Wednesday, October 31, 2007

The different faces of paedophilia: Have you protected your child?

By Maria Zain

The story of Nurin Jazlin Jazimin shed new light on the dangers faced by children in their every day lives. The streets are no longer safe for an eight year old to take a 100 metre walk from her home to the neighbouring pasar at night, let alone in broad daylight.

Many were aghast when DNA results proved that the little girl found in a sports bag 20 days later after her disappearance was indeed Nurin. Sympathy turned from the child to her parents who had, in the days before, denied her identity as the deceased. It is quite understandable that the trauma of losing a child would transform into denial after learning of the sequence of sordid events that led to her death.

The public, including Tan Sri Lee Lam Thye, objected to litigation against Nurin's parents for negligence, emphasizing that the loss of their child would haunt them forever. The objections did raise the safety concerns of young children left unaccompanied beyond the vicinity of their own home. Parents agree that a heavier surveillance upon their children's whereabouts has to be implemented at all times, despite the amount of time they are able to spend with their children.

Unfortunately, amidst the support Jazimin Abdul Jalil and his wife received from the public, there were those cruel enough to ridicule them for being blatantly responsible for Nurin's murder. Some went to the extent of concocting stories to defame her family's name and reputation. Perhaps these citizens have a better idea on how to "take care of their children" after "making them."

Just because children are kept under lock and key, does this mean they are protected from the lurking psychopath with paedophiliac tendencies? The answer is a resounding "No!"

Mental Health Professional and Social Worker, Tammy Ruggles, describes the difficulty of identifying such a criminal. General characteristics of a potential perpetrator include: popularity with children and adults; demonstrates an air of trustworthiness and respectability; prefers the company of children.

These paedophiles are usually family-men with no criminal record and if they are not family-men, usually sport a children-friendly home. To make matters more complicated, a paedophile could also be female, who cohorts with a paedophile male.

With such a camouflage representation of a heinous criminal, concern against paedophilia does not begin when a child crosses beyond the house compound. In fact, paedophiles have infiltrated homes; the family's safe haven away from the dangers of the streets and public communes.

Negligence, as vague as it is defined by law, needs to be eradicated from the home's comfort too. A simple example is the use of the internet. Children as young as Nurin are users of the Net. They hook up to the web for education, entertainment and communication purposes – the few of many benefits of Internet use. Unfortunately, lewdness and perversion have also lethally injected themselves into the orbits of cyberspace, preying on vulnerable children and teenagers.

The National Coalition for the Protection of Children and Families has revealed statistics stipulating that 86% of rapists admitted regular use of child pornography. Frighteningly enough, these rapists were exposed to such obscenity between the ages of 6 to 10. With children that young having easy access to computers in the home, the multi-billion dollar business of pornography is successfully churning out potential psychopaths who will be entwined in the crossfire of sexual violence.

If websites containing child pornography are not already a concern for parents, take for instance networking websites such as Friendster and MySpace. These sites provide social avenues on the web, allowing teenagers to post photographs, personal profiles and even their contact details – such as their chat ID or email address.

A child predator only needs to open a free account and browse for his or her victim of choice through a simple search function. He or she may select a location, age, gender and possibly even a school of choice. Having pulled up several candidates through the search, he or she may directly contact the child by sending him or her a message.

Your child has now come into contact with a paedophile.

It is inadequate for parents to assume that they are better caretakers of their children by ensuring that they are kept in the house under tight lock and key. In fact, besides the Internet, there are other windows of opportunities for paedophiles to fulfill their fantasies for young children.

Talent quests, talent shows, talk shows and reality television featuring pre-pubescent children are beginning to spawn on local channels. It may sound innocent having children perform their favourite bubblegum pop dance routines or chit chat idly about the latest fashion-sense while lathered in make-up. However, these small messages of "negligence" by parents can also entice interest in a paedophile, let alone a psychopath.

Not only is the child swaggering along to blasting music or pulling laughs by imitating adults, he or she is being encouraged by the screaming and applauding hysterical crowd - the majority of them being parents - alongside the performer's mother and father - basking in pride as their son or daughter gives suggestiveness a new meaning.

Have these parents taken precaution to protect their children from the paedophile? The answer is again, another resounding, "No!"

Do not feel compelled to only finding a potential perpetrator in the audience. What about the millions of adults watching these programmes from the comfort of their own homes?

Nurin's parents did not intentionally lock her out of her house in the middle of the night; neither did they push her into the arm's length of her perpetrator. They made a mistake of allowing her to leave the home alone for the nearby pasar, a place she frequented often with her sister.

Some parents interpret their housebound children as being protected from child criminals while they do nothing but surf the internet without supervision. Others are opening gateways for their child to bask in the limelight of a potential perpetrator by encouraging unwarranted display of vulnerability on national television.

