Tuesday, October 9, 2007

Improper Use and Circulation of Post Mortem Photographs & Report

It has come to our attention that Post Mortem Photographs and Report said to be of Nurin Jazlin are currently being circulated through e-mails.

Please be advised that the Police has been notified of this development and subject to their confirmation on the authenticity of the photographs and report, a Police Report will be lodged.

In the meantime, we seek your kind understanding to refrain from circulating the said photographs and report as such improper use and circulation is an offence under the Penal Code.

Thank you.

Telah sampai ke pengetahuan kami bahawa Gambar-gambar Bedah Siasat dan Lapuran yang dikatakan berkaitan dengan Nurin Jazlin kini sedang disebarkan melalui e-mel.

Sila ambil perhatian bahawa pihak Polis telahpun dimaklumkan tentang perkembangan ini dan tertakluk kepada pengesahan mereka tentang kesahihan gambar-gambar serta lapuran tersebut, satu Repot Polis akan dibuat.

Sementara itu, kami mohon pertimbangan wajar tuan untuk mengelak dari mengedarkan gambar-gambar serta lapuran tersebut memandangkan pengunaan serta penyebarannya secara salah adalah satu kesalahan di bawah Kanun Keseksaan.

Terima kasih.

55 comments:

Sue said...

minta pertolngan media untuk highlite kan this matter... hentikan penyebaran email berkaitan Nurin

benharperbenladen said...

cool idea....
anyone yg dpt email tu aku rasa elok ko org copy n paste memo from en.jasni n then forward balik kat sender(s)...

benharperbenladen said...

cepat gak sue ni post comment yer...:)

Manjalara said...

BAGUS!, saya dah email kat semua member office yang dapat email tu, kita aibkan balik sipengkhianat tu. Ah.. lega sikit rasanya!....geram betul tadi!.
Saya nak ucapkan Selamat Hari Raya Maaf Zahir Batin jika ada terkasar bahasa, kepada keluarga Aruah Nurin dan semua chatters kat laman nie.

Callie O said...

Jasni
Kenapa gamabar sedemikian senang didapati dan siapakah orang pertama yg buat demikian. Baru saja saya terima e-mail dan rasa amatx10000 marah. At least you got this info too. Stop it, do not circulate anymore.

MaryKate said...

The Police need to find out how did the pictures into the public, only the Police and Hospital have access to these photos. It is inhuman to circulate such photos widely,there is NO RESPECT for Nurin or her family. We should remember Nurin as a happy child, as per her photo on this web, not via circulated photos by irresponsible people. It is sad that we had to lose her, and now, we have inconsiderate people circulating these photos in the net. What is the difference between those who circulate and her murderers, the murderer/s goes to jail (if caught,that is),and those who continue to circulate these photos goes scot free. Find out who leaked out the photos. I think the family has a strong case to sue whoever who is so inconsiderate. Why cant the people concentrate on how we can kickstart Nurinalert, not just give verbal suggestions but actually contribute something to improve our environment for a safer society.

What good does theese photos do? It only cause more pain to the family. Are we Malaysians such careless and heartless people? This is basic decency, we dont need to be Einstein to figure out basic respect. Would we do this if they are pictures someone we love or care?

Sue said...

setuju dgn benharperbenladen... anyone yg dapat email tu....pls reply with memo from en jasni....

Sri Latha said...

If the email originated from the mortuary photographer, it certainly is against professional ethics(moral too)to share the photos meant strictly for post mortem reports. Hope they find the culprit and sack him from his job permananently(if indeed he's the one)

Sue said...

Callie O, saya dapat email tu...tapi saya tak sanggup nak tgk gambar2 tu...hari ni saje saya dapat 3 email pasal tu...yg peliknyer...antara 3 tu...ada sender yg saya tak kenal pun....tak de perasaan ke org yg simply2 forward this kind of email?

syed_aiman15 said...

i also got this email... seriously dont send.. make me more tears... tapi siapa yg curi this picture ?? somehow gambar tu tak jelas so it shows org yg tangkap this pic used his handphone.. n hairan also because our local police said "IT IS CLASSIFIED" so posting the pics is like mengganggu siasatan... thanx for this information.. i will inform all my frens..

syed_aiman15 said...

sue bukan u saje dapat email pelik... saya pun n saya tak kenal this people...

shida said...

i also received the same email today and send notice to everybody in the mailing list not to send further the email to other persons. It's really hurt me much like Nurin is my own.

haikal said...

hahaha mampus la ko sape yg punye keja edar2 gambar ni...yg bertangungjawab simpan pun kena mampus la korang semua anjing....puas ati i tengo buletin utama ...mana ko nak lari haaaaa?

izsahani said...

