dwet lebih...

kenapa ibu bapa terpaksa tinggal anak kat rumah atau hantar saja ke rumah kebajikan...----sebab taraf hidup yang maikn tinggi..pampers, susu, sekolah, sumer pakai duit...


semua pasal duit...dari my poin of viewlah...walaupun sebenarnya banyak faktor lain....

Zulkifli said...

yup ...handphone ada yang murah punya...sad but true...tapi kita masih tak belajar dari peristiwa yang terjadi...budak kena rape dengan jiran dan sebagainya...sekarang dalam rumah sendiri..esok entah apa
...

RULZA said...

umah dia telefon talian tetap pun takde ke..???

pelik kan...?

ke mak ayah dia tak terpikir yang akan berlaku bahaya kat lam umah dia....

RULZA said...

tak pernah terfikir...??

bahaya macam..

kebakaran ke?
patah riuk, terseliuh ke?
deman ke?

Linda said...

Apa pun yang dah terjadi, nasihat saya kalau kita nak hentikan dari perkara ini terus berlaku, kita kenalah fikir mana yang lebih utama. Jadikan keselamatan anak-anak itu nombor satu. Sekarang juga kita kena hentikan meninggalkan anak di rumah tanpa pengawasan orang dewasa, hentikan anak berjalan di waktu siang dan waktu malam seorang diri tanpa pengawasan orang dewasa yang dipercayai.Usahakanlah mencari jalan untuk anak anda dilindungi. Kasihankanlah anak-anak kecil ini.Mereka tak tahu apa- apa. Keputusan kita boleh memberi kesan pada masa depan anak-anak kita. Kita usahakan dulu caranya. Nak tak nak, kita kena cuba dulu cari jalan supaya anak tak ditinggalkan seorang diri.Jadikanlah keputusan untuk meninggalkan anak seorang diri itu merupakan langkah terakhir kita semua.

RULZA said...
This comment has been removed by the author.
RULZA said...

ingat masa dulu-dulu..
macam mana org tua mengawal anaknya...
satu kampung kenal sape anak sape....
jangankan keluar malam....pergi mana pun tak berani tak bgtau...

kalau ada org datang cakap yang anak kita curi rambutan(cnth) time tu jugak kena sebat sampai rasa nak patah pinggang....


nilah zaman kecil saya...

tapi kita sekarang...........jiran sebelah ruamh pun kita tak endah...kalau datang bawak cerita pasal anak kita kang dihambur dan diperli pula ....baru nak tunjuk prihatin.....

Zulkifli said...

entah la....susah hati la cam ni...dulu aku masa kecik kecik main polis sentri..pergi mengaji malam malam in group tapi balik sorang sorang..masa kecik dulu takut hantu ..sekarang takut kat orang..sebab orang jahat kalahkan hantu setan iblis pelesit dan spesis yang sama.......sekarang ni anak kena kawal 24 jam...adui....tolong la jadi kan Malaysia kembali aman dan damai...

kalau macam ni susah ..anak anak tak berdikari...tapi kalau nak ajar mereka berdikari dah pulak takut kena kidnap takut itu ini...

at the end of the day anak anak jadi tahanan di negara sendiri...itu tak leh ini tak leh..

camna nak jadi bangsa terbilang kalau sekarang ini kita telah terpaksa menjadi terlalu berhati hati..dalam hal ini pihak berkuasa dan masyarakat kena bersatu padu...banyak sistem kena ubah...

termasuklah sistem pengambilan pekerja...dan pekerja pekerja asing..."rekod" kena teliti...

aku takut kalau macam ni budak jadi fobia...jadi pengecut...
lama lama duduk rumah jadi obesiti..masalah kanak kanak sekarang...nasib yang kita kena terima sekarang..that's why sistem rukun tetangga yang melibatkan jiran jiran kena hidupkan semula...

budaya satu padu kampung kita dulu dulu kena hidupkan semula di bawa ke bandar....aku nikah dulu satu kampung tolong masak nasik..sekarang semua catering...cam na nak satu padu...masyarakt dah lemau...orang kena rogol sebelah rumah pun takk ada orang nak amik tahu...aku marah ni...

yes handphone memang kena pegang sorang satu...pihak sekolah kena benarkan anak anak bawak phone kesekolah...

seriously anak lelaki dan anak perempuan aku aku akan masukkan kedalam kelas mempertahankan diri..tapi dalam masa yang sama tak juga boleh biar dia orang main main kat luar tanpa supervision orang tua.. siapa nak kita salahkan kalau bangsa Malaysia (MElayu Cina India) jadi bangsa yang penakut di masa depan?
habis nak kuar kat pagar depan pun dah takut...


kalau tak kawal jadi naya..maknanya kena pantau sentiasa...siapa salah..

salah kita sendiri...cuba kot kalau ramai ramai buat rukun tentangga hempok mana mana penjenayah...penjenayah tak akan berani datang area tu lagi...

sedih dengan nasib anak anak sekarang...apa nak buat Malaysia boleh...kalau boleh kita semua nak harsher punishment pada penjenayah...buat hukuman sebat khalayak ramai...gantung khalayak ramai..tunggu apa lagi? aku sedih betul dengan kejadian macam ni...

