Sunday, October 21, 2007

Just a two liner after a month

After exactly a month since Nurin was laid to rest and two months since she first went missing, there is a glaring dearth of news on Nurin in the mass media. Everything seems so quiet and calm. Even the police are not coming up with new announcements of new arrests or new leads.

However, today, after browsing through all the major newspapers in town, I found this two liner news on Nurin in The Star. It says, "On the investigations into the murder of Nurin Jazlin Jazimin, Fu, who is also Kuantan MP, assured the public that police were doing their best to solve the case.

“Let the police have more time to crack the case,” he said."


The "he" refered in the above report is Deputy Internal Security Minister Datuk Fu Ah Kiow and the two liner was actually part of a report on the award of RM2.5mil in damages to an ex-ISA detainee under the title ‘Decision shows independent judiciary’.

This sad development is indeed much expected as time passes, the heat cools, henceforth the Nurin tragedy will slowly fade from people's memory, until the next tragedy.

Personally and selfishly, the absence of news item on Nurin makes it difficult for me who has vowed to maintain this blog until the day when the perpetrator of Nurin's murder is convicted, or probably hanged!

Why difficult? Well, if you have been following this blog site, some 90 of perhaps even 95% of the entries are actually extracted from newspaper reports, so with the absence of newspaper reports on Nurin, what's there to extract from?

It looks like that now I'm really forced to brush up my writing skills to come up with original entries in order to ensure the visitors will continue visiting the blog and to continue talking about the tragedy and joining forces towards creating a safer environment for our children so that there will be no Nurin No. 2, 3 and so forth.

However, though it might seem that interest on Nurin is fast fading away, there are still people out there who have made it their mission to make Nurin lives on in the memory of the public.

Just yesterday, the Jazimins and mine had a photo shoot session for a fairly new magazine which will be carrying an article on the proposed Nurin Alert. Hopefully by keep on talking about Nurin and now Nurin Alert, the public will at least realise that the case is very much unresolved and pending where the perpetrator(s) is/are still at large and until this happens their children are still very much in danger of becoming the demon's next victim.

To some, seeing pictures of Jazimin (and now with the whole family, minus Nurin) is read to carry the meaning that the family is capitalising on their new "fame".

I remembered, sometime about two or three weeks ago, there was an article in the Malay press that suggested that the entertainment industry was using Jazimin to publicise themselves by having Jazimin and his daughters attending events organised by them. In fact, strongly worded words were even registered in this blog arguing about the gossip of Jazimin being lured to become a "singer".

Well, the fact is I have always been encouraging Jazimin to participate in any "suitable" public events as he represents Nurin, and he will continue to do so until justice is given to poor Nurin or until such time our place is safe from or free of these sadistic demons.

Nurin Alert is therefore a very good initiative and I just could not wait for the formation of its Working Committee come early November.

Good Night, let's see if there is anything I can extract from the press for my posting tomorrow. If there is none, sorry to say but you would have to read my original "donno what" entry again tomorrow. I hope I have not and will not bore you.

Wassalam.

46 comments:

Tehsin Mukhtar said...

Jasni,

Keep writing whatever comes to mind. You must keep up this site. Nurin's killer may never be found, but Nurin's death will never be in vain. Keep this site up and keep us all posted on Nurin Alert. Once Nurin Alert is up and running, we can tackle the education and prevention part. PS the Children, WCC, the Nurin Alert initiators, concerned citizens/parents/community leaders can later plan and work together to educate our kids/the community on basic safety issues through programs like that undertaken by the WCC and working with Shahrizat's ministry/the police to penetrate further through more govt allocated/subsidized efforts. We must also push for deterrent sentences for rapists and child abusers. There is much work to be done. This site must be kept up. Nurin's sacrifice is for a purpose.

Allah in His Infinite Wisdom never lets anything happen without a Larger Plan. The citizens of Malaysia have the power to push for lasting changes to our society.

Nurin Alert, education, prevention, sex abusers registry, deterrent sentences, a more caring/alert/united community

Nurin is the catalyst for lasting change.

kamini said...

dear blogger,
i think this is a wonderful effort you are trying to keep up in making this blog 'stay alive' so to sepak as by doing that you are not letting that little angel die in vain.
i just want to send my condolences to nuron's whole family. I cannot imagine the pain and suffering that you people must be going through and i pray that this pain will eventually heal.
as to the rest out there, i would like to emplore all of you to stop circulating the autopsy pictures that are being circulated online now. some things should be kept unseen...if not for the dead but for those who mourn her loss...please be sensitive tot hose who are suffering this unbearable pain...
i pray that her soul will rest in peace and i also pray that [eace be upon the family.

ibnawawi said...

