Thursday, November 1, 2007

The Dialogue Box > Let’s pray for swift justice


By Yushaimi Yahaya
Deputy editor


THE past three weeks have been bad for the cops, with two policemen fatally gunned down by trigger-happy criminals in Sungai Buloh last Thursday.

They were shot in cold blood.

I can imagine the burning anger, and determination of every policeman to arrest the maniacs who fatally shot two of their ‘brothers’ in a drug bust gone wrong.

The raiding team’s alleged failure to keep to procedures, gives the force something to think about.

The decision to equip the cops with bullet-proof vests, even as an afterthought, should be lauded.

The chiding — again my personal view — is necessary to deter complacency, and possible abuse, despite the view of some quarters of it being in bad taste.

That, however, is a side issue.

What’s urgent is to nab the shooters, and bring them to justice.

There was so much disbelief, when one by one, cops were getting shot.

What chances do we, common citizens, have when even cops are being treated with no respect, the man in the street asks.

The manhunt is on, and with determination our policemen will bring the wrong-doers to book soon.

That will not only do justice to the two policemen who lost their lives, but also pacify the public at large.

Amid all the attention on the Sungai Buloh shoot-out, it bothers me that the limelight seems to have shifted from what was the talk of the town barely a week ago.

Suddenly, it is as if nobody is interested in pursuing the Nurin Jazlin Jazimin case anymore.

Her suffering dad, Jazimin Abdul Jalil, must be wondering too.

Jazimin, who has been known to shoot bitter remarks about the lack of efficiency in tracing his daughter after she went missing, must now be questioning if this case has been shoved aside now that there is a new tragedy hogging the limelight.

Perhaps, he will be benevolent and allow the cops to get the shooters first.

And if the latter is the case, then Jazimin’s still vindicated. There was so much uproar, and tears flowed freely, when details were revealed of how savagely Nurin was treated.

Now there’s hardly a whimper.

I hope Tan Sri Musa Hassan will pay heed. He might or might not realise that he has something in common with Jazimin, for they both lost their ‘children’.

Musa, whom I had met when he was Johor CPO some years ago, seems to be a fair-minded man. I hope he will not let up on Nurin’s case.

That would be a sin.

Our prayers are with the families of lance corporals J. Jaya Balan and M. Alagesan.

And while we’re at it, let’s pray for swift justice as well.

- The Malay Mail

38 comments:

izsahani said...

i was saying in an older post, aku kata anak VVip ke, anak taxi driver ke, masalahnya sekarang melibatkan nyawa seorang kanak2 yang belum berdosa. Setiap kali reporter interview Tuan KPN, dia macam acuh tak acuh je. Macam not interested to know about the case. Tu lah aku kata dalam blog ari tu, aku kata kat Tuan KPN, jangan lah cam tu...nanti kena kat cucu ke, anak ke, anak sedara ke, etc, apa rasa? Ni tengok...orang dia kena tembak mati, kamkabut nak cari mamat jahat tu. Tapi hal Nurin? relak je. Bukan nak underestimate polis2 yang bertugas hingga ke akhir hayat. Tapi, ini melibatkan nyawa, right? so, whats the difference between a life of an innocent girl who was tortured sexually and killed in gruesome manner from the lives of two policemen who died on duty? To me, no difference as all were humans...therefore, there shouldn't be any difference in the manhunt of those killers as well.

Maaf jika terkasar bahasa...tapi kecewa kerana kisah kes Nurin semakin dingin.

mrasd said...

After reading thru almost all messages in this blog, I have come to a conclusion that we, as citizens of this land, have failed miserably in all aspects of basic human security. We have read over and over again (now on daily basis) of heineous crimes.. whether on children (most disturbing) or others. We have not even solved the tragic murder of beloved Nurin... We are now bombarded with killings.. And we all read in newspaper of a COP with RM27 million (I quote from publicly available paper).
Even today we read in MalayMail (frontPage) that a little child/girl watching her father doing drugs!!!. And nobody bothers, even the enforcement agencies, public and to latest extend ME myself.. What all of us think will happen to this girl... Just wait and see.
Of all these... I think I just don't want to give suggestion anymore.. Therefore we all just wait to become next victim.

