Thursday, January 10, 2008

Another girl goes missing in Taman Medan area




BY ANDREW SAGAYAM

PETALING JAYA: Another girl has gone missing. This time the victim is five-year-old Sharlinie Mohd Nashar who disappeared while playing about 200m from her house in Taman Dato Harun on Wednesday.

Missing: Mohd Nashar holding Sharlinie’s picture as Suraya and Sharliena look on at their home in Taman Dato Harun, Petaling Jaya, on Wednesday.

Police are not ruling out the possibility that the “Kampung Baru molester” – the man responsible for the cruel killing of Nurin Jazlin Jazimin – could have abducted Sharlinie, the second to be reported missing in the Taman Medan area in two days.

On Monday, a six-year-old girl was abducted by a man on a motorcycle when she was playing alone near her flats in Kampung Sepakat, Taman Medan, about 2km from where Sharlinie went missing.

The girl was found three hours later in Wangsa Maju in Setapak.


Photofit of molester: Police do not rule out that the Kampung Baru molester is involved in the case.

In the 11am incident Wednesday, Sharlinie had followed her sister Sharliena, eight, to a playground about 200m from their double-storey link house in PJS 2.

Half an hour later, Sharliena decided to return home but Sharlinie did not respond when she called out to her.

Sharliena rushed home to inform her mother, Suraya Ahmad, 28, who went to the playground to search for Sharlinie.

About two hours later, Suraya lodged a police report at the district police headquarters.

Petaling Jaya OCPD Asst Comm Arjunaidi Mohamed said Sharlinie was last seen wearing a light blue dress with white stripes and pink slippers.

“Anyone who has seen this child at the playground or its vicinity must contact us immediately. She is just over 1m tall, about 20kg in weight, has short hair and a tanned complexion.

“We have formed a task force to find Sharlinie and our focus is to locate her. The incident is similar to the case of the six-year-old girl who went missing on Monday,” he said.

Sharlinie's father, Mohd Nashar Mat Hussain, 29, said he hoped his daughter would be found as soon as possible.

“I appeal to the public to help find her before anything untoward happens to her. I am sure someone would have noticed the two kids playing there,” he said.

- The Star

10 comments:

adline said...

I read about this in the papers today... it's awful. Our worst fears confirmed, another child has been abducted. Let us pray for her safety and return :(

Lang said...

Asslamualaikum...

Rase2 nye lah nombor talipon Rakan Cop tu biarlah mudah serta ringkas serti talian 999. Dengan itu sekiranya orang ramai nak hubungi serat merta tidak lah tercari2 nombor. Biasanya kalau perasan, masa kita nak cari tu lah kita sukar nak jumpa.

Kadang-kadang di TV atau radio bila diumumkan nombor talian Mobile ke atau telekom, pasti jarang orang nak ambil pen dan catit. Kalau nombor 1-800 pon kita sukar nak ingat (melainkan makanan segera) inikan nombor yang panjang dan berbagai.

Hanya cadangan sahaja.

unicorn said...

lang,

buleh sms rakancop dgn begini;taip POLISKL dan lapor aduan dan sms ke 32728(DAPAT)

MMG confirm the same culprit!! like what i had posted last in previous postings, dia ni buat PRE-activity dulu ,reason; nak kelirukan polis atau mainkan polis!(konon2nya org yg melakukan kerja gila ni org yg berlainan!)
lagi menyedihkan adik shalinie mengidap ASTHMA!

tgk gambar lakaran mmg 90% sama !NO DOUBT!

firasat aku sama spt sebelum ini,satu pelaku tggl di JLN KLANG LAMA dan satu di sekitar WANGSA MAJU atau kwsan kejiranan yg bersebelahan!

INIlah padahnya bila pihak berkuasa bertindak 'sejuk' setelah beberapa minggu kes nurin. bila ditanya progress kes nurin, intonasi tinggi dan macam fed up!

sedarlah,nak pilihanraya ni..!kalau macam ni lah lembab dalam keselamtan o/ramai terutama kanak2 maka kuranglah undi rakyat!

i urge those who claim expert in searching criminals and lost people,keluar lah sekarang,bantu lah keluarga ini! hubungilah mereka!

muga dijauhkan musibah besar ini drp kita semua.

wan khairul asyraf said...

we have to do something about this.. if the police can't do anything, then we have to do something.. distributing pictures to public is not enough.. i suggest that a massive search party at PJ area to be conducted with police and rela help.. at least we could prevent serious matter from happen..

in my opinion, suspects is challenging the police and authority.. hopefully we don't hear findings of another body.. =(

Lang said...

Assalamualaikum, salam sejahtera..

Memang betul cakap unicorn tu dan saya setuju. Tetapi bagi saya keberkesanannya mungkin kurang tidak seperti jika seseorang itu membuat panggilan. Kita ambil contoh di USA mereka menggunakan 991 sebagai saluran kecemasan. Pemanggil boleh terus memberikan maklumat tanpa melengahkan masa. Jika nak taip pada phone dan menghantarkannya secara SMS, ianya akan terhad, mengambil masa dan merupakan komuniksasi satu hala dalam satu masa. Sedangkan maklumat secara panggilan semua keperluan maklumat boleh diminta terus dari pemanggil. Ini sebagai alternatif kepada talian 999. Saya rasa mengujudkan talian rakancop merupa saluran alternatif kepada 999.

