Monday, October 22, 2007

Many parents just don’t care

Taking a cue from the various great comments and suggestions from the visitors of the blog, I find the following letter by a Concerned Parent published in Star Online today worth highlighting.

Indeed the observation of the Concerned Parent is real, there seem to be this attitude among some parents that whatever happened to Nurin would not and never happen to their child. How wrong can they be? Some lesson must and should be learnt to avoid the repetition of the tragedy.

While we work on a suitable Alert mechanism, attitude must change as well. I guess this has to be tackled via education both to the children as well as to the parents.

Well readers, read on and let us have your say :-

Monday October 22, 2007

WITH the recent tragic deaths of young innocent lives, it is enlightening and a relief to know that we are taking positive steps to ensure that our world is a safer place for our children.

The blogs, the surveillance teams set up for the Nurin case and alike provide adequate evidence that Malaysians are indeed a caring society. Yes we do show care when tragic befalls our neighbour’s children.

But what about caring for our children? Many a time I find children roaming on the streets by themselves. During the Raya break, I decided to take my son for a car ride.

I spotted a group of boys between the ages of eight to 10 loitering in some housing estate. I wondered what their parents were doing.

On our way back home, I saw a girl of about six years walking all alone on the busy street. I again wondered whether her parents had read enough about what happens to young girls if they are left unsupervised in this big bad world.

As much as the Government is trying its best to nail down child predators, parents should be accountable for children. This lack of attention from parents is indeed an issue to be reckoned with.

The parents of these children should be questioned and if need be investigated by welfare officers.

CONCERNED PARENT,
Kuala Lumpur.

- Star Online

p.s. Thank you for the continuous support and encouragement. We shall continue to talk and shall also walk the talk. By the way, something great (for Nurin Alert) might take place tomorrow. Just to be on the safer side, I shall only blog about it once it happens.

41 comments:

mrasd said...

I don't quite agree with the article today. It is correct that it sems some parents just do not care but have we asked those children why? Or have we inquired about those parents why they let their children wander like that.
I come from a big and underpriviledged family and I can clearly see how hard my parents work just to bring in food for us. Luckily I lived in a small town where serious crimes were ungheard of.
Now imagine my kind of living in KL... I know many lower income people like taxi- bus- or lorry-drivers, laborers, cleaners, security guards, some 'kerani's, messengers, clerical workers, waiters, hawkers or even teachers and others. Maybe some of us have been in the cab of Nurin's daddy but do we care who he was then. I bet nobody remember anythng about the cab-driver at all -how sad. These people sometimes do double or tripple works to support their families.. The thing is then how in the world could they at the same time look after their children. Lucky people like most readers are fortunate maybe to have stable jobs and you all could hire maids to look after your children or arrange certain kind of transport for your loved ones.
But remember many people are not as lucky. So this is when we as a citizen should push for better security. How... well the nurin alert is one but don't forget, as long as this case remains opens, we all are not secured. I don't believe it's impossible to identify the man on motorbike.. but the problem is we expect other people to do the job for us. This is our collective responsiblities.. Satu lagi the inability of our police-force to solve this case sooner... it reflects bad on our enforcement.
Tu je for today.. wassalam

joesniper said...

aku setuju dengan pendapat 'sesetengah' diulangi, 'sesetengah' ibubapa memang mengabaikan aspek keselamatan anak-anak masing-masing walau pun mereka sebenarnya bukan dari asnaf yang tidak mampu berbuat demikian.

cuma disebabkan kurang kesedaran mengenai bahaya persekitaran, sikap ambil mudah, sikap mengambil kesempatan diatas keamanan negara yang dikecapi mereka membiarkan anak-anak kesana-kemari merata tempat tanpa menyedari 'hanya pelanduk lupakan jerat sedangkan jerat tidak pernah lupa kepada pelanduk'

kita lihat sahaja dimana-mana tak kira bandar besar atau kecil(malahan kadang2 dibandar kecil lebih teruk lagi) budak2 rempit basikal/motorsikal, penunggu steshen bas/kompleks/pasar malam/tembok, imam/makmum tetap cybercafe(yang sebenarnya amusement park).

ada ibubapa yang tidak tahu mereka sebenarnya dimana, buat apa, dengan siapa, ikut siapa, siapa kawan mereka.

semua ini diatas fahaman:

'alah budak2 kemana sangat mereka pergi'

'janji jam sekian2 mesti ada dirumah'

'biasanya dia tak kemana'

'aku tau la anak aku'

'aku yang bela dia'

'aku bagi dia telefon utk mudah dihubungi'

'dia pergi tiushen'

'dia kerumah kawan sahaja'

dan berbagai-bagai fahaman seperti diatas tetapi telah silap penggunaanya atau disalahgunakan oleh anak2.

