Wednesday, October 10, 2007

Indonesian Woman Detained In Nurin Murder Case Freed

October 10, 2007 20:18 PM

KUALA LUMPUR, Oct 10 (Bernama) -- The Indonesian woman detained by police on Sept 29 to assist in the murder investigation of Nurin Jazlin Jazmin, 8, was today released unconditionally.

Kuala Lumpur CID Chief SAC II Ku Chin Wah said the woman was released because police did not have adequate proof to charge her in court.

"Furthermore, the extended remand order obtained on Oct 4 to hold her ends today.

"As she did not have valid travel documents, she has been handed over to the Immigration Department for further action," he told Bernama here today.

The woman was detained on Sept 29 at a Ramadan bazaar in Nilai, Negeri Sembilan and was believed to have held Nurin captive.

She was said to have sent a SMS message to Nurin's father and had also contacted the Police's Rakan Cop hotline with her mobile phone to check on developments in the case.

The woman made headlines after swallowing her phone SIM card while being brought to court on Sept 29 for an initial remand order against her. The SIM card was only retrieved six days later.

Meanwhile, an officer with the Indonesian embassy, when contacted, said it had yet to be informed about the release of the woman.

-- BERNAMA

30 comments:

joesniper said...

aik ? takkan tak ado apo2 ... ??? apo jadi ngan kad SIM ... ??? dah jadi hampeh ko ... ???

Nazrah said...

gosh! i really hope the investigations would go in the right direction soon!

this is so frustrating.

joesniper said...

apo jadi ngan vacation pegawai pulis ke amereka jumpa FBI tu ??? dia trus pegi jumpa KGB lak kot ??? atau MOSSAD ??? atau MI5 ???

unicorn said...

apo nok pelik-pelik..jang ooi!

mmg dah ku jangka dan ku sangka


mr joesniper, 2 polis tu dok sunbathe kat miami beach plokk


aahhhhhhhhhh!!!!!!!!!!!!!!!

kenanga said...

Berhati-hati semua kerana penjenayah tersebut masih ada bersama-sama kita. Dia seronok kerana siapa yang kenal dia, atau mungkin dah lari keluar negri. Esok-esok kalau dah senyap dia balik semulalah.

Mr.Policemen please do something.....

Panjangkanlah doa supaya ia dapat diberkas.

Selamat Hari Raya semua dan juga Encik Jasni & Encik Jazimin sekeluarga.

Linda said...

Kira slama ni dok tunggu minah tu buang air n check sim card lepas tu dia dilepaskan....in between the waiting period, ada tak apa-apa perkembangan lain?? Apa nak buat ni....ok lah.. let me share u all something. Few days ago saya pergi ke area puchong hampir dengan IOI mall. Bila saya keluar dari kereta nak beli kacang rebus, one guy in the dark panggil saya.Dia still tunggu saya sampai habis membeli dan dia still panggil saya dari dalam gelap. Saya beranikan diri nak tengok dari dekat. Saya berada lebih kurang 10 tapak dari lelaki tu tapi malam tu terlalu gelap saya kurang nampak muka dia. Saya menasihatkan sesiapa yang sentiasa berada dekat area ni harap berhati- hati Terutama sekali di area bus stop opposite IOI mall.

abikhsan said...

Polis dah penat siasat. Dari suspect abang misai kucing Kg Baru ke awek Indon ni takde langsung constructive clue utk cari pembunuh. Takpe lepas ni abang polis kota akan penatkan diri utk cari siapa yang edar gambar post mortem adik Nurin walaupun dia orang tahu originator dia adalah polis sendiri.

Ya ALLAH terlalu hebat ujian mu ini buat hamba mu ini...

Sri Latha said...

It's hard to remain optimistic under these circumstances. Just don't understand how the police work. Can they arrest people based on loose suspicion? So, all the 4 men and this woman were arrested without a shred of linking evidence? Can these folks sue the police for defamation then? What a waste of effort and time. All our hopes have been dashed with the release of this woman. Thought she must have carried some clues......all those were false reports?

No matter how bad the situation is, we all need some reassurance that things are going to get better.

"When I despair, I remember that all through history the way of truth and love has always won. There have been tyrants and murderers and for a time they seem invincible but in the end, they always fall - think of it, always."