Charles Montaldo, a private detective with various work experiences in crime prevention, relays that paedophiles enjoy child-oriented activities, refers to children in angelic terms and has hobbies that entice interests in children. Unfortunately, he also says that a paedophile "can be anyone - old or young, rich or poor, educated or uneducated, non-professional or professional, and of any race."

With the escalating concern that a paedophile could now be "anyone" in your child's life, Tammy Ruggles digresses, assuring that the majority of children who like and work with children are not paedophiles. Parents have to exercise discretion and follow their intuition should they suspect the presence of a paedophile in their child's social circle.

As Nurin's case unfolds and her memories put to rest, supporters and critics of her parents should take this opportunity to rethink negligence and work on a blanket protection for their children, in their every day lives. With a little self-supervision amidst supplication and support for Nurin's family, it is possible to prevent another innocent child to fall victim of such an abhorrent crime.

- Englishsection.com (A Division of Harakah)

38 comments:

Zulkifli said...

penyakit seks macam ni elok campak jer kat pulau orang makan orang...menyusahkan hidup jer....

perogol tak kira la perogol kanak-kanak, perogol orang tua, perogol remaja...kalau tak dia membunuh mangsa di campakkan jer kat pulau berasingan dari orang...Jazimin pun dah keluar dengan cadangan ni kat TV...

atau kalau dah mangsa teruk dikerjakan ...hukum bunuh saja...tak pun sebat kat khalayak ramai...lepas tu tampal muka kat publik area dengan tajuk "mamat jongos ni adalah perogol..."

tapi elok bunuh jerla...tak guna dia orang ni hidup...kerajaan nak tanggung makan minum dia orang lagi...paham tak rogol tu mender...seks dengan paksaan ...cuba bayangkan cam na....

aku memang benci dengan dia orang ni...benci tahap Galaksi....

hidup dia orang ni menyusahkan orang...dulu mana ada phaedofile,fidofil apa ntah...paling kuat pun sarip dol...tak jahat macam ni...

RULZA said...

tapi macam mana kita nak kenalpasti golongan paedophilia ni...?
sekarang ni pengaruh kuat dari tv cd vcd internet tu meambah-nambahkan lagi golongan sex addicted ni...
kadang-kadang tgk org tu macam ok saja..tup-tup kuar berita kes yang diluar jangkaan...

kalau kita nak selesaikan perkara ni perlu kembali ke asal..balik ke akar umbi....

kita leh cegahkan lambakan porno...kita leh buatapa etika berpakaian...tapi kita tak buat..kita leh hidup cara islam yang betul pun kita tak wat...ntah nape ntah pemimpin beragama islam tapi leh ada tempat cam bukit bintang, kedai arak bersusun kat langkawi tu, kedai judi apatah lagi...dah terang lagi bersuluh ape...

aku pun konfius...kuasa besar rakyat yang salah memilih pemimpin atau memang dah tak ada pemimpin yang layak memimpin....

RULZA said...

betul kalau yang di dapati bersalah tu bagi hukuman yang selayaknya..malah lebih lagi pun takpa...camana la diorag leh nak attack kanak-kanak...

sakit mental betula..it is a blackest crime...

allah dah jadikan kanak-kanak tu comel, telatah nya manja...org kalau tgk kasih dan kasihan..tapi golongan ni dah sakit mental bukanya dia fikir....memang jijik dan diluar batas normal...

betullah zul..sekarang ni memang macam-macam penyakit keluar...paedophilia lah, bipolar disoderlah.... penyakit-penyakit kejiwaan ni muncul sebab dunia makin canggih dan maju sangat agaknya...yalah..contoh internet...macam artikel tu sendiri katalah...kalau golongan paedophilia tu tak mencari mangsa..kita sendiri leh mendedahkan diri sendiri untuk dijadikan mangsa...kita tak kenal pun sapa orang di balik jaringan siber tu....org gila macam golongan paedophilia ni ada macam2 idea nak umpan mangsa dia...

tambah lagi dengan tekanan hidup..leh tingkatkan kemurungan...kemurungan yang keterlaluan pun boleh menyebabkan seseorang bertindak diluar kawalan....

mmm entahlah...

yang penting balik kepada asal...ingat tuhan banyak-banyak....ni la jadi kalau kita lupa sapa kita dan tuhan kita......

huh...

Lang said...

Lang tak heran kalau penyakit mental (gila seks) ni menular kat sini. Kerajaan melarang kemasukan bahan cetak yang berunsurkan lucah.. Itu kerja baik..

Tapi asyik jaga pintu depan je.. Pintu bilek tak jage lak.. Tu yang ade orang cetak buku teks.. habis teks.. jadi buku seks..

Masyaallah..