Hi Jas, it's really frustrating to know that the bastard(s) are still at large and the authorities are going nowhere.

As far as this blog is concerned I suggest that, if you have the time and energy, go on and put something in regularly to keep this site up.

Nurin Jazlin can never be forgotten and she died a good cause. Nurin Alert is one. The other, equally important, is this blog. Let's turn it into something useful in dedication to Arwah Nurin Jazlin. Extract any news concerning children, to create more awareness. Notices of missing children for example. Or announcements for children who need help to undergo medical treatment or children who need homes.

No doubt NJ's was one very very sad case, but later news item went unnoticed and not quoted by a single blogger except, perhaps, Multimid (powerpresent at blogspot dot com). The case I'm referring to was the murder-suicide case involving a Malay father and his two very young children on the eve of Aidilfitri. Imagine a father taking the lives of his own children! Without any warning at that. It's such a waste. God, what's happening to human being?

http://powerpresent.blogspot.com/2007/10/more-pics-haunted-rapidpenang-bus.html

(Scroll down halfway through the page)

azizuLHakim said...

saye pun heran gak sbb skrg ni berite pasal nurin da senyap...
saye risau kalau polis dah mati akal...tak tau pembunuh tu ade kat mane...
haiyooo...ape yg terbaik..same2 kite doakan pembunuh nurin ditangkap...
hmm...lagi satu...berite pasal tiga pemandu kenari yg serah diri tu..nape tak tunjuk gamba diorang...mase yg 5 org kene tangkap tu bukan main lagi bergari2...tapi lepas gak...hurm...
penuh misteri...
saye akan ikuti kes ni sampai pembunuh tu dpt ditangkap, dibicarakan, dan dihukum...

wassalam...
selamat hari raya aidilfitri~

joesniper said...

selamat pagi !

JAJ !, salam 'alaika.

tulis aje apa2 maklumat berkaitan kes Nurin seperti perjalanan dan perkembangan Nurin Alert, kes-kes berkaitan kanak2 spt buang bayi dari atas flet, berita baru Jazimin dan familinya dll lagi berita yang berkaitan jenayah keatas kanak-kanak.

dipenghujung setiap penulisan masukan rayuan kepada pembaca agar membantu PDRM mendapatkan syaitan tu.

dengan yang demikian pencarian jawapan tidak akan mati begitu sahaja.

insyaallah pada suatu hari kes ini akan selesai.

barakallah ilaika wa ilaikum.

benharperbenladen said...

agree with comments above...just extract any news yg related to missing children..ataupun yg related dgn child abuse, kes bunuh kanak2 (termasuk yg terbaru di Klang)..

selagi the killer(s) of Nurin still wandering around freely, aku pun will 'wandering around' ur blog ...

kat Mesia ni mmg perkara biasa...sesuatu benda tu mmg hangat2 taik ayam...mula2 je panas..pas tu cool down sampai la tragis lain berlaku, ia akan panas balik...

keep up blogging....ur blog is one of my regular sites that i visit daily...

kenanga said...

Encik Jasni saya akan tetap memberi sokongan hingga penjenyah tersebut dapat ditangkap!

steph said...

Jasni,

Please don't give up! We, the public have not given up hope for JUSTICE to be done on Nurin's death. Meanwhile, We also want her memory to be carried on in the worthwhile mechanism in the form of NURIN ALERT!

To arwah Nurin's family, in your moment of despair, please remember that there are so many out there like me who genuinely share our grieves for you on your loss and count on us on our 100% supports
on any good cause to keep memory of Nurin alive.

Don't give up! Justice must prevail.

dironlike said...

sorry to say, tp macam dah boleh jangka yg kes ini akan senyap dan seterusnya dilupakan sama mcm kes2 yg lepas. semuanya hanya hangat2 taik ayam saja at the beginning. sorry to say, pada i selagi polis tak dpt solve kes ni selagi tu i dah hilang kepercayaan pd mereka. end of story.

tina said...