Baru sat tadi Buletin Utama citer pasal email bergambar ni. Polis dah beri amaran tegas, saper forward forward email tu, dikenakan tindakan undang2.

En.Jasni, I assumed you and En. Jazimin had asked the media to announce to the public about it. Good move.

haikal said...

Keluarga Nurin...I da delete email yg i dapat tadi n xde forward kat sape2...org yg fwd bg i pun da kena maki oleh i tadi...harap2 semua sedar!!!

Jane Doe said...

i think whats worst how the picture were exposed in the first place. gosh! poor kid. enough is enough

benharperbenladen said...

aku tk dpt email tu...tp bila aku tgk buletin utama kat tv3 td pon dah rasa so sad...sian famili nurin depa buat camtu...

kalau kes ni polis tk dpt tangkap gak org yg disclose those pics...aku dunno wat to say la...dunno who to trust anymore...org yg responsible pon dah pecah 'lobang'..it suppose to be a secret but its not a secret anymore...

p/s: no wonder la saksi kes Lingamgate tk berani nak tampil ke depan...

namk said...

i received the email & duly deleted it. dont hv the heart to fwd the photos to anyone out of respect & pity for poor arwah..

minta korang jgn la stop doa lepas sembahyang & solat hajat everyday agar si binatang tu cepat dpt diberkas.. get justice for arwah nurin..

benharperbenladen said...
This comment has been removed by the author.
Umm Sequim said...

Apa yang di maksudkan dgn "kes terpencil".
(tak dapat tengok tv3) tolong explain kejap.

Email mesti kerja "orang dalam"

orangkelantan said...

saya sendiri ada terforwardkan emel photo tersebut walaupun saya sendiri tak lihat betul2 photo tersebut.selepas menonton buletin utama tadi, saya baru sedar saya buat silap.

mulanya saya ingat gambar yg diforwardkan rakan tu hanya sekadar utk peringatan betapa zalimnya org tu, tapi setelah fikir balik dan teliti photo tu, rupanya kita yg forwardkan tu juga bersikap zalim terhadap arwah Nurin dan ahli keluarganya.

mujur saya tak forwardkannya kepada banyak org. skrg saya usaha hantar balik emel tarik balik kandungannya dan amaran pihak polis supaya tak sebar emel tu kepada rakan2.

saya mohon ampun dan maaf atas kesilapan saya. mintak sampaikan salam dan maaf saya kepada keluarga nurin.

assalamualaikum.

trey said...

i think isu forward e-mel ni adalah isu kedua, kita mesti ingat isu utama ialah cari siapa yang melakukan perkara yang kejam tu. Manusia yang ada hati dan perasaan, tak akan sampai hati menyeksa kanak-kanak sehingga sebegitu keadaannya, tiadakah sekelumit rasa kasihan? tak dapat aku bayangkan manusia jenis apakah ini. Selayaknya dipanggil sebagai binatang yang lebih hina dari BABI. Aku bimbang sekiranya ia terlepas bebas, ia akan mencari mangsa lain, bila kisah ini sedikit demi sedikit luput dari ingatan kita, bila kita sedikit teralpa. hidupkanlah nurin alert segera! dan kepada pihak berkuasa, tolonglah jejak dengan segera, agar kemtian nurin jazlin terbela.

mom2onegirl said...

I am a Malaysian living in New York but I've been folowing this case on the very first day itself. How cruel can people be? I just couldn't imagine the kind of heart that the murderer/s has/have. I didn't get the e-mail but I can imagine how those photos look like. To me those who captured (morgue photographer or police) or got access to the photos or received those photos by e-mails, shared and circulated them to others are as inhumane as the murderers. Please give some respect to Arwah Nurin and her family. How do they feel if the sweet little girl is theirs? This is not something to be shared and enjoyed when the family is grieving over the lost of their daughter and now over the circulation of those photos?.

Linda said...

