Friday, October 26, 2007

Missing girl Rekha reunited with family

2007/10/26

GEORGE TOWN: Ten-year-old Rekha Ahamad, who has been missing since Monday, has returned home.

She walked into her house at 9 last night to the pleasant surprise of her family.

Her stepfather Ahamad Omar, 49, said Rekha told him she was coaxed by a woman to follow her and was taken to a flat in Farlim.

The woman and her husband had locked her in a room but fed and gave her some clothes to change.

"My daughter told me she was not abused or ill-treated. But she was not allowed to leave the room or the flat," he said before rushing to the police station to give a statement.

Yesterday evening, the couple was said to have left the girl at a bus stop in Farlim.

Rekha boarded a bus and alighted near her home.

It is believed that the couple could have panicked after print and electronic media highlighted Rekha's disappearance and decided to leave her at the bus stop.

State police chief Datuk Koh Hong Sun confirmed that the girl's father had brought her to the Northeast district police station at 9.30pm.

He said the girl appeared to be in good health but the police would send her to the hospital for a check-up.

The Year Four pupil of Sekolah Kebangsaan (P) Island at the city centre here, was last seen leaving her Kampung Kolam home alone after she coaxed her stepfather to give her RM5 to buy a VCD at a night market.

Rekha, the sixth of seven siblings, was wearing a white T-shirt and a pair of shorts when she left home.

Ahamad, Rekha's mother, Salmah Sellamah Abdullah, 41, and siblings had been holding a vigil at their run-down house for the safe return of the girl.

The poverty-stricken family had for the past few years been illegally occupying a vacant shoplot, located 100 metres from the Kapitan Keling mosque.

The shoplot is only equipped with a one-seater sofa, several broken chairs which lined the five-foot way as well as old mattresses. There is no electricity supply.

Ahamad sells second-hand items at the nearby flea market while Salmah works as a factory operator in Bayan Lepas.

The couple met in 2002 when Salmah's ex-husband left her and her children.

They got married two years ago.

- NST Online

33 comments:

Zulkifli said...

(aku cut and paste comment aku kat bawah tadi)

Alhamdulillah aku round semua online papers hari ni memang Rekha dah selamat...dalam masa yang sama saya harap pihak pihak tertentu bantu keluarga ni dan orang susah yang lain..pihak zakat etc..bantulah mereka...nampak family Rekha ni orang yang susah...jadi kena bantu ..dah tahap wajib tu....rumah dia tak ada letrik...nak tengok TV susah..beli VCD kena tengok kat rumah saudara mara yang jauh dari rumah dia orang..dia macam anak orang lain...dia minat hindustan , tamil...nak juga tengok TV...tak ada eletrik cam na nak baca buku nak jadi anak yang pandai, bangsa terbilang , angkasawan dan jutawan untuk bantu keluarga dia masa hadapan....kes Rekha bukak mata kita juga bahawa kat negeri maju cam Penang pun ada orang susah ...rumah tak ada letrik...



si penculik tu kena juga cari sekeh kepala dia seround dua...cam tu...kurang asam culik anak orang...

bapak Rekha...kalau anak nak kuar teman...jangan bagi keluar sorang sorang..kita kena cakap dengan mereka ni baik baik..dia orang tak ada akses pada TV pada paper...

tak boleh marah marah..knowledge seseorang dan orang lain berbeza beza....jadi bantulah mereka ...

sekian , majulah sukan untuk negara...

izsahani said...

syukur alhamdulillah! aku setuju polis cakap, mungkin couple tu dah jadik gabra sebab gambar rekha dah tertampal sana sini.

izsahani said...

betoi lah Zul...bagi lah letrik free 2 bulan dulu ke then at the same time, offer lah pekerjaan tetap untuk ayah tiri Rekha tu supaya boleh menyara hidup keluarga dan sekolah anak2, antaranya Rekha. Dalam Buletin Utama semalam, obviously depa orang susah.

MaryKate said...

Glad that Recka is reunited with her parents.

PARENTS, the world is not safe for children anymore.

NURIN'S KILLER/s is still FREE.

After Nurin, all parents should be more responsible and not let children roam around freely and at night.

The fact that the kidnapper/s panicked and returned Recka after seeing her picture on the papers show the power of media, and more so support for Nurin Alert.

The best way to prevent future Nurin cases is actual PREVENTION itself.

The best hope for missing children in future is nurin alert.

Justice for Nurin
Find missing children fast and alive
Support NURIN ALERT!!

Sue said...

sometimes kita tak tau masih ramai org2 susah di luar sana..baik di negeri semaju penang or negeri2 yg kurang maju....

depa ni tak tau saluran untuk minntak bantuan....kalau dapat ketua kg/daerah yg prihatin..bernasib baik la....kalau dapat yg kurang prihatin..makin susah la depa....

aku setuju dg izsahani..mintak sape2..offer better job kat bapa tiri tu...jgn dok asik bagi kerja kat warga asing jer...org tempatan sendiri susah....

dalam malaysia sedang gah dgn wawasan negara gemiliang, cemerlang, terbilang bagi melahirkan jutawan, agkasawan...kita lupa masih ramai penduduk malaysia yang hidup nyer jgn kata nak tgk tv..or tgk angkasawan main yoyo kat angkasa...nak baca buku malam2 dalam keadaan selesa pun tak dapat..sbbb kat umah takda letrik....

it sad but true....

joesniper said...

