Monday, October 8, 2007

Nurin Murder Probe: Police looking into several leads

2007/10/07

KUALA LUMPUR: Police have intensified their investigations into the murder of Nurin Jazlin Jazimin.

Selangor police chief Datuk Khalid Abu Bakar said they were working on several leads and added that the task force formed to investigate the case was still in charge of investigations.

On the SIM card which was flushed out of an Indonesian woman, Khalid said the matter was still being investigated.

The SIM card, which the 23-year-old Indonesian woman swallowed when she was picked up in Nilai last week, is believed to hold vital clues to Nurin’s murder.

The suspect is believed to have sent text messages to Nurin’s father Jazimin Abdul Jalil and made calls to the RakanCop hotline to check on the progress of the case.

It was reported that the woman, who had been warded at University Malaya Medical Centre since last Saturday, had refused to eat any solids.

The SIM card is currently at the police forensics laboratory in Cheras where experts are trying to retrieve data from it.

The woman is now the only suspect in police custody in connection with the case.

Police picked up four men and a pregnant woman in Section 7, Shah Alam, on Sept 27 but all were released after it was established that they were not connected to the case.

Nurin, a Year Two pupil of Sekolah Rendah Kebangsaan Desa Setapak, was reported missing on Aug 20.

Her sexually-ravaged body was found in a sports bag near a flight of stairs at a three-storey building in Petaling Utama on Sept 17.

- Sunday Times

44 comments:

Tehsin Mukhtar said...

I sent this to Temban in response to her post, Jasni, but I will post it here for your info too and the others:-

Tembam

We cannot expect the Ministers to read the blogs and take note of the proposed Nurin Alert system.

We must bring it into the open, present it to the authorities, the IGP, the community leaders.

Jasni has taken the first step in the meeting where he presented Jazimin’s letter and appeal for Nurin Alert. It would be good if he could hold more such talks at the relevant organisations/women’s and children’s protection groups/community leaders/wakil rakyat/wakil parlimen and later if possible find a way to get it in the papers for more exposure.

You and Nuraina have written very well on the system. If you could put it in a formal format, then it could be distributed to many people/organisations and people would become more aware of it, especially when the many examples where the system has saved kids are included.

We have to push it, get the word and the proposal out to as many organisations and parties, maybe even try to meet the IGP himself.

It’s not gonna work if we depend on them to read our opinions.

Why don’t we make a list of the parties we need to highlight this matter to and meet them directly one by one?

IGP, Shahrizat, TV Stations, Papers, Community leaders, various Women’s and Children’s Groups, etc2.

I wish I could just walk up and do it, but I have two young ones in tow and a soon to arrive sick Mum in a couple of days(and no maid….sigh)

We need to physically go around and garner support and and give talks. Jasni seems to have started the ball rolling in the right direction. Maybe Jazimin/Jasni can call for a press conference or get some reporters to write up on the Alert.

Nurin’s sacrifice MUST not be in vain.

This is her legacy. Saving other kids’ lives.

Tehsin

Tehsin Mukhtar said...

Sorry, should have been:

Nurin's sacrifice must NOT be in vain.

steph said...

Hi, tehsin m,
cannot be more agreed with you. But, I think we need to form an organization , gather member and only then start to present our case.

The Minister will only hear us if we are a big group. After all election is coming.

Nurin should not die in vain.

Siti Hafidzah said...

Very much agree with TEHSIN n STEPH. Jasni, to ensure that ur effort lasts it is a great idea to form an association for this. m all out for this effort.

nedia said...

Let us keep searching these HELL BORN Murderers! They were born to the earth by mistake and preyed on our beloved ones!!!
To Nurin's family..Please be strong.I will always pray for your happiness and calmness..
",,,Nurin dear..kakak doakan agar Nurin berbahagia di sana disampingNYa..Ingatlah sayang, sesungguhnya Allah tidak akan menyiksa hambaNya yang Dia sayangi...Walaupun kakak tak mengenal Nurin, namun akak amat hiba dan sebak mengenang kisahmu..Al Fatihah akak sedahkan buatmu..semoga aman disana.."

benharperbenladen said...

