Thursday, October 4, 2007

Police: False info slowing down investigations

Thursday October 4, 2007
MYT 7:15:26 PM

By ANDREW SAGAYAM

KUALA LUMPUR: False information given in connection with the abduction-cum-brutal murder of eight-year-old Nurin Jazlin Jazimin, will only hamper police investigations.

The public are advised not to abuse the Rakan Cop hotline or the SMS service when providing information on the two people sought to assist police in investigations.

City CID chief Senior Asst Comm II Ku Chin Wah when contacted Thursday said he expects the public to be honest when coming forward with information as police have yet to locate the duo.

Police received several SMSes from the public who claimed the duo - a man and a woman, both said to be locals, were spotted at the Masjid Jamek area in Jalan Tun Perak, around 6am and 9am on Thursday.

Police who conducted checks in the area found the claims to be untrue.

"False or incorrect information given to us will slow us down in tracking the two who can shed some light into Nurin's case.

"Of course, like in any other criminal cases, we will act on any leads given but we need the public to cooperate with us," SAC II Ku said.

On Tuesday, police released the photofits of a man and a woman to assist police in investigations into Nurin's case.

The photofits were produced from descriptions given by the public.

Anyone with information on the duo can send SMS to 32728 or call 03-2115-9999 or access www.rakancop.net.

- Star Online

38 comments:

unicorn said...

i think public just wanna help..but maybe dah jadi 'phobia' sampai semua muka manusia lalu lalang dah jadi iras2 photofit tu.

i also dah jadi cam tu, just came back frm pasar malam nearby, i saw one guy on the bike,ada iras,i tgk sampai dia pun naik pelik and berlalu pergi but trust me, i dont think he's the suspect on the photofit.

instead of feeling the public slowing down the investigation by given them 'false' info, the police should at least be grateful because it shows how the system is working & the public has responded..!

To All caring society, pls do pray..solat hajat non stop, just take 5 mnts of yr ibadah lain.

BTW, just heard from tv3, sim card fr indon tu dah keluar.pls pray for the best..Allah is the greatest!

Nik Ahmad Farez said...

Sedang berbuka...tetiba terfikir, apalah agaknya si PEMBUNUH laknatullah tu buat. Solat Maghrib agaknya. Pasti dia sedar, hari yang ditunggu-tunggu oleh rakyat Malaysia and others whose concern about this case is praying for justice upon our beloved Nurin Jazlin Jazimin.

Thanks for all email sent to sos@nurinalert.org
We also have an email from Ampuan Yussof from Texas USA whose willing to contribute her experience and could be our link to Amber Alert.

May God Bless Our Effort for NURIN ALERT!

-imNOTok- said...

maybe sbb reward banyak sgt..dats y la suma nk kasik info even tak btol..so kpd org kat luar sane muhasabah la diri..buat ape nk tlg if u do it juz for da money..tak ikhlas..n lastly menyusahkan org lain aka polis..smpai diorg nak buat keja pon ssh..n kalo info tu slh boleh jgk menjejaskan sape yg ditahan..its happened to one of my cousin's friends till he fired from work sbb kena penjara almost a week..n polis tak inform bout dat to his family or else..(actually not in diz case la)
mmg la rakyat kasik respon ngan kes nie tp jgn la smpai jd perkara2 yg boleh membebankan org lain ye..jgn anggap kita buat nie hanya utk duit..tp utk menegakkan kebenaran dgn bantu polis cari penjenayah sebenar n biarkan diorg dpt hukuman yg setimpal dgn apa yg dh diorg buat..n utk sedarkan rakyat kat luar sana "berani but, berani tanggung la"..
sy ucapkan takziah for nurin's family atas ape yg dh jd..sy dh ikuti laporan pasal nurin nie dr awal2 brita nurin disiarkan..masyaAllah tersentak hati sy dgn ape yg dh jd coz im oso got a sister like nurin..n kejadian nie membuatkan sy sentiasa terfikir keselamatan adik sy kerana kami berjauhan atas sbb sy belajar di selatan tanah air..xdpt sy bayangkan perasaan kakak kepada nurin yg mengiakan bahawa kak ngah nya masih hidup..bergenang air mata..tp walau sedih mcm mana sekalipun tak dpt sy bayangkan perasaan ibu bapa nurin yg terpaksa merelakan nurin pergi buat selamanya..hanya ucapan "tabahkan diri" mampu sy ucapkan..
-al-fatihah-

namk said...

