Monday, December 17, 2007

A Nurin Walk?

In his Open Letter to the Prime Minister said to be sent to all MP’s, media / press and some NGO’s, Ambrose Sabastian of Penang declared that :-

".... Again I wanted to walk carrying placards on 5-1-2008 at 3.00 p.m. from Lorong Kulit Hindu Temple to Gurney Drive. With me four friends will walk together and distribute the leaflets informing why we are walking. Less than five people never need police permit neither it is not an illegal gathering. The walk is for alerting the public about the missing girl Nurin Jazlin Jazmi who was murdered and stuffed in a sport bag and the incompetent police investigation. I was unhappy when one minister stupidly threatens Nurin’s father saying law is a law. In fact poor people have to earn money for their rice bowl. Twenty-four hours they can’t guard their children. It will very nice if it happened to one of the Ministers child and we can see how the law works?

Deputy Internal Securities Minister Datuk Mohd Johari told in Parliment that even with the help of the FBI, the enhanced CCTV images did not show the registration number clearly. The Police can’t conclude this case and can’t find the killer. Now I put up a challenge with Home Minister that what a great Scotland Yard Malaysian Police and the Greatest FBI can’t do to solve Nurin’s murder case but we can able to solve within short period. I can ask my boys in KL and Klang to solve this case easily provided..."

Hmmm, it seems that walks and rallies are the in-thing now in Malaysia. Starting with the Walk for Justice, The Bersih Rally, The Hindraf Rally, The Human Rights Walk and now .... The Nurin Walk!

The above two paragraphs are extracted from quite a long letter published here.

While I wouldn't want to comment much on his rationalisation of the proposed walk, I do feel however (and judging from within the context of the Open Letter) that this latest plan is no more than another smear campaign on the Police as well as the government of Malaysia.

As this Open Letter made reference to the Nurin case, perhaps the authorities can quickly do something on at least the Autopsy pictures' case if not the abduction cum murder case itself. Otherwise, the Nurin case will always pop up over and over again even for events that has got not much relevance to it as clearly seen in this Open Letter which was circulated world wide.

Jasni AJ

45 comments:

Tehsin Mukhtar said...

Reading this guy's letter, I can only say, WTF is he ranting about??? What a gutless vermin, using Nurin for his own cause..where were they when Nurin was murdered? Did we hear any one of them speak out for Presheena even? And the other kids murdered before this? What a sad group of human beings...Jasni, what ever happened to the autopsy pictures' culprit, eh? Sedih betul kalau itu pun polis tak mau bertindak...aren't our kids'/families safety of national interest and isn't the high crime rate of concern to national security?

M. Mustaffa said...

En. Jasni, seriously, please prevent people from using Nurin as a political cause. Surely dear Nurin deserved much better, even in death? I for one would be willing to walk for Nurin, but not when she is being politicized. Do not allow, at all cost, her memory or Presheena's be victimised, manipulated and raped by irresponsible politics and politicians.

Zulkifli said...

I don't want to comment on the letter per se...but the walk for whatever the reason will happen if the authority did not do something about this case and Presshena's case...people especially the family of the victim is getting restless...I'm against demonstration but again we have to understand why it happened...

tidak munasabah dan tidak masuk akal kalau dalam bilik autopsy hanya dua orang yang dibenarkan mengambil gambar , polis mengambil masa berbulan bulan untuk menyelesaikan kes ini...adakah meraka akan menyatakan pada dunia mereka masih polis kelas pertama top of the world dan tahap keselamatan di Malaysia adalah tip top? kembalikan kegemilangan polis malaysia

kes Nurin yang dikasihi bukannya tidak ada petunjuk...bahkan banyak dan lebih banyak dari kes yang polis dapat selesaikan sebelum ini...

petunjuk dia :-

1. Mamat motor kat cctv
2. perbualan mamat motor melalui telefon bimbit.
3. mangsa-mangsa sebelum Nurin (cubalah suruh budak budak ni buat kawad cam atau apa atau kaedah sains yang lain)

frust betul...

Shimi Lara said...

Jasni, I agree with Munira and Tehsin. Keep politics out of Nurin's case. This is another case of misleading the public to turn up for such walks, purportedly under the guise of exercising the right to freedom of assembly. I cannot respect such motives and it won't solve the case.

En Zul, what police need is hard evidence that will not disintegrate under cross examination. Is this the reason for their delay? I too wonder when they will act on the person(s) who leaked the post-mortem photos but to walk in protest????

Tehsin Mukhtar said...