MaryKate said...

I posted this comments on Temban's blog:
Good Morning Tembam,
I am so sad 2 more children dead and my heart bleeds for both children and parents. I used to leave my 3 kids at home when I go to work at my nearby office, I dont think I can do that now. It’s not safe everywhere, not even our own home. Seems like we have to guard our children 24/7. I agree with you that this could be a copy cat murderer. When the Police fail to find Nurin, and failed to capture her murderer/s, they failed BIG TIME. All the wrong messages sent out to would be paedophiles and killers, that they can do anything they want and GET AWAY WITH IT. Its proven with Nurin’s case-murder unsolved!

From the website www.projectsafechildhood.gov, President George W.Bush make a strong statement as follows:

“Our nation has made this commitment: Anyone who targets a child for harm will be a primary target of law enforcement. That’s our commitment. Anyone who takes the life or innocence of a child will be punished to the full extent of the law.” President George W. Bush, October 23, 2002

“We cannot, and we will not, tolerate those who seek to abuse or exploit our children.” Attorney General Alberto R. Gonzales, April 20, 2006

Malaysia has evolved tremendously in the past 50 years and I share the same sentiments with you as to our previous and current leaders. Before we can move on to a be a greater country in 2020, let’s start with the basic first, SAFETY FOR OUR CHILDREN, SAFETY FOR US. It is shameful and appalling to read ACA investigation on our top gun for 27millions, shameful to us Malaysian and to the world. What is happening, the Government and Police who are responsible to protect its people are more interested in their personal gains and vested interests, is this why crime rates is at the highest? Killers roams freely in our society, parents living in fear and locking up their children.

Nurin, Kha Man and Presshena was unnecessary death, irrespective of parents fault or not. It seems now their deaths have come full circle, its no longer just one Nurin, but the 3 children respresenting our 3 major races. This shows that the killers are bolder and more daring, they seemed to be very confident that they will not be caught, and extremely SAD to say, this may well be the case.

If only we have this commitment from our PM as what Bush did, NurinAlert will be up and running immediately, rather than going the usual, slower pace.

How many more deaths before we get the killers, how many more deaths before our Government and Police realised that its people are suffering. So sad

I SUPPORT NURIN ALERT

izsahani said...

In today's Star Online:
http://www.thestar.com.my/news/story.asp?file=/2007/11/5/nation/19380314&sec=nation

"The 40-year-old said that Preeshena had called him on Wednesday and informed him that someone had knocked on their front door loudly. The father told her not to open the door."

Therefore, tak baik kita tuduh mak bapak dia tak de tipon kat rumah. Kita tak tau apa sebenarnya berlaku. No force entry, house keys were next to her body, and her father said she never left home without her slippers but her slippers were still at the front door.

Masalahnya, kalau dah kena rasuk setan, macam2 idea HANJING2 ni boleh pikirkan.

nazura said...

Sedih Nurin tak habis lagi,dah timbul bkan satu dua dah berlambak-lambak baca hal rogol merogol ni. Yang paling aku heran kerajaan ni buat dek aje bila orang suruh bagi stiffer punishment kat hanjing-hanjing ini.
Satu ayat aku tak ada dengar dari orang selain DAtuk Seri Shahrizat pasal nak protect our children safety dari bangsat kurang hajar ni.
Si Bush tu pun ada hati perut dalam hal ini. Orang besar-besar kita tak habis habis pasal gambar lawyer bercakap dengan judge tu.Alah..takkan tu lagi penting dari nyawa rakyat jelata kut..Kenapa dia org ni buat bodoh je aaa. Geram lah. Kang mogok macam reformasi tu kang..marah pulak.
Kalau tangkap perogol ni boleh buat duit..baru dia orang seriously nak involve kut.

nazura said...

Malaysia sekarang, selain nak jadi halal hub..teringin juga nak jadi rapist hub. Sebab tiap-tiap hari mesti ada kes rogol. The only difference is the degree of brutality inflicted on the victims.
Mak mertua pun kena rogol dengan menantu..Apa nak jadi ni..YA ALLAH........

trey said...