mmg phobia sampaikan i was thinking "mcm pernah nampak tapi di mana ya...?" but i guess phobia coupled with we were trying too hard to nab the setan(s) that made us think that way..

nik farez, i dont think the setan pray at all!! at least kalau dia pray, he would hv some shred of humanity/sympathy/love left in him. he/she/they apparently has/hv none of those, that's y they're capable of such acts.. anyhow, i wonder how the animal(s) sleep at nite. probably smiling triumphantly sebab police still tak dpt tangkap

Linda said...

Bila pihak polis kata false info, ia akan membuat rakyat lagi tak mahu bagi info sebab takut kena marah or tak tepat ! Mungkin maklumat itu tidak tepat tapi tidak salah nak beri informasi. Mungkin dapat membantu siasatan. Biarlah tersilap berpuluh kali pun, kita tak boleh meramal samada info itu salah atau tidak.

Zulkifli said...

yes Linda, biar silap beribu kali janji saspek dapat dicekup daripada menunggu minah indon tu buang air besar yang tak kesudahan baik la pergi buat siasatan...ada gak faedahnya

izsahani said...

I agree with everyone. Tengok macam dulu ada orang report nampak Nurin at Seremban Highway, tapi bila polis pergi, tak de. Then they accused the informer for giving false/wrong info. Eventually, they found that Indon fella just 15 kms where Nurin was alleged seen.

As for namk, actually, I pun macam pernah nampak mamat ni tau...although its just a sketch, tapi muka dia macam familiar..probably because he's been around a lot. Sebab time lunch kita keluar office, then after work kita naik LRT or just go jalan jalan here and there so exposed to the environment and people around us so he must be moving around a lot...just my assumption.

But really, he does look familiar...

I've captured the photofits of both on my phone cam so that bila I jalan jalan anywhere, i have my phone as reference in case either of them crosses my path.

Umm Sequim said...

So , Sim dah dikeluarkan ke dr betina indon tu atau tidak ??

joesniper said...

sebarkan aje photofit tu macam kita sebarkan gambar arwah kpd orang ramai masa Nurin hilang dulu tu.

tampal kat pintu2 masuk pasar, pasar malam, pejabat2, lrt, komuter, pasaraya dll.

kalau orang tu bukan depa tentu orang tu selambe jek masuk ke pasar, pasar malam, pejabat2, pasaraya, lrt, komuter atau tren tu.

kalau orang tu adalah suspek tentu dia ala2 menjauhkan diri, menutup muka, serba salah dan gelisah.

jadi pada masa lah tu sapa2 yang nampak orang2 yang semacam dengan suspek boleh lapor kepada PDRM. Tapi jangan lapor je, follow suspek walau pun dia masuk tandas. Bila back up[PDRM la tu] sampai baru blah.

amacam jadik tak?

aku selain dah nak jadi macam mafia brutal, nak jadi PI pencen pun ada gak sket sejak kes arwah ni.

mintak2 la aku tak kena darah tinggi sebab GERAM bila tiada berita penangkapan SYAITAN yang bertopeng manusia yang membunuh Nurin ni.

Al-Faatihah lagi utk Nurin ...Aminnnn.

benharperbenladen said...

ntah2 antara yg bagi false info to ialah those 2 culprits...saja nak divert attention polis malaya nih...

kenanga said...

Janganlah anggap public bagi wrong info sahaja. Macam ni macam mana nak tangkap penjenyah tersebut!

layanblues said...

...IBARAT SEMASA LEMAS WALAU SEHELAI RAMBUT PUN DIGAPAI UNTUK MENYELAMATKAN NYAWA...
APA MAKLUMAT PUN DIPERLUKAN TAK KIRA MAKLUMAT PALSU ATAU PUN TAK PALSU YANG PENTING KITA MESTI HADAPKAN SYAITAN TU KEMUKA KEADILAN.
I DONT KNOW ABOUT YOU ALL...BUT THANKS A LOT TO ALL RAKYAT MALAYSIA AND THOSE WHO REALLY CONCERN ABOUT THIS MATTERS.