Excerpt frm the letter..."Deputy Internal Securities Minister Datuk Mohd Johari told in Parliment that even with the help of the FBI, the enhanced CCTV images did not show the registration number clearly. The Police can’t conclude this case and can’t find the killer. Now I put up a challenge with Home Minister that what a great Scotland Yard Malaysian Police and the Greatest FBI can’t do to solve Nurin’s murder case but we can able to solve within short period. I can ask my boys in KL and Klang to solve this case easily provided you have to accept to agree my condition as follows:- a. Investigate my case for the detention in Pulau and banishment. Once find out the truth pay me compensation ringgit 25 million for suffering twenty-five years.b. IGP and deputy IGP should resign / suspend with immediate for inability to solve Nurin’s murder case and replaces Chinese officer as an IGP. Dato Christopher Wan is best candidate. Prove that you are not a racist governmentBy appointing a Chinese officer to the highest position. Again I wanted to walk carrying placards on 12-1-2008 at 3.00 p.m. from Esplanade to Penang ACA office. Upon reaching the ACA office I will report to ACA about the election commission mal practice. "


...this joker claims to able to solve the case PROVIDED bla2...wah such sensitivity and such a caring group he claims to represent, offering only to solve a vicious murder if he gets something in return...what is this world coming to...Pak Lah and his Administration must clean themselves up at every level and regain their integrity to prevent parties with ulterior motives from getting and a chance to incite and provoke and ruin what we know as our only home...Wake up UMNO... jangan cemarkan nama Islam dan jangan terlampau ghairah,alpa, rakus dan tamak sehingga membawa kepada kehancuran...think of your own kids and your future progeny...May Allah help us all...if Umno doesn't clean up its act and by extension the BN, we will be weakened and divided and that is when the rabid dogs from all over will come and tear us to pieces and chew us up and spit us out!!!

yus said...

polis malaysia?? dulu i report polis ttg opismate yg pakai ic palsu dan keje tanpa permit.polis dtg dan cakap kat i takpe la kita bagi dia chance,polis x tahan dia pun dan pendatang asing tu pulak cederakan i sbb report polis.lepas tu kereta i kena curik dan i dah bg details ttg pencuri kete tu siap dgn no handset pencuri tu sekali, tapi dah berbulan dok takde progress pun.tak taula dgn kecekapan polis malaysia nie :) huhuhu

Zulkifli said...

Shimi Lara, agree that the police need hard evidence but how to get them without putting somebody behind bar...

I'm not an expert here but my opinion is there are so many leads...including the victim before Nurin...and one of the victim did mention sometime ago in Metro that the photofit doesn't match the guy who molested her...

...they have to do do something to get the hard evidence....if not there going to be more and more victim...

Lang said...

Assalamualaikum, salam sejahtera..

Saya merasakan sesuatu semakin tidak kena dimana2 saja, kerana manusia semakin tidak tahu membezakan antara kerajaan, parti politik, hak asasi manusia, kuasa, dan sebagainya.

Kita yang dah keliru ni semakin terkeliru bila dikelirukan dengan insiden2 merapu ini. Perancangan memang baik tetapi terselit niat yang sebaliknya. Tugas, tanggungjawab, serta amanah semakin kabur oleh sebab keinginan rakus untuk menduduki tempat tertinggi di setiap organisasi.

Segala jenis kesempatan digunakan sehinggakan tidak mengambil nilai budaya ketimuran seperti menghormati hak orang lain, memahami keadaan orang lain dan sebagainya. Semuanya dilakukan semata-mata ingin mencapai kepuasan diri atau kelompok tertentu.

Yang amat sedihnya, kes-kes bunuh, kes-kes rogol, kes-kes kanak-kanak pon nak dijajakan untuk mendapat sokongan. Sokongan apa? Tentunya ada agenda disebalik rancangan tersebut. Sudah pastinya polis semakin sebuk nak tangkap orang2 yang nak berhimpun ni, kerana yang ini Red Handed Caught.

Akhirnya, response yang sama akan diberikan bila pemberita bertanya mengenai kes adik nurin semasa police press conference mengenai perhimpunan haram.

Wallahualam.

Alfatehah buat rohmu Nurin

Zulkifli said...

setuju dengan tehsin dan lang ...kalau dapat 25 juta baru nak tolong cari pembunuh baik tak payah...niat tu pun dah jahat...bagaimana satu perkara yang baik dapat diselesaikan dengan satu niat yang jahat.... Innamaa agmalu binniat...setiap amal itu dikira dengan niat...kalau niat dah celaru tindakan akan celaru dan tak ada faedah...

Polis kena usaha sungguh sungguh untuk kes nurin, presheena dan yang lain lain...kita kena anggap mangsa ni anak anak kita baru kita sedar...itu yang patut di tanam dalam pihak berkuasa semasa mendapatkan kes sebegini...



agenda buruk seperti membuat demonstrasi yang menguntungkan pihak tertentu wajar di tolak ...

as for UMNO betul tu kata Tehsin lama lama kalau tidak di jaga habisla...MAlaysia tu lah satu satunya yang kita ada ...janganlah hampakan harapan rakyat ...

unicorn said...

..and why question to this group, why nurin..? why not presheena ? why not shuhada burak?why not nur shazwani? the killers that brutally killed them are all still at large.

i do believe in public power but i smell something not right here..

no offence but macam ada udang di sebalik batu..

Shimi Lara said...

En Zul, what you are doing is speculating. The police cannot act on suspicion. They need hard evidence. Kalau you biasa tenguk CSI, that can mean many things. Eye witness, DNA, gingerprints tec. You get the hard evidence first, make the arrest, then charge in court. If proven guilty then put behind bars, not the other way around. Asking questions is very easy. Let's find the answers. Can you?