Yang toke2 keparat ni pon satu. Asal boleh buat duet, boleh dapat untung, diorang proses. Macam kate pepatah; membujur lalu, melintang sapu.

Ni nak tanye pasal siasatan gambar post-mortem.. kate kita ni canggih mangih sampai ada Multimedia forensik (mcam CSI la gamaknye). Apa sudah jadi, tempoh 2 minggu dah nak abeh ni. Nak kasi lepas bebas ke itu culprit. Atau nak tunggu sampai si culprit tu buat lagi macam bersiri plak.

(pinjam kata2 blogers; Tunggu dah bersiri baru nak ambil tindakan)

benharperbenladen said...

term phaedofile ni aku dgr 10 thn lepas masa kat UK..ingat penyakit moral ni ada kat mat salleh je...sbb depa tu kebanyakkannya mmg dah takde moral ..rupa2nya ia berlaku jugak di M'sia ni...hampeh!

1 term lagi yg lom jumpa kat M'sia...penari 'chipendale'...harap-harap takde la...lagi2 negara islam hadhari nih...:)

p/s: no wonder la parents mat salleh jeling2 aku bila aku baik2 dgn anak depa...rupa2 nya masa tu dah hangat kes phaedofile..haha

Zulkifli said...

ni dah bersiri siri dah ni masih gak belum dapat tangkap penjenayah tu...phaedofille mungkin baru dikenali di Malayssia tapi dah wujud lama kat barat tu Ben...orang kita sayang budak budak ...tapi dah kena dengan kemajuan cam orang barat tu ada gak yang ikut...

ni semua dah nak jadi cam mekel jeksen...susah la..


budak budak pun dia orang sabo...

apala punya penyakit...

Zulkifli said...

benhaper..apa hudud di Malaysia? yang melayu dalam artikel kat bawah pun ada yang menentang hukuman bunuh...jadi apalah harapan yang ada....

yang India dan ada non Muslim yang lain pun nak hukuman sebat kat khalayak ramai tapi melayu lak ada yang menentang hukuman bunuh ...heran heran...

MaryKate said...

We had a close encounter with a paedophile last year, and yes, people like them are not only outside outside our home stalking children. It came in a form of a retired male headmaster with a long list of credentials and testimonials. He was very decent, kind, and we completely trusted him.

For months nothing happened until one day my husband and myself were upstairs doing house chores, leaving this trusted man with our two daughters, aged 8 and 9. He exposed himself indecently but didnt touch the children or went beyond anything. The children were taught to lie to us, but luckily, children being themselves never kept secret long. We terminated his services immediately the very same night.

Interesting to note that we sourced him via the internet, so people like them duped us, ADULTS, into letting him to our house - a very safe environment. We were so nice to him, providing breakfast, tea, coffee etc., practically feeding the monster for months.

This spurred us as parents to teach sex education to our children and what is right and wrong etc etc. So, while children are more at risk on the internet,do note that the predators/paedophiles wears many hats, masks, characters, behaviours and true to this article, it was also someone known to us.

Therefore, I believe in educating our children on what is proper, basic sex education, rights and wrongs, have the computer at a public area so as parent we can see what they are surfing, control their timing on the internet via password, and definitely be very open with the children so they can talk to us openly.

Zulkifli said...

man who offered RM20 to a nine-year-old girl to perform oral sex on him was sentenced to two months’ jail in a magistrate’s court here.

Magistrate Mahyudin Mohamad Som ordered that S. Siva, 30, serve his sentence from Oct 2 this year, the date that his court bail was withdrawn.

Siva, who is from Kampung Chik in Tanjung Rambutan, had initially denied committing the obscene act of showing his private parts to the girl at the village on Jan 2 this year.

However, Siva unexpectedly pleaded guilty Wednesday to the offence under Section 294(a) of the Penal Code.

According to the statement of facts, the girl’s mother found her daughter sobbing outside their home at about 3pm.

When questioned, the child told the mother that a neighbour had lured her behind a house. She ran away after he showed her RM20 and asked her to perform oral sex on him.

Siva, who is already serving a one-year jail sentence for stealing, pleaded to the court for a light sentence.

“I may have been drunk at the time and unaware of what I was doing,” he added.

Siva was unrepresented. Chief Inspector Jasli Mohd Yusof prosecuted.


- ni dari staronline...

Dua bulan jer penjara ...apa cerita?

kalau kena anak aku...gigi dia dah hilang dua batang dah...anu dia kena curah ngan air panas...kureng ajar...kepih tui

Tehsin Mukhtar said...