Zulkifli said...

utusan hari ni kata sim card tu dah keluar...cara di keluarkan tak la pulak di bagitahu....

entahla ...

PiZzA ' Zeee said...

There's a person at where i work also ada muka iras2 dgn lelaki tu.. susah la klu maw kondem public ja, but for sure we need all cooperation, benda camni bknya main2.. tp if ada yg betul2 b'niat utk mempermainkan, STOP IT its not FUNNY!! Jgn ulang permainan mcm yg family Jazimin perna dpt dulu.. "False Info" from public..

COUTURE STYLE said...

I am so confused about the situation now, so the police have no proper leads, most leads are weak? cause the 4 guys are released unconditionally, so they are not suspects anymore. And now these 2 photofit.

How about the CCTV that FBI is helping with, are those any better?

Sue said...

adakah photofit tu tepat aa....terrer sapa yg leh lukis setepat tu....

danny said...

Alo2, Tan Sri musa.....SIM dan ada dlm tangan. So, Nak rebus pulak ke tunggu pagi raya........baru nak tengok isinye. Tolonglah aku dah tak sabar dah nie. Dari pandangan aku nie, tangkap semua nama yang ada didalam phone book indon sial nie. Aku sure....mesti akan dapat bangsat durjana tu. So, kepada mat2 rempit inilah masanye hampa semua nak buktikan hampa semua nie berguna kepada negara. Tolonglah pakat cari 2 magkuk hayun dlm gambaq nie. Kalau jumpa hampa belasah dulu lepas tu bawa gi balai. Jgn kasi mampus sudah....adios

Zulkifli said...

sim card tu kena cuci dulu danny oi, baca malay mail , dr kena guna alat khas keluarkan kad tu dari tut tut pompuan tu...seminggu nak tunggu dia buang air...berapa masa polis dah buang....

pelik tapi benar benar belaku

benharperbenladen said...

sapa la polis yg tukang cuci sim kad yg kuaq dr minah indon tu yer...

t/kasih la kat si pencuci..:)

p/s:jgn cuci ngan berus dawai dah le...

Nik Ahmad Farez said...

Hui Yee gets a new heart!

By LOH FOON FONG
extracted from www.thestar.com.my

KUALA LUMPUR: Mechanical heart girl Tee Hui Yi successfully underwent a heart transplant yesterday after receiving the organ from an accident patient who died in Ipoh on Wednesday.

Several of the 15-year-old donor's organs were donated.

Hui Yi, 14, was wheeled into the National Heart Institute (IJN) operating theatre at 10.45pm on Wednesday and surgery for heart-donor implantation started at 1.30am, according to a statement issued by IJN.

The boy's heart and lungs were flown into Subang Airport from Ipoh Hospital through the Royal Malaysian Air Force mercy flight.


Dr Mohd Azhari: Headed the transplant team that operated on Hui Yi.
The IJN transplant team, headed by chief cardiothoracic surgeon Datuk Dr Mohd Azhari Yakub and Heart and Lung Transplant clinical director Dr Mohamed Ezani Md Taib performed the surgery......
*****************

Patut panggil doctor2 ni la utk keluarkan sim card awal2 lagi....

Don't underestimate criminals mind...if he/she looks alike...don't scare...just give the lead to the police.

"We never know what we are going to get in a box of chocolate"

The Pisces Man said...

In my opinion, even if the reports were somewhat true and reliable, by the time the police got there, those 2 culprits might have gone somewhere else already, whether or not they were aware somebody had reported them.

Not long ago, in India, a guy had stolen a necklace. The police had (force?) feed the culprit to eat all kinds of (free) foods and within hours, the guy flushed it out.

Comparing the seriousness of the two cases - one in India and the other in Malaysia. I think it's not a rocket science to figure out that the Malaysian case is far more serious. I mean by the time the Indian police retrived back the necklace, chances are nobody would want to wear that necklace anymore anyway. But contrary to the SIM card, I think many people here would really want to know the outcome of the SIM investigation, once it is retrived.

Come on Malaysian police, if Indian police took matters seriously and more aggressively when it only involved a necklace, why can't you guys do (or did) the same, considering our case involved the loss of life of a little girl. Sigh...

Zulkifli said...

pieces man,

dalam berita harian kata 2 saspek kelihatan naik LRT...apsal tak ada orang cekup?

