Wednesday, October 10, 2007

Stern Police Warning As Pictures Of Murdered Nurin Posted Online - Jazimin lodged a Police Report

KUALA LUMPUR, Oct 9 (Bernama) -- As news broke out Tuesday that autopsy pictures of murdered eight-year-old girl Nurin Jazlin Jazimin were posted on the Internet, police warned that stern action would be taken against anyone distributing such pictures.

Selangor Chief Police Officer Datuk Khalid Abu Bakar, who was not amused by this latest twist in the bizarre murder, told Bernama: " I've seen the pictures posted via emails and have lodged a report.

"Investigations are underway under the Official Secrets Act (OSA) and I warn those distributing such photographs to stop doing it or risk being prosecuted under the OSA or in possession of pornographic materials," he said.

" I'm directing this warning particularly to my own men (police) as they were the ones who had direct access to these photographs and those who are now in possession of such photographs," Khalid said.

Nurin was reported missing on August 20 after she had gone alone to a night market near her home in Wangsa Maju here.

On September 17, her nude body was found stuffed into a sports bag that was left in front of a shoplot in Petaling Jaya. A post-mortem revealed that she was sexually assaulted, with a brinjal and cucumber inserted into her private parts.

Police picked up five people, including a woman, in connection with the murder 10 days after the discovery of the body but only the woman is still under remand.

The four men were released four days later as DNA tests carried out on them did not match the foreign material found on Nurin's body.

Describing the distribution of the photographs as a despicable act, Khalid said others might also be in possession of such material.

Asked how many photographs could have been distributed on-line, he said: "There were many, more or less the whole set of photographs."

--BERNAMA


In the meantime, Jazimin accompanied by his brothers and his legal adviser also lodged a police report later today at the Jalan Bandar (Dang Wangi) Police Station.

In his report he expressed his dismay and disbelieve that such photographs which are supposed to be in the hands of the authorities for the yet to be solved case could be easily and unlawfully circulated to the public without regards to the feelings and dignity of the victim's family.

He asked the police find and stop the source of the circulation as it is feared that such act would interfere in the investigation on his daughter's murder case.

Asked by reporters outside the Police Station on what would be his next action, he told them that he was leaving it to his counsel Messrs. Shafee & Co to deal with the matter. A ststement on the matter shall be made by the counsel right after Hari Raya. Messrs. Shafee & Co will also be acting as the watching brief for the family once the trial commences.

26 comments:

Sue said...

jmmasa mula2 dapat tau ada mayat dijumpai dalam beg sukan tu...saya dah agak sikit hari nanti mesti akan ada org akan forwardkan gambar2 jasad tu....tapi saya terpikir balik...tak kan ada org yang tergamak nak expose gmbr tu...especially bila dah dapat tau budak dalam beg tu adalah allahyarhamah nurin jazlin yang dicari2 selama ni...

tapi sangkaan mula2 tu..terjadi jugak hari nie...rasa sgt kesal...org yang reveal gmbr2 tu ofcos..people yang terlibat dalam urusan bedah siasat or forensik..kesal...ANDA TIDAK JUJUR, TIDAK BERTANGGUNGJAWAB DAN TIDAK AMANAH!!!

maisarah said...

Put urself in their shoes. Sedangkan gambar kite or family kite yg tak berape cantik pun kite taknak reveal kat orang, inikan pulak gambar seaib ni. Bende kecik cam ni pun tak buleh nak fikir..

Saya mula2 bace blog ni, pastu teringat there must be something in my mailbox. Sekali bukak, tu dia! 2 similar mail I received from 2 different ppl in 1 mailbox. & i haven't check others mailbox of mine juga.....

Ya Allah Ya Tuhan sekeliling alam, Yg Maha Pengasih Lagi Maha Penyayang.... Kau kasihanilah nurin & familinya.. ... Lindungilah kami semua dari segala kejahatan.. Amin

MaryKate said...

To distribute such materials is:

IMMORAL

INDECENT

IRRESPONSIBLE

UNCARING

UNETHICAL

and ILLEGAL

Would you distribute such materials if the dead person is related to you?

Firstly,

ONLY THE POLICE OR THE HOSPITAL HAVE SUCH MATERIALS

THERE'S ONLY A HAND FEW WHO HAS ACCESS TO IT

NOT SO DIFFICULT TO FIND OUT WHO UPLOADED INTO THE PC AND INTERNET

FIND THE PERSON WHO STARTED IT AND PUNISH HIM/HER/THEM

Have respect for the Nurin and her family.