Amnesty International Malaysia mengecam sekeras-kerasnya pembunuhan brutal Nurin Jazlin Jazimin, 8 tahun. Kami mengucapkan takziah dan rasa kesal kami yang tidak terhingga kepada keluarga tersayang Nurin....

more pls click at:
http://malaysia-today.net/blog2006/letters.php?itemid=8924

Sue said...

tolongla...bohsan betol dgn perkembangan kes pembunuhan nurin nie....mcm tak de apa2 pun...suspek si indon tu...tak kan tak leh menyumbang apa2 info....dah lama dia kena reman.....

unicorn said...

PEMBUNUH itu fikir dia bijak TETAPI mereka hanya lah IBLIS punya 'puppets'.Tidak Akan lebih bijak dari KEBIJAKSAAN ALLAH SWT.

PEMBUNUH Sedang ketawa mengejek ,ketawa kepada pihak berkuasa yang nampaknya gagal sehingga hari ini menjejakinya..!
Namun tidak akan ada kuasa yg lebih dr KekuasaanNYA.

may we all pray for that would be historical day when IBLIS2 r caught.

it may sound 'alim' but i think sapa2 yg ada abang2 polis ke etc, cuba hulur air yassin bagi indon tu minum..i know she can shed some light into this brutal murder.

aku dah tak sabarrrrr...!!!!!

Sue said...

tgh tgk semua youtube yang ada kat www.nurinalert.org..tak tahan rasanya air mata nie....

Stephanie said...

Dear author, I believe this to be a very tragic incident for your family. You have my condolences, unfortunately I just heard about this a couple of weeks ago. We did not get such information in the newspapers over here. I'm a student of Curtin University in Sarawak and was searching for a research article on rape cases, inevitably I came across this blog. I would like to know if it would be okay if I could print out the issues drawn on your page as you update it? This issue should get more publicity for society members to realise the after affects it does to family members. I am very disturbed by this, and I feel very sorry too. Me and my friend discussed the charges that would be put upon the suspects after the police has arrested them, and honestly, these people will only be given jail sentence, for a maximum, of what, 20 years at least? There should be more justice concerning cases like this, especially in Malaysia. Brutal killers who are lower than animals should be treated like animals, not giving them free food and letting them go out in the world as free men after they paid their dues. All the best and remember, everyone else is behind you on this. May Nurin Jazlin rest in peace, I shall pray for her innocent soul. Allah is the meaning of all things great, and He shall bless her in heaven too. Lots of love.

fizmallek said...

OMY – 2.35 pagi 19 ogos 2007

(operasi menyeluruh yusuf sempena arwah ayahku kembali ke rahmatullah, al-fatihah)

Sifarkan pembunuh NURIN & ramaikan ANGKASAWAN negara


- Dgn revolusi ilmu, jnyh & kos hdp krng, gaji naik, mualafkan kfrn & amankan dunia

- Korporat taja program bersama + senior ajar junior

- byk Cctv mcm sg smpi nak ldh pun takut lagilah nak cabul @ buat jnyh brt

- http://nikmatnya.blog.ekawan.com http://nurinjazlin.blogspot.com http://www.angkasawan.gov.my http://rasasayang.com.my

- gaya hdp – bgn awal pagi, bersukan, puasa, solat, kismis, mind mapping, study group

- cr bljr – kuatkan basic eg, sfr & don’t be maths degree plk like formula.

- bahan – tutor.com.my, pelangibooks.com, bh sisispan, oum.edu.my, mara.gov.my & etcs

- ibnu marzuki pertama lepasan MRSM muar 92 & bks IPT GB – syurga sebenar – manusia

- sheikh muszaphar lulusan MRSM muar 89 + produk U INDIA – angkasa lepas – MY

- jika dulu MCKK tapi kini MRSM, syukur… akan datang SMKA, kot?!

- kerja luar Negara tambah pengalaman, masukkan wang ke dalam Negara, tingkatkan rakan @ network seluruh dunia – whv & twes di NZ, UK, SG, BN, JP, SA, UAE + latin

- rmp, moe, korporat2 mengikut industri, SOCIETY + NSE

- cara penyebaran individu GRATIS TANPA HAD dgn sms dr hotlink, call dr DG, fax dgn TM + email dgn JARING… & syrkt plk - RADIO, TV, BHN CETAK & PAPAN TANDA.

