Thursday, January 24, 2008

Nini's Straight Face



It has 15 days now since Nini went missing. While the Police has been conducting search and rescue operations on a rather massive mode, no good news has been forthcoming.

It has also been 15 days now that we have been seeing Nini's "official" photo with her head tilting and no fault of the press or the authorities, it seems that tilted photo is the only recent picture of Nini that the family has.

A fellow blogger has "rectified" the photo and what you're seeing now on this page is how Nini would look like with her head straight.

According to his blog, he will also be coming up with probable images of Nini taking into account of the possibility of her changing features as anticipated by the Police as reported here.

In the Nurin Alert paper submitted to the authorities last year, one of the recommendation is for parents to have a clear and recent photograph (together with basic details of their child like height, weight, skin colour etc) so that it would become handy when lodging a police report if at all the child goes missing.

I guess it would be in the interest of all parents to note and to act on this small but practical recommendation.

Jasni AJ

8 comments:

ummi said...

Good job to the person who "straighten" the pic.

Since, he/she is coming up with move variations, may i suggest the possibilities of little nini in tudung, specs or maybe her hair is a bit longer now considering that its been quite sometime since her disappearance.

May i also suggest the variations in the "wanted person" pic. For example, pakai cap, songkok, more janggut and misai, janggut and misai shaved, bald, wearing specs.

Ummi (Singapore)

pendita_alam said...

agaknya macam mana rupa sharline sekarang? Ada sesiapa boleh ubah gambar wajah,kening,rambut guna photoshop?

Mungkin dapat membantu pencarian, sebab biasanya penjenayah akan mengubah wajah mangsa (macam kes Yin- dibotakkan kepala) atau wajah berubah akibat penderitaan penderaan.

rone said...

To all muslims...let's gain our Solat Hajat for adik Nini.

Just now Imam & makmum from Masjid Negara performed Solat Hajat for adik Nini after Solat Jumaat.

Begging to Allah and be patient.

Just to refresh from good stories:
-Nabi Ibrahim pray and waiting for about 80 years before he got his beloved son Nabi Ismail.

-Ali Imran,the father of Siti Mariam Alaihissalam pray and waiting for decades before he got a daughter Siti Mariyam Alaihissalam.

Zulkifli said...

Assalamualaikum unicorn, reply to your comment kat bawah...memang kes nurin mendatangkan ketakutan dan kefobiaan yang amat sangat...

sekarang ni bila travel kalau tak ada orang nak jaga anak saya saya akan bawak sekali anak saya kedalam toilet ...no tinggal tinggal...

kita dah hidup dalam community yang tak selamat...dah berapa kali dah suarakan harapan agar tindakan tegas diambil atas pendatang tanpa izin dan juga pantau rekod rekod pendatang yang masuk ke Malaysia...

Sorry yer mat indon...tapi itu kenyataan tak semua tapi betul dan nyata...kadangkala bila mereka di hukum dan dihalang masuk ke Malaysia mereka akan masuk semula tapidengan guna nama lain dan passpot lain...

saya percaya unicorn kejadian yang menimpa nurin dan sharlinie ada kaitan dengan ilmu hitam....sama dengan kes perogol bersiri....time tu bagai nak gila juga jaga adik adik perempuan saya...

terus teruskan sembahyang hajat....ah ah otai otai kat sini lama tak bagi komen

unicorn said...

in person, aku ni agak pendiam & perahsia hingga suami aku sendiri tak tahu apa gelodak jiwa yg bergelora didlm...mungkin krn terlalu risau kpd nasib linie w/p not my flesh & blood..2 mlm lepas aku mimpi tgk muka sorg lelaki sdg kepanasan spt terbakar dan tgk bdk perempuan tidak berpakaian terikat kaki & tgn terbaring..in my dream aku menjerit pd lelaki yg kepanasan tu supaya dia buka ikatan budak itu dan dia buka ikatan tgn lepas itu aku terjaga terus istigfar..!

spt warga prihatin yg lain,sy cuba brsolat hajat bila terluang krn tidak sanggup lagi mendengar trajedi spt nurin!

zul, did u remember before kes YIN,there's vietnamese girl kidnapped and found murdered after a few days ?..kalau tak silap di cheras. she's abt 7-8 yrs old, her family(with UNHCR card) supposed to migrate to australia in a week time before she was found dead.that time, police & media tak elaborate kan sgt the outcome of the post mortem & investigation etc.

was that girl also the victim of this kind of crime?..and this question pop in my mind, is nurin the 1st victim?

unicorn said...

..sebenarnya, soalan ,is that girl the 1st victim? itulah kalau dah kelam kabut

Zulkifli said...

ah ah tapi kes senyap macam tu sahaja...kemungkinan juga and 20 years ago pun ada kes yang similar juga ...mungkin juga budak vietnam tu mangsa pertama....

mungkin penyiasat kena bukak file lama...mungkin penjenayah tu foreigner mungkin local...tapi berat hati saya mengatakan foreigner...atau local yang menuntut ilmu salah...manusia yang dikuasai syaitan sahaja yang boleh buat macam tu...

bagusla unicorn , tak ramai ada perasaan prihatin macam tu...dalam satu family mungkin ada satu dua yang sensitive dengan isu sebegini yang lain care tapi setakat macam tu sahaja...lama lama dah jadi cam biasa....perasaan yang tidak berterusan...

harap harap dalam minggu ni bedebah tu dapat ditangkap...

kalau ilmu jahat mungkin dia akan cari lagi budak budak sampai target dia...ini memang membimbangkan...

pada ibubapa kalau anak mengaji walaupun dikawasan berhampiran...tolong hantar sampai rumah tempat mengaji...ramai masih leka lagi perkara cam ni...

torrent said...

sekadar pendapat,
aku betul2 terkilan sbb gambar nini senget, mostly org tgk poster ni akan sengetkn sekali kepalanya utk tgk betul2,

cume sapalah yg mule2 cetak poster ni, patut serahkn pd someone yg mahir grafik tegakkn cmni, barulah cetak byk2..