Friday, October 26, 2007

After the Nurin case: Adopt proactive measures

2007/10/24

By : DATIN ROHATY MOHD MAJZUB, Faculty of Education, Universiti Kebangsaan Malaysia

I REFER to the Nurin Jazlin Jazimin tragedy. It shocked all Malaysians and we should not forget what happened. At the same time, we should take more proactive steps to combat the problem.

Allow me to recommend two mechanisms which should be instituted by law. These mechanisms have been implemented in the United States with some success and can also be instituted in Malaysia.

First, please implement the equivalent of Megan's Law in Malaysia. In the US, Megan's Law refers to the state law that requires enforcement authorities to notify the public through various forms of media of sex offenders who move in the community.

Such law requires persons convicted of any sexual assault to notify authorities of their whereabouts. Megan's Law was passed in New Jersey in 1994 after the rape and murder of Megan Kanka.

The law suggests that every parent has the right to know of a dangerous sexual offender who is in the neighbourhood.

Although there are criticisms against such law, one should not deny its strengths and positive outcomes. The database on sex offenders should be up to date and available and caution be taken with regard to the implementation procedures so as not to wrongly go against human rights.

Second, I agree with the move by Nurin's uncle Jasni Jalil and the Women, Family and Community Development Ministry's suggestion to introduce the Amber Alert.

The Amber Alert Plan was named after Amber Hagerman who was kidnapped and murdered in the US. It refers to a statewide and nationwide notification programme to help locate abducted and endangered children within the first 24 hours, which are the most critical hours after abduction.

The power of free over-the-air electronic media is the best way to quickly reach citizens who can be the ears and eyes of the government.

The Amber Alert Plan should take into account that (a) the child must be below 18; (b) the child is believed to be abducted; (c) enough description is disclosed about the child; and (d) it is recommended by the law enforcement agency of jurisdiction.

I believe these two mechanisms can be implemented with success.

Of course, the police and authorities have worked hard to solve Nurin's case but we need speedier action and more concrete efforts to combat abduction, child molest, rape and murders.

- NST

53 comments:

Sue said...

best of luck...!

Zulkifli said...

ini pun aku cut and paste dari comment aku kat bawah menyenangkan kawan kawan dan unicorn baca...

entah ler cik Unicorn,saya minat gak badminton mungkin prestasi merudum hafiz hashim ada kena mengena dengan pemakanan lemang yang banyak semasa raya...pulut ni kalau makan banyak boleh menyebabkan mata mengantuk...dulu masa saya raya balik kampung bini saya kat langkawi tu dia...setiap rumah pulun hidang ketupat pulut...masuk rumah keempat terus lena....kena kejutkan dulu baru boleh jalan balik cam tu. jadi saya rasa elok gak next trip pergi ISS dia orang buat kajian peranan beras pulut terhadap sains sukan dan angkasawan...

En Jasni pun dah bagitahu memang polis buat pemeriksaan dengan telco..mungkin lambat sikit result dia...banyak nombor nak kena cari bukannyer senang beb...


harap harap dapatlah tak lama lagi penyangak tu....

Zulkifli said...

Megan's Law was inspired by the case of seven-year-old Megan Kanka, a New Jersey girl who was raped and killed by a known child molester who moved across the street from the family. The Kanka family fought to have local communities warned about sex offenders in the area. The New Jersey legislature passed Megan's Law in 1994.
In 1996, the U.S. Congress passed Megan's Law as an amendment to the Jacob Wetterling Crimes Against Children's Act. It required every state to develop some procedure for notifying the public when a sex offender is released into their community. Different states have different procedures for making the required disclosures.

--- itu sedikit sebanyak mengenai Megan's Law yang saya amik dari internet...secara ringkasnya Megan's Law ni ialah pendaftaran untuk pelaku jenayah Sex...idea tu bagus..memang bagus..tapi dalam hal ni publik pun patut tau perogol ada kat kawasan mereka... biar semua orang kat kawasan tu kenal samdol bedebah tu...

- dalam kes megan...dia di rogol dan di bunuh..so hukuman yang patut bagi pelaku tu bunuh...

- selain dari makluman kepada pihak berkuasa..pemakaian gelang khas untuk detect pelaku seks ni adalah cadangan yang bagus...harap cadangan ni juga di kuatkuasakan...

- cadangan mengenakan hukuman bunuh kepada perogol yang rogol kanak-kanak adalah satu cadangan yang baik..saya rasa blog ni kalau di lawat oleh ustad ustad ..wajar gak mereka bagi pandangan ...kita nak tengok rogol dari segi undang-undang syariah.....
kalau dah rogol dah tu bunuh ..bunuh jer jawabnya di khalayak ramai...
kalau perogol tu dah berbini ...bunuh sahaja ..pehal dah ada bini merogol lagi...
sebab apa...perogol ni banyaknya gila seks...kita sebat dia pastu kurung 20 tahun dalam penjara...bila keluar dia gian buat lagi...ni lah masalahnya...yang dah tua bangka umur 60 keatas pun merogol..rogol anak rogol cucu....jadi mereka ni tak cukup dengan register sahaja..kena pantau selalu..penggunaan gelang khas tu idea yang bernas...
kalau ikut tehsin .."lumpuh"kan jer alat sulit dia...tulah susahnya ..orang gila seks sakit kat otak..dah dia guna benda lain lak nak rogol orang...jadi tak selesai gak...


registration of sex offender bagus tapi makluman kepada orang awam tentang kewujudan mereka kat satu satu kawasan juga perlu...