Yes, I have seen Aznil's kids' shows, TOM TOM Bak and some other one I forgot the name..makes me want to vomit and punch the stupid proud parents...the kids gyrating suggestively (how can it be cute, dancing dangdut sexily dressed with a snake around the kid's neck), dancing bollywood style, heavily made up and wearing adult costumes, trying to look, sing and act like adults, etc...It didn't look at all innocent to me in view of the current mindset of this world and the creeps out there..shame on you parents. exploting your kids for a chance at fame...sickos. I stand by that.

Every time my kids go out in tudung and long t-shirts at their young age, people comment..tak panas ke..ala kesian..bla2....My kids do it out of their pride at their identity as a Muslim and a sense of modesty and I'm sick of people commenting as if I force them to cover up. They cover up because they know what is required of them as Muslims and I wish people would respect that.Their covering up does not impede them in being active..they play golf, bowling, go swimming, etc2.

Bila orang jaja anak, pakaikan revealing costumes and clothes, tak pulak orang komen.."eh tak kena sunburn ke nanti", "tak sejuk ker tak cukup kain"...kesiannye!!!!

It's their right to put on what they want on their kids, tapi when they try to impose their liberal ideas on me..I get really PO'ed.

But I draw the line at those horrendous kiddie porn wannabe variety shows....

Tehsin

Tehsin Mukhtar said...

Ben Harper,

MaLaysia ni gejala lain pulak...dah more than the 10 years u first heard the pedophile word...INCEST/RAPE AND ABUSE OF OWN KIDS.

Yang dapat nama..orang Melayu..paling banyak makan anak sendiri.

Nak salahkan sapa?


Linda, I'm still alive and kicking..thanks for asking...

Tehsin Mukhtar said...

Sebab hukuman dua bulan penjara tu lah kita kena buat pressure group mcm Zulkilfi propose dulu for harsher punishment...

Ok nak pi masak nasik...

t

Zulkifli said...

entahnyer rancangan kanak kanak pun dah lain macam pelik gak aku camna dia orang boleh galakkan hiburan cam ni...
mak bapak pun satu....anak anak patut ajar la buat benda benda sopan..kecik cam tu di ajarnya jiwang jiwang, dangdut...astaga...

Zulkifli said...

Marykate,

that is why we need to press for harsher punishment...

2 months jail for asking a kid to perform oral sex is not good enough...after two months what happen?

kay poh chee said...

I never allow my kids to watch that astro ceria channel (without supervision) especially when Tom Tom Bak is on air...I will quickly switched to another channel without much delay. But I give green light to them to watch Gerak2 Gasing

Astro please stop that show Tom Tom Bak. I don't see that show to be of any use in terms of content and entertainment.

I am equally amazed that some parents actually love to see their kids in that kind of 'soft porn' kiddie show...yucks!

benharperbenladen said...

mmg tul..aku beno2 meluat tgk tom tom bak....kena lak time bdk2 sibuk nyanyi...rasa nak tem tem bak je aznil...

budaya hendonisme tgh menular ...tak lama lagi kritikal...mcm tehsin kata anak dia pakai tudung spt 'dihina'..bila dedah sana dedah sini di'idola'kan...

byk sgt realiti show kat tv...kalau ke arah yg baik tak pa la jugak kan...

bak kata penulis dlm majalah i nov.07 'semoga anakku menjadi penyany?'..."Mummy bangga dgn kamu kerana terpilih ke AF".."Saya berasa seronok kerana akhirnya hasrat anak saya utk jadi penyanyi tercapai juga akhirnya"..

ia semakin parah sbb parents lah yg menjadi pemangkin kpd anak2nya supaya terus hanyut ke dunia hedonisme...bapa borek anak rintik..

bak kata george matthew adams "encouragement is oxygen to the soul"...tu kata omputih...

pepatah melayu nanti aku tanya nenek aku...:)

Linda said...

Saya baru saja teringat kan anda semalam,Tehsin. Tehsin, saya sangat bersyukur anda mengikut perintah Allah dengan melindungi anak anda dari kecil.Teruskanlah. Saya pun nak tiru anda. Demi kebaikan anak-anak. Tiru perkara baik tak pe kan?

Kepada Marykate, saya simpati dengan apa yang berlaku pada anak anda. Siapa mahu anak kita mengalami perkara sedemikian di usia semuda itu?! Orang yang kita percaya sanggup buat perkara buruk ni pada kanak-kanak. Kejam betul!

RULZA said...

betullah kak tehsin..mak saya pun tak kasi pasng astro kat umah...dia kata cukuplah takat tv 3 tu..pun dah macam-macam...isu hedonisme ni memang dah lama jadi polemik..tapi takat habis cakap setengah golongan saja...yang len mana nak amik pot..

hmm..entahlah...mudah-mudahan allah bagi hidayah pada semua.....

Linda said...