M. Mustaffa said...

I almost laughed myself sick when he claimed that he can do a better job than our police, FBI and the Scotland Yard (with all those strings attached, of course). God, do these people even have any clue how crime science, forensics and investigations work? When he said his "boys in KL and Klang" can solve the case easily provided with the fringe benefits... sounds like they're willing to beat up any average street joe for a confession.

To answer Unicorn, isn't it obvious? Nurin's murder is considerably the most high-profile due to the amount of publicity exposure (no disrespect to the other victims, mind), it makes her case very liable to manipulations.

En. Lang, apa yang En. Lang suarakan itu sangatlah tepat.

Whatever it is, at the end of the day, the police will move a lot faster if they have public cooperation. Granted they have their flaws, but if we want the right guy behind bars, we need to give them some support at least. Waiting is a difficult process, but I hope and pray that they will get the perp.

In the meantime, do not let Nurin and other child victims like her be manipulated and used for propaganda.

Zulkifli said...

Shimi lara, agree but not agree ...why in the first place an accused person is call a suspect....? based on suspicion?...they can actually act on suspicion ...as for the eyewitness they actually have...the 2 kids who had been molested the same way as the arwah Nurin yang di kasihi had suffered...

this two kids is the eyewitness ...well they don't allow us to speculate but it is just my idea...

in CSI they take what ever they have and make a search sometime they get the wrong suspect...but they try...

other evidence is the CCTV guy with the phone conversation...if they play it all over again in the T.V i'm sure oneday people will notice...might be the friend or relative of that son of &%t%h...

and the phone conversation can actually can be trace....if they want to do so...at the early stages ..don't know w.ther they can do so now but bunch of us had been discussing about that lots of time...


the post mortem case...I don't know if afterward they say...Ooo we don't have leads and hard evidence on that too...

observer said...

Saya setuju degan Yus.Saya sebelum ini memang tabik dengan perkhidmatan Polis yang cekap dan berwibawa.Tetapi setelah sekian lama memerhatikan pengalaman saudara-mara dan rakan-rakan tentang dalam hal laporan Polis dan tindakan mereka,saya mula merasakan ada sesuatu yang tidak kena.Malah saya sendiri mengalaminya.Saya sangat setuju dengan Yus.Bukan hendak mencari kesilapan Polis,tetapi kebanyakan ahli masyarakat sekarang pun dah maklum akan kelemahan yang ketara dalam Pasukan Polis Malaysia.Baru-baru ini saya kehilangan motorsikal.Lalu saya melaporkannya kepada Polis.Apa yang saya kesal ialah,langsung Polis tidak datang untuk menyiasat dilokasi tempat kejadian.(adakah kerana hilang motorsikal adalah perkara kecil?)Jadi,saya berpendapat laporan Polis tidak lebih dari sekadar nak 'claim' insuran saja.Tidask lebih dari itu.Malah,bukan itu saja,jika anda menganggap ia kes kecil.Makcik saya ada menceritakan tentang jirannya yang menjadi mangsa pecah rumah.(maklumla rumah pun besar dan cantik).Pendek cerita,apabila laporan Polis dibuat,tiada apa-apa tindakan diambil,malah Polis(melalui Pegawai Penyiasatnya)langsung tidak datang untuk melihat dan menyiasat tempat kejadian.(dalam hati kecil saya berkata-kata:Ini Polis ke apa?)Apa sudah jadi.Banyak lagi kes-kes yang saya dengar dari rakan taulan tentang kekecewaan mereka terhadap perkhidmatan Polis yang mereka alami sendiri.Mampukah mereka menyelesaikan kes Nurin jika perkhidmatan pun seperti itu?

Zulkifli said...

Ni yang aku bengang ni team faveret aku chelsea kalah dgn Arsenal ni...cis...but again shimi, in order to get the murderer they actually have to act on suspicion the suspect is the guy in the CCTV plus the one who did something bad to those two poor kids...get your hand on the latest mastika and tell and tell me what u think...

in one of the article in the mastika the child clearly tell her mum that she know the suspect who molested her...but again the police said " tak ada bukti.."

the police should check the article in mastika and re-open the file...

unicorn said...

i love to watch CI channel on astro. if i want to do comparison, our task force on crime scenes are not up to date or professional enough.
kalu tgk dia orang keje, kalu jumpa mayat kat open space,ambik sampel dengan tanah2 sekali,jumpa puting rokok,cebisan kain,semua bungkus bawak lab for further investigation.

kalau ada suspect tapi tak de hard evidence,dedicated detectives will frequently questioning until wee hour ,kalu tak dapat jugak confession,pakai forensic psychologist yg pandai bermain kata2 .kalau tak dapat jugak, memang sah lah mangkuk hayung tu 'keras pedal' atau innocent!

on nurin's case, do they thoroughly check on te sports bag tu? sebab tgk cctv, babi tu pegang bare hand je.mungkin policemen pun dah pegang tanpa hirau f/print babi tu melekat kat situ tapi kita boleh single out yg pasal tu hanya
pakai yg f/print 'asing' saja.

i agree with zul, kawad cam perlu dibuat sekali lagi,kenalah ziarah victims kat kg baru tu lagi mr policemen!

kenapa susah sgt,masih tertanya ,adakah penjenayah itu warga tempatan?sebab kalau kawan2 atau sedara mara,bila tgk CCTV mesti kenal susuk tubuh w/p videoclip saja. Adakah warga asing
yg terlibat dan berdiam diri sesama mereka? jasni aj, apakah loghat yg di tuturkan babi2 tu semasa dr sazali buat hypnosis?

kenapa ler asyik pergi kesitu je aku ni akhir2 ni,dlm mimpi semalam pun macam ada suara kata warga asing....