Gambar post mortem tu tak terlalu penting! yang penting skarang nak cari pembunuhnya.Jangan nanti sebab hal ni akan melambatkan tugas polis pula.

abikhsan said...

Frankly speaking, saya juga dapat e-mail ni. Cuma mampu tengok first 2 photos only.

Sekarang dah jadi macam ada pihak cuba alihkan isu utama kes ini iaitu siapa pembunuhnya dan kenapa masih belum ditangkap...???

Gambar tersebut mungkin sebagai alat untuk alihkan padangan masyarakat.

Apa story terkini pasal sim kad dari suspect minah Indon yang direman utk bantu siasatan. Takkan sim kad tu pun nak kena hantar ke FBI atau KGB...???

multidimid said...

The latest warning from the Selangor Police Chief:
Although post-postmortem photographs of Nurin were posted on the internet, Police warned stern action would be taken against anyone distributing such pictures. Selangor Chief Police Officer Datuk Khalid Abu Bakar said investigation is underway using the official Secrets Act (OSA) and warned those distributing such photographs by email to stop or risk being prosecuted under the OSA or in possession of pornographic materials. Datuk Khalid said he was directing this warning particularly TO his men who have direct accesses to those photographs.
Looks like the police blacksheeps are doing it!

Linda said...

Abiksan,
Saya setuju dengan anda.Macamana kita nak bentras mamat gila pembunuh Nurin ni dan macamana nak kurangkan manusia macam ni kat Malaysia.Ini yang lebih penting.
Pembunuh Nurin orangnya sudah pasti sex maniac kan dan dalam internet pun bukan susah nak tangkap orang yang ada bau bau sex maniac ni. Ada tu sampai ngintai sluar dalam wanitalah dan pakaian dalam wanitalah. Tapi tak de pun orang nak marah dengan tindakan bloggers ni. They all sepatutnya di tangkap dan disoal siasat oleh polis. Kalau dah suka benda-benda macam tu...ada kemungkinan besar they all ada buat benda lagi buruk dari tu. Sepatutnya kita sama-sama boykot bloggers macam ni dan laporkan pada polis.Biar they all ni tau skit supaya jangan suka-suka sexual harass orang perempuan. Belum kena belum tau. Nanti kena soal siasat polis baru takut.

LiaCatrina said...

Aku dah tau nak cakap apa, dalam kita masih menunggu dan menunggu hasil siasatan polis yang masih tak kunjung tiba, ada pulak cerita baru macam ni. Dalam hal ni aku setuju dengan abikhsan, semuanya nak alihkan perhatian kita pada isu pokok di sini. Mgkin juga ini kerja org dalam (polis, unit forensik, hospital) siapa ajelah yg boleh akses pada semua foto tu. Kadang-kadang dah tak tau nak percaya siapa lagi kat Malaysia ni. Masyarakat dah macam ni, penguatkuasa undang2 dah macam tu. Aku kadang kecewa sangat2. Yang tinggal cuma keyakinan aku dengan janji Allah. Ya Allah, berikanlah penyelesaian atas kes ini. Temukanlah IBLIS yang masih bebas itu, kasihanilah kami ya Allah, hambamu yang hidup dalam kebimbangan dan ketakutan. Jangan kau biarkan kami teralpa walau sesaat pun memandangkan kes ini sudah terlalu lambat berjalan. Perkuatkankan iman kami, moga-moga IBLIS itu akan tertangkap juga akhirnya. Amin.

taurus girl said...

Kalau saya jasni atau jazimin, saya tak percaya sesiapa lagi. Minta tolong cari anak, apa jadi? Minta tolong sebar maklumat penting, orang sebar gambar yang tak sepatutnya. Manusia ni macam2 jenis tapi ramai yang suka tengok orang susah, sedih. Just stick to afew friends and relatives and the rest leave it to God. Ada kita terpikir manusia boleh begitu kejam terhadap kanak-kanak? Ada kita terpikir orang akan suka email gambar2 spt itu. Kita tak sangka orang sejahat itu. Tapi kenyataannya?

syed_aiman15 said...

Talking about the pictures, if u look carefully, someone took it with a handphone or without flash. It means some one entered the forensic lab n took this pictures secretly... anyway what we want is this criminal who killed nurin to be arrested...

joesniper said...

ila hadrati annabiyy Muhammad s.a.w wa ila arwahi alllaryarhamah bintuna Nurin Jazlin. Al Faatihah.....