Saya tak de astro jadi selamat la skit tapi yang realiti tv bintang kecil tu sama juga. Parents sukanya laaa anak jadi penyanyi. Sedihnya rasa. Dah banyak juga saya lihat ibu pakai tudung tapi anak perempuan nampak pusat. Tak rasa apa-apa ke diaorang jalan sebelah anak?? Hairan...Kalau ditegur maknya nanti jawabnya.."Biarlah.. budak lagi... biar dia merasa pakai macam tu... kita dulu pun muda jugak. Biar dia puas dulu...". So... how la??

RULZA said...

mak bapak cenggitu kasi hempok ngan batu baru dia tau...
tapi betula, la ni mak bapak pun dah tak heran dah anak buka sana sini, wat benda tak senonoh, sebab perkara yang pelik dan tak senonoh dah banyak dan nampak biasa disekeliling kita...depa mana nak heran..depa rasa kalau org lain boleh buat..kita apasalah nya....

pasal pakai seksi meksi mak saya selalu pesan bila dah ada anak nanti jangan dok biasakan pakaikan baju seksi-seksi nampak lengan nampak kaki...esok-esok dah besar nanti anak mana nak malu..sebab dari kecil dah kita ajar camtu..ajar dari kecil kalau nampak lutut ni malu, kalau nampak betis lengan rambut ni malu...bila dah faham siket ajar dosa pula....

dahla anak-anak la ni fizikalnya cepat besar..hah eloklah kalau dok pi galakkan pi menyanyi menari tu..masuk tv satu mesia tgk...bukannya ada faedah pun...

mudah-mudahan kita semua dapat hidayahlah....

miskin harta takpa..tapi janganlah miskin agama...

Lang said...

Assalamualaikum, salam sejahtera..

Teringat pesan nabi, pesan aruah atok, pesan arwah ayah..

Jangan berhibur keterlaluan, nanti jadi tak keruan, Jangan ketawa mengilai-ngilai nanti diri hilang nilai..

Itu pesan orang tue2. Berhibur keterlaluan membuatkan kita hilang pertimbangan. Yang elok nampak buruk, yang buruk nampak elok (perilaku dan pakaian).

Teman2 blogers, Lang akan berada outstation sehingga Ahad ini. Mungkin tak berkesempatan untuk join the discussion. But hopefully can see u all by Monday.

Ku panjatkan doa buat anakanda Nurin, semoga kezaliman atas mu akan terbela.

Wassalam..

joesniper said...

ya, apa-apa pun persediaan mendidik anak dengan nilai-nilai agama dan nilai murni sivik adalah perkara terdahulu yang perlu dilakukan oleh setiap ibu-bapa.

kemudian pendidikan anak-anak mengenai agama dan sivik perlu berlanjutan ke peringkat sekolah asas, dasar, menengah dan tinggi.

ini akan mendatangkan tabiat baik kepada generasi tersebut yang akan memimpin.

daripada tabiat itu yang telah tersemat sejak azali ia akan secara langsung membina masyarakat yang bertamadun dan bangsa yang bermaruah.

perkara ini tidak terjadi dalam sistem kekeluargaan dan pendidikan sekarang.

aku khuatir generasi akan datang akan menghadapi keadaan yang lebih mencabar, sebab itu kita perlu ingatkan anak2 tentang batas2 agama, sosial, hiburan, pergaulan dan sebagainya.

aku juga mengambil langkah menghentikan astro setelah beberapa bulan menggunakanya kerana mendapati ia memesongkan fikiran anak dengan kandunganya.

lagi pun hiburan terlalu banyak di Malaysia ni sehinggakan boleh wujud pekerjaan2 seperti GRO dan lain2 yang seangkatan denganya hingga melibatkan dan menggamit rakyat dari China, Thailand, Vietnam, Filipina, Malaysia sendiri dan sebagainya kerana negara kita telah menjadi kancah, lubuk dan pusat hiburan ternama dimata dunia.

tapi itu terlalu besar utk kita menanganinya, jadi apa yang boleh kita lakukan kita buat seperti menghadkan hiburan dirumah kepada hiburan yang tidak melalaikan dan menjurus kepada keruntuhan iman seperti astro.

kita rakyat jelatalah yang lebih ramai dari pentadbir dan pemimpin boleh mengubah perkara2 sebegini dengan memulakan pendidikan keagamaan dan keimanan dan menghasilkan generasi yang berakhlak.

kenanga said...

Saya setuju dengan Tehsin Mukthar, rancangan tersebut perlu dihentikan. Kita mesti protes melalui media baru orang akan terbuka minda mereka. Lagi rancangan bintang kecil di TV 9 lebih kurang sama. Pertandingan nyanyian tapi kanak-kanak dipakaikan baju macam orang dewasa....mentality kanak-kanak akan berubah.

kenanga said...