Alhamdulillah ! Rekha dibebaskan penculik. Mungkin kerana ketakutan kerana pre Nurin Alert telah mula berfungsi.

inilah cara Allah menunjukan kepada umatnya perkara2 yang tersirat, kita sahaja yang tidak mengetahui.

dalam kes ini seharusnya kita sedar:

masih ada yang tak sedar kejadian ini boleh berulang

masih ada yang tidak mahu menjadi Mak Joyah hanya khuatir dikecam jiran

masih ada orang yang mengecam jiranya yang cuba membantu dengan menjadi Mak Joyah

masih ada kemiskinan dinegara kita(sedangkan kita telah hantar wakil sampai ke angkasa)

masih ada penjenayah fedofil yang lain selain pembunuh Nurin

kaji dan selidiklah lagi rahsia Allah sedemikian

wahai pihak yang berkewajiban AKTIFKAN NURIN ALERT !(macam iklan Hot***k la pulak...) dan basmilah kemiskinan untuk elak kepada kekufuran ...

pihak yang mengaut keuntungan dari rakyat spt TNB, TELEKOM dll, bersedekahlah kepada yang tidak mampu moga kalian beroleh keuntungan berlipat ganda ...

pihak Masjid... kalian juga perlu berfungsi, masjid bukan utk sembahyang ajer, duit yang rakyat sedekah tu bukan untuk lampu lip-lap lip-lap ajer ..

pejabat agama.. pehal senyap ? bantula ...

YB ? apa lagi ! takkan tunggu orang sokkaba datang baru nak tunjuk duit RM50 serah kat orang miskin ?

NGO ? Jutawan ? Hartawan ? Takkan nak tunggu Angkasawan keluar duit dulu, dia pun ditaja oleh kerajaan.

Puteri/Putera UMNO ? Hang pi mana ? Tak nampak ka mamu hang tu kutip besi buruk ?

Zulkifli said...

Kemiskinan membawa kemudaratan...so kenalah pihak tertentu bantu...kejadian menerima orang orang yang tidak berdosa bermula dari Nurin dan rekha adalah petunjuk supaya semua pihak sedar...

patut kena ada satu akademi orang susah yang mana rakyat boleh SMS untuk bantu orang susah...kalau akademi fantasia boleh buat kenapa akademi cam ni tak boleh buat....

Tehsin Mukhtar said...

Mamu!! Untung mamu, election dah nak dekat...sure berpusu2 depa mai tolong...photo opportunity..to gain votes...

Polis...yang mana2 baca blog nih...Rekha can give good description of the couple and the area she was in...apa lagi...tolong lah bergerak pantas..jgn sebab she is free you guys let it go...

The kids in the Kampung baru molest cases were too young to give good description according to the cops kan, so in this case...there shouldn't be a problem.

I just hope that Rekha did not go off somewhere else and made up this story..itu je...just a silent hope...

tehsin

Sue said...

anyone,
kenapa i dah tak nampak muka wanted 2 kat blog nie.....
tinggal wanted 1 je ker...been bz lately..ada apa2 yang i tertinggal ker...?

Linda said...

Sue, sapa yang wanted tu?

Zulkifli said...

pempuan tu dah lepas tak bersalah...yang lelaki jibraun tu tak tau la pulak...

dengar semalam dalam berita ada satu lagi gambar yang clear dari CCTV....entah ..ada sapa sapa boleh paste kat sini tak?

Zulkifli said...

en zul,

part yang akhir tu 'majulah sukan untuk negara '...apa kono?

- tu komen dari unicorn untuk aku..kena la kan bagi semangat sikit kat depa unicorn...pasukan bolasepak kita teruk sangat...dah bawah pada negara Lesotho...aku ilmu alam kurang bagus sikit sebab tak pernah dengar nama Lesotho sebelum ni...makan soto adalah pagi tadi...

- ni lawan bahrain tak tau la boleh menang ke tidak...


sebenarnya kalau rakyat betul betul bersatu kes kes jenayah memang boleh selesai cepat...

tapi tak akan semua kes kena orang ramai setelkan...

aku tak berani gak nak pergi serkup perompak yang rompak petrol pam...sebab dia orang bersenjata..tul tak...setakat bagi info jer la...

hidupkan balik rukun tetangga...rela atau apa apa

Sue said...

linda,

muka wanted yang terlibat dalam kes nurin nie la...dulu kan 2 org..rupa2 nyer..sekarang dah tinggal sorang (lelaki)

Siti A said...