Shimi Lara said...

Hi En Zul, got your point. Try putting your place in the suspect's shoes. Remember all those people released after police arrested them? Based on hard evidence?

Many people are wondering about the leak of the post-mortem pics. So what is keeping the police? Answers please?

Zulkifli said...

Shimi, ....try to look at the comment posted by unicorn....the evidence is there

the witness is there ...the evidence is there...they have to do something with the evidence...

u have to read pass cases like Canny Ong case, Noor Suzaily Mokhtar and the Indonesian Serial rapist...

before they get the real serial rapist they actually have bunch of suspect being investigated..

but have to be a good "suspect" bukan suspect agak-agak...thru the records and everything...

Zulkifli said...

ah ah Shimi what happen to the Post mortem case....wonder why....

Zulkifli said...

Hi Shimi...at this stage I wonder what is the stage of their investigation ...especially on the autopsy matter...

Unicorn...mungkin gak la warga asing...entah la...kenapala susah sangat actually the petunjuk is there not only Jazimin,Jasni and family getting restless aku pun dah restless gak....

Shimi Lara said...

Okay lah En Zul, cut the long story short. If there was hard evidence, those arrested would have been charged in court, proven guilty and then sentenced. In law, you are innocent until proven guilty. Even arrested on suspicion, you need to prove those suspicions and link the suspect to the crime. Until then, we just keep speculating, arresting and releasing?

Zulkifli said...

Shimi, agree with u.. innocent until proven guilty...speculating ?I dont actually like to speculate but at the moment what else can we do...I don't know ...all of us here kinda worried about our kids...if the killing and raping of children continues and unsolved...we have to be worried....

We actually as an ordinary people will just to input some ideas to the authority to actually do something...

autopsy case? only two person is allowed to have camera in the room and still?

Shimi Lara said...

Betul tu En Zul. Agree with you totally on this. Unfortunately, ramai pulak mamat2 yang nak ambil kesempatan atas kes Nurin ni. Kita memang boleh soal polis kenapa tak ada perkembangan terkini sebab tugas mereka untuk selasaikan kes ni. Tapi bila timbul persoalan macam yg di dalam tulis surat ini, jadi lah speculasi lain. Senang lah pulak pihak yg berniat jahat nak membuat speckulasi jenis lain, nak mengapi-apikan rakyat umum yg dah memang resah gelisah dan marah. Itu yg sebenarnya maksud saya. Kalau sekali kita nak persoalkan polis, jgn kita beri kesempatan pada mereka yg nak menangguk di air keroh. Tambah pulak musim banjir ni.

Dalam kita nak menyambut Hari Raya Aidil Fitri esok hari, jangan kita lupa sebenar nya Allah sudah pun membalas mereka di duni mahupun di akhirat. Kita harus berhijrah minda juga. Jangan dalam kemarahan kita, kita turut jatuh dalam dosa buruk sangka dan mengaibkan orang tanpa bukti kukuh. Itu maksud saya.

Semoga En Zul dan keluarga menyambut Hari Raya Haji di Brunei dengan penuh kesyukuran.
Salam mesra.

Shimi Lara said...

Sorry, maksud saya Hari Raya Aidil Adha.

Typo byk plak.

Zulkifli said...

Yus, Observer and Shimi, does the police actually act when they received a complaint? tu yang jadi masalah dalam kes Nurin...

kalau kes curi motor, pecah rumah Yus dan Observer cerita tak dapat setel cam na kes Nurin nak setel...? Problem...

Dalam kes jenayah perkara yang mula-mula sekali kita buat ialah Police Report ( yang akan dikenali selepas ini First Information Report) FIR is Our Complaint to the Police If I'm not mistaken...somebody coorect me If I'm wrong...FIR usually made very early after the offence...in Nurin case after she was Kidnapped her father make a police report....The memory of Jazimin at that time is very fresh and the police should do the investigation aggresively at that time....

remember Nurin was torture for almost one Month...but did they actually make the investigation on Jazimin first report...?

Did they on the first place use sniffer dog on the white van to find the accused, or atleast make the sniffer dog to smell the sport bag and take the dog for a ride at the Kampung Baru areas? do something? did they..Jasni did they explain to you ? anything? at the moment we are not allow to speculate but what else...


this is the flashback of this case...and they fail...

come the autopsy scandal...still the same result...

frankly speaking...I'm worried for the sake of the children and every single one of us if this is the quality of service that the authority will provide us if anything happen to us like as simple as what observer and Yus put it here....