Baru jer aku bagi amaran, nampaknya makhluk durjana ini sengaja cari pasal. Kalau dulu di Wangsa Maju, sekarang di Batu Caves
dan nampaknya dah semakin hampir dengan kawasan perumahan aku. Ini
menandakan perang habisan2an menentang makhluk ini telah bermula. Bersatulah semua insan menjejak makhluk ini hingga ke lubang kubur sekalipun.

Adakah makhluk durjana ini orang yang sama? Jika orang yang sama,
nampaknya aura Nurin Alert telah dirasakan oleh makhluk ini. Dia
dah takut nak sorok lama2, kemungkinan perlakuannya dapat dihidu kerana masyarakat telah mula sedar bahawa kes sebegini kemungkinan berakhir dengan kematian yang menyayat hati. Mengapa dia terus lakukan? Sebab dah rasa besar kepala dan invinsible/unbreakable kerana kes dulu jejaknya belum dapat dikesan. Kali ini mungkin ada kesan ditinggalkan, harap2 pihak polis dapat petunjuk.

Jika makhluk ni orang berlainan, nampaknya makhluk kes Nurin tu
dah dapat pengikut baru (copycat) dan makhluk spesis ini tak takut
dengan api kemarahan yang meruap-ruap dan kecaman segenap lapisan
masyarakat. Tak takut polis? Selagi pelakunya belum dapat diberkas dan dijatuhkan hukuman secara live ke seluruh negara, selagi itu makhluk ini dan pengikutnya (jika ada) tak akan serik2 dan akan terus wujud sambil mengintai anak2 kita.

Jika pengikutnya makin ramai, aku bimbang kawasan persekitaran
kediaman yang kita anggapkan sebagai syurga ini akan bertukar menjadi penjara yang tidak bertembok buat anak2. Entah berapa ramai lagi spesis makhluk yang berhati hitam, kotor dan menjijikkan ini wujud
disekeliling kita. Kemana hilangnya sifat berbelas kasihan sesama insan? Kebimbangan tentang tahap keselamatan anak2 semakin dirasakan dan sepatutnya menjadi isu yang perlu diberi perhatian.

Dulu, orang kata jangan biar anak keluar rumah tanpa pengawasan. Kes
terbaru ini menyebabkan tanggapan itu menjadi kurang tepat, bukan
diluar sahaja tapi dalam rumah pun perlu pengawasan. Pernah satu
kes terjadi kepada keluarga officemate. Penjenayah menyamar sebagai polis untuk merompak.Jika orang dewasa tanpa sebarang syak mungkin akan buka pintu apabila polis datang dengan sebab tertentu seperti ada kes kecemasan etc. Apatah lagi kanak2. Kesudahannya, mangsa yang buka pintu tadi dibelasah sebab nak telefon ayahnya. Rumah dorang dirompak dan mangsa masuk ICU akibat parah dibelasah. Begitulah antara taktik yang digunakan dan mudahnya mereka ini melakukan jenayah.

Tehsin Mukhtar said...

izsahani,

kalau u bace NST, bapak budak tu kata kat umah tarak phone, the girl had to GO OUT to the lobby to call her dad to say ade org ketuk pintu...mana tak org tu serkup dia..tahla.menakutkan..i ade kat umah pun tak boleh tido malam..berjaga je pikirkan anjing2 kat luar nak serang sapa pulak..siap dgn golf club sebelah i...

izsahani said...

ooh..dalam the Star, depa tak citer habis...

entah lah...apa nak jadik ngan malaysia ni pun tak tau...buat malu kaum jer.

trey said...

Kalau ada menteri baca blog ni, tolonglah ambil perhatian. Sesungguhnya kami rakyat jelata sekalian amat bimbang dengan perkembangan semasa yang amat menakutkan. Kami seolah-olah berteka-teki esok nasib siapa pulak yang kena. Amankah Malaysia jika begini perasaannya? Mungkin tuan2 masih anggap kes ini adalah kes yang biasa dan tiada apa yang perlu dibimbangkan. Perlukah ada lagi mangsa seterusnya sebelum tindakan pemantau secara padu diambil. Tolong tunjukkan kesungguhan tuan2 dalam menjaga kebajikan dan keselamatan anak2 ini.

Lang said...

Assalamualikum, salam sejahtera..

Kali ni pokcik nak konsi duo cito ngan sumuo orang..