Aminnn....

saya belum dapat emel maut tu, alhamdulillah.

dari pembacaan saya disini dan berita tv saya pasti emel itu memudaratkan emosi jazimin dan keluarga.

kalau pembunuh Nurin tu dipanggil syaitan, produser emel tu memang la bapak syaitan bertanduk tiga keturunan azazil manakala distributor emel tu ,yang sengaja menjadi pengedar MLM tak berdaftar, adalah pakcik2 azazil bertanduk dua.

mana-mana yang tak sengaja tu, kena rasuk cucu azazil. Cepat la istighfar, mengucap dan tobat. Lambat nanti tumbuh tanduk pulak..

produser dan semua pengedar minta mahap lekas kepada bapak Nurin, melalui blog ni, sms, siaran tv eksklusif, akhbar arus perdana atau apa2 cara sekali pun.

kalau korang kena tangkap masuk jel sebab dek emel tu aku suruh warder penjara sumbat buluh meriam kat *tuuut* korang, ambil gambar dan sebar kat mak-bapak, pakcik-makcik, anak-pinak korang pulak. Hmmm brutal tak haku ...

Korang [produser & pengedar sengaja] nak marah aku pasal cakap macam ni sila emel aku kalau berani ...

kemungkinan2 mengenai sebab dan punca penyebaran emel yang disebut pada posting-posting diatas memang ada, tapi kita perlu pastikan apa pun yang berlaku TAJUK asal tak ditukar oleh mana2 pihak iaitu mendapatkan pembunuh Nurin.

kepada bloger yang telah dan mampu merencanakan AMARAN NURIN teruskan hingga berjaya. Untuk Nurin, generasi sekarang dan akan datang tak kira Agama, Bangsa atau Negara. Aminnn.

Fasiha said...

kepada org yg memforward email yg mengandungi gambar2 post mortem tu, HORMAT sket kat arwah dan kuarge arwah.. bygkan la kalau kene kat adik sendiri.. tergamak ke kita nak sebarkan gambar adik kite dlm keadaan cmtu? jgnla nak bg alasan nak bg pengajaran dn keinsafan kt orglain.. come on la.. cukupla dgn baca berita yg menyayat hati tu... bak kata en jasni.. no need to story the details(such as distributing the photos)... who are we to beri kesedaran kt org dgn memforward bende2 cmtu? lg satu td kat radio erra sy dgr ade pendengar yg call radio, cerita psl gambar2 tu, dia kata sedih, etc.. pastu dia kata 'insyaallah saya akan forwardkan email tu pd linda(dj)". astaghfirullah... ingatkan dia nak stop.. rupanya siap insyaallah lg tu.... insaf2 la dahle ni bln ramadan..

last but the most important thing, sbg org islam, bkn ker kita kene menutup aib org...

alfatehah utk arwah adik Nurin Jazlin... semoga dia dipelihara dr segala keaiban....

papa57 said...

pengedar email ni sama dengan pengedar dadah...sama dengan pembunuh arwah...tak berhati perut...haiwan yang pakai topeng manusia...insaf la

noly said...

supposely we must take a lesson from what had happened....but not to make more burden on them..think twice before take an action...
anyway,hopefully En.Jazimin's family can face all this strongly...thank you.

Djarodz said...

HKL Director said that the photos were not taken by any of HKL's equipment. How can she be certain that none of HKL personnel took the photos using their own cameras? Who else could easily enter the autopsy room? Shouldn't there be any log book or anything that records before anyone could enter the room?

Sri Latha said...

Malaya(Malaysia) is no longer the "suvarnabhumi" (golden land, dubbed by ancient Indian traders) that history books proudly proclaimed. Let's take care that future history books do not describe Malaysia as a haven for sexual crimes.Police should start stamping out all peddlars and users of pornographic material with immediate effect. After all, they can launch "Ops Sikap" without fail every festive season. There should be an "Ops Sikap" launched against these scumbags as well-again it all boils down to "sikap". Perhaps it's time to propose capital punishment for those who distribute porn(as is being done for drug pushers)as both categories of criminals share a similar motive: to contribute to the degradation of society. As long as society turns a blind eye to this problem, sexual crimes will continue to mount. Each passing day of apathy is like waiting for a time bomb to explode in our face.

mak-farrah said...

semalam tv3 highlight pasal penyebaran email gambar2 tersebut. syabas pihak tv3. cuma sedikit kesal kerana awal2 pagi semalam juga saya terima email gambar2 tersebut dari tv3 juga. i donno what to say, kalau org2 media sendiri yg menyebarkan. i dah delete the email. i should have recorded the 1st sender of the email..tsk

layanblues said...