Dear Jasni,
Keep up your good effort. Im with you, as with loads of others. We must continue with this struggle to ensure our children's safety. Jangan hanya bergantung kepada pihak berkuasa, termasuk polis yang sampai hari ini pun nampaknya masih belum menemui sebarang link pun dalam kes arwah Nurin. 'key' to case ie the indon PTI pun lepas macam tu saja, macam mana ni. This blog and hopefully Insyaallah the Nurin Alert akan menjadi asas bagi kita dalam memastikan keselamatan anak-anak, dan tiada lagi kita dengar john setan and jane setan berkeliaran mencari mangsa.

Farra Shahada said...

Skarang nih.. G maner pun dah tak selamat! Setiap kali kluar rumah.. nyawa manusia nih dah mcm telur d hujung tanduk!! Budak umur 15 tahun pun dah tergamak membunuh?!!

Jgn kata kat luar rumah.. dlm rumah pun kdg2 mcm dah tak selamat!Nih la kot yg depa nak.. Negara membangun konon!! Barang naik.. toll naik.. minyak pun nak naik.. Kadar jenayah pun naik gak!!

glamorous said...

en jasni...dun give up....we tak give up lagi...hopefully penjenayah tu dapat ditangkap secepat mungkin....blog ni mmg tiap2 hari i visit...watever it is..u will always have me and my family support.....

danny said...

Aku masih teringat kata2 KPN..." Kes nurin dalam siasatan' dan akan selesai tidak lama lagi" .....hehehehe. Aku rasa baik hantor mamat nie naik ke ISS kali kedua suruh dia kaji kes nurin nie....mane tau dapat ilham.

POLIS - Aku pohon sebarkan rakaman asal melalui email kepada semua rakyat malaysia, aku percaya ada anak malaysia lebih hebat dari FBI, insyallah video rakaman tu akan dpt dilihat dgn lebih jelas dan plat number motor bangsat tu akan diperolehi insyallah....Malaysia Boleh.......'Polis tak berapa nak boleh' keh3

nadiyah said...

Salam, En Jasni, We are all supporting u no matter what, dont give up please as this blog is a very good incentive, keeping us in mind of the sad tragedy.

Salam Eidulfitri.

Sue said...

thanx abang jasni..
keep on writing.....
kami akan terus singgah di blog ini...

Zulkifli said...

saya harap perkara seperti ini perlu diteruskan...berita tentang kekejaman terhadap kanak kanak di Malaysia semakin hari semakin banyak...

Bloggers perlu teruskan menulis comment kerana perkara ni di baca oleh "mereka" dan mereka faham aspirasi dan kehendak rakyat melalui channel seperti ini...

Masalah dengan Malaysia ialah bila kejadian dasyat dan mengejutkan berlaku barulah terhegeh hegeh nak buat tindakan...contoh kejadian feri hari tu..dah ada orang mati dan sebagainya barulah ada ura-ura nak buat pemeriksaan samada feri selamat tak selamat...feri ada lesen dan sebagainya...lepas tu sejuk balik...banyak kes kes yang besar jadi diam sahaja kemudiannya

Saya juga setuju dengan pengutipan dana untuk Nurin Alert...satu akaun perlu di buka bagi tujuan tersebut....dengan adanya dana banyak perkara boleh di buat seminar misalnya, kempen kesedaran masyarakat dan sebagainya...masyarakat kita masih tak sedar...masih dibuai mimpi...masih huha lagi sedangkan bencana setiap hari berlaku dalam masyarakat kita sebagai petanda kita perlu berubah...kalau mereka boleh menderma wang untuk program program merepek seperti akademi fantasia dan gang starz yang tiada faedah dan ilmu kecuali ilmu hiburan...saya percaya mereka akan lebih bersedia untuk menderma kearah kebaikan...Ini perjuangan untuk keselamatan anak anak kita ...satu yang perlu di perjuangkan...dan diteruskan..kes orang buang anak ni dah lama...tapi sebab kempen "hangat=hangat" tahi ayam maka ianya berlaku setiap hari,minggu dan bulan dan tahun dan orang ramai mula anggap ianya satu perkara lumrah...ini bukan lumrah tapi bencana...jadi dana nurin alert atau apapun boleh digunakan untuk program kesedaran masyarakat seperti ini...Mungkin satu hari bukan sekadar Nurin Alert tetapi ada satu yayasan dipanggil yayasan Nurin dan sebagainya...percayalah kalau niat kita baik semua akan bantu...Banyak sangat kes bunuh melibatkan kanak kanak...dan ada juga kanak kanak umur 15 tahun membunuh kanak kanak umur 7 tahun...masalah kita sekarang ni makin besar...SELAMATKAN ANAK AKAN KITA DI LUAR SANA?

