Monday, October 1, 2007

Four Suspects In The Killing Of Nurin Released

October 01, 2007 20:37 PM

PETALING JAYA, Oct 1 (Bernama) -- Four suspects who were detained by police on Friday to assist in the Nurin Jazlin Jazimin murder probe were released on police bail today.

A police spokesman said they were released at 4.56pm as police did not have strong evidence to charge them.

In fact the DNA test carried out on them did not match the foreign material found on Nurin's body, he told reporters at the Petaling Jaya Police Headquarters, here today.

The four men, aged between 27 and 33, were detained during a raid at a shophouse in Section 7, Shah Alam in connection with the murder of Nurin Jazlin.

A woman who was also detained together with them had been released after her statement was recorded.

An Indonesian woman was also detained at a Ramadan Bazaar in Nilai, Negeri Sembilan at midnight on Friday to assist in the police investigation.

Nurin Jazlin, a Year Two pupil of Sekolah Rendah Kebangsaan Desa Setapak, was reported missing on Aug 20 after going out alone to the night market near her house.

On Sept 17, her body was found in a sports bag left at a shop in Petaling Jaya.

-- BERNAMA

35 comments:

Cinta Malaysia said...

Harap sangat manusia iblis ini dapat ditangkap dan dihukum dengan berat.

Cinta Malaysia said...

Diharap sangat penjenayah yang zalim dan berperangai iblis ini dapat ditangkap dan dihukum dgn seberat2 hukuman.

Tehsin Mukhtar said...

Yup..another "show". They don't know nuts. Hey, maybe Musa Hasan's billion dollar hi tech gadgets can help?????? Shame on you!!! Profiteering at the expense of an innocent victim. What we need are more highly trained and well-paid policemen/women on the ground not some stupid gadgets!!!! My grandfather was a cop...and he was proud to be one. Can you say the same for yourself IGP?

Retro Active said...

agree with you tehsin mukhtar.my dad is also a police officer and he said the same thing..hopefully this time around it'll be an exception to the general rule,haha

Shahriza Mahmud said...

Sabar menanti pembuktian pembunuh... Tak sabar jika semua terlepas begitu saja... Cekap jangan separuh jalan. Cekap dan cakap biar seiring.. Semoga Allah memberi petunjuk kepada yang menjalankan tugas.. Amin..

joesniper said...

Al Faatihah ...

Ya Allah Ya Tuhan Kami,

Bantulah kami mendedahkan rahsiaMu ini,

Bantulah kami meredakan kekusutan yang kami hadapi,

Bantulah kami mendapatkan pembunuh anakanda kami Nurin Jazlin,

Sesungguhnya kami tidak sanggup lagi menghadapi ujianMu ini ringankanlah bebanan yang kami pikul ini kerana sesungguhnya kami beriman kepadaMu Ya Allah,

Kami beriman kepada agamaMu yang suci,

Sesungguhnya kami makhlukMu yang kerdil untuk menguraikan kejadian yang Engkau ciptakan ini,

Kami makhluk ciptaanMu Ya Allah maka hanya kepadaMu kami memohon petunjuk dan hidayah,

KepadaMu kami memohon keampunan,

Sesungguhnya Engkau yang Maha Pengasih dan Maha Penyayang,

Dan sesungguhnya hanya Engkaulah yang Maha Mengetahui.

Amin ya rabbul 'aalamin.

Kepada rakyat dan kerajaan Malaysia:

Marilah sama-sama hidupkan:

*NURIN ALERT*

LiaCatrina said...

Hairan sangat, macamana minah indon tu boleh telan kad sim masa di dalam tahanan polis? Tangan bergari, polis keliling, tapi masih sempat masukkan kad sim tu dalam mulut dia? Masa di tahan dan di gari tu polis tak periksa betul2 ke? Memang hairan sangat.

BEN HARPER BEN LUDIN said...

aku pun hairan.polis kata minah indon tu ada buat fon call to mr.jazimin pada awal2 nurin hilang.

tapi yg peliknya kalau dah tau napa tak investigate fon calls tu awal2 lagi.now prepaid sumer dah kena daftar.bkn susah nak trace pun...

aku setuju dgn 'tehsin mukhtar'...gadget IT baru2 ni telan belanja juta2 RM...tapi habuk pun tarak...FBI juga yg dicari...takut gadget mahal2 tp tkde expert yg operate kot...

Noreen said...