PERASAAN YANG SAMA BILA SAYA DAPAT EMAIL GAMBAR KEMATIAN HANI MOHSIN DI KLIA.
SAYA BERASA ORANG YANG EMAIL GAMBAR MACAM NI PUN TAKDE PERASAAN DAN MEMBERI AIB PADA ARUAH NURIN DAN FAMILY. PRIHATIN YANG TAK BERTEMPAT.
BERTAUBATLAH PADA SENDER YANG TAK BEROTAK NI.

khalifah said...

Salam. Ramamdan Mubarak adalah bulan mulia dan disebut-sebut sebagai bulan pesta IBADAT. Tidak dapatkah hamba-hambaNYA walau sedikit hidayah di Ramadhan ini agar merebut peluang beribadah dan bermuhasabah diri ???

Mengapakah keaiban hamba yang suci dari segala dosa dijadikan bahan santapan di Ramadhan Karim ini ???

Apakah tindakan yang sama anda lakukan jika gambar tersebut adalah ANAK, ANAK SAUDARA, ADIK,SAUDARA TERDEKAT waima JIRAN TETANGGA anda ???

Syaitan/iblis dibelenggu Ramadhan yang mulia ini... jangan lah pula "ANDA" mengambilalih TEMPAT Syaitan/iblis walaupun itulah taraf ANDA PENYEBAR gambar Allahyarham Nurin..

AL-FATIHAH untuk Allahyarham Nurin dan seluruh umat yang terdahulu..

Kepada En Jazimin dan keluarga, semoga Allah limpahkan kekuatan dan ketabahan dalam menghadapi ujian yang amat berat ini.

bunga_layu said...

firstly saya juga nak minta maaf kerana saya juga ada menerima email bergambar tersebut dan telah forwardkan pada kawan yg memintanya tapi mengenai hipnosis sahaja..mereka pun sender dari bloker ni.. sebab saya pun tak tahu menahu pasal berita penegahan menghantar email tersebut..tapi sekarang saya dah delete semua email2 berkenaan..

saya bersetuju dengan yang lain2 seperti ada yang ingin mengalihkan perhatian semua rakyat Malaysia kepada isu lain...

sempena raya yang bakal tiba saya mengambil kesempatan memohon maaf kepada Jasmin sekeluarga jika ada sebarang kesalahan yang dilakukan... serta kepada semua selamat hari raya & maaf zahir & batin

Atiesya said...

Alhamdulillah setakat ini saya tidak menerima gambar2 bedah siasat arwah adik Nurin...rasanya tidak patut mereka yang menyebarkan gambar-gambar begitu..jagalah hati semua pihak terutama sekali keluarga arwah. Ini bukan untuk di pertontonkan...cubalah letakkan diri kita di tempat keluarga arwah adik Nurin. Itu adalah sesuatu yang mengaibkan...andai saya dapat emel sebegini tidak akan tergamak utk saya melihatnya...apa lagi kisah tragis adik Nurin masih segar dalam hati saya...biarpun saya tidak pernah kenal siapa adik Nurin dan keluarganya tetapi hati saya sedih...dan ah....tak tau nak cakap apa lagi perasaan ini...hanya tuhan saja yg tahu...kepada yg suka mengedarkan gambar2 sebegini...berfikirlah sebelum bertindak..kerana anda mungkin akan di ambil tindakan.Jangan mereka ingat ini adalah suatu keseronokan dengan mengedar gambar mengaibkan org lain....Ya Allah cucuri rahmat ke atas roh adik Nurin...semadilah dengan aman di pembaringan terakhirmu.

fizmallek said...