Cito yang pertamo.. pasal bebudak skola nag handpon.. Hari rabu yang lalu pokcik gi meeting PIBG kek skolah anak.. (pokcik AJK PIBG). Semaso meeting tu timbol lah isu handpon nih.. cito..e pasal bebudak kono tangakap sobab dalam handpon tu ado banyak gambar2 lucah.. timo kaseh kek cekgu yang porihatin ngecek handpon2 bebudak tu.. Ni lah jadi..e kalau mak bapak bolikan handpon supayo anak2 buleh bergayo kek kawan2. bebudak ni pulak laen dibueknyo.. kalau la pekaro macam ni tak sungguh di bantras.. pokcik percayo lamo2 nanti ramailah bakal2 penjenayah seksual muncol dalam masyarakat kito ni. Pakcik amat percayo, orng yang jadi penjenayah ni, bermulo dari kocik2. Bak kato pepatah, apo yang kito tuai ari ni iolah apo yang kito tanam tempoh ari..

Cito yang keduo plak, pokcik ni baru balik dari Temoh, Perak.. ado kojo kek sano. Pokcik tingga ompek ari kek Temoh. Raso rindu kek suasano kampong tu terubek juo. Masyarakat di Temoh maseh mengamalkan kejiranan macam yang pokcik raso maso kocik2 kemarin. Apo tidak..e, setiap orang kona bebudak kek kampong tu.. anak sapo, duduk mano, skolah mano, semuo orang kek kampong tu tau. Jadi bebudak yang ado kek kampong tu sentiaso dalam perhatian orang kampong, keselatan bebudak tu pon nampak terjamin. Kalau ado orang luar masuk, teruih di tanyokan apo gak hajat..e masok ke kampong tu.. Pokcik kagum dan raso gembiro sebab maseh ado suasano cam ni di tanah air tercinto ni.

Jadi pokcik pon maso balek ke KL mandu sorang2, berangan gak… buleh ko KL jadi cam tu satu ari nanti. Kalau boleh jadi kenyataanla.. bilo?

Lang said...

Polis sebuk ngan BPR kot?... Baru nak abes beraya, masalah baru melanda.

Lang said...

Trey..

Bapak2 dan mak2 mentri kita ni sebuk ngan pembangunan fizikal saja.. Pembangunan bangunan2 indah la.. Pembangunan keselamatan negara dari ancaman luar la, Pembangunan yang mengaharumkan nama Negara kat mata dunia la.. mungkin kot depa ni terlupa yang satu ni.. pembangunan keselamatan rakyat dari ancaman penjenayah di dalam negara. Kalau isu keselamatan dalam negeri.. depa memang cukup cepat bangun.

abikhsan said...

Dulu orang marah bagi anak jalan-jalan sorang kat pasar malam. Now takkan nak marah mak bapak tingalkan anak kat rumah sorang-sorang. Hello semua... kalau kat rumah dah tak selamat kat mana lagi nak selamat.... Nak hantar ke nursery.. ada kes jugak.. ambik maid puna ada kes jugak... Apalah nasib kita rasa macam Tuhan dah terik keberkatan dan letak kerunsingan dalam hati manusia. Memang sadis tragedi yang menimpa insan kecil tak kira apa bangsa dan agama. Aku bawa kereta nampak anjing atau biawak melintas pun ngelak takut terlanggar.

p/s Sorry off topic sikit..

To Nazura... Malaysia memang sibuk nak jadi halal hab antarabangsa tapi saya masalah dalam kain tak settle termasuk kes kilang bihun berkiran dengan kandang babi... malunya aku...

nazura said...

Yang sakit hatinya, bila kes macam ni jadi, they all bukan nak tackle straight to the problem tapi cari sapa yang senang nak kena blame. In this kind of case..sapa lagi salah..mak bapak jugak..pas tu public pulak..bla..bla..bla..
Sapa si hanjing tu, kat mana kandangnya...kenapa sekarang ni hangjing-hanjing kaki rogol bersepah dalam masyarakat kita tak pula nak highlight..
Yang nak kena hambat si jahat tu...bukan rakyat jelata yang innocent ini..

Umm Sequim said...

Betul la , keadaan di Malaysia dah jadi tak selamat . I dengan anak -anak pun bila balik Malaysia . selalu tidur dengan kayu hockey .tongkat or "cota" bawah bantal, Sejak 4/5 tahun ni . Walaupun kami hanya bercuti kat Malaysia dua bulan dalam setahun . Dalam dua bulan tu pun pernah kena rompak . Anak-anak saya sering takut bila ada kat Malaysia terlampau banyak jenayah kata mereka. So bila Tehsin kata dia tidor dgn kayu golf .... I baru tahu bukan keluarga saya saja yang buat begitu.

Kalau still nak blame ibubapa kerana abaikan keselamatan anak anak, susah la . Saya blame kerajaan kerana gagal provide keselamatan bagi semua rakyat malaysia.

Tehsin Mukhtar said...

Umm Sequim, glad to know i'm not the only one!!! Neibour I kena rompak a few months' back and the Indon robbers actually asked where was his daughter!! Nak buat apa lagi, kan? Mesti nak rogol! Syukur hari tu dia tidor kat tempat lain. Menandakan robbers ni memamg pantau gerak geri sebelum bertindak.