sikap sambil lewa mendidik anak sebegini sedikit sebanyak disumbangkan oleh kepesatan pembangunan negara tetapi tidak diimbangi dengan pembangunan insan.

yang ini pihak2 berkuasa kena lihat !

contoh:anak2 menunggang motorsikal kesekolah(kadang2 murid sekolah rendah pun ada).
mengapa ?

perkhidmatan pengangkutan awam tiada/ tidak memuaskan/kos tinggi/lewat dan berbagai alasan lagi.

kenapa tidak bangunkan perkhidmatan pengangkutan awam ? kenapa tambang bas teksi mahal ? kenapa tidak diusahakan supaya ianya murah ? kenapa tiada kemudahan pengangkutan awam ? kenapa beri peluang kepada anak2 menunggang motorsikal sendiri ?

berbagai lagi perkara yang melibatkan pembangunan sosial dan mental yang perlu seiring dengan pembangunan fizikal, kalau nak disembangkan kena buat satu lagi blog pun masih tidak mencukupi.

siapakah yang bertanggungjawab untuk pembangunan fizikal. mental dan sosial ?

sila rujuk kepada PBT masing2 dan lihat pembangunan fizikal yang berkembang pesat tetapi tanggungjawab untuk membangunkan sosial dan mental banyak yang diabaikan.

contoh: dimana PBT yang menyediakan tapak kubur/sampah/taman rekreasi/ pusat ilmiah selaras dengan jumlah rumah yang dibina ? tiada ! melainkan dengan menambah kepesatan dengan membina kedai2, pasaraya2, gedung2 mewah.

masjid dibina besar2 sedangkan jarak jauh2. bagaimana hendak menarik anak2 kita kearah masjid ? masjid hanya jadi tempat sembahyang jumaat/raya sahaja, kerana, sukar utk menyampaikan kemasjid dan ada sesetengah masjid yang tak mesra pengguna !

itu baru sebahagian.

PBT ! sila ambil perhatian perkara seperti ini untuk elak masa depan yang CEMERLANG, GEMILANG dan TERBILANG bertukar menjadi TEMBELANG, PETUALANG dan TERMALANG.

syukran wa salam.

kenanga said...

What ever it is the killer must be caught and send to justy!

FBI cuma tolong tunjuk gambar pembunuh dengan motor sahaja ke? Tak ada lain-lain perkembangan ke...frustnya!!

Linda said...

Joesniper...

Saya setuju dengan awak la. Masjid buat besar tapi tak de penghuni. kalau hari biasa, bila saya pergi Masjid Shah Alam, Dalam Masjid panas dan gelap. Nak ke tempat sembahyang punyalah jauh. Kesian kat mak cik pak cik yang sememangnya yang kerap ke masjid bersolat.
ps:Pada saya walaupun kita hanya banyak berbincang dan buahkan fikiran dalam blog ini, bukan bermakna kita cakap tak serupa bikin. Kita kenalah sama-sama faham yang setiap individu ada tanggungjawab masing-masing. Kalaulah ada diantara kita yang tak mampu membantu, janganlah fikir bukan-bukan. Mungkin lain orang, lain "contribution" nya.

The Pisces Man said...

One of the reasons why Malaysia can never become a developed country, is due to the mentality of most of us. Just because some children are seen wandering about and if something untowards happen to (any one of) them, we immediately blame the parents or the enforcement. How about the public in general? Can't we be more alert and quick to react if we see a crime is happening. Like in the case of Nurin, how come the van's plate no was not taken despite some witnesses said they saw her being dragged by a man into a white van.

In reality, many of us have a 'don't care' attitude. They might mumble, saying stuffs like they care so much, but they really don't, so long as it's not happening to them.

Zulkifli said...

saya tak setuju ibubapa disalahkan seratus peratus...kalau anda lihat 50 atau 60 tahun dahulu hatta 30 atau 20 tahun dulu anak anak pergi main di luar tak ada masalah pun...adik beradik bapak saya ada lebih kurang 20 orang (atuk kawin dua) ...semuanya menurut arwah atuk saya nakal bukan main...main meriam buluh , kejar ayam lastik burung kat hutan...tak ada pun kena bunuh macam sekarang...semuanya hidup sampai sekarang...kalau meninggal pun meninggal tua...maknanya kanak kanak sekarang tak ada kebebasan...masyarakat sekeliling tak kisah..lantak ler apa nak jadi..bila dah jadi semua bising...mak bapak silap silap boleh kena saman...PELIK tak?...Nurin bukan buat salah apa...dia nak pergi pasar malam ...benda yang sama saya dan adik beradik saya,termasuk adik beradik perempuan saya lakukan 20 atau 30 tahun dulu..apa dah jadi dengan masyarakat sekarang..? ni nak main kat taman permainan kanak kanak pun kita seram nak kasi...sebab takut orang gila seks dah merata rata...tak kira budak lelaki budak perempuan, perempuan remaja, nenek tua semua dia nak sapu kalau boleh...tu kata dia orang ni kena simpan kat pulau jer...