sekarang ni pendatang asing masuk kat MAlaysia pun ramai...adakah kita dapat track record jenayah mereka...?

baca tak kes criminal di Malaysia yang mana pada tahun 1997/1998 dalam negara kita ada terdapat perogol bersiri dari Indonesia? tak kiira dari mana pun mereka tapi adakah kita mengetahui rekod jenayah setiap pendatang yang masuk ke negara kita? ini perlu difikirkan juga ni...main ambik jer pekerja luar tak tau asal usul akan menyebabkan kita "mandi" dengan kes kes jenayah...

ini juga perlu di ambil kira...saya setuju dengan Datin Rohaty Mohd Majzub...tapi kita perlu lebih dari sekadar mewajibkan penjenayah seksual memaklumkan kehadiran mereka kepada pihak berkuasa ...sekarang perogol dah macam cendawan tumbuh diletak dengan baja cendawan...saya tambahkan sikit...dan bila pihak berkuasa tahu ada bekas pesalah rogol kat kawasan tu..bagitahulah publik kat kawasan kawasan sekian tinggal bekas perogol...jadi bolehlah semua orang mengambil langkah berjaga jaga..tapi kalau dah banyak sangat takut lak semua awek's awek's kat negara ni kena pakai cawat besi lak untuk besiar siar ..ye ler ...mau tak takut dah berjiran ngan perogol...


banyak benda yang perlu di pinda iaitu undang undang membuat laporan polis bagi orang yang hilang dan sebagainya...

pengenalan Nurin Alert memang bagus...Amber Alert di U.S dan Nurin Alert di Malaysia...Nurin Alert kena ada jati diri Malaysia ...kita kena fikirkan juga sempadan kita dengan Thailand, Singapura, Indon dan Brunei...kita sebenarnya perlu kerjasama negara jiran kita..sebab mana tau budak budak di culik di bawa kesana....human traficking dan sebagainya...

Saya bukan sekadar mahu Nurin Alert ni berjaya bahkan saya nak lihat Nurin Alert atau kewujudan satu akademi Yayasan Nurin untuk membantu kanak kanak yang tak bernasib baik, legal aid dan sebagainya...ada majalah bulanan dan banyak benda lagi...semua orang boleh terlibat dalam pertubuhan ini...

Sekian terima kasih...itu sajalah saya nak kata setakat ni..kalau aku mengarut aku minta maaf...majulah sukan untuk tanah air kita dan juga daratan...selamat menjamu selera...

PiZzA ' Zeee said...

Saya bukan sekadar mahu Nurin Alert ni berjaya bahkan saya nak lihat Nurin Alert atau kewujudan satu akademi Yayasan Nurin untuk membantu kanak kanak yang tak bernasib baik, legal aid dan sebagainya...ada majalah bulanan dan banyak benda lagi...semua orang boleh terlibat dalam pertubuhan ini...



i agreed with zulkifli..

Lang said...

Pokcik setuju sangatla kalau nak gubal macam2 undang2 cegah jenayah ni.

Satu je harapan pokcik, undang2, undang2 jugak, implimentesennye, enforcemennye jgn lah lupe. Kite ni selalu sangat mudah lupe nak jlnkan tanggung jawab..

Pokcik tegur je.. jangan marah pokcik ye nak.

(p/s) Mr Jasni, Macam mana nak pastikan registration di nurin alert dah diterima.

kenanga said...

Saya ada satu cadangan,boleh tak mintak tolong mind reader (yang pernah membantu untuk mengesan Nurin Jazlin semasa hilang)atau pengamal perubatan tradisional atau bomoh ke,dengan ditontonkan CCTV gambar lelaki yang membawa beg. Dari situ mungkin mereka dapat membantu mengesan pembunuh melalui tayangan CCTV tersebut melalui ilmu atau minda mereka. Siapa-siapa yang kenal bomoh handal bolehlah reccomend untuk membantu...macam mana? Polis pun saya dengar guna khidmat orang macam ini juga?

kenanga said...

Berita TV 3, KETUA POLIS NEGARA hendak beli baju kalis peluru selepas 2 polis mati kena tembak...

unicorn said...

keh keh keh ko ni lawok jugok ler en zul..!

punye ler lamo pok polis search no hp jahanam tuh..! kalau mangsa tu anak VIP,VVIP confirm 2-3 hari dah on.tlg ler cepat2 ckit,we want JUSTICE for nurin ASAP!

mujur ade blog nurin ...kalau tak kes ini akan semakin dilupakan macam sesetengah kes2 yg lalu..(kalu ado baca mastika 'kita semakin kejam' dulu2..tahulah sebab polis doh bolayan walaupun keluarga mangsa ade follow up..cam close case ler lebih kurang.)

Tan sri musa...you have to prove that u r capable of handling high profile case like this even its invloving rakyat biasa jer.nanti pencen,tak ler org ingat pasal kes dituduh rasuah je(kata KPN dia difitnah org dalam...)

en zulkifli, thumbs up for some info on megan's...

p/s soulkrusty ada menjengok tuh beberapa kali pah kena kutuk...tebal gak muke die..tapi aku salute die sebab berani

mekyam said...

unicorn kata: p/s soulkrusty ada menjengok tuh beberapa kali pah kena kutuk...tebal gak muke die..tapi aku salute die sebab berani

Baguslah dia tak mudah kecut kena tegur di khalayak ramai.

Tapi bila saya baca komen jawapan dia, soul krasty tulis... iyolah.. mrh sume.. marah2... xkesah pn kne fire.. dh biase.