I'm not a police officer or any of the authority but as tax payer...can I actually put a huge question mark here...WHAT HAPPEN? to Nurin's case, Presheena's and others..?

Zulkifli said...

setiap kali saya melihat majalah tell dan mastika yang terpapar wajah Nurin hati saya remuk dan hancur...

mengapakah kes ini jadi macam ni...? dari awal tiada tindakan dan apa yang saya paling bimbang kes ini akan ditutup...harap menteri menteri baca majalah majalah ni...media perlu highlightkan kes Nurin dan lain lain kes yang tidak selesai supaya pihak pihak berkenaan bekerja lebih keras....dan penjahat ni hidup dalam ketakutan...saya tak suka penjahat penjahat ni gembira lepas begitu sahaja...

unicorn said...

en zul, u got yr point. dr mula lagi, if we want to point our finger...point it to the police! i'm sorry, yes, sebab rasanya,20th august 2007,mlm nurin hilang,babi2 tu mmg dok shopping timun dan terung kat psr mlm tu dan kalu tak nurin ,mlm tu jugak,budak2 lain yg akan jadi mangsa. i'm sorry to say,seks tu part of life but kena lunas2 yg betul TAPI yg songsang macam iblis tu WAJIB di hentikan.that's why the preperators MUST be caught.
mmg lembab dr awal. bacalah posting yg lama2 tu.

shimi lara, hard evidence tu keje police.they are the authority.
Byk kes, based on suspicion pun boleh disabitkan kerana ada confession.to tell u the truth,kdg2,hard evidence ini di'ada2kan' untuk menjerat penjenayah .Tetapi kat m'sia ni tak tahu tahap mana skill itu ada.uncle aku pun dah lama pencen ,jadi loyar dah.takde le aku dok menyibuk tanya pasal keje polisi ni selalu..

Tapi aku rasa kalau pihak jazimin selalu bertanya pasal developement kes arwah pd authority tak menjadi masaalah kerana itu haknya.Jangan pulak para YB ke, Menteri2 ke yg sound yg klise tu 'jgn tanya lagi,polis tak tutup kes,masih buka...atau jgn buat spekulasi etc..' walhalnya file dok berhabok kat kabinet...!

en jazimin & isteri, solat hajat lah selalu dan berdoalah dengan doa2 mustajab,arwah seorang yg amat teraniaya,dianiayai iblis2 itu dan 'dianiayai' kita juga kerana kegagalan menyelamatkannya.

setiap kali aku terpandang gambar nurin, aku masih sebak.mungkin ada yg mencemuh kerana beremosi tapi mampukah anda semua bersabar bila
jika anak anda yg manja dan ceria yg menjadi kezaliman laknatullah itu..?

apapun, selamat ari raya aji...!

observer said...

Tempat tinggal saya berdekatan dengan lokasi jenazah arwah Nurin ditinggalkan. Setiap kali melalui tempat itu saya teringatkan jenayah yang berlaku terhadap arwah sedangkan sang penjenayah masih bebas lepas tanpa dapat dikesan.Hati merasa sangat sedih dan marah bila lalu disitu.

Lang said...

Assalamualaikum, salam sejahtera dan selamat hari raya aidil adha..

nak menyempit sikit.. itu pon kalau ade ruang.. kalau tak silap polis dah menyambut ulang tahunnya yang ke 200 tahun.

recap "Bank Negara Malaysia mengeluarkan tiga jenis duit syiling peringatan sempena Sambutan Ulang Tahun Ke-200 Polis Malaysia . Pengeluaran duit syiling ini adalah untuk memperingati sumbangan Polis Diraja Malaysia kepada negara. Duit syiling peringatan ini dilancarkan oleh Duli Yang Maha Mulia Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong hari ini, 26 Mac 2007. " diceduk dari laman web BNM Ref No: 03/07/08

Jadi rasenye udah terlalu tue usie perkhidmatan polis kite ni. Jadi ade due je kemungkinan yang boleh terjadi:

Pertama, polis kita mungkin akan lebih advance dari agensi2 laen (mcm scotland yard tu), mesti lebih cekap dan berkesan dari semue segi. ATAU

Kedua, kalau mengikut umur macam manusia.. usia yang macam ni biasanya jatuh kategori nyanyok, pelupe, lembap dalam tindakan.

Entahlah, kemungkinan mana yang ade pada polis kita sekarang.. Tepuk dahi tanye hati..

Wallahualam.

M. Mustaffa said...

Oh ok. Natijahnya, tidak mengapa jika kita mencaci dan memaki polis dan pada yang sama, kita inginkan mereka melaksanakan tugas mereka melindungi kita di samping dengan hujanan celaan dan tudingan jari kita?

Hmm...

Lang said...

Raja CSI Malaysia

Sedutan BH 19 Dis 2007

"JENAYAH kini turut mengalami "perubahan" menjadi semakin canggih. Penjenayah semakin bijak menghilangkan "jejak" daripada dikesan pihak berkuasa. Berikutan itu tanggungjawab Unit Siasatan Tempat jenayah (CSI) Polis Diraja Malaysia (PDRM) semakin penting bagi mencari bukti untuk mendakwa mereka yang bertanggungjawab.