A N D, let's not lose sight of what's even more critical, the murderer/s still FREE, they/he/she is still:

ENJOYING LIFE

LAUGHING AT THE POLICE AND US, BECAUSE STILL NOT CAUGHT

GOING TO WORK AS NORMAL, MAYBE HE/SHE IS EVEN SOMEONE WE KNOW

LYING LOW FOR THE MOMENT ONLY

WHEN THE DUST HAS SETTLED AND HE/SHE IS STILL FREE, HE/SHE WILL START WITH ANOTHER VICTIM, ITS JUST A MATTER OF TIME

THIS PERSON IS LIVING AMONG US, BREATHING THE SAME AIR, GOING TO WORK LIKE US, CELEBRATING THE RAYA HOLIDAYS LIKE US

AS DAYS GO BY AND STILL NO NEWS OF FURTHER ARREST, THE CASE MAY GO WEAKER, WHILE MORE MALAYSIANS COME TO TERMS OF NURIN'S DEATH AND MOVE ON WITH THEIR OWN LIVES. HOW MANY WILL BE PASSIONATE ENOUGH TO PURSUE IT, AND EVEN IF WE WANTED, WE ARE NOT THE AUTHORITIES.

MEANWHILE, there is more killings, murders going on, it seem like a norm to see it on the papers on a weekly basis. Malaysia, our beloved land, is no longer safe. Murderers goes roam among us, crime is probably at all time HIGH, we had more death related to snatch thief than in the past years. We cannot allow Nurin case to be shelved like the many other child whom were kidnapped, raped, tortured and eventually killed by heartless evil.

We cannot even let our kids out of our sight for a moment. We must push for Nurin Alert, there is so much more we can do as a nation. Newspapers have a moral duty to publish the 2 photofits daily so everyone remember their face. While we pay for the papers, we are also paying for many unwanted information, so why not make full use of the media to pursue this evil person.

ACTIVATE NURIN ALERT

LEGALISE NURIN ALERT

UNITED AGAINST CRIME

MAKE OUR COUNTRY SAFE AGAIN

JUSTICE FOR NURIN

ALLOW NURIN ALERT TO SET OFF NEW PROCESSES THAT MAY SAVE OTHER CHILD IN THE FUTURE

LET NURIN ALERT BE THE STEPPING STONE FOR A BETTER ENVIRONMENT FOR OUR CHILDREN

DO NOT LET HER BE ANOTHER STATISTIC

danny said...

EMMMMM...ape punya TUrrrr la.
Tu pun jangan nak naik ke angkasa lagi, tak tau yang dok berlaku dkt malaysia nie semua tak habis2 lagi masalah mcm2. Masih ada lagi rakyat yang kebuluran paklah oi.....tengok la bersamamu tu jangan dok tengok gen hang saja. Aku tak paham apa rasional hantor rakyat ke ISS. NASA Website says that sheik muzafar tu sebagai spaceflight participant saja. malu betoi. Bagi aku la lain la kalau US or Rusia yang dah kaya raya. EMmmmmm. (maaf kalau ada yang tersinggung nie pendapat iklas aku)

Noreen said...

Secara peribadi, saya juga memang ada menerima email gambar arwah, tapi rata-rata dari setiap ayat yang dikatakan hanyalah doa alfatihah dan ungkapan kutukan terhadap pembunuh arwah. Rakyat yang melihat gambar itu rata-rata menangis dan kesal dengan apa yang terjadi keatas arwah. Kami sama-sama merasa kesakitan yang amat sangat walaupun hanya dengan melihat gambar-gambar autopsi tersebut. En. Jasni dan keluarga arwah janganlah risau, walaupun ramai rakyat yang telah melihat gambar sedih tersebut, yang hanya ada di dada dan fikiran hanya lah doa agar sipembunuh kejam dapat ditangkap. Segala kesengsaraan arwah yang dapat dilihat pada gambar tersebut sedikit pun tidak menimbulkan rasa prejudis atau perasaan mengaibkan terhadap arwah. Kami semua terlalu bersimpati terhadap nasib yang menimpa arwah.

fizmallek said...