Sayang... jawapan dia bunyi macam dia tak pun ambil iktibar dari insiden "foot in the mouth" ini. Langsung tak nampak perasaan menyesal yg dia terburu2 buat tanggapan zalim terhadap En Jazimin.

Jawapan itu bunyi macam jawapan budak hingus beri kata tak peduli sebab tak heran kena marah. Bukan jawapan serius kpd isu serius seperti menjejaskan nama baik seseorang.

Walaupun mungkin dia tak baca semua komen "kutukan" pengunjung lain, masakan dia tak baca juga jawapan dan keterangan En. Jasni utk dia.

Kalau dia dah baca, langkah yg betul2 berani serta mulia dan matang ialah meminta maaf kpd En Jazimin atas tomahan dia yg amat melukakan itu. Dan kpd En Jasni kerana tidak tahu adat bertandang, tambah lagi melawat orang yg baru lepas menghadapi kematian.

Minta maaf secara awam dan di sini! Dia menghentam bapa Nurin Jazlin yg malang di blog abg beliau ini. Jadi di sini jugalah dia perlu betulkan keterlanjuran dia.

Sebaliknya komen baru dia, sama seperti komen pertamanya, jelas menunjukkan soulkrasty aka Azuwan ini jenis yg tidak berfikir sebelum buka mulut.

22 tahun memang muda, tapi selepas menggelintar di kedua2 laman peribadi dia, saya rasa dia bukan budak bodoh, maupun sombong bodoh.

Oleh itu harapnya kita boleh juga salute dia atas "moral courage" - bukan "internet courage" saja.

kenanga said...

http://www.tematajdid.com/ kes Nurin Jazlin pun ada dibincangkan disini dan saya rasa blog ini membincangkan ugama secara terbuka dan sehat. Kita boleh bincangkan apakah hukuman yang setimpal dengan perogol. I feel more open and free with religion here.....

Zulkifli said...

Yer ker Unicorn....ah ah mana soul krasty...aku harap kau insaf...aku tahu kau macam Darth Vader...asal baik dah tu jahat...tapi akhirnya menjadi orang yang baik...insaf la nak....

Tan Sri Musa kata baju kalis peluru tak cukup..saya setuju polis dibekalkan dengan baju kalis peluru yang banyak pasal penjenayah dah makin banyak....takziah pada polis yang mati dalam menjalankan tugas....

kami juga harap penjenayah yang bunuh Nurin di tangkap...harap ada berita yang best dan menarik minggu ni

Zulkifli said...

ah ah Soul Krasty kita orang rasa moral courage adalah penting...antara perkataan yang susah nak di ucapkan ialah I'm Sorry...kedua I Love U (ini bagi pasangan yang dah dua tiga tahun dan keatas bila dah kahwin , masa bercinta hari hari beb kata I love U ...dah lama kawin setahun sekali pun belum dapat dengar) , elok la ekau minta maaf...

Zulkifli said...

betul gak Unicorn kata...enforcement penting dik...kalau enforcement kureng...apa kebende kan...

rasanya Malaysia perlu gak tambah anggota polis...sebab penjenayah dah makin ramai dan berani...

tapi insentif gaji kena la bagus...rumah polis pun kena la steady...

saya pernah tengok berek polis kat tanjung Bendahara Alor Stag Kedah...

sikit punya haru flat polis tu...tak tau ler sekarang ni...jadi beri la perhatian gak...kesian beb...kemudahan asas penting gak untuk perkhidmatan cemerlang...

dan lagi satu ..JANGANLA NAIK KAN BIL LETRIK...kesian ler...tu naik ni naik...semua naik...angkasawan naik ...

kami bulan ahlong kami cuma mintak tolong...


apa pun harap harap penjenayah yang bunuh Nurin itu ditangkap segera...

torrent said...

kenanga said...

Berita TV 3, KETUA POLIS NEGARA hendak beli baju kalis peluru selepas 2 polis mati kena tembak...

October 26, 2007 8:06 PM


tak boleh punya, mustahil menteri nk beli, belanjawan untuk angkasa tahun 2010 sebanyak 90 juta RM sedang dikumpul, tu baju kalis peluru belakang cerita..

Zulkifli said...

lang , unicorn ,kenanga , kesedihan masih lagi terasa sebab pembunuh Nurin belum gak dapat...harap harap setidak tidaknya dalam masa 10 hari ni orang yang edar gambar autopsy tu dah kena tangkap dah....

lang , tambah sikit pasal enforcement...dan implementation of law...betul gak kalau buat undang-undang tak implement pun ape kebendeinya kan...bagi ler contoh pasal implementation yang tak di buat ..contoh ..kat kedai ekor "JUDI HARAM DISISI ISLAM"..

tapi bila nengok ...ramai orang Islam melayu gi beli...ape keheinya..

adakah itu law atau "motto"

torrent said...


22 tahun memang muda, tapi selepas menggelintar di kedua2 laman peribadi dia, saya rasa dia bukan budak bodoh, maupun sombong bodoh.


betul tu zul, dari blog si soul pun pandai bahsa english, kalau dh umur 22 tahun ni mmg layak dibawak ke court, saman je sampai bangkrup, kecik2 dh fitnah keluarga orang lain, dh besar jadi apelah.. boleh jadi pakar fitnah dlm politik agaknya..mmm.. hidup menyusahkn orang betul.

tak susah trace si soul ni, gamba dia ada, tepek je 'most wanted, fitnah budak dalam internet'.. biar mak bapak dia tengok muke anaknya dlm internet..