The Deaf Listener said...

I agree totally. Same like every other high profile case that has happened throughout the years. At least, the police has to do their part in informing the public on the progress. The sad thing is, the public has already lost all their trust with our police.

I guess, our police will only start to pay attention on Nurin's case when there's 2nd similar case. And it's done merely because of public pressure.

Anyhow, hope justice comes soon to Nurin's murderers. As well all other ruthless criminals.

nazura said...

User friendly, tourist friendly.. what else huh?? Ooo criminal friendly..
5 years in prison for accidentally causing death to another innocent human while practising his skill in snatching.
Mat Rempit? U can rempit all the way to hell. Who's going to stop you? Get caught today? You'll be free tomorrow. Nothing to worry what.
Rape..hello anybody regardless what you wear or what age are you..come come gang rape them. So far..can get away what. Rakyat tak bising..case close lah.
REALITY BITES...

LiaCatrina said...

Memang kita semua kecewa dengan perkembangan kes ni..semuanya terlalu perlahan..seolah-olah tidak dipedulikan..tapi kita tak tahu kan..sebab semua ni masih dalam siasatan polis..jangan lah cakap masyarakat kita ni tak peduli...sebab pedulilah semua tu boleh kita baca dan lihat di media..kalau takde yang peduli..takkan masuk paper punyalah..
cuma satu je..janganlah berputus asa berdoa dan terus berdoa..dan janganlah selepas ni kita alpa dan terlupa..walau apapun kita dah terjaga dari lena kita yg panjang selama ni..malaysia kita ni dah tak macam dulu lagi..banyak manusia dah jadi IBLIS..jangan lupa tu..so kalau kita rasa kita ni orang yang peduli...mulailah pedulikan orang-orang disebelah kita..jiran-jiran..malah org asing yang kita jumpa di jalan pun..kalau ada yang tak kena..cepat-cepat siasat..ambik tahu..kalau semua antara kita berubah jadi peduli..insyaAllah..masyarakat kita akhirnya akan jadi masyarakat yang lebih prihatin..

LiaCatrina said...

Anyway..apa cerita nurin's alert..bila nak adakan perjumpaan? en. Jasni tolong jawab, saya dah tak sabar nak terlibat dalam perkara ni..bukanlah kata hebat ..cuma teringin sangat nak menyumbang sesuatu..

kenanga said...

Kenapa kes Siti Nurhaliza dan Sharifah Aini berkenaan isu fitnah melalui e-mail dapat dibongkar dengan cepat. Hanya sekali sahaja Siti Nurhaliza buat laporan ke polis terus dapat dicekup pengirim e-mail tersebut!

Dalam kes Nurin Jazlin tidak ada apa-apa berita. Semuanya senyap, polis atasan tuduh menuduh terbabit rasuah berjuta ringgit tapi granti selasai.....

Ini tak adil, mana pembunuh, mana pengedar gambar post mortem....

I am sick of it and all those peoples, please do something!!!!!!

steph said...

My heart still sore everytime I remember her. I pray in silence that the police is still pursuing their investigation works deligently, only that they are not disclosing yet.. ok, this is just my wish but I really hope it is reflected in true fact. I refuse to tell myself that the Police, as the public servant, shall fail us, they are working..., really and truly still working on Nurin's case.
PRAY, am still praying that there is good news on the progress the next minute when I am searching on all online news on "Nurin" or when I switch on the radio for the news, or I wake up tomorrow, the newspaper headline is "Police caught Nurin's killer".

RULZA said...

memang kita semua tak puas hati...
kita pun tak tahu apa yang pihak polis buat dan tak buat.....

yang penting banyakkanlah doa...
jangan putus-putus berdoa....
insyaallah allah akan bagi pentunjuk jika dia mengizinkannya....

syahila said...