OMY – 2.35 pagi 19 ogos 2007

(operasi menyeluruh yusuf sempena arwah ayahku kembali ke rahmatullah, al-fatihah)

Sifarkan pembunuh NURIN & ramaikan ANGKASAWAN negara


- Dgn revolusi ilmu, jnyh & kos hdp krng, gaji naik, mualafkan kfrn & amankan dunia

- Korporat taja program bersama + senior ajar junior

- byk Cctv mcm sg smpi nak ldh pun takut lagilah nak cabul @ buat jnyh brt

- http://nikmatnya.blog.ekawan.com http://nurinjazlin.blogspot.com http://www.angkasawan.gov.my http://rasasayang.com.my

- gaya hdp – bgn awal pagi, bersukan, puasa, solat, kismis, mind mapping, study group

- cr bljr – kuatkan basic eg, sfr & don’t be maths degree plk like formula.

- bahan – tutor.com.my, pelangibooks.com, bh sisispan, oum.edu.my, mara.gov.my & etcs

- ibnu marzuki pertama lepasan MRSM muar 92 & bks IPT GB – syurga sebenar – manusia

- sheikh muszaphar lulusan MRSM muar 89 + produk U INDIA – angkasa lepas – MY

- jika dulu MCKK tapi kini MRSM, syukur… akan datang SMKA, kot?!

- kerja luar Negara tambah pengalaman, masukkan wang ke dalam Negara, tingkatkan rakan @ network seluruh dunia – whv & twes di NZ, UK, SG, BN, JP, SA, UAE + latin

- rmp, moe, korporat2 mengikut industri, SOCIETY + NSE

- cara penyebaran individu GRATIS TANPA HAD dgn sms dr hotlink, call dr DG, fax dgn TM + email dgn JARING… & syrkt plk - RADIO, TV, BHN CETAK & PAPAN TANDA.

- tabung bedah, dana waris haji, bantuan guaman swasta percuma + program tusyen

- GLRN MUKHSININ & JHD X LNGSNG - malaysiaku gemilang


- perlukan sen untuk minyak, pengangkutan, bank, telekomunikasi & etcs RASMI

- wjd budaya sht sperti buat benda baru yg OK eg. Angkasawan, bknnya KO mcm bnh org

- tanamkan sft mulia eg. Kasih vs benci. Cuba cari punca utama untuk selesai apa2 masalah

- smuanya online & mobile compare to post + call slps 1957 & ICT esp. booking & info

- DEMI MASA SESUNGGUHNYA MANUSIA DLM KERUGIAN KECUALI 4…

Sue said...

tapi noreen...tanpa tgk gambar tu kita memang dah simpati dgn nurin....tak perlu pun dibuktikan dgn gambar kesengsaraan nurin...cukup la kita tgk gambar muka allahyarhamah yg ada kat tv kat paper masa mula2 jumpa dulu...tak perlu la kita didedahkan gambar tubuh nya...another thing...tubuh tu dah jadi antara bahan penyiasatan..bukan untuk dikongsi dgn org2 awam mcm kita...saya tak tergamak nak tgk gambar tu..masa saya dapat email tu..with subject "nurin"..saya cepat2 bukak..coz maybe ada apa2 info perkembangan pencarian pembunuh nurin....tapi bila saya baca kat komen kat bahagian content saya tak sanggup nak scroll down tgk gambar2 tu.....lepas tu saya dapat lagi another 2 email from unknown...with subject "nurin lagi" tak tau la email yg sama atau tak...tapi saya terus delete...

torrent said...

tak perlu sebarkan gambar bedah siasat utk buatkn kita rasa simpati.

sebab itu semua utk jaga kehormatan mangsa, sesiapa antara kita tak mau dipaparkan sebegitu. lagipun bukankah itu adalah aurat, jasad manusia masih lagi aurat walaupun sudah tidak bernyawa lagi.

bagi aku, cukuplah dgn baca berita sahja, itu dah cukup sedih dalam hati ni. sapa yang sebarkan itu,

aku harap dia kene tangkap pastu sebarkan muka dia kat seluruh internet, tv3, rtm, semua stesen tv, pstu cetak besar2 wajah dia dimuka depan suratkhabar.. time tulah penyebar tu tau rasa malu... time tu lah penyebar tu tercari-cari hujung t-shirt utk sembunyikan muke sendiri...

torrent said...

to marykate, Dr. Sheikh Muszaphar Shukor tu bukan angkasawan lah.. dia cume peserta program angkasa, tak layak jadi angkasawan psl rules nk jadi angkasawan ni dipilih sendiri oleh NASA atau kt Russia bukannya dgn melalui deal beli kapal terbang 'mainan' tur...