memang ada parents tak bertanggungjawab itu kita akui...tapi apa yang berlaku pada Nurin yang dikasihi tak sepatutnya berlaku...kepincangan masyarakat kita dah terlalu jelas kelihatan...kes macam ni terlampau banyak...jadi apa ke heinya dengan society kita sekarang ni...harap kes Nurin yang dikasihi ni buka mata kita semua supaya balik kepada budaya kasih mengasihi ...kalau masih lagi I don't care..habis la.."mandi la jawabnya"

izsahani said...
This comment has been removed by the author.
izsahani said...

apa thepiscesman dan zulkifli cakap memang betul. Dalam sesebuah community, mulut-mulut joyah memang ramai...apa orang buat kat dalam rumah, apa orang beli, mana orang pegi, semua dia tau. Tapi bila sesuatu buruk berlaku pada jirannya, bukan nak tolong...tolong hebohkan lagi kat orang ada lah...siap tokok tambah lagi.

Tapi bila sesuatu berlaku kat anak dia, dia marah orang balik. Contohnya, jiran aku tu...salah sorang mulut joyah dalam community perumahan aku. Hal orang, dia lah CNN. Tapi bila anak dia buat dajal, orang bagitau lah demi keselamatan anak dia jugak. Sebaliknya dia marah orang, tak percaya. Anak dia lah paling baik dalam dunia.

Disebabkan ramai yang bermentaliti macam ni, lama-lama orang pun dah tak nak ambik tau. Macam apa yang terjadi kat Nurin. Disebabkan sikap orang lain yang mulut joyah dan tak boleh ditegur tentang anak2 mereka, anak En. Jazimin & Pn. Norazian jadi mangsa. Sebabnya, orang yang saksi kejadian diheret ke van tu fikir, nanti dituduh masuk campur pulak. Aku memang tak bermaksud En. Jazimin atau Pn. Norazian jenis mulut joyah. Maksud aku, mereka mendapat tempias disebabkan sikap orang lain yang bermulut joyah.

Jadi mulai sekarang, kalau boleh, ketepikan lah pemikiran "takut dituduh masuk campur". Lantak lah mak bapak dia nak marah ke apa ke. Yang penting, kita mainkan peranan kita supaya sesuatu kejadian buruk dapat dielakkan. Maksud aku, kalau lah orang keliling bantai si mangkuk ayun yang heret Nurin ke van, dah tentu Nurin akan selamat. Bukan nak salahkan takdir...tapi harap semua faham maksud aku.

Zulkifli said...

izsahani,betul tu Islam pun suruh kita ambil tahu hal jiran untuk kebaikan...bukan untuk mengumpat keji cam joyah joyah buat...sepatutnya kita kena ambil tahu dalam erti kata yang baik...kita dah kena masuk campur dah...kalau rumah jiran kena rompak kita nampak kita kena repot polis ...bukan biarkan......joyah joyah tu semua merosakkan masyarakat jer..patut di cili jer...

sepatutnya masa Nurin yang dikasihi kena seret dalam van dah ada orang jerit dan belasah mamat tu...Ini tengok jer...memang society yang salah...sebab tak kena batang hidung sendiri...janganla serahkan pada polis sahaja semua...kita dalam masyarakat kena ambil tahu juga...


time dulu ada rukun tetangga...sekarang ada lagi ker?

patut setiap kawasan perumahan ada sukarelawan seperti ni...kalau kena bagi elaun kerajaan patut bagi...bukan apa pendapatan tambahan ...kalau kita boleh buat peruntukkan untuk sukan, untuk ke bulan apala salahnya buat peruntukkan untuk keselamatan masyarakat...Ini cadangan...


mungkin ada rela dan rukun tetangga sekarang ni tapi tak aktif...lemau ...patut di hidupkan semula...di aktifkan seperti mengaktifkan hotlink...bagi mereka ni "power" untuk belasah penceroboh dan sebagainya...

[web-mod] said...

hukum bunuh balas bunuh.. tunjuk kat public.. buat live kat TV.... kalau letak kat lokap, hakim bagi 25 thn penjara tak sampai 15 dah keluar atas alasan 'berkelakuan baik'...