Polis India pun lagi cekap pada polis malaysia...habis cam na?

27 hari nurin kena simpan pun tak jumpa...hari ke 27 bukan polis jumpa tapi budak tu diletakkan depan orang ramai...

bayangkan begitu "open" sekali penjenayah tu...

sorry to say but our police is way to slow

Sue said...

izsahani, i quote ur statement "Tengok macam dulu ada orang report nampak Nurin at Seremban Highway, tapi bila polis pergi, tak de. Then they accused the informer for giving false/wrong info. Eventually, they found that Indon fella just 15 kms where Nurin was alleged seen."

i mula terpikir..van putih yang dijumpai ditinggalkan kat jalan b4 nurin dijumpai mati dulu..polis kata "tidak ada kaitan dgn kehilangan nurin" even beberapa saksi cakap nampak nurin dibawa masuk naik van putih...

but still....hoping polis akan dapat tangkap penjenayah tu....mcm cite gerak khas...polis seem so cekap ma....

anies amran said...

Macam ada sesuatu...

"Tengok macam dulu ada orang report nampak Nurin at Seremban Highway, tapi bila polis pergi, tak de. Then they accused the informer for giving false/wrong info. Eventually, they found that Indon fella just 15 kms where Nurin was alleged seen."

Then, police claimed van putih tu takde kena mengena...

But I was thinking, the situation of where saksi saw arwah was at Seremban Highway, and later indon tu di tangkap at Nilai.

So ironinya, mcm kejadian tu berlaku di sebelah N9. So tak boleh ke Polis ni do something mcm road block ke at that particular area..

* Really really hope the police will speed up the process to bind the criminal.

Justice for Adik Nurin!!

belzs said...

wehhh malu la de incik polis yg lembap kt mesia nih...bleh plak dkt semgg dorg tgg simcard tu kuar dr prot busuk minah indon syiall tuu...memalookan btol..ntah2 indon2 kt mesia ni gelakkn kt je...jp g korg jgnla tkejut plak kalo kuar brite simcard dh rosak n x leh di bcla...bosan btol...minah indon syiall tu mmg degil, staff kt tpt aku ni cter kakak sdr die de kt spital btau, minah indon busukk tu kalo polis tny sket pengsan, tny sket pengsan...ptt polis2 yg jg kt c2 bc yassin je kalo die pengsan g...geram btoll aku niii tahap dh kene rasukkk niii!!!

akhir kt...ucapan takziah kpd en jazimin sekeluarga..

Naylah said...

Public now dah open eyes dah.. byk tgk CSI, Criminal Minds, Bones. etc.. so the investigations can be done in many ways and alternatives.. so hoping the malaysian police... try out all means of investigations.. please laaa.. running out of times laa

..eliyashaka.. said...

i tink x semo info yg public kasi tu x betul...but then nak tentukan yg betul n x betul pun susah juga tu..

really hope dat the minas indon yg kena tangkap tu can helps in providing info towards 2find pembunuh yg kejam tu!!

ucapan takziah tuk en jazimin & family.

izsahani said...

Tak tau macamana nak tulis tapi just to remind PDRM that we citizens are not that dumb. If we can relate the van putih which people saw Nurin being dragged into with the van which was dumped by the roadside, why can't you guys?

Another one, macam anies amran kata, should do a roadblock where somebody had saw Nurin.

Use your common sense lah, abg2 PDRM...people report something, of course lah by the time you guys sampai, those people won't be there anymore. They have legs, so can jalan anywhere...can't expect them to stay put until police arrive, kan?

Our part, betul kata joesniper...follow them until police arrive walaupun masuk toilet. But keep your distance for your own safety lah. Nanti they know you're following them, tak pasal pasal lak jadi case lain.

Zulkifli said...

polis pun sangal ...idea yang kita bagi ni dia orang pakai ker?

syahila said...

Assallamualaikum,

Saja nak ingatkan...

Salah satu sebab doa tak dimakbulkan ialah manusia tidak sabar untuk doanya dimakbulkan.

Jadi semoga kita semua bersabarlah ya...

InshaAllah berkat doa kita semua yang bersungguh2, penjenayah dan pembunuh nurin dapat ditangkap.

Jangan harap pada manusia...tapi haraplah pada Allah swt yang satu.