Assallamualaikum to the muslims..and good day to the non-muslims.

i agree with you mrasd,

me and the community has failed misreably in making sure our hometown is a safer place to live in.

And i humbly accepted it is my fault too and regretted for not taking the initiative to know how to be involved in the community.

InshaAllah, you can teach us more and list out the things that we should...

:'-(

Zulkifli said...

saya terpaksa bersetuju dengan nazura bahawa saya balik pukul 8.00 malam tadi nak tengok berita pasal pembunuh nurin ditangkap hanyalah MIMPI...sekarang tengah sibuk perhimpunan UMNO...sana sini gebang politik...

entahlah...Malaysia penuh dengan segala jenayah..mat rempit, penagih dadah, pelacuran, mat ragut, segala pondan jual body kat belakang mati....yang hairannya mat gian hisap dadah depan budak budak tak ada siapa pun nak tangkap...budak budak tu apa jadi...? heran heran...budak budak tu dibiar tidur bawah jambatan...gebang sana sini malaysia kaya raya aman makmur...

semalam tengok 999 cerita pasal Rekha..pasal apa dia mereREkha cerita...pasal dia hidup miskin ...rumah gelap..air kena tadah...kawan kawan dia rumah ada letrik buleh tengok citer hindustan, filem tamil cerita katun...rumah dia tak ada...apa leader buat? UMUMkan kemungkinan tarif letrik kena naik...sedih dan mengecewakan...mungkin terpaksalah depa bergelap forever...selagi tak ada bantuan...INI ISU...bukan setakat cakap kat atas pentas politik nak tolong itu ini...kita perlu tindakan...bila kemiskinan makin banyak makin banyak lah jenayah...

anak anak penagih dadah kat bawah jambatan tu tak sekolah..besar esok dia jadi penjenayah cam na?

Menteri Besar Perlis bising bising pasal kemasukan pendatang asing...tup tup keluar paper perdana semalam dia sendiri ada 5 orang pembantu rumah warga asing...macam mana cerita?


kita nak persekitaran yang selamat...bukan untuk VVIP yang boleh pasang alarm, bodyguard dan CCTV dirumah mereka sahaja ..tapi untuk semua orang, untuk keluarga JAzimin, Ah Chong, John dan Ramasami untuk semua rakyat Malaysia...

Ini keluar rumah takut...cam na...
harap harap kes Nurin diberi perhatian segera...kes yang hampir sama pernah berlaku 20 tahun dahulu yang mana saya pasti ianya belum selesai dan pernah kita semua sembang kat dalam BLOG ni..kita tak mahu perkara yang sama berlaku pada kes Nurin...

susah la kalau kepercayaan pada autoriti makin terhakis...cam na...

kritik tujuan untuk membina ..kes ni terlampau slow sangat..saya harap malam ni balik nak tengok berita Pembunuh Nurin dah ditangkap....paling cikai pun penyebar gambar autopsy dah di reman...kalau tak memang kecewa...

unicorn said...

pasal polis, aku dah kureng keyakinan.aku pong dulu ado kes 'fraud' oleh opportunist yg aku sangka betul2 doing biz mcm sykt2 lain. pendekkan citer, pegi buat police report.polis yg ambik repot tu pulak tak pandai menaip(PC),aku juga taip.pah tu mintak brg bukti,kata nak chch cap jari,aku kasi sumo ,pah tu aku fllw up...sjn polis tu dengan malasnya jawap..' ya2,kita siasat lah!' bila ditanya pasal cap jari ,dia x jawab (tak anta pong lab) pah tu jwb kat aku ' org keje penipu,mestilah pandai tukar ini ,itu..!'

maknanye x pyh ler chck cap jari ko, JPN ko,ghumoh org tu ko sebab dianggap penipu tu mesti dah lari..! maka kes selesai dengan 'ANGGAPAN' saja..!samapi skrg x do dgr khabor berito kalu call pong dia (pok polis) malas nok entertain mangso/org 'biaso' cam aku nih.