Lang said...

Pokcik nak tambah sikit cite si zul ni.. maap ye zul klu pokcik lebeh sudu dr kuah. Kalau diamat amati, no ekor, toto (bukan selimut), penyapu (pan sweep) dan segala macam jadah tu memang sah HARAMnye. Allah haramkan tu sbb benda jadah tu akan melekakanserta memudharatkan. Tetapi bila dah dihalalkan oleh sang pemerintah maka yang dah tahu memang haram tu nampak macam halal.

Kenapa jadi begini? Mungkin bile menimbang2kan hukum ngan untung, untung tu nampak timbul, hukum dah tak nampak sbb tenggelam dek untung (cukai). Maka kate mereka “boleh lah teruskan, kite letak notis besor2 supaye orang bace, ikot ke tak ikot itu kubor maseng2, sehinggakan yang berkupiah pon masukkan kupiah dalam kocek sama2 beratur beli tiket” Maaf sekali lagi, pokcik tak tuduh sape2, tapi pokcik ternampak saje. Berbaek sangke saje la kan, munkin sipolan tu menyamar jek, nak buat survey.



(p/s) Bile agaknye ye siHANJING2 BANJINGAN tu nak kena tangkap. Terlalu lame rasenye mase ni berjalan

Ila ruhi marhumah Nurin Jazlin Jazimin... ALFATIHAH

soul krasty said...

ish...salah ke aku bg pendapat?!aku tak tuduh sape2 pn..ish korang ni.mintak maaf la ye en.jazimin,kalo terasa..kalo en.jazimin boleh terima ok..skrg ni org suke saman2...ikot kn sgt system barat tu..kalo tak terasa xpe la...mantap2 si torrent ni..ngapi org nombor 2..nombor satu israel..itu la..ini la..haha..

soul krasty said...

mekyam..thanks..what u give..you get back...mcm2 la korang ni..bagus2..pantang nmpk salah sket..isu ni mmg serius.tp boleh bw bincang kn?!..ni la mslh org skrg..terima la pada sape2 yg salute aku tu..dan tak lupe gak kpd yg memaki..hamun..sumpah..seranah..dan tak lupe gak org yg lawat blog aku tu dan meletakkan ayat2 yg "baek" kt ctu..harap2 kte jmp nnt..ade gak org nk baling batu n sembunyi tangan ek kt aku....thanks sume ye..aku xsempat nk bc sume2 komen sbb aku pn ade komitmen len..

joesniper said...

hai jiwa yang keras hati, memang tak salah nak bagi pandangan tapi biarlah biarlah pandangan berilmu, beradat dan bertempat.

memang baguslah reverse thinking tu tapi sesuaikanlah dengan topik, keadaan dan sejarah.

pastu nak minta maaf, bukan dengan kami, tapi dengan keluarga JAJ dan minta maaf tu bersungguh2 le jangan main-main, jangan kira orang terasa atau tidak terasa, dah salah mengaku sajalah, ni tidak, siap sindir2 lagi.

kurang membaca menyebabkan kurang ilmu, kurag ilmu menyebabkan kurang adab, sebab itu bacalah sejarah blog ini dari awwalulkalimat ila akhirulkalimat kalau tak tahu.

untuk berjaya tumpuan perlu dalam sesuatu tugas, kalau dah nak tumpu pada perkara lain dan tak sempat nak komit kpd isu kandungan blog ini jangan ulas perkara2 yang dilihat sekali imbas, kalau demikian keadaanya samalah dengan kakitangan kerajaan buat projek tapi tak boleh komit, buat undang2 tapi tak boleh implemen, buat projek tapi tak boleh selenggara.

tu yang banyak jadi huru-hara, belum yang beli skru drebar harga RM300, beli heli tak boleh terbang dan macam2 hal lagi.

anyway, selain Nurin Alert, Nurin's Law juga sesuai dilaksanakan untuk mengekang masalah pelaku jenayah seks ni, tak perlu dikasi 'anu'nya cukuplah kalau tempatkan mereka2 ni dalam kandangan lembu, tak kira la lembu susu ka lembu daging ka, kalau depa sesak sukati depa la nak buat apa dengan lembu tu, otak depa sama, cuma tak boleh nak buat masak lemak jer.

Lang said...

Pokcik nak tambah sikit cite joesniper ni.. maap ye, nak pinjam sikit ayat

kurang membaca menyebabkan kurang ilmu, kurag ilmu menyebabkan kurang adab,

Kurang ilmu kena belajarlah, takut nanti kalau kurang belajar jadi kurang ajar plak.

Inilah rupe generasi kite, yang tidak sensitive pada keadaan sekeliling melaenkan bola sepak jek.

Maaf ye soulkrasty kalau terase (pinjam stament die jugak)

soul krasty said...

tau xde..saya mintak maaf la kt en.jazimin & famili..xlupe kepada pengkritik.
puas hati?!saya dtg cni bkn nk cari gado.just nk share ape saya dengar.kte mayb laen tmpt laen pandangan.wpn tak berilmu, beradat dan bertempat..phm x mksd saya?!..kalo xphm pn xpe la.mayb saya tulis seolah2 ni bkn mende serius.bapa nurin bkn malang,mayb Allah je yg tahu knape dlm ramai2 bapak dlm malaysia ni,en.jazimin yg di pilih untuk tempuhi dugaan ni..->mende ni la yg aku nk bgtau..terkeluar pn akhirnye.

Kihampau said...

Salam all..

petikan dari utusan online..