Pak Lah...sungguh cemerlang, terbilang dan gemilang eh, Malaysia ni???

Memang duty of the govt to provide adequate policing and the dajjal can even strike in our own homes, tapi parents, PLEASE don't leave your kids to the wolves!!! Jangan ingat nobody is watching and planning...paranoid but true kan? leave a phone wth your kids kalau no choice, know your neighbours..jangan hidup dalam dunia sendiri!!!!

RULZA said...

apa pak-pak, mak-mak menteri tu tak sedar ke akan hal ni..dpa dok nampak malaysia maju..maju..maju...tapi akhlak mundur... mundur... mundurr...apalah ertinya
hish....

org iraq mati sebab perang...tapi kita banyak yang mati sebab kena rogolll..

bukan tu saja...depa kt sana sangup mati nak belajar, pegi sekolah...anak-anak belia kita sanggup mati pi dok mrempit ngan hisap dadah...adeih macam mana la kita nak bangunkan modal insan ni....

haah la zul....dulu-dulu ada je mak bapak yang tak mampu nak hantar anak pi sekolah, leh lagi berlapang dada lepaskan anak depa pi skolah jalan kaki berbatu-batu...skrang ni nak tinggal kat rumah pu ketaq lutut..macam nak pecah jantung takut kalau-kalau jadi apa-apa....hish....

sekarang ni semua tak selamat...yalah....

bukak tv tak selamat...
bukak internet tak selamat...
nak pi sekolah pun ak selamat....
nak suh pi kedai dekat pun tak selamat...
nak men kat garden/tamn permainan pun tak selamat...
nak bagi depa keluar ngan kwan-kwn sekali sekala pun tak selamat....

semua tak selamat...

MINDA tk selamat..
FIZIKAL pun tak selamat.....

kay poh chee said...

i think in my opinion the causes of so many heinous crimes is due to the influx of illegal foreign workers into this country. If we want low rate of crimes then banish them for good!

PERIOD!

izsahani said...

thats the problem lah kaypohchee...orang2 kita ni cerewet sangat, tak nak gaji kecik so keje2 maid, pencuci pinggan, contractor kat construction site semua depa tak nak...kenapa? panas lah, penat lah, letih lah, gaji sikit lah, tak de cuti lah blah blah blah.

so no choice, terpaksa lah ambik foreigners. aku pun terpaksa ambik Indon jadi maid..tapi hati risau je takut time aku pegi keje, depa sepak terajang anak2 aku. Bukannya aku tak pernah try cari "orang kita" keje maid. Dah try dah, tapi semua prefer kerja kilang sebab OT banyak.

Sigh.....

kay poh chee said...

kenapa byr gaji ciput for menial jobs like construction workers, restaurant workers or house maids? we should give ample salary plus epf & socso contribution then only we can get our people to be interested...so many school drop outs can earn a decent living.

our govt has increased petrol price, toll price, groceries and whatnots and we still give these people ciput salary? how to survive like that?

kalau gaji chairman kat GLCs tu boleh pulak bagi gaji berpuluh ribu tapi apa function diorang I oso donno lah! do they make a difference on the lives of people in the street? or decreasing the high rate of crimes in our country?

ummi said...

Assalamu'alaikum

Ummi dari Singapore. From an outsider point of view...

1. Ummi agree dengan most of the comments. Janganlah kita salahkan the parents of the victims. Tiada ibu bapa yg ingin bahaya (walau dlm apa jenis pun) menimpa anaknya. Selain dari memastikan anak2 kita selalu di dalam keadaan selamat, kita harus berdoa kepada Allah SWT supaya melindungi anak2 kita di mana saja mereka berada.

2. Frankly speaking, ummi pun rasa takut nak ke Malaysia kerana banyak sekali berita jenayah dilaporkan di dalam akhbar. Kalau orang luar takut nak ke sana, apa lagi rakyat Malaysia yg tinggal di situ. Bukan cakap kat Singapore ni takde jenayah cuma the incidence tak begitu banyak. Ummi rasa kerajaan Malaysia harus put in more efforts to upgrade their police force in terms of crime scene investigation. Hantar pergi training ker apa ker. Dan buat masa skarang ni, since dah banyak identical cases (rape, etc)., maybe its time to get help from outside (i.e. other country nya police force, FBI ker)Sape tahu they can give a different perspective

3. Ummi rasa since case yg terdahulu blum solve lagi, yg jahat2 kat luar tu have nothing to fear.. tak fikir 2-3 kali lagi sebelum melakukan perkara2 terkutuk ni. Since dorang tahu they can get away with it. Kalao its the same animal yg lakukan, he's probably laughing as he/she read the news in the newspaper, etc. Kalau dapat solve at least satu dari kes2 ni, InsyaAllah can make a difference.