Doa ku untuk arwah Nurin Jazlin semuga pengorbanan mu terbela dan Nurin Alert dilaksanakan. Kawan-kawan boleh baca di Tembam Weblog dimana perkara yang sama berlaku di Korea.
Saya baru menonton filem Spanyol Pan Labyrinth (harap ejaan tak salah), hayalan saya, harap nasib adik Nurin Jazlin menerima nasib yang sama seperti heroin cerita tersebut. Bagi yang hidup pemergiaan adalah satu kesedihan tetapi bagi yang mati mungkin syurga yang menanti.

nazura said...

Zul, I share exactly the same amount of anger and hatred towards this kind of bangsat. Or maybe more. Benci Menyampah Geram Sakit Hati. Actually I've declared war against PEROGOL. Sepatutnya memang kita kena perang habis-habisan kat perogol ni. NAUDZUBILLAH ... jgn lah ada keturunan kita akan datang yang terlibat sama. Benci pun kena ingat ALLAH juga...
Tapi saya memang naik angin gila bila baca hal PEROGOL BANGSAT ni. Pada saya SELAYAK HUKUMAN ADALAH HUKUMAN BUNUH!!!!!!!! Melainkan yang 'merogol' budak bawah umur. Tu sesama miang namanya...

Zulkifli said...

tuler dia mak bapak pun satu hal bagi sokongan kat rancangan tak berfaedah cam tu...hedoisme la, phaedofile la...dah macam macam penyakit...dulu-dulu orang nak anak anak jadi pandai, jadi guru, jadi engineer, akauntan, lawyer, majistret, manager,arkitek...sekarang jadi penyanyi huha sana huha sini...bukan tak boleh tapi kenalah isi dengan ilmu...KRU misalnya...dia orang ada Ilmu...tak harap nak huha huha jer...apa-apa jadi dia orang boleh buat business...ini dah ler belajau tak kemana...huha huha seksi meksi..habis jadi mainan orang ...berfaedah ker tu..?

...kalau dah umur 14 tahun kebawah di ajar berani tak tentu arah cam tu tak bagus,,,nanti bila besar mak bapak yang susah...

betul tu nazura, perogol memang tak boleh hidup dalam masyarakat..ada penyakit boleh sembuh ada yang tak boleh sembuh...

sebab tu merak ni kena asingkan dari masyarakat...kadang kadang perogol ni ada bini ada anak...tapi merogol gak lagi..rogol anak ..ada yang rogol cucu...

undang undang kena tegas kena betul betul jadi pencegah jenayah...peliknya ada gak yang kata hukuman bunuh tak perlu...hukuman bunuh perlu dan perlu dijalankan dikhalayak ramai...baru orang takut begitu gak hukuman sebat..Tun Mahathir pun pernah cadang benda ni sebelum dia undur diri...maknanya dia iktiraf hukuman sebat khalayak ramai..masalahnya ada yang bangkang...

kalau tak ada hukuman bunuh susahlah sebab akan diganti dengan hukuman seumur hidup...orang orang yang kritik hukuman bunuh tu "benggung" sebab apa, bila tidak ada hukuman bunuh kerajaan kena tanggung makan minum si penjenayah tadi pada masa yang lama...rugi gak duit tax payer bagi makan kat dia orang ni tak berfaedah langsung...silap silap dah terlampau ramai kita kena tanggung dah cukai lak bertambah kena buat jail baru...semua boleh jadi...


baik campak kat satu pulau , lepas kena sebat kat khalayak ramai la kan...bukan penjara tapi pulau...segala perogol, phaedofile, peliwat,dan suku sakatnya apa semua duduk kat pulau tu..ajar dia orang buat kraftangan dan jual kat luar..dapat gak dia orang buat duit beli nasi bungkus dan meggi...lepas tu seminggu sekali hantar ustad ustad ceramah kan dia orang ni...biarlah dia orang bermasyarakat sesama spesis dia orang

mana perogol yang bunuh orang hukum bunuh la..

tapi perogol kanak-kanak wajar dihukum bunuh...itu sajalah caranya...sebab memang binatang, ini termasuk perogol anak sendiri, perogol anak jiran dan cucu cucu sendiri dan suku sakat sendiri...

otak biul dan setaraf badigol soot

izsahani said...

eh betul lah pasal tom tom bak tu...ingat aku sorang je anti rancangan tu. meluat aku tengok tapi masalahnya anak2 aku suka switch channel tengok rancangan tu bila aku sibok buat keje lain.

sekali tu, ada budak kecik pompuan pakai seksi seksa gelek gelek menari lagu shakira...bangga sangat lah tu mak bapak budak tu. Kalau tarian melayu ke, nyanyi nasyid ke, tak pe gak.

sesiapa dalam blog ni yang keje astro, tolong sampaikan pada boss hang leh tak? kata kitorang semua mintak tom tom bak dihentikan siarannya. tima kasih.