Ketua Polis Negara, Tan Sri Musa Hassan yang mengulas mengenai trend penjenayah menjadikan anggota polis sebagai sasaran menegaskan, pihaknya tidak gentar malah sama sekali tidak akan berdiam diri.

Sebaliknya, tambah beliau, pasukan itu akan melancarkan gerakan besar-besaran mengesan dan memburu ‘kumpulan pembunuh polis’ termasuk suspek yang terlibat dalam kejadian di Sungai Buloh semalam.

Menurutnya, walaupun beliau bersedih dengan nasib yang menimpa anggota polis terbabit namun pasukan itu sama sekali tidak akan ‘mengalah’ kepada penjenayah dalam mempertahankan keamanan negara.

“Tumpuan kita ketika ini ialah mengesan penjenayah terbabit kerana mereka merupakan ‘kumpulan pembunuh polis’ yang amat ganas.

“Mereka berani bunuh anggota polis... saya anggap ini sangat serius. Kami tidak akan berdiam diri, kita akan tumpaskan mereka,” katanya pada sidang akhbar majlis pelancaran Hari Masyarakat Bersama Polis 2007 di Balai Polis Sungai Besi di sini, hari ini.

Korang rasa...pembunuh polis atau pembunuh nurin yg dapat ditangkap dulu???


Aku harap KPN tidak hanya anggap pembunuh polis itu SERIUS dan berikan TUMPUAN yg 100%...dan bukan pembunuh Nurin..

peace y'all.

kenanga said...

Soul Krasty awak ni baru 22 tahun, kena puji seddikat dah rasa bangga. Mintak maaf pun macam tak ikhlas sahaja.
Siapa kita didunia dan mengapa kita dilahirkan adalah kerja tuhan. Kita tak boleh menjadi 'judge' cuma dia yang maha esa sahaja yang diberi kuasa tersebut. Dalam nama tuhan pun ada mengatakan dia maha penyayang, pengasih,pemaaf dan...lain-lain yang baik-baik, dimana kita juga perlu mengikutinya sebagai manusia....
So please young man go back to earth, you have a long way to go. One day u are going to be a father and let see for yourself what your children will be like!!!!

Tehsin Mukhtar said...

la..tak sedar2 Soul Krasty ni...Allah kasi dugaan, tak pilih orang...ko kenal ke personally Jazimin tu yang ko tau sangat latar belakang dia? Abih yang ikan2 besar yang kerjakan Altantuya dan screw rakyat Malaysia tu tak pulak kena dugaan anak dia diperlakukan macam Nurin...kenapa ya?

Allah saje yang Maha Mengetahui...maybe He save the best for last for the worst humans..kat akhirat nanti...

You seem to t ink Nurin deserved to be murdered the way she was, eh...umur setahun jagung lagi..anak pun tak de..senang la cakap lepas macam tu...besok kena kat anak sendiri baru tau...

Aku pun tak kenal bapak Nurin, tapi kita kasi orang benefit of the doubt..tak dak manusia perfect dalam dunia ni...aku pun serba sket marah sebab depa lepaskan Nurin pi pasar malam sorang2 for whatever reason, tapi haven't they been punished enough?

Anak2 lain yang kena bunuh/rogol pun semua sebab salah mak bapak ke?

Yang kita kena focus, is the murderer..whatever his reasons, Nurin didn't deserve it..whatever Jazimin may or may not have done..itu semua terserah pada Allah...bukan pada Soul Krasty...

What the hell does is that name supposed to mean anyway? Soul Krasty...reminds me of a crusty fungal infection of the balls...

Ish, baru teringat baca semalam...article abt islamic etiquette...be nice to people, advise in a proper manner and don't use bad words...too late today...esok, I will be nicer, InsyaAllah....bad habits die hard

torrent said...

nama/alamat penuh soulkrusty
----------------------------

nawuza.org -- nawuza -- azuwan

Nama:Mohd Azuwan Raspani
Alamat : E-8-10 Perumahan Pantai Permai
Pantai Dalam,Kuala Lumpur,59200
Tel. Number : 60.0123630328

hello soul, aku tefon ko dari tadi tak angkat2, penakut betul rupanya. nantila aku suruh member aku 'singgah' umah ko erk..

soul krasty said...
This comment has been removed by the author.
soul krasty said...

kenanga..
tak bangge pn..kalo jd jutawan tenet mayb bangga sket kot..sape xjadi kan diri saya judge pn...btol kan Allah je yang tahu kenapa dugaan ni terkena kt en.jazimin?mayb DIA nk duga,siapa tahu...mayb saya xphm ape yg bermain di minda org yg berkeluarga,my bad..Ingat saya dh sesat ke?!i am not accusing mr.jazimin for the death of nurin and the true killer is out there and he is responsible and should be punished..camne nk tulis mintak maaf dgn penuh keikhlasan?!explain..i know its my mistakes leaving such a comment and shouldn't be forgiven?..may i borrow ur word?Dalam nama tuhan pun ada mengatakan dia maha penyayang, pengasih,pemaaf...
how many apologies do i need to make?!