Tan Sri ,Datuk,Tuan pok polis ,ketahuilah, tggjwb anda besar,m'kat dok count on you sbb pok polis ado kuasa,senapang,meriam,bom sumo2 tuh.kalu tak tunai tggjawab, tak heran rakyat tanya, TAPI ALLAH SWT akan tanya..!

anakku nurin, u are here(in my heart) always. i believe justice will prevail SOON!

aku mau tgk sgt hanjing2 hiblis keno tangkap!

Zulkifli said...

interesting gak citer mu Unikong...kawang agok polis masih makang lemang lagei ni...sekarang perhimpunang UMNO...polis tengoh jaga dewang dengang semangak kesukanang...

Esha said...

I totally agree with Zulkifli. Semalam dlm 999 ibubapa Rekha akan menghantar Rekha ke Rumah Kebajikan. WHY should it be like that. Tak bolehkah menteri di PP tu bagi depa rumah PPRT, lepas tu bagilah ayah tiri Rekha keje yang yang tetap. Kesian tgok rumah mereka, bilik air yang .... susah say nak cakap. Patutlah si Rekha tak tahan.

Anyway what is happening to Nurin Alert? dan kalau polis dah takleh handle kes biarlah masyarakat buat apa yang patut to SAVE LIFE OF OUR CHILDREN.

Zulkifli said...

LAAAAA dah 72 hari dah kes ni rupa rupanya....isk isk isk....

errrr kes autopsy apa ceriter..? ialah nak cari dua orang dalam 27 juta penduduk bukannya senang...dah tu siapa yang klebet file curi gambar tu pun bukan senang nak cari ada beribu liun kakitangan kat hospital tu..teruskan usaha mencari penjenayah tu...

kalau tak dapat jugak cari sampai dapat...

RULZA said...

sebab dah tau polis tu lembab..kita buatlah alternatif halus...

pakat-pakat solat hajat ramai...
doa banyak-banyak....

kita cakap banyak pun depa bukannya peduli pun apa yang kita tulis kat sini...
kalau peduli mesti depa dah come out with something!!!!

Atiesya said...

Assalamualaikum semua..menyepi bukan bermakna lupa blog ini tetap di hati...kepada semua jangan putus solat hajat semoga di beri petunjuk siapa pembunuh sebenar arwah adik Nurin.

Zulkifli said...

solat hajat tak dilupakan ...tetapi dalam masa yang sama kita berharap kes ini di beri keutamaan...Dia orang baca blog ni...sebab tu saya ada sikit keyakinan kes ini tetap berjalan...

Zulkifli said...

mymetro..seorang gadis 15 tahun kena culik...

aku bila baca citer culik menculik ni...mula la tension...

unicorn said...

Ooi en zulkifli, panda sunggoh mung buak joke. sementara bulan raye nih, aku maapkang.

esha, kes reckha tuh frankly speaking..menyedihkan. JKM & pihak2 yg terlibat nak jalan senang ,anta je kat rumah kebajikkan. pasal rindu ke,tali silaturrahim putus ke,sakit demam ke, belakang kira.

tak tahu ler aku,situ dah berpisah anak ngan ibubapa,adik beradik.1 & 2 bulan buleh jupo sekali.budak2 ni mmg suka tgk tv apalagi kalu cite katon.bila dah boring tgk mulalah cari ma & ayah,adik ,kakak. reckha tuh ikut org sbb nak tgk tv bila dah boring ,nangis nak balik.

itulah aku sedih bila tgk satu prog dulu, ibu tunggal anta nak umur 7 thn kerumah anak yatim,anak tu menangis,meronta tapi ibunya (pastinya) berat hati meninggalkan kerana desakan hidup.anak2 ni boleh jatuh sakit jika rindu.

can't imagine the feelings of orphans yg terkontang kanting merindui ibubapa dan keluarga lain.
itulah sebab aku tak setuju kalu anta anak2 umur yg terlalu muda jauh2..kesian budak tu,trauma mental & emosi.

bersyukurlah anak2 kita masih ada ibubapa.