Zulkifli said...

Ini berita dari Mstaronline

Peragut sebabkan kematian mangsa dipenjara 5 tahun
31-10-2007 08:00:38 PM
KUANTAN: Seorang lelaki dijatuhi hukuman penjara lima tahun oleh Mahkamah Majistret di sini hari ini setelah didapati bersalah atas dua tuduhan menyebabkan kematian seorang wanita yang cuba diragutnya di sebuah kompleks membeli-belah di sini tahun lepas.

Norman Mohamad, 24, dari Kampung Lamir, Ganchong, Pekan diperintahkan Majistret Noor Zaihan Mohamad Ali supaya menjalani hukuman itu bermula tarikh dia ditahan iaitu pada 6 Ogos 2006.

Bagi pertuduhan pertama, lelaki itu dijatuhi hukuman penjara dua tahun mengikut Seksyen 304A Kanun Keseksaan kerana menyebabkan kematian mangsa melalui pergelutan.

Bagi pertuduhan kedua iaitu cubaan meragut mangsa, dia dijatuhi hukuman penjara tiga tahun mengikut Seksyen 393 Kanun Keseksaan.

"Hukuman bagi pertuduhan pertama bermula pada tarikh kamu ditahan manakala hukuman bagi pertuduhan kedua bermula sebaik sahaja hukuman pertuduhan pertama berakhir," kata Noor Zaihan.

Mengikut fakta kes, Norman menyebabkan kematian Ng Shiew Lim, 26, yang terjatuh dari tangga dan tidak sedarkan diri setelah bergelut dengan tertuduh yang cuba meragut beg tangan wanita itu di tingkat satu kompleks membeli-belah Berjaya Megamall pada 7.30 malam, 6 Ogos 2006.

Ng yang selepas itu dihantar ke Pusat Perubatan Kuantan untuk rawatan, disahkan meninggal dunia keesokan harinya akibat kecederaan teruk di bahagian kepala.

Pendakwaan dilakukan oleh Timbalan Pendakwa Raya Kalmizah Salleh manakala Norman tidak diwakili peguam. BERNAMA

Hukuman penjara 5 tahun kepada peragut yang menyebabkan kematian orang yang diragut? aku rasa orang yang menyokong hukuman mati di mansuhkan akan setuju dengan hukuman diatas.

Habis orang yang mati tu macam mana? umur dia 26 tahun jer tahu...
ada kehidupan yang jauh yang sepatutnya dia lalui....

banyak dah kes ragut yang menyebabkan kehilangan nyawa...hukuman cam ni pada aku ringan sangat...patut diselang seli dengan sebat dikhalayak ramai..

sedih kejadian jenayah makin banyak sekarang ni

syahila said...

I agree with you kay poh chee.

We should try our best to avoid anykind of exposure of 'softporn' kiddies to our kids.

urgh...so scary. How they not know the truth. If they realised how many children is exposed to this paedophilia...

__________________________

anyway i just want to share this great article with you guys.

so have patience :-) *wub


The Perfect Believer.
Jump to Comments

The believer is not one who performs the ordained religious duties superficially and avoids what is forbidden only, but he is one whose faith is absolute, with no objection whatsoever arising in his heart and no obsession dwelling in his soul. The more hardships he faces, the more his faith grows and the more his submission strengthens.

He could pray and not see a trace of an answer to his prayers, yet he does not change because he knows that he is owned by One who deals with him in whatever way He chooses. For if an objection was to arise in his heart, he then forsakes the role of the slave and takes on the role of a protester such as that of Iblees (the Devil).

A strong faith unveils itself in strong hardships.

A believer sees in Yahya, son of Zakariyya, a fine example. He was killed by a tyrant who confronted him, yet He (Glorified and Exalted), who made him a prophet, did not intervene nor defend him.

Similarly all the tyranny that befell the prophets and the believers was not held back from them. If one goes to think that Divinity cannot answer for them then one is an disbeliever. However if one believes that Divinity can answer for them but chooses not to, and that Allah (Glorified and Exalted) can make the believers go hungry while disbelievers are full and inflict the believers with sickness and grant the disbelievers health, then one is only left with submission to the Owner even when tormented or scorched.

Ya’qub cried for eighty years when Yusuf, the son of Ya’qub (peace be upon him) was gone, he never gave up; all he said when his other son was gone too is “May Allah bring all of them back to me”.

Musa (peace be upon him) prayed against Fir’awn, who killed children and crucified magicians and cut their hands, for 40 years before he was answered.

In such submission the intensity of one’s strong faith is manifested not in mere bowings in prayer.