tehsin mukhtar..
Allah melakukan sesuatu sentiase bersebab..kt dunia ni mende2 sebesar zarah pn ade kegunaan die.Allah Maha Bijaksana...setiap dugaan yg hamba DIA lalui mesti ada sebab..what's the main purpose of "dugaan"?kt cni dh terang lagi bersuluh setiap mende yang datang dr Allah ade sebab2 die..don't you see?mmg saya xknal en.jazimin tu..ikan2 besar tu lom kne lagi..kenapa?Allah Maha Mengetahui..setahu saya Allah hanya bayar cash kalo kite derhaka kt orang tua kite je...btol x?!on the spot..uiks..dh cakap psl agama plak..i know that i don't know seeing a child thru a father's eye.saya x salah2kn parent pasal anak2 dieorg kne bunuh or etc..pandai lak ckp psl islamic etiquette..alangkah lidah sendiri pn tergigit..of course nurin didn't deserve it..you said that i seem to be agree nurin the way nurin be murdered?!!
ˆ•Ö\u000Eæ\u000CkL\u001CÊcIúˆOá
penting sgt ke umur saya 22thn jagung?!..benefit of the doubt..setuju..good+nice habits never die!!!

soul krasty said...

jemput la datang ye..bw buah tgn sekali..kui3.

soul krasty said...

pandai encik torrent ni..anak siape la ni..aku g jamuan raya td kt bwh.lapo..makan free..hehe..col la lagi.

Umm Sequim said...

Torrent , I think its not right for u to publish soulkrusty name and address . I think u should remove it .
What ever he may or may not say . I just think its not right .
Dia berhak privacy juga .
If u think he is childish dont go down to his level . Kita tak boleh tutup mulut semua orang . So just ignore him kalau tak suka.
Blog ni untuk Nurin bukan untuk kutuk mengutuk .

soul krasty said...
This comment has been removed by the author.
soul krasty said...

sokong..ni blog utk bincang pembunuh arwah...yup,i am childish..it's ok for torrent as anyone can view it cause the domain is registered under my name.kte xboleh pakse orang untuk menyukai seseorg.huhu..thumbs up untuk torrent..see ya and remember to gimme a col lad..komen is just a komen,isn't it right en.jazimin?!..kalo kt sini ade warga pantai permai..CAYALAH..

Linda said...

Dah la tu... adik Soul,
awak kalau nak mintak maaf, jangan paksa orang nak maafkan. Sepatutnya awak stay humble dan jangan ngelabah dalam hal ni. Kita kalau sedar atas kesalahan, jangan kita cakap cara kurang sopan, nanti orang tak terima maaf kita. Dan awak janganla cakap agama semata nak minta orang maafkan awak sedangkan Awak sendiri prasangka pada orang pun tuhan marah juga kan?

Saya tak marah pun pada soul ni dah. mula-mula bengang juga tapi... bila fikir...Buat apa nak marah sangat.Saya anggapkan yang dia hanya keluarkan apa yang difikirkan nya. Mungkin dia tak sengaja. Dan kalau benar dia tak sengaja, anggap je la benda ni dah selesai. Sebab tu la Orang Islam digalakkan bertutur tu jaga hati orang lain. Saya sendiri kalau ada menyinggung perasaan orang dalam blog ni saya minta maaf ye.Jangan gaduh-gaduh lagi.

soul krasty said...

saya xde niat nk gado2.saya bkn xbc penjelasan en.jasni.
rilex n cool je die..
way to go kak linda.
saya dh mintak maaf pn dieorg ckp saya maen2.
si torrent paling "suke" saya=p
cari gne http://whois.domaintools.com/
btol x?!jgn salah gne kelebihan maen tenet..huhu..

Linda said...

Bila Setiap Musibah yang terjadi pada seseorang hamba Allah,sepatutnya kita mulakan dengan Innalillah... itulah yang saya belajar... Jangan kita fikir yang dia tu rendah dari kita. Apa yang terjadi pada en. Jazimin adalah dugaan Tuhan kepadanya dan juga menyedarkan kita semua dengan banyak perkara.Dan saya yakin, Anak yang meninggal itu akan membantu ayah dan ibunya di akhirat nanti. Jadi.. ada kemungkinan yang En. Jazimin dan Isteri lebih bertuah dari kita. Jangan kita rasa yang kita ni pangkat elok sikit dari orang lain di mata Allah. Hanya Allah saja yang tahu siapa lebih baik dari siapa padaNYA. Setiap Musibah yang terjadi ada hikmahnya. Jadi kita doakan En. Jazimin dan keluarga yang baik-baik saja.

trey said...

soul..
sempena raya ni kitaorang nak datang beraya rumah ko boleh?

sediakanlah kuih raya tu lebih
sikit. ko sekarang kan dah glamer.

soul krasty said...

kak linda,you got the point there.btol..this is the real way to threat a person.
ok2..xnk gado.sape yg terguris tu mintak maaf lg sekali..senang2 dtg la rumah..kn torrent dh bgtau..
salam.

soul krasty said...

sory la trey..yg tggl jeruk je..kueh abeh..raya makan jeruk ape salah nye.lg satu...ni rumah bujang so phm2 je la..

trey said...

Dua minggu yang lalu sesekali jer aku dapat jengok blog ni kerana minggu pertama balik kampung dan minggu kedua pula kena berkursus di pulau lagenda. Namun berita perkembangan kes ini aku masih setia followup melalui paper. Sejak dua menjak ni memang jelas berita tentang kes ini semakin berkurangan, seolah-olah semua menjadi buntu. Kita semua mengharapkan pihak polis dapat menyelesaikan kes ini, tapi polis pula mengharapkan kerjasama orang ramai. jika tiada orang ramai yang dapat membantu, bagaimana? Disebalik kebuntuan itu masih ada harapan.. pihak polis sedang berusaha mengesan panggilan telefon. Aku harap mamat hampeh tu bukan berlakon guna handphone utk tinjau kawasan je.