You must not lose faith in humanity. Humanity is an ocean; even if a few drops of the ocean are dirty, the ocean does not become dirty.

-Mohandas Karamchand Gandhi (1869-1948)

amni said...

Ya ALLAH, Jadikanlah negeri kami negeri yang aman, damai, sentosa dan dihuni oleh manusia2 yang bersih hatinya.

I hope, polis boleh buat kerja betul2, jangan la main2... ini melibatkan masa depan negara...

Ntah napa i rasa macam slow je kes2 macam ni... Semoga ALLAH merahmati roh nurin dan memberi kekuatan buat keluarganya

rustum ali said...

untuk cari information dalam sim card

http://www.mobilephoneforensics.com

Sri Latha said...

There was a poetry dedicated to Nurin in The Star today (10/9/2007). Thought it should be reproduced here so that those who have not read it would get a chance to reflect upon it. Written by Subhi Mohamed of Penang.

Quote:

Dear Nurin Jazlin Jazimin
(The little girl most of us never knew but cried for)

What horrible, heartless beast
What brutal, merciless monster
Ravaged your innocence
And stole your life so savagely
Tears of sorrow
Expressions of grief
And words of sympathy
Can never make up for the pain you suffered

Oh...how you must have suffered
But sweet darling
Cry no more, fear no more
Your sufferings are over
And you are safe now, forever safe
In a place far better
Than this wicked world

Dear God
We return Nurin to you
Not as unblemished as the little girl you sent us
But just as innocent, just as chaste
Take her hands
Lead her straight to heaven
And if there is a special spot there
For someone special
Grant it to this little girl
She deserves the best in Your Heaven

Unquote.

trey said...

kes dah jadi semakin blur. buntu. aku harap miracle can happen. something will lead us to the murderer.maybe there is a hope when
cctv footage from fBI arrive here soon. they said this week. pls.. give us hope

Lang said...

Aku setuju dengan harapan yang semua orang mohon dari yang Maha Mengetahui. Semua kite mengharapkan seperti yang diharapkan oleh Amni.

Persoalan kita sekarang ialah, apakah cukup dengan memohon doa kepada Allah sahaja tanpa melakukan sesuatu untuk mencapai apa yang kita inginkan (aman, damai)

Mari kita lihat sekeliling kita.. apa telah terjadi dengan masyarakat kita, bermula dari sekolahnya hinggalah kepada seluruh institusi dinegara kita. Apakah cukup dengan menadah tangan dan memohon, sedangkan apa yang berlaku adalah sebaliknya.

Bukankah Allah itu tidak akan mengubah nasib sesuatu kaum itu sehingga kaum itu mengubahnya, Masyaallah... Maha Suci Allah Penguasa Sekian Alam.

Wallahualam

Lang said...

Just to share..

(Rujukan: MyMetro Khamis 11 Oktober 2007)
KUALA LUMPUR: Ketika polis berusaha menyelesaikan kes penderaan seksual dan bunuh Nurin Jazlin Jazimin, 8, sekurang-kurangnya sembilan perogol bersiri yang sangat dikehendaki belum dapat ditangkap.

Berdasarkan senarai ‘orang dikehendaki’ di laman web rasmi Polis Diraja Malaysia (PDRM), terdapat sembilan penjenayah berbahaya itu diburu polis kerana disyaki terbabit dengan kegiatan rogol dan cabul.

another xtraction..

Sementara itu, berdasarkan statistik Bukit Aman, jenayah rogol membabitkan wanita berumur 18 tahun ke bawah menunjukkan peningkatan sejak tiga tahun lalu dengan Melayu adalah yang paling ramai menjadi mangsa.

Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Bukit Aman, Datuk Christopher Wan Soo Kee, sebelum ini mendedahkan pada 2005, jumlah kes rogol yang dicatatkan ialah 1,274 dan meningkat kepada 1,708 pada 2006, sementara dalam tempoh tujuh bulan pertama tahun ini, 1,327 kes sudah dicatatkan.

Menurutnya, dalam tempoh tujuh bulan pertama tahun ini, Selangor mencatatkan kes rogol membabitkan mangsa kanak-kanak paling ramai iaitu 240 kes, diikuti Johor dengan 223 kes.