Pembunuh Nurin mesti di cari sampai dapat dan kita perlu terus bersuara ....berterusan...kita tak mahu hangat hangat tahi ayam...perlu berterusan dan blog ini perlu terus bersuara...seperti saya kata "mereka" membaca dan mahu kita terus bersuara...percayalah PM kita adalah Good listener...AG dah bising dan saya pasti polis sedang bekerja kerana rakyat bersuara...

Jangan ada yang give up...Jazimin dan Jasni kalau ada jemputan dari mana mana pihak ..pergi sahaja...supaya suara yang mahu pembunuh Nurin ditangkap berterusan...Pembunuh ini amat merbahaya pada kanak kanak...ISU INI ISU NASIONAL ISU GLOBAL...doa dan usaha perlu diteruskan akan pembunuh itu ditangkap...tak ada alasan lain ...ianya misi yang MESTI

MaryKate said...

Dear En Jasni

Firstly, as long as Nurin's case is not solved, all of us cannot sleep in peace knowing the murderer/s is out there, waiting, stalking, planning for the next victim. Therefore, as a parent, the world is never going to be safe from now onwards. There is a huge group of concerned and worried parents on how safe is our environment now after Nurin.

Nurin's death was a shock to us, we felt as if we have lost our loved ones. Though we didnt know her personaly, she touched us in so many ways.

As for our Police, everyone knows "how it works here" and sadly, i am not surprised if the case goes unsolved eventually. As I always said, dont make Nurin into another statistic, gone and forgotten, murderer/s still out there, until the next case comes up.

We should view this as just a BEGINNING, so dont give up. I am glad that NurinAlert is in the making as the road is still a long way. I have some suggestions for your consideration.

Put in a poll eg. Had the Police acted faster, would Nurin still be alive today? Does the public feel the case was handled efficiently or rather slowly? If we lost our children, can we depend on the Police? Give support to Nurin Alert? Should there be a nationwide SOP for missing children?
Of course, we all know those who visit this blog knows what is the result of this poll, but hopefully, newcomers and the Police or authorities (if they do read at all), will know how the public feels.

At the end of the day, safely is a critical issue nowadays, we are reading murder cases weekly and unfortunately, I dont see anything concrete on prevention. It is Malaysian culture to accept tragedy after tragedy, repeating year after year with no conclusive prevention measure. Just look at the Tioman ferry tragedy, I bet it will go off soon- another historical statistics - forgotten soon, until the next tragedy arise.

However, there is still people power! We the public, the Rakyat dont have to accept whatever that happened, especially when safety of our children are compromised. Nurin Alert can spin off many other things, eg. what happens when a child is missing at a shopping centre, what about at school while waiting outside the school, what about safetly in public areas like parks and playground? What is the point of sending someone into space when we cannot even protect our loved ones? What is the point to feeling over the moon over our Malaysia Boleh! atttitude, having the highest building, the best, the fastest etc., when we rob out children of their freedom?

We are all 100% behind you and the Jazimin family. We may not know each other, but we stand united in supporting and most importantly, making the Nurin Alert a reality for the children of our future.

ALL OF US are equally on this Nurin case. Firsly, the SLOW and inefficient handling of the missing Nurin, which led to her death. Secondly, the SLOW processing of the dead Nurin, the film footage, the photofits etc. Thirdly, the SLOW investigations and very little or no lead as of now. FINALLY, typical of our authorities, letting the case slip away, close case and let's go back to our lives.

We visit this blog not only for update but for the support of Nurin's family, support for each other as well, support for Nurin Alert. Its our children's future we are concerned and this blog is a great platform for all of us.

En. Jasni, this is just the beginning.

JUSTICE FOR NURIN
FIND MISSING CHILDREN ALIVE
WE WANT NURIN ALERT

Sue said...

mungkin depa ni kena byk tgk detective conan kot...

Zulkifli said...

jasni, semalam ada berita minggu keluar pasal CSI malaysia...ia posted kat sini gerenti banyak komen punya...percaya la

The Pisces Man said...

It's really surprising that our police, well, we can say, go back to square one in solving the case, when initially, we were all confident the case would be solved very quickly...

Meantime, Selamat Hari Raya to you and your family from me and my family..

haza said...