Aku cadangkan lakaran dan warna baju dan seluar dibuat bagi memudahkan orang ramai ingat jika sesiapa yang pernah berpakaian macam tu dan mempunyai modenas kriss warna hitam? dan helmet warna gelap bervisor?

gambar muka kalau tak boleh nak clear, aku rasa ada expert yang boleh lakar muka berdasarkan gambar yang diperolehi dari cctv tu. seingat aku muka orang mati tinggal tengkorak pun csi boleh lakar muka guna teknologi untuk bentuk struktur muka semula. tak kan takde teknologi ni kot?

Sebelum ni pun aku dah baca bermacam-macam cadangan yang ditulis, harap ada cadangan tu digunapakai oleh pihak polis.

Umm Sequim said...

I did mean to call u childish what I mean IF he thinks u are childish . (anyway maaf la )

I still torrent should remove soul's name n address from this block .

Kita tak boleh halang masyarakat dari meluahkan pendapat dan komen mereka dalam blog ni. Soul bagi komen dia , it is his rights kan ?
Tak semua orang sokong sesuatu n tak semua orang bangkang . So ada pembakang dan ada penyokongnya. So lets put a full stop to this "issue" ,bolehkan .

Kita semua dengar desas desus !!!!! tapi its up to us to tapis and sensor apa yang nak dengar n apa yang nak percaya .

I hope I am not being busybody here . Just dont like to see ppl gaduh2 yang berlarutan aje.

soul krasty said...

mmg rumit kes ni..cube polis filter moto2 kriss kt kawasan selangor n kL yg warne die same cm dlm cctv tu..byk keje tp it may lead to something..takpn tgk jika ade keunikan kt moto kriss tu..

Lang said...

Assalamualaikum, salam sejahtera.

Syabas dan saya berbangga dengan sikap terbuka yg soul telah tunjukkan, kerana berani untuk mengaku kesalahan. Bukan mudah untuk memberanikan diri mengaku kesilapan kita lebih2 lagi diruang tanpa batasan ini (Bigger crowd than public assembly). Malah semua orang boleh mengenali siapa soul melalui kecanggihan teknologi terkini dalam dunia siber. Mungkin sebilangan orang akan terus larikan diri dari blog ini selepas melakukan keilapan (hit and run). Tetapi tahniah, soul bukan manusia jenis seperti yg saye sebut td.

Mungkin soul kurang maher untuk menggunakan kate2 yang sepatutnye digunakan semasa memohon maaf. Tapi kite harus sedar bukan semue orang mahir menggunakan kate2. (munkin juga umur soul maseh muda dan pergaulan beliau ramai denngan rakan sebaya).

Saya bagi pihak diri saye sendiri, memaafkannye dengan hati terbuka. Apa yang saye nampak (betulkan sekiranya tersilap) soul telah mendapat sesuatu pengalaman yg bukan mudah diperolehi oleh sesiapa pon. Soul telah mengalami peringkat perubahan kematangan dr insiden ini.. insyallah.

Saye ingin bertanye, kalau silap soul betulkan ye.. Soul ni jurusan teknologi computerkan. Bagaimana kalau saye cadangkan supaya soul boleh membantu dengan mencari teknologi yang boleh menjadikan imej CCTV video tu jadi lebeh jelas. Ini hanye cadangan, kalau boleh diguna pakai.

-Lang memang bute computer, tau gune computer macam type writer saje.

soul krasty said...

yup..sains computer..tp saya major networking(lebih kpd hardware),bab2 multimedia cm edit2 video ni d luar kepakaran saya.lgpn kualiti CCTV tu t'sgt la teruk.sepatutnye kt malaysia ni dh xde CCTV cmtu..gubal undang2 psl letak cctv canggih kt tmpt2 strategik.CCTV kt malaysia cm mati segan hidup xmahu.camera hp lagi cun kalo rakam gambo dr CCTV tu..huhu..
xpn kumpul rakaman CCTV kt sekitar lembah klang.mana tau si LAHANAT tu ade termasuk dlm CCTV tu dgn beg tu..

nazura said...

soul krusty tulis apa weh..

Lang said...

Cadangan yg baek..
Trace smue CCTV yang berdekatan yang merakam luar bangunan pd selang waktu tsbt..

Mesti ade CCTV yang high resolution kan.. Mane la tau idea ini dapat membantu.. insyaallah

Trima kaseh soul...

mekyam said...

Salam dan syabas, Azuwan @ soulkrasty!

Harapan pengunjung yg agak tidak senang dgn cara kamu mula2 komen di sini tidak dihampakan. [Tanggapan saya yg kamu ni hanya jenis cakap tak berfikir, bukan bodoh atau sombong bodoh, boleh dikatakan tepat jugalah. :D]

Bagi pihak saya, saya tidak ada keraguan yg tuntutan maaf kamu kpd En Jazimin dan En Jasni itu jujur dan kamu sebenarnya hanya berniat mahu membincang. Tapi seperti kata lang dan beberapa pengunjung lain, cara kamu itu sajalah yg mungkin kena gilap sikit. :D

Kalau tidak dari segi bahasa pun, dari segi pendekatan dan pilihan sudut yg mahu dibincangkan.

Tak apalah, itu semua nanti datang sendiri bila bertambah dewasa. Yang penting kamu punyai "moral courage" -- sudi menerima dan memberi teguran, tak takut mengaku salah bila salah tetapi sedia membela diri bila salah dimengerti.

Abg2 dan kakak2 di sini harus turut bangga yg soul sebenarnya bukan jenis lempar batu, lepas itu lari.