Sedih Malaysia tak sanggup nak hantar sorang polis malaysia belajar CSI psl cctv dgn FBI cume tak sampai beberapa ribu RM tapi sanggup terhegeh2 hantar seorang mamat tumpang 'taxi' orang ke angkasa dgn belaja berpuluh juta RM. that stupid!.. sampaikan kes nurin jazlin pun terpakse import fbi sebab malaysia banyak buang duit dlm program bazir nieh..

Noreen said...

Apa yang membimbangkan sekarang ialah, mengapa tiada penangkapan yang dapat dilakukan. Terlalu kecewa rasanya pemergian yang begitu azab tidak dapat dibalas.Mengapa terlalu lama pihak polis untuk bertindak. Keputusan sampel rambut dan cctv yang dibantu oleh pihak FBI juga telalu lama dinantikan. Jangan lah sampai si pembunuh berjaya melarikan diri. Secara peribadi, sampai kesaat ini saya masih menangisi pemergian arwah. Jika dibaca disurat khabar, saban hari ada saja malapetaka yang menimpa kanak-kanak yang tidak berdosa. Mati rentung, didera ibu tiri, didera ibu sendiri, dikurung, itu, ini...semuanya terlalu menyedihkan. Kerajaan sibuk berbangga dengan angkawasan yang entah apa-apa.....

Sue said...

geli dgr berita malam tadi "angkasawan malaysia" eeee geli geleman telinga...

malu seh..kalau saya jadi sheikh tu dgn media yang terlalu mewar2kan mamat tu sebagai "angkasawan negara"

izsahani said...

fizmalek ni citer apa ha? Tak de citer, pegi lah main jauh jauh

Zulkifli said...

malaysia dah ada angkasawan, jutawan,budayawan,bangsawan dan juga haiwan haiwan yang masih terlepas kerana buat jenayah..langkah drastik amatlah diperlukan...raya raya jugak....

Lia Sakinah said...

Kenape nk bersikap negatif pasal angkawasan Malaysia lak ni? Ini kan baru permulaan...biarla klu cume tumpang kapal angkasa ke ape ke...Langkah seribu batu bermula dgn langkah pertama. Ingat senang ke nak dapat peluang mcm tu? Cuba klu adik korang dpt peluang mcm Sheikh tu, tak bangga ke korang?? Please la u people...make up ur mind. Kes Nurin, kes nurin la...yang pegi masuk campurkan psl angkasawan tu bt ape? Tak faham betulla the way some people thinking...Polis tgh bt keje diorang,kita same2la doa agar usaha diorg berjaya...mana ada manusia yg waras yg tak nak pembunuh tu ditangkap???

Takkanla kerana kes nurin ni, Malaysia x leh bt misi ke angkasa? Bila malaysia ketinggalan kita kutuk, bila nak maju sikit pun dikutuk...ade je yg tak kene kat mata sesetengah orang. Klu bukan kita yg bangga jd rakyat malaysia, sape lagi??? Baik org mcm korang ni gi naik angkasa takyah balik2 dah.

To Danny: Allah jadikan manusia dgn pelbagai taraf hidup, ade hikmahnya...Ade diuji dgn kemiskinan, ade jg yg kaya...bukan sume org Pak Lah nk kene jaga...kita sbg rakyat, sesama sndiri ni pun boleh menolong klu kita nmpk kesusahan org lain...Jgnla mengeruhkan keadaan dgn mencari salah org lain & mencetuskan isu yg remeh. Peace...

P/S: Jgn asyik tgk bersamamu tapi tak pernah menghulurkan sumbangan pulak yer...

*Note: Maaf klu ade yang terasa dgn pendapat saya, tapi saya paling tak suka orang bersikap negatif.

Sue said...

mungkin rakyat malaysia marah sebab kita terlalu di war2 kan dgn title "angkasawan" tu..why not terus terang jer..sheikh tu pergi sebagai "space flight participant"

okay NOKTAH!

p/s am i seem negative...when complaining about the untruth thing?

left_wings said...