En Jasni, you're already a good writer so don't worry too much on acquiring writing skills. Just keep on writing so this blog won't fade.

cikmilah said...

do not worry for i will never forget nurin. i hope this website might help u and jazimin's family in any way.
www.findmadeleine.com

hantamsajalah said...

is it possible to do it this way:

rakaman menunjukkan penunggang motorsikal menggunakan telefon bimbit beberapa kali.

possible tak kalo kita tengok masa dia buat panggilan, check dengan semua telcos yang ader pencawang dan ader line kat area tuh. then ambil setiap number yg ader dan start investigating. sekarang sema phone dah boleh trace nama.

then list downkan senarai nama dan buat la soal siasat.

if possible, kalo Telcos ader rakaman lagi bagus..

kalo rasa TERLALU BANYAK keje, bagi jer bebudak pulapaol screen all the numbers.

kita boleh screen 11000 angkasawan, another thousand numbers wont be a problem i guess..

Linda said...

Tak mudah untuk seseorang yang ada sifat kemanusiaan untuk lupa dengan apa yang terjadi pada Nurin. Bukan hasil tulisan en.Jasni yang membuat saya singgah ke blog ini.Tapi kerana saya sendiri tak boleh lupa dengan anak kecil comel bernama Nurin. Dan saya yakin ramai yang datang ke blog ini adalah kerana sifat mereka yang mengambil berat tentang sesama manusia. Jadi en.Jasni jangan risau...ramai yang sentiasa akan membantu. Saya sendiri kagum dengan komen-komen yang diberi dalam blog ini. Blog ini membuatkan kita disatukan tak mengira umur ,bangsa ataupun agama.Malah saya puji ada diantara mereka benar-benar ada idea yang pasti telah membantu siasatan polis dalam kes Nurin ini.

wan said...

We need to keep her memory alive. When Nurin Alert is realised, we print t-shirts, car stickers and such, sell it and stick it into the public's brain for awareness.

[web-mod] said...

byk lagi kes culik yg berlaku lepas Nurin.. harapnya Nurin Alert menjadi realiti ASAP.

maybe other blogger bleh letak link and gambar nurin kat blog masing2..

i did.. check out http://taiping9495.blogspot.com

& the pic will be there until justice is done...

kenanga said...

Kalau masa 1-2 minggu ini tak dapat juga pembunuh tu, kita mesti cari Private INVESTIGATOR (PI) kalau tidak, sia-sia sahajalah nampaknya.

Rashidah Marican said...

Aslkum Jasni and all readers,

I wish to thank u for the efforts u made in making this blog a success. I m among many others a regular visitor of this blog did notice that Nurin case is starting to fade and be forgotten. We do not blame u if there is nothing in the news for u to pick and update in this blog. Infact, many would agree that we are all grateful to u. Keep it up! To all our muslim brothers and sisters , do take care and be vigilant always especially those with little angels. I have 3kids (5yr old daughter,4yr old son and 15mth baby girl). My word of advise to all is to make a practice of reading Ayatul Kursi and blow on your children daily and to recite Doa perjalanan whenever leaving house.Semoga dengan ini kita semua akan dilindungi Allah taala.Insyaallah. To all readers out there, do keep Nurin Jazlin in our daily DOA. Lets pray hard that the culprit be caught soon. Semoga Allah taala mempercepatkan dan mempermudahkan siasatan polis untuk membawa si pesalah ke muka pengadilan. Insyaallah. Ameen. Al-Fatihah for Little Nurin Jazlin.

nazura said...

JAJ, you must never stop. None of us should stop what we've started for Nurin. Not until the iblis get caught.

Sue said...

setuju dengan linda...

like myself...saya tidak langsung mengenali nurin, jazimin or even jasni....

tapi sifat perikemanusiaan yang menebal buatkan saya singgah di blog ni setiap hari untu baca or get info from this blog......

Zulkifli said...

Kejadian yang menimpa Nurin tidak boleh dan tidak dapat dilupakan...Blog ini perlu diteruskan...

pembunuh tu perlu di tangkap...kejadian buruk seperti ini dah mula berlaku dari tahun 1987...tak akan kot nak tunggu mangsa lagi satu baru akan bertindak lagi...

in 87 tak silap saya budak cina kena cam ni...di jolok dengan kayu....kejadian tu masih lagi ramai yang ingat...dah tu senyaaap....sebelum nurin ada dua budak kena molest ...dah tu senyaaap...bila kena kat Nurin, sampai bawa kematian .. ...mana boleh senyap...kita semua ni ada tanggungjawab sebagai ibubapa...mesej ni kena teruskan ...pembunuh tu mesti ditangkap...dan kalau dia ketali gantung ..kena tunjuk Live...biar penjenayah lain sedor kan diri tu...1987 dengan 2007 betul-betul 20 tahun...tak akan kot nak tunggu benda yang sama berulang baru nak panas balik...