Sepatutnya hakim dalam kes Nurin ni hanyalah Ibu Bapa Nurin.. hanya diorang saja yang dpt memaafkan pembunuh Nurin & mengelakkan dari dibalas bunuh.. bukan hakim, bukan juri, bukan rakyat Malaysia... Mahkamah hanya perlu memastikan yg ditangkap adalah pembunuh Nurin bukan kambing hitam yg dijadikan mangsa untuk memuaskan hati & perasaan keluarga Nurin dan rakyat Malaysia yang prihatin kepada keadaan sosial yang makin meruncing.

kita perlu kembali kepadaNya...
kalau kita lupa kepadaNya, Dia akan melupakan kita... Nauzubillah

Zulkifli said...

web mod...saya setuju cadangan awak tu tapi untuk gubal satu undang undang perlukan keputusan majoriti 2/3 di parlimen...tu susah tu...

yang paling penting ialah kita kena seru semua pihak untuk cepatkan siasatan kes ni...yang mana pada dasarnya polis sedang membuat siasatan...takat siasatan kita tak tahu....mungkin ada clue atau tidak ...Allah aja yang mengetahui...

Pak Lah is a good listener...mungkin kena caranya tindakan akan di ambil segera...sekarang kena brainstorming cam na nak buatkan...

jeffrims.blospot.com said...

Saya cadangankan widget clocklink menunujukkan waktu di Kuala Lumpur itu digantikan dengan Count Up - Pembunuh Nurin masih bebas.

http://www.clocklink.com/gallery.php?category=COUNT

Tehsin Mukhtar said...

Zulkifli, betul ka Pak Lah good listener? Setakat listen masuk telinga kanan, keluar telinga kiri..pastu joli katak kat Sri Perdana dengan Soiree dan konsert for the rich and spoilt..itu good listener ka? So many issues to be tackled...kita dah bagi mandate kat depa, depa dok mandate isi perut dan poket jer...polis...takkan la tak dapat nak nab culprit yang edar gambar post-mortem...jazimin...just sue the buggers for negligence and inaction..

unicorn said...

POLIS,POLIS... kenapa lah aku jadi fed up ngan polis nih..!! beraya sakan nampak sampai takde berita apa2 ttg progress adik nurin yg malang itu..!

before that, 3 lelaki dlm cctv katanya dah dtg balai buat statements..tak ambik darah ke ,match DNA ,bukti yg tertinggal dalam beg sukan tuh?
lepas tu kata yg perempuan tu belum dtg, sakit hati nya dengor, 'turun padang' ler pegi rumah perempuan tu...tak boleh?

I dont really agree on 'parents just dont care'...because i teach my children to be independent as young as 5 yrs old because sometime the adults fall sick so nobody be able to really take care of them, i teach them to prepare meals, buying things(food) from nearby shops,walking to school, using phone and other necessary (basic) things.
in the name of 'JUST iN CASE...'


but lately, worries overcome my confidence over what routine they use to do.

Ya Allah, saya benar2 berharap bila en jazimin dan isteri pergi UMRAH nanti, berdoalah bersungguh agar si pembunuh sadis ini di tangkap..! doa di tanah suci amat makbul jika ikhlas serta berulang2 kali dgn tabah!

Sue said...

150% agree with mrasd...
"Lucky people like most readers are fortunate maybe to have stable jobs and you all could hire maids to look after your children or arrange certain kind of transport for your loved ones."

Zulkifli said...

tehsin, aku saja buat cam tu supaya hang dan benhaper hentam statement tu....

tapi actually aku pernah buat aduan pasal ada satu agensi gomen tak buat kerja pada pak lah ..memang time tu cepat tindakan dia...tapi sekarang tak tau ...aku tak pernah try..

tapi teruk sangat la yang ambik gambar post mortem tu langsung tak ada tindakan...wal hal satu malaysia dah ambil maklum dua orang jer ada kamera kat dalam tu...memang memalukan..

tehsin is right..memang you all boleh sue pun mereka mereka ni atas dasar negligence...scandal post mortem tu adalah scandal memalukan..

Zulkifli said...

aku cukup suka bila geng ganas dah balik dari raya...hang pun raya sakan ka tehsin...? hang komen ganas no...tak takut langsung ..

aku pun rasa depa masih syok raya...nasihat aku jangan makan lemang banyak sangat ...nanti nak buat kerja mata ngantuk...penjenayah makin ramai nanti tak larat kejar..

pendatang asing pun makin ramai satu hari 1,600 orang masuk...isu ni pun kena bagi perhatian no...jenayah yang dok ada lambat ambik tindakan bawak masuk lagi ramai...

betul unicorn kita ajar anak kita berdikari tapi laaa ni tak boleh dah...penyanggak ramai...kita kena ajar anak kita call 7552525 order pizza bila time kita sakit...nak pi kedai dah tak selamat...karang anak pi kedai kena apa apa kita kena saman pasai apa tak jaga anak...lama lama anak orang malaysia semua kena obesiti...pasai takut kuar rumah..

gomen please do something..