Wallahualam

naninor said...

sedihnya apa yang berlaku.. binatang pun tak sekeji setan yang bertopengkan manusia...

saya cukup takut sebab saya ada 8 anak sedara (im just married)... kadang2 risau bila balik sekolah ke tinggal seorang diri kat rumah...

izsahani said...

thats the problem nowadays lah, kaypohchee...no paper, no job. zaman sekarang ni, diploma pun belum tentu laku. nak ambik masters, at least 20k kena standby...camner? sad to say that most organisation would not recognize job experience...depa prefer tengok sijil je, tak kira orang tu experienced or not...padahal yang experienced lah yang telah lebih melalui pelbagai actual scenario dan lebih matang.

so, because of this mentality, yang tak mampu meneruskan pelajaran, takkan dapat gaji bagus. To some people, "ko tak de sijil, tak layak kerja dalam air-cond". Tapi kos hidup makin tinggi so how?...however, attitude "orang kita" pun sama gak...memilih sangat pekerjaan, i.e. panas lah, letih lah, gaji sikit sangat lah, blah blah blah (keje office pun letih tau).

So, some employers would have no choice but to take in foreign workers. Pas tu, employment agency lak pegi hentam mahal mahal..nak bawak masuk sorang je dah kena belanja 3-4k. Due to high demand of foreign workers, timbul lah gejala soSIAL etc, then kemudian timbul kes2 jenayah yang menakutkan...so saper patut dipersalahkan? aku pun tak tau....

tapi nak kata foreigners punca jenayah, tak jugak...tengok yang rogol anak jiran pi beraya rumah dia tu or bapak rogol anak or bunuh budak standard 1 sebab kacau turkey dia and many other cases...tu semua "orang kita" lahabau punya keje gak.

izsahani said...

aku tak salahkan Ummi beri pendapat...amati lah komen dari negara jiran...tak ke buat malu kaum je "orang kita" ni?

RULZA said...

sekrang ni, rasanya relevan untuk pasan cctv dalm umah kita....tambah kalau ada maid...

lagipun kalaulah berlaku sesuatu kejadian yang diingini senang kita nak trace.....

Zulkifli said...

ah ah rulza kat rumah pun dah kena pasang CCTV masalahnya kes Nurin yang dah ada gambar nangkubai tu dalam CCTV tak juga dapat tangkap...hari hari kes rogol budak kecik, kes bunuh...apa ni cam zaman Jepun jer ceriter..?

pihak berkuasa kena buat sesuatu...menteri menteri pun kena fikir sesuatu...kalau dah macam ni keadaannya susahlah kita...minyak naik, ayam naik, tarif letrik naik, JEnayah pun naik...sampai UMI dari Singapore pun bagi tahu kadar jenayah tinggi...jadi cam na tu...kita kena terima pandangan mereka...

kat sekolah pun banyak samseng...nak hantar anak masuk Universiti pun sekarang dah seram sejuk mak bapak...gangster banyak...

tak guna ada bangunan tinggi tinggi, boleh berenang menyeberang lautan atlantik..naik ke angkasa tapi kat dalam negara jadi macam ni...bila interview menteri menteri apa jawab " ooo kadar jenayah masih dalam kadar yang rendah...kita tak perlu bimbang...kita belum macam Indonesia atau United State semua masih okey..." jawapan yang klise yang diulang ulang...habis nak tunggu banyak cam na lagi...?

mmenteri kena ambil kritikan dengan tindakan yang positif...


jenayah di Malaysia dah terlalu teruk...dah tahap sadis...penjenayah dah tak takut dengan polis...bila penjenayah tak takut dengan pihak berkuasa...siapa yang jadi mangsa ? rakyat...orang awam...

harap kritikan pedas kami disini membuka mata pak pak menteri untuk melihat kebawah...dari segi pembangunan kita maju tapi dari segi moral dan kadar jenayah kita berundur kebelakang...

Please do something about this....jangan bila orang komen " oh dia ni pro pembangkang..." sampai bila pun kalau ambil semua pandangan macam itu habis la...
frankly speaking keadaan ini amat mengecewakan dan menekan perasaan dan sanubari saya sebagai seorang bapa...apa jaminan yang pak pak menteri boleh bagi untuk keselamatan rakyat Malaysia sekarang ni...

pergi joging pun tak selamat ada orang mati kena rogol dan bunuh..

so apa jaminan yang kita ada...yes rakyat boleh bersatu memerangi jenayah tapi adakah authority kita seperti polis dah sedia untuk memerangi penjenayah yang jahat ini dengan agresif? atau masih lagi " kita masih melihat kepada beberapa petunjuk lagi..."