CSI menjadi elemen penting dalam setiap penyiasatan terutama membabitkan kes bunuh, rompak dan rogol, dilakukan mengikut kehendak sains forensik bagi memastikan setiap bahan buktinya kukuh.

Unit CSI Makmal Forensik PDRM yang diketuai Superintendan Amidon Anan sentiasa ada di setiap lokasi kejadian jenayah yang memerlukan khidmat mereka sehingga beliau digelar Raja CSI.



Gelaran yang diberikan di kalangan media itu terus melekat sehingga kini sejak mengendalikan proses kes rogol bunuh membabitkan jurutera komputer, Noor Suzaily Mukhtar sehingga tertangkapnya penjenayah terbabit pada tahun Oktober 2000.

Selain itu, beliau juga mengendalikan beberapa kes berprofil tinggi seperti kes rogol dan bunuh, Canny Ong, model warga Mongolia, Altantuya Shaariibuu, dan terbaru kes pembunuhan kejam Nurin Jazlin Jazimin, 8.

Dengan kepakaran dan kejayaan mengendalikan beberapa kes berprofil tinggi, PDRM melanjutkan lagi perkhidmatannya selama setahun yang sepatutnya berakhir tahun lalu. "

RUJUK:http://www.bharian.com.my/Current_News/BH/Sunday/Dimensi/20071021110027/Article/index_html

MUNGKIN DAPAT CUBA SELESAIKAN SEBAB DAH LANJUTKAN PERKHIDMATAN SELAMA SETAHUN LAGI.

Lang said...

Lagi berita kecanggihan...

Makmal Forensik PDRM berharga RM45 juta itu terletak dalam kawasan Maktab PDRM, Cheras, yang berfungsi menganalisis bahan bukti kes dihantar oleh pegawai penyiasat dari seluruh negara, adalah antara paling canggih di Asia dan beroperasi mulai April 2002.

Makmal berkenaan dilengkapi peralatan berteknologi tinggi antaranya 'DNA Analyzer and Profiler', 'Ballistic Scanner and Identification System','Gas Choromatography Mass Spectrometer serta 'Crime Scene Investigation.

Ketua Penolong Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah (Forensik), Datuk Abdul Malek Haron, berkata, menerusi kaedah sains forensik yang diiktiraf dunia, ia banyak membantu polis melengkapkan dan menyelesaikan siasatan.

http://www.bharian.com.my/Current_News/BH/Sunday/Dimensi/20071021105803/Article/index_html

Lang said...

Kita disini bukan sengaja nak tuding, nak caci, nak marah, bukan nak cela.

Setiap orang merasa kecewa, takut dan bimbang sekiranya kes ini dan yang lainnya tidak ada "progress".

Mungkin kita tak terasa sangat kekecewaan tu seperti keluarga-keluarga mangsa, tetapi cuba bayangkan sekiranya kita berada ditempat mereka. Apa yang kia akan buat? Berdiam diri, atau menyatakan ketidakpuasan hati (kerana kita tidak boleh bertindak sendiri, kita ada undang2 dan penguatkuasa).

Adakah salah kalau kita menyatakan ketidakpuasan hati; lihat apa yang telah kerajaan sediakan, semua canggih2 dan bertaraf dunia. Jangan sampai gajah menjadi putih.

M. Mustaffa said...

En. Lang, apa yang En. Lang ujarkan itu amat bernas. Saya juga hampa dan kecewa kerana pembunuh Nurin masih bebas berleluasa. Walaubagaimanapun, apa yang saya ulaskan awal tadi sebenarnya ditujukan kepada Unicorn. Saya tidak berapa setuju dengan cara sebilangan orang mengkritik dan mencela pihak polis tanpa sifat objektif atau membina. Saya hanya ingin menekankan bahawa tidak adil kita hanya duduk menuding jari menyalahkan pihak polis sahaja. Saya juga pernah menjadi mangsa jenayah bersifat seksual, dan saya hanya mampu bayangkan sahaja keperitan yang dialami oleh keluara En. Jazimin. Tetapi, pada pendapat saya, sikap tuding-menuding ini tidak akan membawa apa-apa manfaat kepada sesiapa, bahkan lagi ia hanya mengundangi kemudaratan.

M. Mustaffa said...

Terima kasih di atas link-link yang diberi oleh En. Lang. Malangnya, kalau tidak silap saya, Tuan Amidon Anan sudah bersara. Gelaran "Raja CSI" untuk Tuan Amidon sememangnya wajar dan bertepatan. Saya berharap sesiapa yang mengambil tempat Tuan Amidon akan terus sedaya upaya cuba melaksanakan tugas dengan baik dan cuba memajukan lagi taraf siasatan secara saintifik dan forensik polis Malaysia dengan lebih mantap dan rapi. Pihak polis tidak memerlukan kutukan, tetapi mereka memerlukan sokongan dan gesaan daripada orang awam. Sementara itu, saya rasa kita juga perlu proaktif dalam berkempen dan menggalakkan kesedaran dan keprihatinan tentang jenayah seksual, pedofilia dan serangan seksual ke atas kanak-kanak. Diharapkan agar "Nurin Alert" dapat dilancarkan suatu hari nanti.