Sue said...

rukun tetangga pun mesi bergiat active jugak....cuba tgk life di tempat2 mewah...hidup saling tak mengenali jiran tetangga...aku-aku..kau-kau...luckily tempat mewah mcm ni..polis selalu jaga...tapi sejauh mana nak jaga...mcm baru2 ni saya keluar...saya turun satu lif dgn sorang budak pompuan umo 8-10 tahun..dia sorang2....hari tu hari ahad...saya terpikir jugak..mana lah budak ni nak pegi...nape mak ayah dia biar dia turun sorang2..saya observe jugak dia nak ke mana...rupanya dia pi kedai luar gate apartment tu...masa tu sunyi gak...dalam pukul 10-11pg..ahad..maybe ramai dok tido lagi...then..saya masuk kete...n tgk jugak budak tu sampai keluar kedai..just nak pastikan dia masuk balik dalam kawasan gate apartment safely...let say masa dia pegi kedai tu...dia kuar kedai...ada sape2..cekup mulut dia dgn klorofom ker...tarik dia bw lari naik kete ker...x sempat nak menjerit...then sape nak bantu cari dia kalau semua org tak sedar pun kehadiran budak tu..sape nak jadi saksi...? sebagai jiran tetangga ni kita kena prihatin jugak..mata kita tu kena meliar jugak tgk sana sini..esp to kids...budaya busy body tu kadang2 perlu dalam masyarakat kita hari nie...

Linda said...

Pendapat saya pula lain sikit. Bila kita nak lepaskan anak, biarlah bertempat juga. Sesuai dengan keadaan. Kalau anak tu baru 10 tahun, rayau sorang-sorang kat shopping komplek tu kira dah tak berapa eloklah. tapi kalau anak tu main kat area kawasan perumahan kita dalam radius 100 meter bertemankan kawan tu ok lagi lah. hmm...pernah sekali tu saya dengar anak jiran menangis tak berhenti sampai lebih sejam, then saya pun call lah jiran dan tanya ada apa boleh saya bantu. Dia pergi cerita sama jiran lain kata saya penyibuk dan mengumpat kata saya macam bagus! Niat baik saya orang salah paham pula. hmm... thats why la manusia skarang ramai "jual ikan" dan jaga diri sendiri. Kekadang keadaan tu yang memaksa.

Sue said...

setiap kali bukak blog nurin jazlin nie..saya jadi menyampah tgk muka most wanted tu masih bertempek di situ....tapi perkembangan pencarian nyer setakat mana????? kena mintak bantuan FBI lagi ker?? plss help!

Sue said...

linda,, saya pernah tinggal di flat wangsa maju tu....jarak pasar malam dengan flat tu sangat lah dekat..bukak tingkap umah nampak flat..tapi apa dah jadi dgn adik nurin? saya pasti bukan nurin jer budak yg pegi pasar malam tu sorang2....ramai lagi...maybe mak ayah depa tak ter pk this thing akan terjadi...tapi saya harap lepas ni...kita lebih berhati2...jgn lepaskan anak2..anak sedara..atau adik2 kita berseorangan...WAJIB berteman atleast seorang org dewasa...skrg ni jenayah berleluasa..tak terbendung lagi...

Zulkifli said...

linda, jiran ko tu ko tampo jer mulut dia... memang hampeh....teruskan pantau budak budak...dapat gak pahala...sue ..benda yang kau buat tu memang mulia...jiran cam ni la kita nak...rukun tetangga kena ujudkan semula dengan wajah baru yang lebih agresif...

aku pun dah letih sebab tak dengar berita pun dari polis sejak CCTV tu diedar...pengedaran gambar CCTV tu pun tak begitu agresif...kenapa yerk...mungkin dia orang masih siasat

Sue said...

typing error in my prev post..it supposed like this:

"linda,, saya pernah tinggal di flat wangsa maju tu....jarak pasar malam dengan flat tu sangat lah dekat..bukak tingkap umah nampak PASAR MALAM..tapi apa dah jadi dgn adik nurin?"

Zulkifli said...

tehsin, hang bagi mandate kat depa ka...benhaper tau hang undi depa marah dia...aku dah kena dah....

harap harap ada kemajuan la lepas ni seperti harga minyak turun,penjenayah yang dok sebar gambar post mortem nurin yang dikasihi tu kena tangkap ...mamat motor dalam CCTV kena tangkap ..barula sedap sikit...ini senyap jer...apa ke hei?

Sue said...

evidences and things that may help:
1. pompuan indon yg kena tangkap with a simcard
2. cctv
3. photofit
4. van putih
5. kesan cap jari kat beg sukan

but till now, evidences didn't speak?