Mami Dini said...

En. Jasni,
Dont give up, as for me personally kadang-kadang jadi mengeletar bila tengok any kids tidur sweating, or been beaten sebab its keep recalling and wondering the pain our late beloved Nurin been tortured, and each time bila tergerak hati i will pray semoga Allah memberikan petunjuk kepada the enforcement officer and anyone untuk lead kepada penangkapan the murderer.

So true, that kita makin kecewa dan kekurangan the track of evidence, but I hope theres a progress yang lead to the development which our enforcement is doing something about it.

Keep writing....

Zulkifli said...

sudah la kecewa ngan kes Nurin pembunuh belum kena tangkap lagi...tidur pun tak lena...Malaysia plak kalah dengan Bahrain 4-1....tu la lemau ...pasukan my team pun awal awal dah kena 2-0...terus tukau channel...hampeh...

izsahani said...
This comment has been removed by the author.
Linda said...

Yes Zulkifli... Saya juga ingat dengan kes yang you cakap tu. Masa tu saya sekolah lagi. Bila sesuatu terjadi...ramai tak kan rasa kerana ia bukan anak mereka. Tapi, kalau kita tak buat apa-apa nak bentras isu ni, Kebarangkalian anak kita, saudara mara kita nak terkena amat besar. Jadi mari kita sama-sama cari jalan nak tolong orang lain sekarang. Esok lusa mungkin kita yang memerlukan pertolongan.

izsahani said...

En. Jasni,

Keep up the good work in maintaining this blog. And as well as the rest of the bloggers in here, we are all supporting you for dearest Nurin Jazlin Jazimin.

Not to worry about your writing skills...just be like us...write your heart out. We all punya writing skills pun based on how we feel in our hearts.

If you intend to extract news about Nurin, you can explore other online news like :
http://besonline.rtm.net.my
http://www.dailyexpress.com.my

or online news from other countries like :
THE PHILIPPINES
http://newsinfo.inquirer.net/breakingnews/world/view_article.php?article_id=94730
INDONESIA
http://www.thejakartapost.com/headlines.asp
(There's a search which says "RI embassy in KL to protect Indonesian suspect in Nurin's murder
Jakarta Post, Indonesia - Oct 1, 2007
... now being detained by Malaysian police for alleged involvement in the abduction and the murder of an 8-year old Malaysian girl, Nurin Jazlin Jazimin. ..." - you would need to login to get into its archive)
SINGAPORE
http://newpaper.asia1.com.sg
THAILAND
http://nationmultimedia.com/worldhotnews/read.php?newsid=30050760
UNITED KINGDOM
http://news.monstersandcritics.com/asiapacific/news/article_1359324.php/Malaysia_mulls_using_psychics_to_solve_gruesome_child_murder
INDIA
http://in.reuters.com/article/worldNews/idINIndia-29745620070927
ITALY
http://www.adnkronos.com/AKI/English/CultureAndMedia/?id=1.0.1433859320
and AUSTRALIA
http://www.theage.com.au/articles/2007/09/21/1189881724247.html?from=top5

Although most of it are news that you had already posted, but at least its worth a browse every now and then too.

Zulkifli said...

see Linda pun ingat kes 87 tu...actually Malaysia dah terlampau banyak kes yang sadis...
Suzaily Mokhtar, Canny Ong...dan ramai lagi...

memang menakutkan...

kita dah tak boleh duduk diam diri lagi...sesuatu mesti di buat...pembunuh ni kalau tak di tangkap memang amat merbahaya...cadangan nak pakaikan gelang khas pada pesalah seks pun nampak macam dah diam...inilah masalahnya...

Zulkifli said...

nak bawak anak jalan pergi shopping complex pun takut...takut terlepas pandang...jadi kanak kanak tak selamat...mak bapak pula sakit dada...saya tak percaya kes ni boleh disenyap dan disejukbekukan ...mungkin polis sedang bertindak...sambil makan kuih dan biskut raya ...mungkin mereka sedang merancang sesuatu

Zulkifli said...