Tension betul bila kes macam ni tak dapat diselesaikan. Minah indon tu cepuk jer la kalau susah sgt nak kerjasama. Kalau dia tak salah, kenapa dia telan sim card tu.. apa yg susah sgt nak keluarkan sim card tu, pam jer macam org nak bersalin tu nanti keluarlah..polis come on lah, jgn nak lembab sangat...yg berempat tu dah lepas, apa yg tinggal nanti..jgn kes ni terbiar tak mendapat keadilan macam kes-kes sebelum nya...tension lah !@!!

RB said...

sori x ikut perkembangan POLIS..ape gadget yg dibeli?

Ikut pengalaman saya masa nak print saman..x boleh sebab printer hang..last2 budak sekolah yg ade kat situ yg settlekan..

Tingkatkan skill / knowledge..kalau x sampai bila x maju..gadget canggih pun tak berguna

ammilia said...

aku rasa ..minah indon tu xnak ngaku mesti kena ugut agaknya..ye la..mana tahu syaitan sebenar ugut dia..kalau dia bocorkan..anak indon tu plak yang kena cam nurin...ini andaian je..

bab-bag gadgets nih...aku rasa diaorang dah beli tapi takut nak pakai..sebab mahal sangat..hahahhaha..

drunkenmaster said...

there's something playing slowly around us,hiding under other face,launghing at us..my friends,can u feel that this case smell wierd..preview from the 1 st day our beloved Nurin lost until now...wahai plis2 malaysia y konon nye cepat,mesra,betol..xkan la xdo penyiasat yang boleh cungkil all this bulls**t things

Zulkifli said...

mengecewakan...harap info dari minah yang telah kad sim itu dapat membantu

apa apa aje said...

kalau pompuan tu tak nak bekerjasama,
sure polis akan ckp "kita tak boleh nak buat apa,dia x bekerjasama"

saya dh selalu sangat kena n dengar benda2 mcm ni..

dalam hal mcm ni harap2nya adalah seorang pegawai polis yg berani yg belasah dia ker,tampar2 dia ker,ugut dia..

kalau x,sampai mati pun dia takkan buka mulut..

kalau akhirnya dia tak bersalah,apa susah,hantar gi spital swasta bagi layanan first class sebagai ganti kena belasah.

sometimes,in a state of necessity,kekerasan perlu digunakan..

baik biar bertempat..

saya tgk berita semalam,naper tutup2 muka dia..

dalam law hanya child offender jer yg patut identitinya dirahsiakan..x boleh bg hint apa2 langsung..

ada pulak org dlm kete tu tlg tutupkan muka dia..geramnyer aku..

walaupun dia hanya suspek,tp circumstancial evidence banyak untuk mengaitkan dia..

izsahani said...

rb,

PDRM bought quite a number of high-tech gadgets. The link below brings you to The Star Online archive

http://thestar.com.my/news/story.asp?file=/2007/10/1/nation/19042523&sec=nation

Zulkifli said...

perempuan yang telan kad sim tu pulak kepala tidak berapa center ...nasib nasib....

Sharifah Rogayah said...

kalau sim kad tu rosak pulak sampai bekarat duk lama sgt dlm perut pompuan tu camane? pelepuk jer muka dia...at least pun ugut la dgn cara apa sekalipun nak tau apa fon no sim kad tu lepas tu mintakla sim kad operator tu cari info dlm system diorg.. aku tgk CSI boleh je buat camtu? takpun handfon dia mesti ada memori kan? takkan takde langsung clue dari nama2 org yg ada dlm hp pompuan laknat tu?

Zulkifli said...

Kes ini semakin pelik....macamana sampai sempat dia telan sim card tu?

saya amat amat berharap hari ini berlaku lagi tangkapan ....tapi kali ni biarlah yang betul betul atau yang betul ada kaitan...

RB said...

peh......canggih sungguh gadget yang nak dibeli..tapi kalau mentality, mindset x ditukar, lebur gitu je la duit berbillion ringgit tu...

RB said...

tak tahu apasal..tapi I've no respect to POLIS..

banyak sangat personal experience yg tak disenangi dengan diorang ni.

SIM card tu kalau scan x nampak ke?Mustahil...

serkup muka dia ngan clorofom pastu..belah la usus dia ambik kad tu..ape yg susah sangat?

masih nak berlembut ngan penjenayah..kene pegi course kat US ni...cara2 menyoalsiasat suspek..