- tabung bedah, dana waris haji, bantuan guaman swasta percuma + program tusyen

- GLRN MUKHSININ & JHD X LNGSNG - malaysiaku gemilang


- perlukan sen untuk minyak, pengangkutan, bank, telekomunikasi & etcs RASMI

- wjd budaya sht sperti buat benda baru yg OK eg. Angkasawan, bknnya KO mcm bnh org

- tanamkan sft mulia eg. Kasih vs benci. Cuba cari punca utama untuk selesai apa2 masalah

- smuanya online & mobile compare to post + call slps 1957 & ICT esp. booking & info

- DEMI MASA SESUNGGUHNYA MANUSIA DLM KERUGIAN KECUALI 4…

fedorasal said...
This comment has been removed by the author.
benharperbenladen said...

i bet those 2 culprits are laughing at our system esp. the policeman...till now, clue for the killing masih 'blur' lagi..except that CCTV la..tu pun blur gak kot..still pending from the FBI...almost 2 weeks (or more kot?), still no news from them

yg indon tu pun blom tau related to this case or not...

who knows, the killers are reading this blog n giving their comments here...n they r having normal life like us rite now...puasa(?)...nak balik kg. beraya...i hope they will travel safely to kampung,tak mati eksiden!...coz WE will catch him ALIVE...n will be tortured by everyone of us...throw stones till death!

kenanga said...

I agreed with benharperbenladen, the rapist must be a smart fellow and he must be laughing at all of us and the police.......

I hope something happen before another incident occured!

Kevin said...

Assalamualakum,

I wish all of the late Nurin family selamat berpuasa and hari raya and hope the case will end soon and be strong in the future.

Kevin
http://utusan-malaysia-berita.blogspot.com

Kevin said...

I wish Jazmin and family to be strong and have a nice hari raya. I am sure everything will be better.

Kevin
http://utusan-malaysia-berita.blogspot.com

Jasni AJ said...

Stephanie,

Please feel free to extract anything from this blog for your reserach works. Most of the content are from the public domain anyway.

Selamat Hari Raya
- Maaf Zahir Batin

Ilmi Natasha said...
This comment has been removed by the author.
Ilmi Natasha said...

Saya ingin mengucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri kepada En. Jazimin dan Pn. Norazian sekeluarga. Semoga lebaran ini memberi ketenangan walau tanpa adik Nurin disisi. Sama-samalah kita berdoa semoga roh Nurin sentiasa dicucuri rahmat dan bahagia di SANA.

-Maaf Zahir dan Batin

faziana said...

Just to inform that there are emails circulating the "what seems like" post-mortem pictures of Arwah Nurin, which I think is so horrendous. Please, let's give some respect to Arwah. Lebih baik sedekah AlFatihah.

Maybe some people/authority need to look into this matter. If the child/deceased was my baby, nauzubillah, I would take action, seriously.

Jasni AJ said...

Faziana,

Appreciate if you could forward the e-mail to me to verify the authenticity of the photographs and to take any suitable actions if indeed the photographs are authentic.

My e-mail address is jasnijalil@yahoo.co.uk.

Thank you.

haikal said...

wei mana ni pembunuh n perogol tu? da brp ari da ni? apela punye polis ...inile buat i marah ni..cctv pun xleh nak bagi clear tp nak hantar org gi bulan konon...apela...
baik suruh jpj je la cari pembunuh tu kalu polis xleh buat keja...atau posmen ke...

RULZA said...

apakah yang melambatkan urusan polis ni...?

kurang maklumatke...

cctv dah berminggu2..
ujian dna rambut dan darah tu pecite....

meragukan je...
hish..

doa dan doa supaya cepat siket...

memang perkembangan nye sangat lambat...

mama-anakku said...

this morning i recieved an email with a few autopsy pictures of arwah nurin...please, please anybody who has those autopsy pictures to stop forwarding them around.........tak sampai hati nak tgk n gmbr-2 tersebut sgnt menyedihkan n tak elok utk di hebah-2kan sbb arwah dah tak ada....n kesian pd parents n her family

to mr jazimin n pn norazian....Allah bersama org-2 yg sabar dan hanya Allah yg maha mengetahui apa disebalik semua ini...

unicorn said...

apa HAL dgn FIZMALLEK?!

i dont understand what the H**L he wrote...

isn't this blog only dedicated for /abt arwah nurin..?