RULZA said...

letak sebagai ikhtiar.....
kalau kat overseas parents pasang cctv dan leh tgk dari tmpat kerja....

ni yang kes nurin ni taktaulah....

Zulkifli said...

yes Rulza...idea tu memang bagus..

bagi yang berkemampuan boleh pasang CCTV...bagi yang tak berkemampuan...kita bergantung pada orang sekeliling...sebab tu semangat kejiranan pun penting...masalah tu yang tak selesai juga...kita kena ada semangat jaga tepi kain untuk kebaikan...

kalau jaga tepi kain nak gossip baik tak payah

RB said...

politician sebok jaga "periuk nasik" bukan menjaga / memperjuangkan nasib rakyat. Nasionalisme dah pupus dari jiwa diorang ni..pathetic

MaryKate said...

En Jasni, it was on the radio minutes ago. PM's wife, Jeanne Abdullah is very concern about the recent cases of missing children and their deaths. I think this is a good time to further push for Nurin Alert. We can try to get her to be part of NurinAlert, this will guarantee to speed up everything immediately. Its worth the try, the recent 2 deaths are very disturbing.

Nurin's killer is STILL FREE!!

Justice for Nurin
Find missing children fast and alive
I support Nurin Alert !

torrent said...

Kalau rasa tak selamat, pikirla cara berkesan, kalau duduk kondomunium, tak bolehker persatuan penduduk bangunan tu pakat2 uat derma/yuran beli cctv, setup 24 hours setiap hari..

cctv bukan mahal sangat, cuma penduduk tu kena pandai merancang, kenapa kita lihat ramai persatuan penduduk boleh rancang buat jamuan hari raya or hari apa2, tapi belum lagi pikirkan perancangan utk psang cctv?. tak kan nk harapkn gov. enforce rule baru nk pasang.

harap kita semua boleh buka minda kita semua,
cctv yg patut dibeli kenela ikut standard yg diberi oleh polis, bukan mcm cctv yg dlm kes nurin smpai no. plet pn tk jelas. pasang je dipenjuru/pintu masuk blok, kawal semua tempat keluar masuk..

or paling mudah, minta menteri wajibkan wajibkan pemasangan cctv di semua kondominium /pangsapuri, tak tgk cerita the ring - hantu jepun tu?, pangsapuri buruk pun ada cctv.

ye betul, ada cctv pun jenayah masih wujud, tapi dlm ati penjenayah tu kkdg terbatal niat diorg bila nmpak cctv tu rekod kwsn tu..lagipun ni ikthiar bukan

cctv tu leh smbung ke bilik guard, come on, benda ni semua dh murah.. aku sendiri pernah setup cctv kt beberapa kedai.. hard disk pun makin murah, space pun makin besar.

mrasd said...

salam semua pembaca, saya cuma nak RECAP komen saya yang lepas. Oleh sebab kes jenayah ke atas kanak-kanak tak dapat dibendung,, Jadi kita semua tunggu je la giliran masing-masing. Kalau bukan anak kita, anak saudara-mara kita. kalau tak anak jiran kita. kalau bukan anak saudara jiran kita. Kalau bukan jugak, mesti anak kawan kita.. kala bukan lagi, anak saudara kawan-kawan kita. Yang pasti, giliran kita akan datang selagi kes tak selesai. Jadi saya buka LIST.. nanti kalau ada kes baru, senang kita tambah. Syaratnya ialah penindasan (mati atau tidak) keatas kanak-kanak bawah 15 tahun (tak masuk yang lari dari rumah):
1/ adik 0001@Kg Baru (cabul, penjenayah masih bebas)
2/ adik 0002@Chow Kit (cabul, penjenayah masih bebas)
3/ adik 0003@PulauPinang (dibunuh/bakar, penjenayah sedang dibicara)
4/ adik Mohd KhairulNizam, 7 @klang (seksa/tikam, penjenayah sedang dibicara)
5/ adik NURIN JAZLIN, 8 @wMaju (cabul/bunuh, penjenayah masih bebas)
6/ adik 0004, 7 @?? (rogol ketika beraya, penjenayah ditangka)
7/ adik Preeshena Varshiny, 9 @selayang? (cabul/bunuh, penjenayah masih bebas)
8/ adik Chin Kha Mun, 12 @?? (bunuh, penjenayah masih bebas)

mari kita ramai-ramai update/kemas-kini kalau ada kes baru

torrent said...

eh.. bukan cerita the ring, tapi dark water- hantu jepun d atas pangsapuri.. sori arr..

kay poh chee said...

ni hah UMNO tgh meeting besar kat PWTC...balik2 pi mai pi mai tang tu gak...cerita basi!

depa asik pot pet psl pembangunan negara, nak nyahkan parti politik pembangkang..tu je la modal depa

sapa2 yg ada nengok perbahasan UMNO tu ada tak mana2 wakil dok citer pasal nurin alert ke atau kes2 jenayah melibatkan kanak2?

haram kejadah!

nazura said...