Tehsin Mukhtar said...

Sue, That is so true. And this is where Datuk Shahrizat's ministry must come tackle the problem of affordable or subsidized child care centres/community and play areas for poor families, financial help for single mothers, centralized day care centers, requiring corporations and govt depts to have in house child care facilities. Datuk Shahrizat, forget about the designer home office plans, glitzy women's summits...look at the needs of the large majority of overwhelmed, underpaid, under appreciated, abandoned (by errant husbands) and struggling wives and mothers. What we need are the basics: adequate facilities, aid and laws to help the majority. Not glitzy mega projects to benefit a few and grandiose ideas and empty slogans about utopian "keluarga bahagia".

Zulkifli, aku tak bagi mandate kat depa,,,rakyat Malaysia lain la yang kasi..

Tehsin Mukhtar said...

Zulkifli,

Kalau kita takut nak komen untuk menyuarakan pendapat dan kebenaran...sampai bila-bila la bermaharajalela kejahatan dan ketidakadilan dan sikap tidak apa...jangan takut nak menyuarakan...itu hak kita..hak orang jugak untuk sound kita kalau kita tak betul...untuk kebaikan kita semua

Zulkifli said...

Budak 8 tahun dirogol jiran ketika berhari raya



PETALING JAYA: Seorang kanak-kanak berusia 8 tahun dirogol jirannya ketika dia berhari raya di rumah lelaki terbabit di Desa Mentari, Khamis lalu.

- Ini berita mutakhir dari mymetro...apa yang perlu kita buat kalau dah jiran pun macam syaitan...syaitan pun malu dengan dia orang ni...sebab tu saya dah cadangkan penjenayah macam ni letak kat pulau...menyusahkan orang ...setan betul

Tehsin Mukhtar said...

linda,

pedulikan cakap orang...do what you have to do and what u did was right, out of concern...sibuk is when we bitch abt each other behind backs, bukan when we look out for each other...

adakah sewaktu nurin menangis, meraung kesakitan, masa dikurung dan diseksa tu orang sebalah atau berdekatan tak dengar atau buat2 tak dengar atau tak nak masuk campur???? I have been called a bz body many times, but i have made a change in my community by getting neighbors together, when before they just jaga tepi kain sendiri walaupun dok satu area. Kalau jiran u nak dok tempat org tak kacau..pi dok kat hutan simpanan..eh sori..tu pun ada org kacau nak buat tambah duit haram merompak khazanah negara...pi la dok kat tgh laut....

MaryKate said...

I knew it wont be long before a comment from "Concerned Parents" from Star will emerge.

It is parents responsibility for the safety of their children.

A Chinese boy was abducted a few years ago outside his school. Those saw the abduction identified a man and a woman. There were speculation that he was kidnapped by a relative, had his hands or legs chopped off and sold to Thailand to beg, was sold to a 3rd world country, etc. etc. And yet, till today, he is yet to be found.

In this case, was the parents negligent? Can a parent be with the child 24/7. Realistically, we are not millionaires or politicians who have drivers, maids or bodyguards for our children.

It is everybody responsibility:

The parent first.

The teacher and school, have thier security personnel outside the school, not warming seats inside the booth.

The public can help when we see something suspicious.

The neighbours, can even take turns to look out for other kids when they are at the playground.

The shopping centres management, have SOP when a child goes missing, annouce/describe the kid, close the exits, checked all toilets etc. A little inconvenience saves lives.

The Police and all authorities, by supporting and working closely with Nurin Alert, to get the mechanism moving immediately, not do the waiting game, or go into action when it hits front page.

It is EVERYBODY's responsibility -for a simple reason, the person missing is A CHILD. A child cannot fend for him/herself like an adult. Canny Ong couldnt even saved herself, what more a child. To be more realistic, majority of Malaysians are wage earners, we have to work to put food on the table, as much as we want, we could be with our children 24/7, we dont have the resources to have a bodyguard too.

So, while we are proud to send our fellow citizen off to space, let's look into those majority of average wage earning Malaysians here on earth, living in fear and losing faith in the system that supposedly to protect us.

Justice for Nurin
Find missing children fast and alive
We want Nurin Alert

Zulkifli said...

betul tu tehsin...keperluan rakyat lebih penting dari mega project tak tentu arah...ini keselamatan tak ada...orang miskin nak minta bantuan duit zakat pun susah...baru baru ni ada berita tentang orang miskin ada anak cacat dua orang...bantuan di beri RM25.00 sebulan setiap anak..RM25 zaman sekarang ni nak beli apa...? bantuan untuk orang miskin pada kadar RM25 hingga RM250 cukup ker? Ni saya tengok TV3

Rumah kos rendah tak boleh ada dua bilik saja kena ada tiga bilik...basic facilities macam ni penting...