Zulkifli said...

Assalamualaikum , Encik M. Mustapha,

bukan saya nak menyokong Unicorn atau Lang, actually kalau diikuti dari awal kritikan Unicorn di sertai dengan analisis kejadian...

mungkin ada sedikit emosi di situ tetapi kekesalan tu tetap ada dan tidak boleh dielakkan....dari First Information Report hinggalah ketahap hari ini kes ini macam terpendam...mungkin mereka tengah menyiasat tetapi setakat ini isu hard evidence dah ditimbulkan pula...

persoalannya, kalau isu hard evidence tak ada mengapakah kes gambar autopsi masih belum selesai...? sedangkan polis sendiri menyatakan ianya sudah selesai disiasat...? inilah yang menyedihkan apabila perbuatan sebegini buruk di diamkan sahaja...

Saya percaya kalau dari 1st day Nurin hilang tindakan agresif diambil isu kutuk mengutuk tidak timbul...ini kritik...walaupun pedih kita kena belajar terima kritikan untuk maju....bukan hendak menyalahkan takdir tetapi dalam Islam pun usaha hendaklah dilakukan untuk berubah...

sama juga dengan team bolasepak kita,...mula mula kritikan membina diberikan tetapi kalau dah dua puluh tahun takat tu je kemajuannya tak kena hentam...?

saya setuju kritikan hendaklah membina...tetapi kadangkala kesedihan dan ketakutan menjadikan ianya agak pedas tetapi perlu diterima...

unicorn said...
This comment has been removed by the author.
unicorn said...
This comment has been removed by the author.
unicorn said...

Oh ok. Natijahnya, tidak mengapa jika kita mencaci dan memaki polis dan pada yang sama, kita inginkan mereka melaksanakan tugas mereka melindungi kita di samping dengan hujanan celaan dan tudingan jari kita?
-recap m.mustapha

u asking me that question?.i have my yes and no answer.obviously, u dont know me.
i went thru the same unpleasant sexual thing when i was a child and i feel like throwing up if i recall it.Those days, kids werent given much attention like today esp.somthing to do with 'sexual'case and the OIC acted like children were making up stories (to get attention).yes,i have my anger towards 'bad cops' and no,i have a lot of respect to 'good cops'. As simple as that munira.

i think dlm department apa pun, you'll be get bashed kalau kerja tak sampai target atau tak betul.if we professionals,we just put it as 'constructive' and 'destructive' opinions.tht's life.

but i respsct this group for one thing other than some differences ,ie we do CARE.

yg baik hanya dariNYA dan tidak baik dari kita sendiri.
salam semua.

Zulkifli said...

Assalamualaikum,

sorry to hear that unicorn, see why people are angry...? because they have reason...why jazimin and Jasni is restless? we have reason..and for myself ..banyak sebab rasa kecewa dengan polis polis kat Malaysia walaupun bukan pada semua kes....kalau Tuan Amidon Anan itu bagus mengapa tidak dikekalkan beliau untuk Kes Nurin and Presheena supaya Junior dia tahu apa nak buat bila ada kes sebegini...?

selain unicorn, Observer dengan Yus memberi cerita pengalaman mereka dengan Polis...saya dalam posting terdahulu juga telah memberi pengalaman saya dengan polis...


Pengalaman pengalaman inilah menjadikan pihak pihak kecewa dengan pihak polis...bukan kutuk tapi kritik...
apabila dikritik harapan kami ialah mereka ini menjalankan tugas dengan lebih dedikasi dan terperinci...macam polis dulu dulu....

Jasni, Jazimin tentu kecewa dengan keadaan ini kerana mereka terdekat dengan Nurin....kes autopsy pun tak juga selesai...

entahla Unicorn...dulu saya pernah bawa anak buah saya berjalan di salah satu Shopping complex di KL...tup tup ada mamat penjahat ni dia putuskan rantai anak buah saya yang masa tu berusia 5 tahun...terus kutu tu hilang begitu sahaja...tak ada pun orang nak menolong...sekarang ni bila saya bawak anak saya sendiri pergi shopping complex dan kalau saya rasa nak terkucil sanggup bawak dia orang masuk sekali bilik air tak pun terus balik rumah...

kenapa? sebab jenayah di KL dah bercambah dan tak terkawal...dalam hal ini siapa yang hendak kami kritik...? kat tandas awam pun zaman ni orang boleh membunuh..

orang kata perhimpunan haram boleh menjejaskan ekonomi kerana menakutkan pelabur asing ..agree yes...tapi bagaimana dengan peningkatan kes jenayah dan kes jenayah yang gagal diselesaikan...adakah itu boleh menarik pelabur asing...? benda ni kena direnung dengan teliti juga .....

Zulkifli said...

mana benhaperladen,joesnipper,berangin dan lain lain? lamo tak dengar berita...

Zulkifli said...