Sejak tiga tahun lalu, kanak-kanak Melayu paling ramai menjadi mangsa iaitu daripada keseluruhan 1,327 kes yang dicatatkan dalam tujuh bulan pertama tahun ini, 1,056 ialah Melayu, diikuti Cina (95), India (56) dan lain-lain (120).

end of xtraction

Tak tahu ape nak kate lagi... terkedu rasenye..

RB said...

ni sandiwara POLIS semata2..nak tunjukkan konon2 diorang buat keje

memang hampeh..info pasal SIM card tu langsung tak dikongsi..bagi tau la SIM card tu relevant ke tak? itupun susah ke..

Rasanye kite ni dah banyak bersabar..

Wahai POLIS,apa keputusan daripada jawatankuasa penyiasat? Ari tu cakap x boleh bagi tau public takut mengganggu siasatan..siasatan apa sebenarnye ni?

lara croft said...
This comment has been removed by the author.
lara croft said...

Nampak macam slow jugak la investigation ni... mungkin sebab nak raye kot...so polis pun nak raye jugak...SI PENJENAYAH tu pun sempat jugak beraya...

Tapi kan, dok tunggu jugak ape citer SIM card?? citer FBI???..tak kan ta der perkembangan...kalau tak dpt trace tu..terus terang laa..kan...rakyat malaysia pun paham jugak....yg kite kat malaysia...memang slow ckit nak investigate hal hal mcm ni...tak payah laaa..nak distribute kan photo photo nurin tu sajer nak larikan focus
ish..
Kita dok dok komen mcm ni...apa kata kite smua pegi cari n investigate jugak...tapi mcm mane hah??....kalau kite sendiri usaha mencari secara tak formal...kalau la dapat...puas jugak hati nii

Umah said...

I really hope the policemen will soon arrest the definite culprit(s). Praying for it each and everyday. And the culprit(s) should be punished in the most cruel way as he/she/they did to Nurin. I feel it is not safe at all anymore to live in this world freely! Children, please be more aware of strangers and well known people as well. Parents, please always keep an eye on your children. I hope there wouldn't be anymore case in future.

Thank you.
Rest in peace, Nurin.
My deepest condolences to Nurin's family.

nadiyah said...

Salam,
polis penat puasa tuh, tuh yg slow, x paham btol, surely penjenayah tuh tgh seronok challenge polis yg lembap, silap2 da lari p siam ker, ada camouflage gak kt siam tuh, da disguise jd tok haji ker, x de concrete lead p tahan org suka2 jer, kalo diorg da x de kena mengena dgn kes nih, mcm mana la later diorg nak face the public? org da kecam diorg siap2. buat la keje pak polis, da beli gadget mahal2...., apa guna duit rakyat tu? Naikkan la, hukuman untuk para2 perogol nih, da makin melampau nih, setakat 25 bulan nak buat aper? x de insafnyer....ramai pulak perogol, 'bersiri' pulak tuh, apa nak jd negara ni? Da tiba masa untuk hukum HUDUD,

Frustrating betol la...

Salam Eid kepada keluarga en. Jazimin. Di sebalik apa yg terjadi pasti ada hikmahnya, ujian yg diberikan pada hamba-Nya, untuk menguji ketabahan dan keimanan.

Wassalam

Zulkifli said...

The Poyonnes continue with the release of the Indonesian women...sad but true

veryfed_up said...

apasal dengan komen-komen 'hudud'?

Zulkifli said...

mengecewakan.....itu sahaja la dapat di ucapkan setakat ni..sampai raya pun tak dapat tangkap lagi...

torrent said...

pada akulah, pihak forensik polis masih belum ditahap yang tinggi, tak boleh salahkn diorg juga,
dulu ada rumah member kene rompak, abis dari bilik dpan smpai belakang kene geledah, polis dtg takat tgk2 , pastu soal sikit, pastu balik..

paling kelakar, anak dia tanya "apesal tak mcm CSI dlm tv, amik cap jari, pakai spec ultraungu ke, pebendentah"... polis agknya kurang peruntukan utk bina lab CSI kot, kite terlalu fokus peruntukan utk hantar orang daki gunung everest, berenang, layar keliling 1/2 dunia, terjun kutub utara, dan terbaru hantar 1,2 peserta angkasa dgn tumpang teknologi orang lain.

ya memang bukan senang nak jadi ahli CSI, tapi bukanke lebih baik kalau kita hantar bakal2 polis kita ke fbi,kgb , m15 untuk belajar lebih ilmu psl forensik dari hantar 1,2 peserta program angkasa orang lain.