Raja CSI
Oleh Norakmah Mat Youb
norakmah@nstp.com.my





JENAYAH kini turut mengalami "perubahan" menjadi semakin canggih. Penjenayah semakin bijak menghilangkan "jejak" daripada dikesan pihak berkuasa. Berikutan itu tanggungjawab Unit Siasatan Tempat jenayah (CSI) Polis Diraja Malaysia (PDRM) semakin penting bagi mencari bukti untuk mendakwa mereka yang bertanggungjawab.

CSI menjadi elemen penting dalam setiap penyiasatan terutama membabitkan kes bunuh, rompak dan rogol, dilakukan mengikut kehendak sains forensik bagi memastikan setiap bahan buktinya kukuh.

Unit CSI Makmal Forensik PDRM yang diketuai Superintendan Amidon Anan sentiasa ada di setiap lokasi kejadian jenayah yang memerlukan khidmat mereka sehingga beliau digelar Raja CSI.



Gelaran yang diberikan di kalangan media itu terus melekat sehingga kini sejak mengendalikan proses kes rogol bunuh membabitkan jurutera komputer, Noor Suzaily Mukhtar sehingga tertangkapnya penjenayah terbabit pada tahun Oktober 2000.

Selain itu, beliau juga mengendalikan beberapa kes berprofil tinggi seperti kes rogol dan bunuh, Canny Ong, model warga Mongolia, Altantuya Shaariibuu, dan terbaru kes pembunuhan kejam Nurin Jazlin Jazimin, 8.

Dengan kepakaran dan kejayaan mengendalikan beberapa kes berprofil tinggi, PDRM melanjutkan lagi perkhidmatannya selama setahun yang sepatutnya berakhir tahun lalu.

Ini berita dari Berita Minggu semalam ...memang polis tengah menyiasat tapi kena lambat bebenor?

RULZA said...

ya allah...
makin hari makin busan, marah dengan hal penyiasatan anakanda nurin....
semuanya meragukan...

yaallah
kau tunjukkan siapa pembunuh tersebut..jika belum tiba masanya kau lindungi lah kami dan keluarga kami...
kau berilah hidayah kepada kami semua agar kami sentiasa berkasih sayang kerana mu yaallah....
ya allah hanya pada mu kami memohon pertolongan....

penjahat jahanam kalau ko tengah senang lenang dok fikir ko akan terlepas kalau ko tak ingat ni meh aku nak ingatkan ko..kat akhirat nanti kalau ko tak menyesali perbuatan ko ni sesungguh hati sebelum kiamat...ko terima lah balasan allah yang pedih dan dasyat tu....
pasti allah akan membalasnya.....

hmm penjahta tu pandai ke baca blog ni....????

huh leh kena darah tinggi..asik marah saja bila tgk, dengar,bca perkembangan kes anakanda nurin ni...

SEDIH..........

Farra Shahada said...

Yelah Encik Zulkifli.. Yg U sebut tuh pun yg dewasa.. kids? Audrey Melissa, Siti Syazwani 9 thn, Nurul Huda 10 thn, Hasirawati Saridi 10 thn, Siti Nurliyana Shamimi 2 thn, Nur Shuhada 6 thn, Nurul Hanis, Norsyakila, Siti Nadirah.... dan byk lagi yg mgkin kita sndr pun dah terlupa..

Bkn setakat di KL, Sabah, Kedah, Johor, Pahang.... Si Syaitan Nirrajim nih ader di mana2.... Smpai bila kita nak biarkan mereka terus berada di sekeliling kita??

Zulkifli said...

itulah dia nyer...budak-budak, remaja, nenek pun dia orang ni pulun...jenayah macam ni dah kena benteras dah..bukan takat nak tunggu jadi baru bertindak...masalah sosial makin teruk...macam saya kata tadi budak lima belas tahun boleh bunuh budak tujuh tahun sebab kacau ayam belanda dia...apa ni? benda remeh pun budak kena bunuh..maknanya jati diri manusia keliling kita dah teruk dah..harap cadangan nak pakaikan penjenayah seksual (dan diperluaskan kepada jenayah besar yang lain) dengan gelang khas amatlah di alukan...Singapore rasanya dah buat dah...kita kena la start awal...selain tu pikir cara yang lebih berkesan iaitu campakkan sahaja mereka ni kepulau yang asing dari orang ramai....dan paling berkesan sekali ialah Hudud...atau hukuman di khalayak ramai