Zulkifli said...

setuju dengan Syahilla kita harus bersabar...dan bertawakal...tapi dalam masa yang sama kita berharap polis bertindak....itu harapan kita...dalam ISlam tak suruh kita tunggu qadak dan qadar datang pada kita macam tu sahaja...tapi kita kena bertindak....sabar dalam bertindak..kalau sabar dalam menanti seperti menanti buah tak gugur sebab ini high profile case...bertawakal, bertindak kalau gagal baru serah pada Allah...tapi tawakal pun tak ada , tindakan pun selow melow camna...Allah tak akan mengubah nasib sesuatu bangsa itu melainkan mereka berusaha mengubahnya sendiri...saya bersetuju dengan sabar tu...konsep sabar kena dengan tindakan...Nabi Muhammad s.a.w pun sabar orangnya tetapi dalam mempertahan Islam dia juga berperang...maknanya dia juga bertindak...

syahila said...

tidaklah saya kata suruh tunggu dan lihat sahaja.

Tapi kalau bertindak dari segi yang perkara yang tidak produktif, apalah yang boleh kita dapat...

itu sajalah nak saya katakan.

Zulkifli said...

that one I agree...sabar memang bagus macam sabar dengan dugaan yang Allah beri...tapi dalam mencegah jenayah tindakan yang produktif perlu dibuat oleh Polis...supaya perkara seperti ini tidak berlaku lagi dan kanak kanak di Malaysia boleh hidup dalam keadaan selamat aman damai dan tidak takut takut...

Ilmi Natasha said...

Entahla..tak tau nak cakap apa lagidah..hampa rasanya dengan perkembangan yang tak memberangsangkan langsung sekarang nih! Agaknya pak-pak polisi kita tu dah kena ugut dek penjenayah tu kut..sbb tu takut-takut je nak bertindak...

Al-fatihah untuk adik Nurin

Lin said...

Salam,

Hari nie genap 2 minggu allahyarhamah Nurin Jazlin disemadikan jasadnya.
Masih lagi terasa2 kesedihan tatkala melihat jasadnya dikuburkan. Begitu pilu hati ini, sebak rasanya hingga jantung sendiri terasa seolah2 berhenti seketika. Lebih2 lagi disaat imam surau menitiskan airmata. Hati mana yg tak sayu..tatkala sekujur tubuh anak kecil yg baru mengenali dunia diseksa sebegitu rupa.
Ikutkan hati mau rasanya pembunuh itu ku sula dgn tiang letrik. Tapi biarlah Allah yg akan tentukan cara mana dia/mereka mendapat kehinaan di muka bumi ini.

Kisah arwah adik Nurin tak mungkin akan padam dlm sanubariku. Biarpun tiada perhubungan darah, kehilangannya begitu meruntun jiwa hinggakan sehingga hari ini aku sendiri blm tenang tak dapat dibayangkan bagaimana pula ibubapa dan adik beradik ...Alfatihah buat arwah Nurin Jazlin Jazimin

Saya minta agar Jasni dapat memaklumkan pada kedua2 ibubapa arwah Nurin supaya mengangkat tangan berdoa serta meminta apa2pun kpd Allah ketika ini kerana doa org yg teraniaya tiada hijabnya dan Insya Allah akan dimakbulkan. Pintalah...ingatkan mereka Jasni...

Kepada visitor utk blog nie jgn putus harapan teruskan berdoa dan buatlah solat hajat. Lbh baik agar dibuat beramai2.Insya Allah.......

Utk anggota Polis yg terlibat...disamping usaha utk menjejaki pembunuh, jgn lupa berdoa dan bertawakal pd Allah...

syahila said...

Jazakallah khayr for the good advice Lin :)

mama-anakku said...

this morning i recieved an email with a few autopsy pictures of arwah nurin...please, please anybody who has those autopsy pictures to stop forwarding them around.........tak sampai hati nak tgk n gmbr-2 tersebut sgnt menyedihkan n tak elok utk di hebah-2kan sbb arwah dah tak ada....n kesian pd parents n her family

to mr jazimin n pn norazian....Allah bersama org-2 yg sabar dan hanya Allah yg maha mengetahui apa disebalik semua ini...

shela said...

Lets all pray and work as one to get this Maniac!!