So many of those who glorify Allah’s Will were afflicted with tribulations and this did not increase them except in submission and pleasure with their Lord, and therein lies an explanation of the meaning of His words: “Allah is pleased with them.” (5:119 and elsewhere)

Al-Hasan al-Basri said:

Zulkifli said...

entah kawan pun tak faham mengapakah budak pakai seksi bawak ular masuk mulut dijadikan hiburan...?

karang ada paedophilia nengok dah susah..kadang kadang kita sendiri pun bikin susah cam galakkan golongan cam ni makin kemaruk...

elok gak la rancangan ini di hentikan dan ditukar dengan rancangan mukadam , koleksi barang barang antik, mari menternak ayam serama , sejarah Mat Kilau , cara cara menyepak bola dengan betul, sejarah kueh baulu, bagaimana menganyam bola takraw...tahan ler sikit...banyak sebenarnya rancangan berfaedah

ini apa kebender la tak membina langsung..hiburan melulu cam ni la tak bagus...

Zulkifli said...

memandangkan kes Nurin ni semakin senyap apa kata JAJ bukukan semua komen dalam ni dan bagi tajuk rintihan rakyat malaysia terhadap kematian tragis Nurin...
atleast kes ni tak akan fade cam tu jer...

bukan nak cari keuntungan atau publisiti tapi supaya mission cari pembunuh tu sentiasa fresh...keuntungan dia masuk kat dalam tabung Nurin alert...ini satu idea jela kan.. lagipun publisiti untuk satu benda yang baik apala salahnya...dari citer tom tom bak tu mender ke faedahnya...lagipun idea kat dalam ni ada yang bagus bagus..memang bagus pun...

cam Russel Lee tulis buku Singapore Ghost stories...dia kumpul citer citer orang dia buat buku...share idea dengan publik dan sebagainya...

mAi said...

Moga penjenayah lahabau ni cecepat dihadap ke muka pengadilan... Takpon terseksa dgn segala bentuk seksaan. Amiiin...

p/s: Tapi bila dah tertangkap, adakah jenayah sebegini dpt dielakkan/dibendung di bumi yg pemimpinnya mengatakan bumi Hadhori ni? Malaysia sememangnya semaki menjadi sebuah negara yg tak selamat utk tumbesaran anak2 & payah nak memupuk anak utk berdikari... Moga kepimpinan yg akan dtg dpt merubah nasib anak2 kami ke arah yg lebih baik atau paling baik.. Al-fatehah buat Nurin.

Zulkifli said...

doaku ialah bila balik kerja tengok berita pukul 8.00 malam ni mamat dalam cctv tu dah kena tangkap....atau mamat bawak van puteh tu dah kena tangkap tidur lokap la ko malam ni...

Amin

nazura said...

In your dream je lah Zul. Tu pun belum tentu lagi. Tidur seminggu pun, belum tentu bermimpi pun..Nak cakap apa pun dah tak tau.
Everytime lalu kat Wangsa Maju, bergenang air mata ingatkan our beautiful Nurin..Nampak bumbung sekolah dia pun dah sebak. Kenapa lah si celaka jahanam tu tak muncul-muncul lagi...dah tak ada perkataan nak maki..Kita doa ajelah..

nazura said...

About the tv program. Tu lah..Aznil memang good with kids but the program..what's the real objective of having that kind of program pun tak tau lah.
Not just that.. Chiquilitas at Ceria tu pun melampau jugak. Kecik-kecik dah bercium, bercinta. Asyik fikir untung je Astro ni pun. What about your social obligation. Pejam mata je ke..Manager nampaknya orang Islam tapi ntahlah ya..

aidaali said...

Paedophiles are everywhere and we need to have a campaign to rise awareness among children & parents the danger of electronic communication - internet, SMS, etc. My 16-yr old daughter showed me a mySpace account of her friend...Ya Allah! She posted few pix of herself which she might regret later in life... i rasa nak call je mak budak tu! BTW, check out www.safechildhood.gov. We should do the same thing. Put it on TV. TV stations MUST allocate some time during prime time (8 pm - 9pm) for govt campaign utk rakyat...tak nak kempen mcm 'baling2 batu tu'...tak kelas...campaign 'beware of strangers' ke, 'how to say no' ke... alfatihah to baby nurin.

aim1000 said...

I.m very agree with comment from tehsin mukhtar. These kind of programs should be STOP immediately.

Mentaliti masyarakat kita sekarang terlalu taksubkan hiburan sehinggakan anak2 kecil pun terlalu didedahkan dengan program2 "sampah" spt itu.

Cukup2lah dengan program realiti tv yg dah cukup menyesatkan remaja2 kita.

Our ministry/local authority(i.e :kementerian penerangan) should look into this matter.

cahsiji@Blog said...

yang lagi mau jual kebun sengon mau bagi info nich tentang bibit jabon dan kayu jabon bagi yang suka bertani