Mrasd, correct! We must keep the list updated. Let people know exactly what's going on in our society. Jgn dok ingat ooh all these terrible things only happen to other people, not me..cannot be.

To Ummi, what you say is absolutely true. Tapi MB Johor dengar marah lah ni. But it is a fact. Nak lari macam mana lagi. Kalau kita ni bagus sangat takkan budak 12 / 13 tahun pun boleh rogol orang besar..apa ke jadah nya tu.

Klau kita tunjuk perasaan kat depan Parlimen tu agak-agaknya kena tahan tak..We want the goverment to take this matter seriously. We must show them how serious we are to fight kaki rogol haprak satu sen tak guna ni.

Kita bukan pro parti politik mana-mana..whoever rule the country, kena dengar lah rintihan kita ni..NI bukak radio ngan tv tak ada lain asyik pasal harga barang naik. BOSAN......BOSAN....increment ciput n macam siput, harga naik,bilangan budak mati kena rogol pun naik. Tak ada ke naik yang positif...semuanya menyakitkan hati..

Jasni AJ said...

Dear Mary Kate et all,

Thank you for the suggestion on approaching Jeanne Abdullah to accelerate the implementation of the proposed Nurin Alert.

Your suggestion will be given its due consideration (in fact we were just talking about it a couple of days ago, but we have not decided on this at the Committee's level. Incidently, there are also other personalities that have informally indicated their willingness to act as patron to Nurin Alert).

However, at the moment Shahrizat is the one playing the "pivotal" role in pushing this initiative within the government's mechanics.

This latest development is to us, the Citizens for Nurin Alert Committee, a great milestone.

A lot more work and issues awaits the Committee ahead, and we shall be tackling them one by one.

I, for one, personally believe that this noble initiative should not be bulldozed too rushly.

Adequate preparation must also be given consideration in promoting and ensuring the success of the proposed initiative.

Best regards

Best regards

Dr Rasol Manaf said...

salam all, FYI

http://www.crb.gov.uk/Default.aspx?page=308

izsahani said...

Dr Rasol,

Thanks for sharing. I took a look at the website and the one PM mentioned about publishing the names of sexual criminals, mungkin depa boleh guna system yang sama macam ni. So bila orang baru pindah rumah sebelah kita, kita boleh check samada dia ada tak dalam list tu.

haikal said...

gila gila gila apa suda mau jadi sama ini dunia...

benharperbenladen said...

hari semakin berlalu...tiap2 hari mengadap berita tv..baca paper..apa yg ditunggu tidak juga tiba...
aku tertunggu2 newsline dgn tajuk "PEMBUNUH NURIN DITANGKAP"....atau "LELAKI MENGAKU BUNUH NURIN" ..cepat2 la jadi kenyataan...

elyza said...

polis makan kuih raya ke ?
bila pembunuh Nurin nak ditangkap ?
bila pembunuh kanan2 Presheena nak ditangkap ?
CSI Malaysia aritu ada kluar kat paper.. konon canggih teknologi.. tarak pun.. habuk pon tarak...
masa musim kes tgh panas, kat paper dulu mcm2 cerita konon pembunuh PASTI dapat ditangkap.. tarak apa2 cerita pon.. terus sejuk beku mcm ais..langsung takde cerita..
Wartawan Malaysia dah takmo kupas cerita Almarhumah Nurin lagi ke?
sedih laaa..... saya menunggu saat pembunuhnya ditangkap...

prisi mother said...

help me to find her killer... please for us the keadilan tuhan akan berikan kepada pembunuh itu..

kami plan to sue the management sebab tak responsible dlm keselamatan condo..

apa pendapat anda.. bolehkah kami teruskan?

Jasni AJ said...

Dear Prisi Mother,

I have re-posted your message as a main entry under the title "A Hope and A Question From Preeshena's Mom" as well as starting a poll for the visitors to give their opinions.

Please visit the blog from time to time to check out what the visitors have to say.

In the meantime, it would also be good if you could really disclose your identity so that the visitors would be absolutely sure that they are now communicating with Preeshena's mom directly.

Please also accept my condolence for what you and the family had to go through.

I sincerely hope that you and the family have managed to overcome the traumatic experience and move on with your daily life.

Warm regards

Jasni AJ