Ride & Roll said...
This comment has been removed by the author.
Ride & Roll said...

PLEASE anyone PLEASE!

Do NOT forward whatever images of Late NURIN that you receive.

PLEASE! Respect our beloved NURIN. PLEASE! Respect Jazimins and family

It is better if we delete it immidiately and sedekah AL-FATIHAH to NURIN again and again at the same time.

Nik A. Farez

Fara Zahri said...

En Jasni, pics of Arwah's post mortem is widely circulated in cari forum.com. Its like passing baton from one email to another. Unfortunately, i don't have any of those, neither that care to receive it. Its sickening when people are actually looking forward to it and to excite themselves by looking at those pics. I urge you look into this matter and investigate of who could have been responsible to it.

Sue said...

tolong kepada sesapa yang tak paham bahasa inggeris....ni saya tulih dalam malay....

TOLONG LA KEPADA SESIAPA YANG BERKENAAN HENTIKAN KERJA2 MELANJUTKAN EMAIL BERKAITAN GAMBAR MAYAT NURIN YANG DIJUMPAI.. TOLONG HORMATI ALLAHYARHAMAH DAN KELUARGANYA YANG MASIH HIDUP. TOLONG DELETE KAN EMAIL ITU DARI INBOX ANDA.

haikal said...

hmmm sedihnye i pun terima email ni...mmg gile la org yg forward2 benda ni...n sape yg mula2 edar ni sama setan mcm pembunuh perogol dia ni...banjingan betul...
knp le i bole terima email tu...x bole nak tengo...ni mesti keja org2 postmortem la ni...tangkap!!! kan bole detect dr mana asal email ni...itupun kalu polis tau buat la.. jgn asyik nak ke bulan je..kat bumi pun xpaham keja lagi...
Al-Fatihah to adik ku Nurin...

Manjalara said...

Hati masih Luka!, Sakit!, Marah!, Geram! sekarang bertambah parah bagai disiram cuka, bila dengar ada orang sebar gambar tragis tu, Bagi saya, siapa yang sebar email tu samalah ZALIM macam PEMBUNUH tu.
Langsung tak menghormati aruah INGAT kita pun akan MATI juga. Nasib kita belum tahu lagi.

Manjalara said...

Saya tak lihat email tu, tapi tadi terdengar kawan bercerita mereka dapat email tu, GERAM BETUL!, saya tolak pelawaan mereka nak forwardkan email tu, MACAMANA ORANG LUAR DAPAT EMAIL TU, saya cadangkan keluarga aruah buat POLIS REPORT biar siapa yang buat kerja ini diseret ke Mahkamah. Ajar mereka sikit!.

Zulkifli said...

Assalamualaikum,

Selamat berpuasa dan selamat berhari raya semoga anda semua di berkati Allah dan semoga pembunuh kejam yang di cari cari selama ini dapat di berkas oleh pihak polis...

perkembangan yang perlahan ini sememangnya menguji kesabaran betul ...

bagi pengedar gambar gambar autopsy nurin hentikanlah...tindakan undang-undang sebenarnya boleh diambil keatas "punca" edaran itu berlaku..

tolonglah ada keinsafan sikit

Noor Azlina said...

Assalamualaikum,

Saya meminta jasa baik En Jasni supaya mengeluarkan satu entry untuk memberhentikan gambar-gambar autopsy arwah disebarkan. Saya nampak sudah ada beberapa orang (di atas) yang mempunyai maksud sama.

Tolong lah. Kasihani arwah. The police should be notified, gambar-gambar itu bukan untuk public, bagaimana boleh leaked keluar?

siku|at said...

En Jasni.. saya nak cadangkan En Jasni create satu entry / email khas berkenaan ni. Office mate saya pun dah start dapat circulation email gamba2 tuh hari nih.. Saya nak balas balik pada semua pun.. saya tatau macammana nak karangkan ayat.. mungkin kalau En Jasni sendiri yang karang.. saya emailkan semula minta diorang hentikan.. dan circulate memo/email tu pada yang previous-previous sender..

bonda said...