Mellynn said...

Frust dengar cerita . Geram .
Tak logik dengar cerita indon sim card tu .

Sue said...

saya kurang paham pasal simcard nie..adakah without simcard nie...telecomunication company can not retrieve all sms in or out...?

Sue said...

pagi tadi dgr berita majikan indon ni kata "fitri(indon tu) selalu sms n call...budak2 lain complaint si fitri ni selalu cakap telefon n ganggu budak2 tido...saya nasihat fitri jgn cakap lama2 sgt..cakap kejap je lah then tido..esok nak bagun keje pulak.."

majikan tu sedia penginapan 4 staffs...semenjak keje dgn cina tu sin 3 september...indon tu tak pernah cuti...tempat keje tu kat nilai....

Sue said...

katakan TIDAK pada poll Adakah wajar bagi pihak berkuasa mengambil tindakan undang-undang ke atas ibu bapa Nurin Jazlin kerana mengabaikan keselamatan anak mereka? at
kat http://mstar.com.my


UR PARTICIPATION IS COMPULSORY

Sri Latha said...

I'm really disapointed that the police are running out of leads in this case. I too shed tears every time I imagine how the little girl would have suffered, and am praying that they get the murderer soon. It was reported that the Indonesian suspect was linked to one of the male suspects in this case........and now, all the male suspects are out unconditionally. Strange indeed.

tez_m said...

Tehsin..what's the point of lambasting and taunting the Chief Police? The fact remains that our society is generally a passive society. Things could have been different if the folks or rather neighbourhood where Nurin lives were to keep an eye on each other, with the true spirit of being concerned about each other. Everyone seems to mind their own business until an incident happens, and then everyone points fingers at each other.
That's the mentality of our society. Nothing will help unless all of us change our mindset.

Zulkifli said...

Dear Tez, I'm not saying that I agree with tehsin...no point of having good neighbourhood who care for each other but the safety of ourchild and society is at this level...lots of cases involving child remain unsolved...

we need police officer to be alert all the time..

emasputeh said...

Saya risau suspek yang telan sim kad ni pun tersalah orang macam 4 org yang dah lepas tu. Ntah2 Indon ni takut sebab dia tak de pasport ke, atau dia lari dari majikan ke atau kesalahan yang lain sebab tu dia takut sampai terpengsan 4-5 kali.Tapi harap2 tu betul la kali ni. Takut mencari ayam tercekup musang. ...(terhibur dengan keletah anak2 En.Jazimin dalam majlis berbuka baru2 ni..memang keletah.)

tez_m said...

Zulkifli, my point is..IF the folks at Nurin's neighbourhood pasar malam had cared enough to see that Nurin was in distress as she was being kidnapped, they would have gone all out to prevent this heinous crime to occur.(Unless Nurin didn't show any signs of distress, of course)
Just recently, a headline news revealed that bystanders chose to just watch a group of 'mat rempits' beat up some cops who were trying to stop their illegal races. Nobody wants to get involved, out of fear or whatever reasons one wants to portray.
We as a society can't just rely on the authorities to help solve crime. Close knit kampung folks score better than the city folks when it comes to standing up for one another safety wise. They are more pro active and they care more for each other.

said...

Masa 4 orang dari Shah Alam tu kena tangkap, rata2 pakat kutuk diorang. Nah.. sekarang pakat2 mintak maaf lah pulak kat 4 orang tu. Tanya khabar selama kena reman tu apa keadaan hidup yang diorang lalui bila bergelar suspek. Aku tumpang simpati lah kat diorang, bukan kerana diorang jadi suspek sebab itu dah kerja polis buat siasatan. Tapi tak tahannya orang ramai yg mudah jadi 'polis'. Apa pun, kepada 4 suspek yg dah dibebaskan tu, selamat kembali menyempurnakan ibadah puasa diluar dengan tenang. Jiran2 pulak jangan duk pandang pelik semacam pulak. Kena kat anak beranak korang pun korang tahu apa rasa walaupun hanya sekadar suspek. Semua yang berlaku ada hikmahnya. Pembunuh Nurin insyaAllah akan dijumpai dan diadili.

kuYup said...