Tengok Berita TV3 tak malam tadi??...sms pasal gambar2 allahyarhamah adik Nurin ...90% kata tak setuju gambar2 tuh tersebar...dan si laknat 10% setuju gambar2 tuh tersebar..harap polis siasat siapa 10% tuh..kemungkinan pembunuh ada di kalangan itu....

Sue said...

apa motif yang 10% setuju tu? setuju KENAPA? apa rasional nyer untuk setuju dgn perbuatan nie... i think kan org yg setuju tu adalah org yang buat keje nie...

Lia Sakinah said...

An astronaut or cosmonaut (Russian: космона́вт IPA: [kəsmʌˈnaft]) is a person trained by a human spaceflight program to command, pilot, or serve as a crew member of a spacecraft.[1] While generally reserved for professional space travelers, the term is sometimes applied to anyone who travels into space, including scientists, politicians, journalists, and tourists.[2][3]

Source: http://en.wikipedia.org/wiki/Astronaut

P/S: Rasanya, Malaysia punya ramai pakar & penyelidik dlm bidang astronomi utk menentukan s/ada Sheikh tu layak digelar angkasawan atau tidak. Klu betul dia x layak digelar angkasawan, mereka inilah yang paling layak bersuara.

Sue said...

tq for the info lia..

ili said...

tapaham btol aku..ape kene ngena kes nurin ngan angkasawan??tu la manusia..dengki sgt dgn kejayaan org lain..cube korang yang dpt peluang pi angkasa tu?amboi kemain tehegeh hegeh suke...
matlamat blog ni ditubuhkan adalah krn kes adik nurin..so jgnla campur aduk dgn bende2 lain..pasal politik pon nak boh kat sini buat ape...blog adik nurin ni dah jadi tmpt org kutuk mengutuk plak..saye rase la..tak lame lagi en jasni tpaksa tutup kolum komen..banyak yang mengarut..

SummerLove said...

ape la korang nih crita pasai angkasawan lak...lantak la angkasawan ke...jutawan ke...dermawan ke...yg penting skrg nih...HAIWAN tu perlu di tangkap..tak yah nak gaduh2 pasai angkasawan tuh...biaq pi kat depa..
kita berdoa semoga haiwan tu dapat di tangkap oleh pulis2 yg hebat kat negara kita ni...

azmar said...

Salam..

Kita takleh nak wat pape kalo org forward emel tu kat kita..
tp at least kita jgn la forward balik emel tu kat org lain..
delete je terus..

Sue said...

amik semua ni as pengajaran....lepas ni jgn sembarangan forward email.... :)

izsahani said...

Malay Mail Online
http://www.mmail.com.my/Current_News/mm/Wednesday/Frontpage/20071010090255/Article/index_html

"Kuala Lumpur Hospital deputy director Dr Ng Thiew Kim said the two who took the photographs were the head of the forensics department and the police investigating officer. She said the head of the forensics department told her that it was impossible for the pictures to have been leaked out, let alone be circulated on the Net....“He said he does not know how the pictures were leaked and denied being a part of it,” she said."

Saper nak ngaku?!

© OD said...

Segolongan manusia zaman sekarang ni memang tak tahu nak berpegang pada etika kerja. Sepatutnya, mereka menjadi pelindung tetapi mereka pula yang menyebarkan gambar-gambar seperti itu. Apa niatnya? Tak perlulah nak bagi kesedaran kepada orang lain dah. Kebanyakan kita dah sedar tentang kesengsaraan yang terpaksa dilalui oleh adik Nurin. Yang mengaibkan arwah buat apa? Fikirlah sikit.
Harapkan pagar, pagar makan padi. Lepas ni, mesti pihak A dakwa bukan dia punya kerja dan tuding jari kat pihak B. Lepas tu, B pulak tuding ke C. Lama-lama, benda ni lenyap macam tu saja. Itulah otak dia orang, memperbodoh-bodohkan kita. Macam perangai yahudi. Buat salah tapi lepas tangan. Kat akhirat nanti, siaplah.

Zulkifli said...

masalahnya sekarang ada dua orang yang ada kamera kat dalam tu...jadi apa la susah sangat nak tangkap dan interogate? awat jadi lagu ni? aku dont understand why jadi lagu ni...sekarang gambar dah di clearkan oleh FBI so better make another photofit to be distributed soon be it one,two or three suspect...dah ada clear image dah kena siasat dah...dah kena percepatkan...