OMY – 2.35 pagi 19 ogos 2007

(operasi menyeluruh yusuf sempena arwah ayahku kembali ke rahmatullah, al-fatihah)

Sifarkan pembunuh NURIN & ramaikan ANGKASAWAN negara


- Dgn revolusi ilmu, jnyh & kos hdp krng, gaji naik, mualafkan kfrn & amankan dunia

- Korporat taja program bersama + senior ajar junior

- byk Cctv mcm sg smpi nak ldh pun takut lagilah nak cabul @ buat jnyh brt

- http://nikmatnya.blog.ekawan.com http://nurinjazlin.blogspot.com http://www.angkasawan.gov.my http://rasasayang.com.my

- gaya hdp – bgn awal pagi, bersukan, puasa, solat, kismis, mind mapping, study group

- cr bljr – kuatkan basic eg, sfr & don’t be maths degree plk like formula.

- bahan – tutor.com.my, pelangibooks.com, bh sisispan, oum.edu.my, mara.gov.my & etcs

- ibnu marzuki pertama lepasan MRSM muar 92 & bks IPT GB – syurga sebenar – manusia

- sheikh muszaphar lulusan MRSM muar 89 + produk U INDIA – angkasa lepas – MY

- jika dulu MCKK tapi kini MRSM, syukur… akan datang SMKA, kot?!

- kerja luar Negara tambah pengalaman, masukkan wang ke dalam Negara, tingkatkan rakan @ network seluruh dunia – whv & twes di NZ, UK, SG, BN, JP, SA, UAE + latin

- rmp, moe, korporat2 mengikut industri, SOCIETY + NSE

- cara penyebaran individu GRATIS TANPA HAD dgn sms dr hotlink, call dr DG, fax dgn TM + email dgn JARING… & syrkt plk - RADIO, TV, BHN CETAK & PAPAN TANDA.

- tabung bedah, dana waris haji, bantuan guaman swasta percuma + program tusyen

- GLRN MUKHSININ & JHD X LNGSNG - malaysiaku gemilang


- perlukan sen untuk minyak, pengangkutan, bank, telekomunikasi & etcs RASMI

- wjd budaya sht sperti buat benda baru yg OK eg. Angkasawan, bknnya KO mcm bnh org

- tanamkan sft mulia eg. Kasih vs benci. Cuba cari punca utama untuk selesai apa2 masalah

- smuanya online & mobile compare to post + call slps 1957 & ICT esp. booking & info

- DEMI MASA SESUNGGUHNYA MANUSIA DLM KERUGIAN KECUALI 4…

torrent said...

Kepada Saudara Jasni, jazimin sekeluarga, jgn risau, si penyebar email ini amatlah mudah ditangkap, kerana penyebaran email ni mcm piramid..
sapa yng terima email spt bwh piramid, lepas polis check ip,date, timespan, header email, polis boleh kesan dgn tepat siapa yang mule2 send email ni.

dalam sejarah malaysia, penyebaran email layang, email fitnah , sms , yang mengaibkan memang dapat ditangkap kecuali kes Linda Rafar.

Jangan lupa, kita ada NISER, cuma minta pihak berkuasa tangkaplah siapa yang sebarkan ini. dan hukumlah sekeras-kerasnya..

hajjah said...

salam. sy mnta maaf turut terlibat sebarkan gmbr arwah pd kwn2 yg rapat. mula2 tu niat nk bg diaorg tgk betapa kejamnya nurin diperlakukan..bila muhasabah..sy bertaubat..sy berdosa...
al fatihah utk arwah..
proceed the invstigation pls...

Dr Hafidzi Mohd Noor said...

Assalamualaikum,

Tentang penyebaran gambar-gambar jenazah adek Nurin, ini yang boleh saya perkatakan.

Berdasarkan hadis rasulullah SAW - 'Jika kamu sudah tidak punya sifat malu, maka lakukanlah sesuka hatimu.

Sabdanya lagi 'Malu (al-hayya) adalah sebahagian dari iman.

Boleh kita rumuskan orang yang melakukan perbuatan ini sudah tidak punya sifat malu and that says volume about the state of iman. That goes the same to those who enjoys and fancy forwarding and contemplating on those images.

Kedua bab amanah, pengurus jenazah (bukan shj tukang mandi mayat) tetapi juga mereka yg bekerja di jab forensik, perubatan dan polis wajib memelihara amanah. Aib orang yang mati mesti dipelihara sebagaimana ia hidup. Malah berdosa besar mendedahkan 'aib' orang yang telah mati kerana dia tidak punya kudrat untuk mempertahankan dirinya.