Masa 4 orang dari Shah Alam tu kena tangkap, rata2 pakat kutuk diorang. Nah.. sekarang pakat2 mintak maaf lah pulak kat 4 orang tu. Tanya khabar selama kena reman tu apa keadaan hidup yang diorang lalui bila bergelar suspek. Aku tumpang simpati lah kat diorang, bukan kerana diorang jadi suspek sebab itu dah kerja polis buat siasatan. Tapi tak tahannya orang ramai yg mudah jadi 'polis'. Apa pun, kepada 4 suspek yg dah dibebaskan tu, selamat kembali menyempurnakan ibadah puasa diluar dengan tenang. Jiran2 pulak jangan duk pandang pelik semacam pulak. Kena kat anak beranak korang pun korang tahu apa rasa walaupun hanya sekadar suspek. Semua yang berlaku ada hikmahnya. Pembunuh Nurin insyaAllah akan dijumpai dan diadili.

October 3, 2007 12:20 PM

Aku setuju betul dengan komen kat atas nie. Aku dah penah cakap, jangan maki orang sebarangan, tapi ada orang baking kata kalau depa x salah, otomatik maki² tu ditarik balik? Ada ka macam tu. Boleh ke macam tu. Hukum mana korang pakai?Korang dah maki... Mintak maaf la balik. Ape? Malu eh nak mintak maaf? Masa maki orang tu tak malu...Tanggung la kat akhirat esok esok kalau 4 orang tu tak maafkan dosa korang dengan dia orang. Kalau perkara mcm ni terkena batang hidung korang sendiri, baru korang rasa. Sekarang sedaplah berbunyik, sesaje je maki orang. Padahal baru je jadi suspek, polis belum habis siasat, mahkamah belum jatuh hukum, tapi korang rasa macam korang best sangat, maki orang sesedap rasa. Apa perasaan korang kalau tetiba je polis datang tangkap ko,tak kira lah kes apa pun. bawak gi lokap, reman, pastu entah apa yang jadi kat dalam lokap masa soal siasat, tapi tak dapat pape maklumat, takde bukti, lepas tu dibebaskan. Tapi satu Malaysia dah maki korang nie.. Korang renungkanlah. Benda macam ni boleh terjadi pada sesape pun. Sebab polis bertindak berdasarkan maklumat awam yang samar-samar. Fotofit yang polis keluarkan tu, ditakdirkanlah hampir seiras dengan muka korang, gelabah beruk tak agak-agak? Padahal korang bukan penjenayah tu pun. Tapi dah fotofit dilakar mcm muka korang. Pikir-pikirlah... Mulia sangat ke kita nie nak maki orang sesuka hati.Berani post arr maaf korang pada suspek² 4 orang tu kat sini.

Tehsin Mukhtar said...

tez, I never mind my own biznez...i am nosy and annoying and i personally pick up kids I find walking alone and send them back to their mums with a lecture...i nag at neighborhood kids cycling dangerously, playing with matches while their mums are watching their favorite soapoperas at home oblivious...and i always report suspicious characters or unknown cars within my housing estate... that's me...sayangnya...orang lain tak begitu...

Lang said...
This comment has been removed by the author.
Lang said...

Salam,

setuju sangat dengan apa yang diperkatakan oleh sdr Tehsin Mukhtar (rujuk 1 oktober, 2007). Polis dulu cukup berbangga dengan tugasan, tanggungjawab dan amanah yang dipikul. Malah cerita bagaimana mereka menyelesaikan kes menjadi tajuk bualan diantara mereka dan ada yang menceritakan kebangaan mereka berkhidmat kepada anak2 malahan hinggakan ke cucu mereka. Syabas dan tabik untuk mereka.

Tetapi adakah generasi polis yang ada kini boleh berbuat seperti generasi sebelumnya... tepuk dada tanye lah diri sendiri. Inilah jadinya jika kerja itu tidak lagi menjadi ibadah tetapi lebih kepada mencari mewah (sigh).

Mari kita renungkan; keselamatan generasi kita yang akan datang. Adakah akan lebih baik dari sebelumnya atau lebih buruk dari yang sedia ada. Wahai rakyat Malaysia, fikir-fikirkan lah.

Wallahu'alam

Lang said...

Talk about neighbourhood or kejiranan?

Zaman ini memang sukar untuk diperkatakan kerana pertama kebanyakkan kita sudah tidak kenal siapa jiran kita dan kedua terlalu ramai jiran2 yang tidak diundang tinggal berhampiran kita tanpa terkawal jumlahnya. Ini berlaku ditempat saya.

- semakin bimbang tentang anak2 -