Zulkifli said...

betul tu unikong..

bukan apa patut bantu mak bapak atau ibu tunggal ni meniaga ker apa ker...buat lah sesuatu..bila runtuh institusi kekeluargaan masalah sosial akan bertambah banyak...

hari ni ibu terpaksa hantar anak kat rumah kebajikan satu hari anak hantar mak bapak kat rumah orang tua...

siapa salah?

aku rasa pernah nengok program yang hantar anak umur 7 tahun tu kat rumah anak yatim...sedih ..

kejadian tu jadi pengajaran...ada kah kita belajar..

kata nak hapuskang kemiskinang...ini la masanya...

Sakun said...

Yea i agree with you...but, its not something suprising, is it? there are so many cases that have been put aside....i trully hope nurin's case wont be that way... I REALLY DO HOPE SO.

God bless.

Sue said...

100% agree dgn izsahani..

Zulkifli said...

anok itik memakang roti
tak dapat kunyah sebab tak bergigi,
sudah lamo kawang menanti,
pembunuh keparat menatang beruk mak yeh tok dapak tangkap lagi...

unikong, benhaper ladeng, mu jawab pantung kawang ni....

Zulkifli said...

Berita dari berita harian :-

Macam-macam: Perogol salahkan gigitan labah-labah


SYDNEY: Seorang lelaki Australia yang menculik dan merogol wanita, anehnya menuduh labah-labah bertanggungjawab di atas tindakannya, lapor media semalam.

Philip Spiers mengaku bersalah menculik dan merogol, tetapi memberitahu mahkamah racun akibat gigitan labah-labah menyebabkan dia dijangkiti virus yang membawa kepada tindakannya itu.

Bagaimanapun, pakar toksikologi memberitahu Mahkamah Daerah New South Wales tiada bukti perubatan menunjukkan gigitan labah-labah boleh menyebabkan perbuatan itu. – Reuters


ni ler dia perogol...dah otak dia
rosak ..berrajakan nafsu ..disalahkannya labah labah...labah labah yang tak berdosa tu dikaitkan dengan kesalahan jenayah tu...

benggung, badigol soot, kecik kecik tak nak mampoh udah besa menyusahkang orang..

makang ikang anak seluang ,
sekali ku lempang masuk dalang longkang...

kepih tui

trey said...

Agaknya pak polisi tengah sibuk buat kerja tu, tengah siasat cctv, tengah siasat panggilan telefon, apa agaknya lagi yek... Tapi apa yang aku takut dorang dok tunggu maklumat dari orang ramai yang tak kunjung tiba, ataupun tengah tunggu kes kedua yang serupa sambil mengharapkan penjenayah tinggalkan kesan bukti. Harian Metro dua hari lepas, pihak polis menafikan kejadian seorang budak lelaki hampir dilarikan van putih adalah orang yang sama, betulke? ataupun hanya strategi.. hopefully polis dapat petunjuk baru. Aku sekarang ni jadi mata-mata kat kwsn perumahan aku, tengok2 kalau ada aktiviti mencurigakan, perhati muka2 org yang macam penjenayah, peragut etc..

trey said...

Ni last warning aku yang terakhir, kepada semua penjenayah e.g pencuri, penyamun, peragut, pemecah rumah, perogol dan yang aku paling aku cari sekarang ni ialah pendera seks dan pembunuh kanak2, kalau aku jumpa taulah nasib korang. Wataniah, rakancop, PBSM masa sekolah dulu, semua aku dah masuk, so jangan cari pasal kat kawasan gombak yer kalau nak hidup lama. w'salam

joesniper said...

anok itik makang roti
anok aye teghene-ghene
pembunuh keparak tok dapak lagi
yang cari masih dok pilih leme !

keh ! keh ! keh !

Linda said...