RULZA said...
This comment has been removed by the author.
joesniper said...

selamat petang JAJ !

hang tengok ! semua suruh hang teruskan dan semua sokong hang dari belakang. Ada juga dari tepi. Bukan sekadar untuk anakanda NJJ tetapi untuk anak-anak Malaysia yang sedang membesar.

hang amik ajer cerita2 yang sewaktu dengan kes NJJ post kat sini. Kalau hang tak cari, minta dari pembaca2 blog hantaq kat emel hang, pastu hang post kat sini.

chaiyo-chaiyo !

ramai dari kita sedang ketakutan ketika ini.

saya sendiri walau dari dulu telah didik anak2 supaya sentiasa bersama-sama kalau kemana-mana pun masih risau, sebab malang dan jenayah tidak berbau

baru2 ni semasa rakan anak2 saya datang beraya terselit dua peminta sedekah raya profesional dalam kumpulan tu, anak2 saya tidak mengenali mereka memaklumkan kepada isteri saya 'kawan mama datang!'.

belum sempat kami balik kerumah kedua-duanya hilang dan mangga grill serta anak2 kunci grill, anak kunci mangga grill dan anak kunci pintu depan turut hilang sekali sebab masih terlekat pada mangga tu.... tak ke naya tu.... kalau tak sempat beli mangga baru dah tentu malam tu depa bawa lori angkut semua barang rumah ....

jadi moralnya .. kita kena balik kepada agama, ramai yang dewasa sekarang ni(termasuk saya) kurang pengetahuan dan amalan agama.

saya berpendapat jika semua orang dari kecil berpegang kepada agama banyak jenayah yang boleh dihapuskan.

dan, pengetahuan serta amalan keagamaan itu sangat luas bukan sekadar sembahyang, doa, sedekah, ibadah harian spt makan, kebersihan, sosial sahaja.

kalau iman kuat nak buat jenayah kecil pun rasa takutttt sangat berbanding sekarang kita takuttt sangat dengan situasi semasa yang penuh dengan jenayah.

Ya Allah, engkau berikanlah petunjuk dan hidayahMu untuk generasi yang sedang berkembang sekarang agar mereka tidak diuji dengan ujian yang kami hadapi hari ini. Aminnnnnnnnnnn.

Linda said...

Pendapat saya kita kena sekat benda-benda berkaitan dengan isu sosial ni. Contoh-contoh terbesar, laman web Lucah,Blog yang tak bermoral, kemudian sekat pihak suratkhabar dari suka cakap pasal benda berkaitan dengan isu sexual. Ni gambar depan newspaper pun dkaburkan, anak tanya "apa benda budak ni tengah buat mak?" Kita nak jawab apa?? Kanak-kanak zaman skarang juga baca suratkhabar, jadi pihak suratkhabar cubalah sensitif sikit dengan benda-benda macam ni. elakkanlah dari terlalu banyak berpesta. Janganlah siarkan gambar tak senonoh di tv, baik video klip lagu ke... pihak tv kenalah tapis sikit. Kerajaan adakan dress code. Di tempat awam tidak dibenarkan berpakaian menjolok mata. Bukan susah nak praktikkan. Bunyi memanglah macam tak civilise, tapi tapi ia akan membantu...percayalah! macam hidup berjiran juga.... Kalau kita yang berkahwin ni ada jiran wanita pakai seluar pendek depan mata, kita tak suka kan? so, kalau jiran tu lebih menghormati kita, sudah tentu kita akan lebih tenteram. Jadi kalau setiap manusia kat Malaysia ni menhormati perasaan sesama insan, hidup akan lebih aman.

tina said...

Dear Jasni,

I agree with Linda that a lot of things in our daily surrounding eg majalah berunsur seks (meskipun berbau keagamaan, sorry to say), the kind of music you get to listen on radio (the 'in' thing - try listen to the lyrics), porno websites - so easily accessible, just click and lo and behold everything you dont want to see comes out. Imagine our children browsing through all these. And for sure ini juga antara punca 'pathetic filth' yang hilang kawalan diri dan nafsu bertindak ganas dan kurang siuman. Pengaruh seks internet dan media amat berkuasa sekarang! But who has control? Why? Could it be because they seem so 'the everyday thing' so trivial?...that we forget Satan will take every opportunity to destroy.

Jasni, will continue to support you and Jazimin's family.