Shimi? cam na tau saya kat B__nei..betul tu tak setuju kalau orang nak guna kes ini untuk buat riot pulak...


betul tu buruk sangka yang terlampau buruk pun tak bagus jugak...dan sampai galakkan demo...tu kes teruk tu...

cuma harapan kita ialah nak polis betul betul cari penyelesaian pada kes ini dan prevent kes-kes sebegini dari terus berlaku...

rasanya dah sampai masanya polis polis di letakkan dalam keadaan berjaga jaga di sekolah2, shopping complex dan sebagainya...

Plus gambar autopsy tu apa dah jadi? Selamat hari raya haji untuk Shimi and family. Unicorn lang dan lain lain...aisey sorry terlambat sehari....

M. Mustaffa said...

Unicorns, you are right. We do and still care. That's a very good thing when it seems like a lot of people seemed to have forgotten.

Sigh. I don't want Nurin's killer to get away, like Audrey Melissas's and so many others'. Btw apa cerita dgn kes Presheena?

"Orang kata perhimpunan haram boleh menjejaskan ekonomi kerana menakutkan pelabur asing ..agree yes...tapi bagaimana dengan peningkatan kes jenayah dan kes jenayah yang gagal diselesaikan...adakah itu boleh menarik pelabur asing...? benda ni kena direnung dengan teliti juga ..."

Penilitian yang sangat tepat.

Adakah kita semakin kekurangan polis atau pentadbiran tidak mantap? Di kalangan medan perang politik yang semakin menjadi-jadi, malang seribu kali malang kepentingan mangsa kanak-kanak seperti Nurin, Presheena dan sbgnya diketepikan (paling teruk, cuba dimainkan). Walaubagaimanapun, saya lega dan bersyukur bahawa masih lagi ada yang berminat dan tekad untuk memastikan kes Nurin dapat ditutupi.

Zulkifli said...

M. Mustapha, itulah masalahnya...pilihanraya dah nak dekat...tumpuan menjurus kesana...
harap ada politician yang betul betul usulkan isu ini isu pembunuhan kanak kanak yang tidak berdosa ini...

malang kalau kes kes jenayah seperti ini ditutup sebelah mata...kita kritik sebab kita sayang...kita tak mahu negara ni porak peranda maka sebab itu kita kritik...

Kita tak mahu jadi macam arqam hidup sendiri sendiri....pilihanraya tak mau mengundi dan sebagainya....golongan seperti ini merugikan jugak...walaupun ekonomi mereka kukuh tapi untuk siapa? last last kena bubar...



penganggur rasanya ramai ...kalau masalah anggota kurang mengapa tidak diserapkan sahaja mereka ni...? pelik tapi benar...adakah ramai yang tak berminat...saya ada paste keratan akhbar bagi posting diatas...mat rempit pun ada yang disyaki membunuh...bukan itu sahaja guna pulak senyonyong syirik untuk perdayakan anak dara orang...majoritinya melayu ...kenapa jadi macam ni...? bila anak muda kita dah tak berguna pada negara yang mereka rosakkan bangsa mereka sendiri...belum campur penjenayah impot yang masuk secara haram dan pendatang tanpa izin....? mungkin pihak berkuasa pun tak larat ..nak salah kan siapa kalau penjenayah dah terlampau ramai...? mungkin juga betul M. Mustapha...polis pun tak terkejar ...

zaman botak chin dan kalimutu dulu rasanya teknologi yang dimiliki polis pada ketika itu agak kurang tapi mengapa mereka boleh selesaikan banyak kes...?


sama juga dengan sukan bola (bola lagi mamat ni)...dulu Malaysia di geruni, pasukan Korea Selatan dan jepun pun takut dengan Malaysia....tapi sekarang pasukan lepas perang macam Laos, Vietnam yang makan pun kadang kadang tak cukup boleh belasah Malaysia...


Dulu orang berlawan untuk negara...semangat tinggi...
sekarang ni polis nak amik report pun tak semangat...bukan semua segelintir ada yang bagus dan sanggup mati untuk negara...
tapi berapa kerat bilangan mereka dalam satu satu skuad...

Mengapa dalam dua isu ini, keselamatan dan bola kita makin mundur...walhal peralatan canggih...?


entahla....saya setiap kali balik kerja bila berita jam 8.00 nak dengar berita penjenayah kes nurin kena tangkap...tapi ? hampa...harap malam ni atau malam esok adalah berita baik bagi kes Nurin dan Preshena dan lain lain...

buat masa ni kalau bawak anak anak jalan ...ikatlah mereka kalau terpaksa ...sekian majulah sukan untuk negara

azryna said...

Oh my... when are we going to stone this ^%^$%#% to death? I can't wait, getting restless and struggling to keep the faith that we are going to find this &*^&%^&$ soon!

I am in agreement with zulkifli. The police should not have taken their time to act on Nurin's case when it was first reported. There really is no word to describe the feeling when you think of Nurin, the sufferings and torturings. It makes us feel SOOO MADDD... and you just can't help thinking - what if the girl were some VIP's daughter? Would the outcome be different?

True, the past is past. But it is not easy to simply shut our mind from thinking about Nurin and the things she went through. It still hurts, and it hurts a lot!

I look forward to the day that we get to stone that (*&*%$%&^ to death, in public.