Saya marah dan sedih .....Hari nie saya terima e-mail post mortem arwah nurin.Kecewa dengan orang yang ambil gambar dan edarkan.Selama nie saya cuba tak nak bayangkan apa yang terjadi kepada arwah tapi dengan gambar nie saya jadi tak tenang.Orang yang edarkan ganbar nie lebih zalim.Tak ada perasaan .Dahlah nak raya dalam bulan puasa tengok arwah dlam keadaan segala benda boleh nampak Sedih... saya mintak jasa baik org ramai kalau terima e-mail post mortem nie jgnlah di forwardkan kesian dengan arwah nurin auratnya (kemaluannya) ditonton org ramai...tolonglah..

Zulkifli said...

saya harap polis menyiasat samada gambar itu tulen atau tidak...dan kalau tulen bagaimana boleh bocor ...sekiranya BENAR maka ianya amat MENYEDIHKAN kerana ianya melibatkan autoriti yang diamanahkan untuk menutup aib mayat ...PUNCA yang mengedar dan orang-orang yang mengedarnya tidak berperikemanusiaan....

TOLONG SIASAT...mungkin perlu ada penerima e-mail yang perlu membuat laporan polis ...ketengahkan isu pada media agar puncanya dapat dikenalpasti dan di bawa kemuka pengadilan....

danny said...

Timbul isu lain plokk....
isk...isk...
Kita tunggu la, KPN nak ckp ape plak. KPN patut bertanggungjawab atas penyebaran gambar nie. Takkan nak tanya bomba ke askar ke. Nie keje depa....gambar semua tu POLIS yang simpan. Benda nie boleh dia siasat (mcm kes kak pah kita hari tu). Kepada yang terima email tu boleh la email kepada abg jasni kita at jasnijalil@yahoo.co.uk.
Selepas police report dibuat kita sama2 cari polis celaka nie....mmg tak ada org lain dah.

Manjalara said...

Macamana nak siasat kalau report tak dibuat oleh keluarga nurin, kalau kita forward kat TV3 pun sekadar jadi bahan berita lepas tu polis cakap "tak boleh buat apa2 sebab tak ada report,(Jawapan Standard la tu).

Zulkifli said...

entah la Danny....apa kemender la dia orang ni...buat masa ni kalau dapat mamat yang edar kan gambar tu pun kira boleh la tabik sikit kat abang polis...tak akan semua pun tak dapat...cam ni nak raya pun lemah tau...

benharperbenladen said...

i dont have those pics..even kalau aku tgk arwah punya pic yang media sebarkan tu pun aku dah ngalir air mata..


to fizmallek....apa hal lu?...pls rephrase..pokcik tak paham...lawak gak hang nih..

kenanga said...

Fizmallek ini nak cakap melalui sistem kod ke....ada apa-apa yang hendak disampaikan dalam rahsia?

unicorn said...

kenanga,
fizmallek tu bukan pakai kod tapi in between salah blog or kurang gula dalam bulan puasa nih...

mcm tulis minit mesyuarat jer..point2

ngantuk ko pokcik

Lang said...

Assalamualaikum..

Apa yang saya rasakan ialah penyebaran gambar2 post mortem ini berpunca dari keghairahan orang kita terutama mereka yang suka create this kind of e-mail dan mereka yang suka forward2kan e-mail. Dimana ianya bermula?, masih ingat berita TV dan akhbar yang menunjukkan gambar wajah arwah selepas ditemui disebar menyeluruh 'satu dunia'.

Maka adalah segelintir 'mereka2' yang menggunakan kemahiran, kecekapan dan kesempatan yang 'mereka' dengan niat untuk menyebarkan perkara yang tak sepatutnya disebarkan. Inilah orang kita (serba serbi BOLEH) dengan budaya barunya (macam kerja mengumpat). Begitu cepat tersebar sehinggakan tidak memikir perasaan orang yang menanggungnya.

Saya berharap 'mereka2' ini menghentikan amalan menghantar/meng'forward'kan e-mail seperti ini; bukan hanya kes nurin tetapi apa sahaja yang boleh mengaibkan orang lain.

Sejahtera untuk arwah NURIN