Isu perumahan terbengkalai juga dah makin banyak...projek tak jadi ni pulak jadi sarang penagih yang mungkin akan jadi perompak dan perogol....

bantuan legal aid juga penting...lawyer punya la ramai kat malaysia jadi yang mana tak dapat kerja patut diberi kerja legal aid ni...bagila gaji yang berpatutan..kalau kita boleh jemput 1,600-00 pekerja asing masuk tak akan kot nak bagi kerja kat rakyat kita tak boleh..kalau Universiti bukak beratus ratus lepas tu rakyat tak dapat kerja buat apa...tak akan semua nak berniaga kot kena juga la ada yang kena kerja juga...

Dalam Islam kemudahan asas seperti jalan raya, pendidikan dan hospital kena bagi percuma...jadi isu ni penting ni...

jalanraya tol punya la mahal dah tu makin naik ...patut makin turun bila kutipan dah banyak...

Bila rakyat tension dan sakit jiwa jenayah naik ...dah duit tak ada pinjam along...along lak bunuh orang ..tak menaikkan kadar jenayah ker...

dan bila jenayah dah makin menjadi jadi polis lak slow...jadi macam mana...?

kritikan ni untuk membetulkan apa yang tak betul ...government harus tahu perlu ada check and balance...perlu ada pembangkang untuk pantau salah dan silap...

jadi please take into consideration that rakyat Malaysia nak Malaysia jadi tempat mesra rakyat...kes Nurin perlu diberi perhatian yang utama sekarang ini...undang-undang perlu digubal agar penjenayah dapat di hukum ditempat terbuka..bayangkan budak umur 8 tahun beraya kena rogol dengan jiran ....? maknanya undang-undang kita gagal...so bila dah gagal kena tukar dengan undang-undang yang lebih effective ...

dah tehsin aku dah start berleter ni memang payah...tapi aku sayangkan Malaysia ...bila kita sayang kita kena tegur betul tak...anak anak dah tak selamat jadi macam mana...hari hari aku tengok gambar Nurin aku menangis ..jadi isu ini perlu diberi perhatian...penjenayah yang rogol anak jirannya tadi boleh jadi penjenayah pertama kena sebat di khalayak ramai...why not for a start....tengok effective ke tidak..kita tak nak cuba...asik nak kaji kaji...

Zulkifli said...

yes marykate...in 2010 they might want to send another astro to space for another RM95M...maybe more...

I think it is better for the g'ment to settle the basic facilities first rather then sending people to the moon while people on earth get kill, rape, starve to death...etc ...orang miskin ramai lagi tak cukup makan nak oi...

they should send our police to train with the FBI, CSI , KGB or whatever because what we have seen for this few months is headache and heartache...it is worth spending...

izsahani said...

Aku pun tak sure Rukun Tetangga wujud lagi ke tak...signboard-nya banyak lah...tapi committee-nya mana daaa.....

Betul tu Zul...bukan nak menghalang pembangunan Malaysia, tapi kalau guna duit 95M tu beli gadget macam FBI dah beli tu, contohnya software image enhancer, etc, dah tentu berbaloi gak.

Linda, lain kali tipon je Teledera atau polis...kalau dah mak jenis mulut joyah gak...

BENHARPERBENLUDIN said...
This comment has been removed by the author.
BENHARPERBENLUDIN said...
This comment has been removed by the author.
Zulkifli said...

dengar ada cadangan bahawa jazimin di minta buat siasatan sendiri di Harian Metro...kalau sesiapa ada berita tu tolong attach kat sini...kalau dah macam ni teruk la...polis buat apa...? come on la...

erma said...

Ramai kecewa kes Nurin belum selesai


KUALA LUMPUR: Selepas sebulan kematian Nurin Jazlin Jazimin akibat dibunuh dengan kejam, orang ramai terus meluahkan rasa tidak puas hati terhadap siasatan polis apabila pembunuh kanak-kanak berusia lapan tahun itu masih bebas.

Keluarga Allahyarham Nurin Jazlin, turut menjadi tempat orang ramai meluahkan rasa marah dan kecewa termasuk dengan menghantar SMS, menelefon dan surat yang mahu pihak polis segera menangkap penjenayah terbabit.

"Hingga ke hari ini saya masih menerima banyak SMS daripada orang ramai termasuk dari Singapura, Sabah dan Sarawak yang mahu polis segera tangkap penjenayah itu...malah ada yang syorkan saya siasat sendiri.



"Saya tak mampu buat apa-apa selain menunggu hasil siasatan polis. Apa daya saya nak cari pembunuh tu? Saya tak kenal dia, lagipun dunia ni bukannya kecil," kata Jazimin Abd Jalil ketika ditemui di rumahnya di Seksyen 1, Wangsa Maju, di sini, semalam.