Kalau dilihat TV3 hari ini, bapa Sharlenie menerima panggilan terus dari pemberi maklumat. Maklumat itu pula akan mengambil masa untuk sampai kepada pihak polis dan dalam masa tersebut suspek telah meninggalkan tempat tersebut. Sudahlah begitu, bapa Sharlenie macam dimain-mainkan sahaja oleh orang yang tidak bertanggungjawab. Masih ingat apa yang telah dilalui oleh En Jazimin?.

Sedangkan kalau pemberi maklumat terus menghubungi rakancop, maklumat tersebut akn terus disampaikan kepada unit semboyan polis dimana satu Malaysia akan menerima maklumat yang sama.

Oleh sebab itulah saya cadangkan seperti di atas supaya nombor rakancop dimudahkan.

mrasd said...

Saya nak bangkitkan fakta menarik dari komen OBSERVER yang baru lepas. Dia kata:
1. kejadian terbaru berlaku kat Taman Medan
2. Penculikan sebelumnya berlaku dalam jarak 2km dari tempat baru ni
3. Kanak-kanak mangsa culik ditemui di Wangsa Maju/seri Rampai
4. Nurin dulu di culik di Wangsa Maju
5. Mayat Nurin ditinggalkan diPJ (dekat dengan kawasan Kg Medan)

Jadi, 2 kawasan ini nampaknya menjadi tempat yg familiar bagi Mat Penjenayah ni...
Oleh itu, kepada penduduk kawasan terbabit. Mari kita sama sama buat badan bertindak. Tak payah kumpul sampai 50 orang... 2/3 orang dah cukup. Cuba tingkatkan pemerhatian... Gambar penjenayah tu mesti pernah terserempak punya... kat mana mana... Tak kira sekejap atau lama... Cuba ingat balik... Pertolongan anda amat dihargai

Munira Mustaffa said...

Pendapat En. Lang tu saya bersetuju juga. Saya tidak berapa arif sangat bagaimana talian kecemasan dikendalikan atau bagaimana respons insiden kecemasan dikemudikan, tetapi nombor RakanCop patut diringkaskan.

Kali ini respons bagi kehilangan Sharlinie kira lebih cepat sedikit berbanding dengan kes Nurin. Dari segi kemudahan Internet pula, ramai pengguna blog saling mengedar gambar orang disyaki berserta dengan gambar si mangsa. Ada juga yang bersusah payah menangkap gambar skrin televisyen mereka ketika pemberita menyiarkan gambar mangsa dan penculik untik diedarkan di Internet.

Baguslah. Ini menunjukkan bahawa ramai yang sedar kepentingan peranan mereka dalam menangani kes seperti ini dengan segera. Ini juga menunjukkan bahawa ramai yang berminat untuk mencuba sedaya upaya mereka untuk membantu, walau sekecil manapun bantuan tersebut, patut digalakkan agar semua orang sedar akan kepentingan bantuan, peranan dan kesedaran mereka.

LiaCatrina said...

nampaknya semua mangsa ni ada penyakit..kebetulan ke? mungkinkah penjenayah tu kerja di pusat2 kesihatan di area wangsa maju dan PJ? mungkinkah dia adalah orang yang ada akses pada rekod2 pesakit? adakah polis siasat kes ini berdasarkan persamaan yang wujud pada semua mangsa? yelah..kalau nak cari org yang pakai motor hitam dan helmet hitam mmg melambak kat Lembah Klang ni.. nak cari berdasarkan fotofit juga rasanya tak mungkin dapat..cuba kecilkan sikit skop pencarian tu..cari persamaan macam saya sebutkan tadi..

Sharmila said...

Deep down in my heart I pray that Sharlinie is found unharmed and I plead to the abducter to take pity and let her return home.

I am an aunt to a 6 yr girl and I understand how a child wd feel when she does not see any1 familiar to her near her.

On the same note i wd also like to add that I will never imagine letting my niece walking even 1m awy from me. She is my niece and I feel as such therefore how can parents knowing the situation nowdays lets them go as far as even 200m on their own. They are young thus can't comprehend the danger that lurk nearby. They need to be guided at every step. That is why we children need parents.

Pls parents times are not good pls guard our children with all our lives. No point crying after they are gone.

Sharlinie may u be united with ur family soon.

F_M said...

i agree with LiaCatrina. kalau ikut gambar and discription agak susah nk mencari suspect.
mangsa mangsa yang diculik pasti ada sesuatu common factor.
contohnya tempat mereka bermain, tempat mereka pergi sekolah.

selain itu mungkin di kawasan sekolah atau kawasan di mana tredapat ramai kanak kanak bermain menjadi sasaran.

mencari, dan melapor sahaja tidak mencukupi, kita perlu meramal tingkah laku penculik juga supaya dapat mendahului penjenayah tersebut.