Kes ini dan kes-kes sebelumnya - termasuklah kes wanita melayu yang dirakam gambarnya ketika melakukan ketup ketampi di balai polis menunjukkan bahawa 'there is much to be desired in the integrity and professionalisme in our police force and the authorities. Apa yang boleh kita simpulkan, sifat malu dan amanah sudah terhakis dari masyarakat ini. Kes malang adek Nurin membuka mata dan mendedahkan kebusukan sebenar masyarakat yang dikatakan 'hadhari'. world class, first class mentality, dan sekarang reaching for the stars (program angkasawan).

Kepada sdr Jazimin dan Norazian serta keluarga, bersabarlah di atas kebejatan dan buruknya akhlak manusia. Kesakitan yang bertimpa-timpa yang dideritai oleh keluarga ini pasti dibayar dengan pahala berlipat ganda, apatah lagi pada 10 hari yang terakhir bulan ramadhan ini.

Dr Hafidzi Mohd Noor

Syed said...
This comment has been removed by the author.
Syed said...

I do not know whether you guys recall we had 2 recent cases of missing children in Spore? Both were female ages 8 and 3. Sadly both were found dead. Their bodies were found withtin a few days. One stuffed in a cardboard box and the other under a bridge near the victim's home. The police managed to nab the killers within a short time span. I know what you guys are thinking. Spore is a small country but the question here is just how are the police carrying out the intensity of the questioning/interrogation. As for the 3 yr old. It was her step father who did the inexplicable thing to the poor child. I guess he could not take the interrogation and in the end confessed to the crime. Same goes for the 8 yr old. The same application on the interrogation method. Both received the death sentence without appeal.

Syed said...

With reference to my earlier comment. I am referring to the Indon who is kept in remand. She can definitely throw some light into the investigation.The police can't afford this long waiting game. It is becoming a drag.
At least for Nurin's family's sake and for their piece of mind. I have been fervent in my doa to this little princess and yes I share the emotions of fellow neighbours who felt this utmost remorse at her loss.
May Allah give her family strength fo pull through these trying times.
Allah knows best.

EFS said...

Dear Jasni,

I sent a carbon copy of my letter to the Editor of The Malay Mail to your email. This is with regards to this story that they run in their 10 Oct 2007 publication.

Thanks.

nora said...

im sorry but i dont understand the big deal about the photos.imean its over and done with. its wrong to circulate the photos but why are we focusing on who circulate it.

should we not focus on getting the sadistic beast.i received the email, open it and the next thing i noe is i pray for arwah nurin and pray that no children have to go thru this

this photos are a way to make the police who harder on the case and catch the sick ppl

Mohamad Rizal said...

Sesiapa yg ada terima email berkenaan, saya harap dapat terus mencetak email tersebut dalam format printer friendly version yg ada mempamerkan alamat email penghantar, dan terus buat laporan polis di balai yg terdekat dengan segera agar pihak polis dapat terus mengesan penghantar email tersebut dan rangkaian asalnya. Jika anda mengenali penghantar email itu adalah lebih baik kerana anda boleh terus memberikan maklumat berkenaan beliau kepada pihak polis.
Hukuman jenayah tidak mengenal saudara dan kenalan. Jangan teragak-agak, laporkan saja walau email itu datang dari org yg anda kenali dan sayangi. Jangan lindungi penjenayah. Katakan yg benar walaupun pahit agar roh Nurin beroleh keadilan.
Ingat! Justice delayed is justice denied.

claudia said...

god bless to nurin jazlin family, i did'n get the pic and thank god i did'nt get it... it sad when there's such people will do such things to 8year old little girl.. nyway god bless her and her family..

Zulkifli said...

tak berita baru pun pasal ni...

matts said...

Celakalah sesiapa yg membawa keluar dan mengedarkan gambar bedah siasat arwah.

Sharmila said...

I can't see the difference between the SADIST who tortured and murdered poor Nurin, the CRUEL person who posted her post mortem pictures on the internet or the INSENSITIVE PEOPLE who keep forwarding the mails for everyone to see. To me all are ANIMALS. One tortured and killed her once, the others are killing her soul every minute and second someone views those pics.

Darling Nurin,
There is no more pain. You are with your creator now and all the angels in heaven shall protect you. I pray that the SADIST & ANIMAL & THE INSENSITIVE are duely punished.