Kalaulah saya mampu atau ada orang nak sponsor, saya nak buat satu group. Dalam group ni ada sebilangan orang yang pakar dalam setiap bidang berkaitan dan nak jadikan group ni khas untuk menyiasat kes-kes yang tak selesai. Bukan nak berangan, tapi kekadang kita lihat banyak group macam ni kat luar negara. Kita boleh berkumpul sebilangan orang yang benar-benar minat dan pakar dalam teknologi, sains, apa juga lah. Jadikan mereka satu team dan bila bila kita perlukan pertolongan mereka, cuma contact mereka ni dan mereka akan membantu. Mintak sesiapa pinjam ruang office dan kita cuba jadikan ini sebagai satu pertubuhan siasatan sukarela. Mungkin saya berangan tapi niat tu ada. Mana tau ada orang sanggup tolong jadikan satu reality.

LiaCatrina said...

Saya setuju gak ngan linda, mmg kena ada alternatif macam ni, tapi takkan orang yang pakar-pakar je, abih kerani macam saya ni pun nak menyumbang bakti gak..

fik's said...
This comment has been removed by the author.
fik's said...

plizla.... polis mesia.. do sumthing!! no wonderla makin byk kes2 jenayah cm bunuh n rogol skang ni..cz penjenayah tu tau dorg bleh terlepas.. how come it can happen??!! the cops should noe.. she's just a little girl yg br nk kenal dunia.. memangla die dh 'happy' kat sane but nurin's family needs justice for their girl.. bkn family die jer, kami pn.. sume org tak puas ati selagi kes ni tak settle..i really disappointed with malaysia's cops.. mcm takde hasil yang boleh satisfy rakyat especially family mangsa for any case... sorry to say but its true...

anyway camne nk join nurin alert??
pliz mr jasni...

fik's said...

plizla.... polis mesia.. do sumthing!! no wonderla makin byk kes2 jenayah cm bunuh n rogol skang ni..cz penjenayah tu tau dorg bleh terlepas.. how come it can happen??!! the cops should noe.. she's just a little girl yg br nk kenal dunia.. memangla die dh 'happy' kat sane but nurin's family needs justice for their girl.. bkn family die jer, kami pn.. sume org tak puas ati selagi kes ni tak settle..i really disappointed with malaysia's cops.. mcm takde hasil yang boleh satisfy rakyat especially family mangsa for any case... sorry to say but its true...

anyway camne nk join nurin alert??
pliz mr jasni...

trey said...

nak join nurin alert? emel ke sos@nurinalert.org. En. nik ahmad farez yang kendalikan pendaftaran tu. tapi dia gi oversea tapi akan balik hari ni. itu yang mr jasni dah bagitau baru2 ni.

unicorn said...

zulkifli aku panda panton,tapi aku cube try,

panton joesniper pong baguhh gak.

aku jawap nih.

beruk mak yeh tu dok gelak sakang,
pok polis selalu terlepas pandang,
" aku dok depang mung tok bungkang;
baik makang lemang sampai terkangkang..!"

eee aahhh!

unicorn said...

salah tulih, aku tok panda panton sebetonyer

Jasni AJ said...

Rakan-rakan sekelian,

Bagi yang tertanya-tanya tentang perkembangan Nurin Alert, suka saya maklumkan bahawa pihak "Citizens for Nurin Alert" kini sedang memberikan perhatian kepada penyiapan satu Kertas Konsep untuk dibentangkan kepada pihak berwajib.

Beberapa pertemuan dengan pihak-pihak tertentu telah dan sedang dibuat bagi mempastikan yang Kertas Konsep ini benar-benar dapat memberikan penjelasan tentang tatacara bagaimana Nurin Alert yang dicadangkan ini akan dapat berfungsi dengan berkesan.

Pihak "Citizens for Nurin Alert" mohon masa sedikit lagi untuk mengadakan satu sesi dengan semua individu yang berdaftar dengan Nurin Alert.Org.

Zulkifli said...

cayo lah pantung mu joesnipper ngang unikong...tapi penjahak tu tok dapak lagi menatei betul