Beliau berkata, harapannya untuk melihat penjenayah terbabit segera di bawa ke muka pengadilan lebih tinggi daripada harapan orang ramai yang mahu perkara sama berlaku.

"Saya tak mahu perkara ini terjadi pada orang lain. Selagi dia (pembunuh) terlepas bebas, selagi itulah hidup kami rasa tak selamat," katanya.
(petikan dari berita harian & harian metro)

Zulkifli said...

memang pun ...siasatan lemah ...lembab ...lempem..polis sepatutnya rasa kecewa dengan kelempeman ini sehingga ada orang cadang Jazimin siasat sendiri...

tak guna hantar orang ke angkasa kalau keselamatan kat Bumi yang dah 50 tahun merdeka ini masih tahap zaman seluar yengki...

Kecewer's

erma said...

apa la nak jadi dgn negara kita sekarang ni... tak habis2 ngan kes2 yg menyayat hati ni..lps 1...1...

sampai bila la kita nak kene berdepan dengan semua ni... letih rasanya...

kadang2.. dah jadik joyah pun... demi untuk mempertahankan anak bangsa, kita balik yg kena...

pernah balconi rumah sy terbakar sbb budak2 main api... org dah nmpk.. dh nasihat.. tak dengar... last2.. terpaksa la hincik2 bomba dtg... kalau tidak 1 apartment terbakar.... tapi..yg dikesalkan.. parents dia masih nak pertahankan anak mereka..ye lah..kita pun faham..ANAK.. semua syg.. tp kenelah terima facts bila anak dah buat silap... org dah tak bwk anak dia pegi balai..dah cukup bagus...nk dtg mntk maap pun susah...

satu kes lagi... budak2 ponteng sekolah ..duduk hisap rokok dgn pakai pakaian sekolah... boleh sesama ngan budak sekolah rendah lagi.. sakan punyer berasap.. bila tegur... sekejap jer ..dia baling macam2 kat rumah kita plak.. siap tengking kita balik... dah report polis .. polis ckp akan siasat..tp tggu pny tggu.. habuk pun tarak ... balai denagn rumah.. 2 minit jer...

tu lah senario sekarang ni... ambik berat salah.. tak ambik berat ... lagi teruk jadinya...

mekyam said...

zulkifli: aku cukup suka bila geng ganas dah balik dari raya...

Salam En. Jasni & Semua,

Dalam serius2 ini, ada gak lucu. Dalam sedih campur geram tak sedar terketawa sendiri bila baca komen2 zulkifli dan "geng ganas" lain. :D

Lepas tu, komen2 yg tenang sikit mcm linda, marykate dll pun sedap gak baca.

En Jasni, blog ini memang tempat kami luahkan perasaan, baik kecewa, harapan atau geram. Harap diteruskan. Selagi tak nampak perkembangan yang bermakna dlm menyelidikan pembunuhan ngeri dan kejam arwah adik Nurin Jazlin dan dlm pelaksanaan Nurin Alert, sekurang2nya kami boleh ke mari utk bertukar2 pendapat dan pandangan.

Sharmila said...

Nurin's case has yet to be solved and there is already another child missing in Georgetown who was also allowed to venture out alone at a horrid 9pm to a neaby night market! Come on parents buck up. Why is it that no lesson has been learnt? Why is it so difficult for parents to understand that it is no longer safe to let our children especially girls to wonder on thier own day or night. When are parents going to realise that they owe a duty of care towards their child. can this be termed as or sheer ignorance? What is the point of sobbing after your child is already taken by strangers. heven't the parents ever heard of the term prevention is better than cure. Please stop taking pride in saying that our child has ventured out alone before and has returned home safe. This 'tak kisah' attitude is the main reason predators are able to take off with children.

Please don't get me wrong. I sympathise with parents who have to work thus can't keep tab of thier kids. However my anger is directed at parents who are able to escort a child but yet take no initiative to do so. Look at the cases of Nurin & Rekha. Their parents were at home, gave them money to but something from the night market but the thought of accompanying the child never crossed their mind. They shirked their responsibility and assumed that another older sibling shall do the neccessary task of playing escort. What can another helpless child do if god forbid the dangerous need arises? Even adults panic when faced with danger let alone a child (irrespective of age,body size & height).

It truly angers me that these young children have to suffer such horrid and tragic ends for no fault of them. Please bear in mind they are children and we are adults for a reason. A child has no or little forsight of danger. They are not aware of the dangers that lurk beyond the walls of their house in the big bad world outside. We as adults and parents we know how dangeruos and cruel the world outside can be so its our duty to protect our children. DON'T SHIRK OFF THAT RESPONSIBILITY SO EASILY!