Bertindak dengan kewajaran biasanya datang dengan kematangan. Sekurang2nya soul dah tunjukkan pada semua bahawa dia lebih matang drp ramai pembesar kita.

Sekali lagi syabas!

Marilah kita semua hadiahkah Al-Fatihah utk arwah puteri Nurin Jazlin dan doakan yg baik utk keluarganya yg tinggal dan pembunuhnya segera ditangkap.

izsahani said...

umm sequim, kalau kononnya alamat rumah si soulkrasty tu privacy sangat, pesal dia letak lam blog dia? bukan torrent sorang je leh nampak, seluruh dunia boleh kalau semua nak. Dah nama blog, dalam internet, privacy apa? Kalau privacy, baik tak yah letak alamat langsung. Tu pun nasib baik Torrent yang call dia...kalau saper saper terus pergi rumah dia dan "sengetkan" muka dia kerana statement yang kurang beradab terhadap En.Jazimin? tak ke naya.

izsahani said...

kihampau, aku pernah comment dalam blog ni dulu (nak kena cari balik), aku kata anak VVip ke, anak taxi driver ke, masalahnya sekarang melibatkan nyawa seorang kanak2 yang belum berdosa. Setiap kali reporter interview Tuan KPN, dia macam acuh tak acuh je. Macam not interested to know about the case. Tu lah aku kata dalam blog ari tu, aku kata kat Tuan KPN, jangan lah cam tu...nanti kena kat cucu ke, anak ke, anak sedara ke, etc, apa rasa? Ni tengok...orang dia kena tembak mati, kamkabut nak cari mamat jahat tu. Tapi hal Nurin? relak je. Bukan nak underestimate polis2 yang bertugas hingga ke akhir hayat. Tapi, ini melibatkan nyawa, right? so, whats the difference between a life of an innocent girl who was tortured sexually and killed in gruesome manner from the lives of two policemen who died on duty? To me, no difference as all were humans...therefore, there shouldn't be any difference in the manhunt of those killers as well.

soul krasty said...

nmpk nye izsahani marah lagi.mmg gambo tu d letak so that sume org tau empunya blog tu sape.
kalo la hosting saya tu register under name org laen,mayb alamat org tu yg torrent letak.
pandai torrent gne kebijaksaan beliau cr details psl saya.
kawan saya pn tumpang domain kt hosting saya.kalo torrent xnk delete pn xpe.Hidup ni cam roda,kdg2 kte kt ats,kdg2 kt bwh.
last but not least,good+nice habit forever=)

soul krasty said...

The data in this whois database is provided to you for information
purposes only, that is, to assist you in obtaining information about or
related to a domain name registration record. We make this information
available "as is", and do not guarantee its accuracy. By submitting a
whois query, you agree that you will use this data only for lawful
purposes and that, under no circumstances will you use this data to:
(1) enable high volume, automated, electronic processes that stress or
load this whois database system providing you this information; or
(2) allow, enable, or otherwise support the transmission of mass
unsolicited, commercial advertising or solicitations via fascimile,
electronic mail, or by telephone. The compilation, repackaging,
dissemination or other use of this data is expressly prohibited without
prior written consent from us. The registrar of record is
PublicDomainRegistry. We reserve the right to modify
these terms at any time. By submitting this query, you agree to abide
by these terms.

-->baca ni btol2 wahai torrent..hee=)

joesniper said...

saya rasa kita patut jauhi isu-isu melalut yang timbul ekoran kemunculan lunchai yang nak terjun dengan labunya tu, jangan layan untuk biarkan dia berfikir semula tindakanya.

makin layan makin besar kepala dan bongkak.

kalau ada ilmu tinggi tara tu kan lebih baik bantu PDRM selesaikan masalah Nurin dan sewaktu denganya.

dah la tu guna bahasa sms, gunalah bahasa Melayu kalau tak mengikut piawai pun sekurang-kurangnya tak beri emej buruk kepada penggiat bahasa Melayu dari kalangan bukan Melayu yang membaca blog ini. Memalukan. Mereka mungkin perasan patutlah namanya bangsa Melayu sebab 'makin lama makin layu'. Dahlah sikap dan perilaku layu, bahasa pun layu sekali.

aku harap JAJ jangan bagi peluang kepada pengunjung yang begini.

kalau dah ada kesedaran 'hidup umpama roda, kekadang diatas adakalanya dibawah' seharusnya jadikan ia satu budaya.

kalau setakat cakap tapi tak ada kesedaran buat apa !

unicorn said...

o,o ...soul krasty,aku harap kau belajar guna ayat yang lebih baik bila minta maaf dengan orang..

en jazimin kehilangan anak gadis berusia 8 thn,bukan kerana demam panas,jatuh longkang,lemas atau apa2 yg 'biasa'. kematiannya penuh trajis,penuh seksa, penuh penderitaan serta penuh kerinduan kepada keluarganya selama 27 hari...untuk peringatan kembali dik soulkrasty!adakah anda melihat mayat arwah ..? tidak terasa apa2 kah? anda ada adik, anak,anak saudara sebaya arwah..? mungkin tidak sekarang. tetapi jika anda meletakkan diri anda ditempat en jazimin maka pendapat 'sembrono' anada adalah sgt pedih!

anda 22 tahun bukan 12 tahun.meminta maaf cara anda adalah 'low class' berbanding dengn peristiwa trajis sebegini.banyak masa dan ruang lagi untuk belajar 'bersopan'.

selamat maju jaya hanya jika anda betul2 ikhlas!