Zulkifli said...

memang pun....keselamatan di dalam negara ni perlu di pertingkatkan...anjing pengesan penjenayah (sniffer dog) pun tak digunakan....penjahat dah makin pandai...dan buat jenayah terang terangan...aku agree dengan torrent...pasal member aku di Miri rumah dia pun kena rompak ...kereta kena curi ...muka dia siap kena toreh ngan pisau...polis takat tanya jer...sampai sekarang tak ada mender pun...cap jari tak amik...kesan tapak kasut tak amik...kereta dia yang kena curi dia jumpa sendiri kat bawah jambatan..tu pun cap jari kat kereta tu tak adanya nak amik...astaga...memang betul polis kita kena hantar trainning dengan FBI atau CIA...kalau tengok cerita kiss the girl lakonan morgan freeman...psychology forensic dia orang pun cekap....benda macam ni kena ada pada polis...polis pun kena banyak membaca pasal forensic siasatan dan sebagainya...kejadian yang aku alami sendiri ialah kereta aku kena langgar dengan sorang mat mabuk ni...kepek habis kereta aku...aku amik nombor kereta malaun tu...buat report...tak ada apapun...tu 1997...kena kereta VIP entah dah kena dah mamat tu....budaya kerja tu kena la ubah...sampai bila nak takat ni...harap sekarang dah ada dah kemajuan

RB said...

image dan enhance tapi takde ura2 nak buat sekatan ke, tangkapan, edar gambar dan benda2 yg sewaktu dengannya


masih lembab..

RB said...

Kepada POLIS (yg terbaca komen ni)

Kalau dah buntu, x leh handle, mengaku jelah...pastu minta la tlg ngan expert dari luar utk siasat..

Jgn sampai ada insiden masa raya (bukan mendoakan)tapi takut bende yg kita takuti berulang...

Orang yg tak mengaku kelemahnnya ialah orang yg paling LEMAH

renung2kan............

LiaCatrina said...

Suspek dah lepas, macamana dengan sim kad tu? ada apa2 petunjuk tak? Kalo minah indon tu takde kaitan, kenapa dia telan sim kad tu? Selepas direman 2 minggu, dan disoal siasat takkan dia tak buka mulut langsung pasal kes ni? Apa sebenarnya yang terjadi ye, polis kita tengah buat apa sebenarnya?

IlhamSetia said...

Berdoalah sama-sama agar penjeayah sebenar dapat dihadap ke muka pengadilan.

nazura said...

Semakin hari semakin geram rasanya. Kawan-kawan kat blog ni pun rasanya macam lebih pandai. Suggestions macam mana nak trace down the most bastard being in the whole wide world..yang you all beri semuanya logik dan kira kalau polis tak buat macam tu memang ***** lah dia orang tersangatnya.

Tak ada proactive action ke. Memang takat nazak dah polis kita ni. Segala jenis cukai kita bayar untuk tampung gaji dia orang ni. Tapi sibuk dok belanja ke lain. Upgrade lah police force punya quality. Harta bertambun-tambun.

Tapi yang salah atas dari polis ini. Orang dah cakap..tukar hukuman penjenayah seks ni. Setakat jail berapa bulan makan free apa gunanya. Kos bertambah.. masalah tak juga selesai-selesai.

zetty said...

assalamualaikum semua

my not so humble opinion, aku rasa ppuan indon tuh jd macam scapegoat dalam kes nih..yelah, dia telan sim kad tuh supaya semua tertumpu ke arah dia and lahanat pembunuh durjana tuh boleh lepas kan diri bila polis konsentrate kat kes ppuan indon tu...but now ppuan tuh dah lepas tp ditangkap semua atas kes lain plak...yg si lahanat durjana masih terlepas...erkk!! u guys get my point or not?