Kita Dok sibuk-sibuk kes jenayah seksual kanak-kanak. Pembunuh belum ditangkap lagi...ibubapa kena ketatkan penguatkuasaan kanak jagaan. Kesian depa takde pendedahan...disebabkan kesusahan..bersamamu kena tolong ni....nanti kita sama-sama sms le...

Linda said...

Tq Sue for the info.

Rasa-rasanya, Kalau tengok dari komen-komen dalam blog ni, kira dah boleh bukak blog investigation dah ni. Semua bagi idea dan cara nak selesaikan kes Nurin tapi rasanya macam tak jadi apa je. Kalau Nurin's Alert dah rasmi nanti, Ada ke investigation department? Boleh ke masuk campur dalam siasatan polis? Boleh ke department ni diberi lampu hijau oleh telco dan lain-lain badan terlibat supaya boleh retrieve apa saja information ?

unicorn said...

aku x minat sangat ngan sukan except badminton ler en .zulkifli..idola aku hafiz hshim asyik merudum jer. ada kopi tongkat ali,kopi jantan, kopi gegar,kopi abang boleh.. pong tak boleh gak.

ooh..rupanya rekha tuh tak di'abuse' tapi ape agenda penculik tu yer..ke plan belum jalan dah ketakutan.

no.plat motorsikal lelaki dlm cctv tuh belum dapat detect ker?

aku setuju gak dengan satu blogger ari tu..lupa namanya. kenapa tak cooperate ngan sykt telekomunikasi cos lelaki jahanam tu tgh berkomunikasi dgn hp. check no. berdasarkan estimation time dan date yg tertera dlm cctv.

boleh tak pok polis? ...x boleh? nape? banyak keje? susah banget? berjuta panggilan waktu tu? takde kakitangan? banyak kes lain lebih besar dr kes budak perempuan 8 thn yg mati didera seksual nih..?

kalau hendak 1000 daya,kalau tak ingin 10000 pulak alasan..

Sue said...

unicorn aku quote komen ko,
"aku setuju gak dengan satu blogger ari tu..lupa namanya. kenapa tak cooperate ngan sykt telekomunikasi cos lelaki jahanam tu tgh berkomunikasi dgn hp. check no. berdasarkan estimation time dan date yg tertera dlm cctv. "

unicorn..aku rasa mesti polis dah make action immediately pasal mende nie...kita org2 biasa pun leh pk cara detect dgn telco ni..takan depa yg pikul amanah n tgjwb untuk siasat kes ni tak terpk....kalau depa tak terpk this way..aku rasa depa kena byk2 tgk cite kartun detective conan la...siap ada versi cakap melayu lagi....
but if they did the investigation base on the telco info but still no feedback...kita anggap jelah... maybe...mamat durjana tu buat2 cakap telefon jer kot time tu...

Jasni AJ said...

Kawan-kawan semua,

Sememangnya pihak Polis telahpun menyemak dengan syarikat-syarikat telco sepertimana yang dicadangkan disini.

Walaubagaimanapun, saya tidak mempunyai maklumat tentang hasil semakan ini.

Sepertimana semua sedia maklum, hal-hal mengenai hasil siasatan tidaklah disebarkan kepada umum kecuali oleh pegawai yang diberi kuasa sahaja.

Kita tunggulah 'press conference" Christopher nanti.

Sue said...

linda,
kewujudan blog n blogers2 di sini bukan saje nak share idea..luahkan rasa marah, terkilan, kecewa, ingat mengingati...tapi nak pastikan kes ini terus diberi perhatian...terus hidup..terus aktif....kalau blog ni sepi..takut kes pembunuhan ni hari ke hari akan dilupai....
t.kasih pada En Jasni..yang terus terusan dan tak jemu membawa perhatian kami untuk singgah ke sini...keep it up!

Sue said...

thanks en jasni for the info...

harap maklum semua :
"hal-hal mengenai hasil siasatan tidaklah disebarkan kepada umum kecuali oleh pegawai yang diberi kuasa sahaja"

aku rasa semangat ckit dgn statement ni...coz it means..they did the investigation thoroughly..cuma kita sebagai org umum..tidak dimaklumkan setiap inci perincian siasatan..coz..maybe ia akan menganggu siasatan..so..kita sebagai org2 biasa ni...byk2 lah berdoa..jgn lupa..setiap solat kita di samping berdoa untuk kesejahteraan ibu bapa...sedara mara..doakanlah juga untuk terungkainya misteri pembunuhan kejam nurin nie...AMIN

Zulkifli said...

entah ler cik Unicorn,saya minat gak badminton mungkin prestasi merudum hafiz hashim ada kena mengena dengan pemakanan lemang yang banyak semasa raya...pulut ni kalau makan banyak boleh menyebabkan mata mengantuk...dulu masa saya raya balik kampung bini saya kat langkawi tu dia...setiap rumah pulun hidang ketupat pulut...masuk rumah keempat terus lena....kena kejutkan dulu baru boleh jalan balik cam tu. jadi saya rasa elok gak next trip pergi ISS dia orang buat kajian peranan beras pulut terhadap sains sukan dan angkasawan...

En Jasni pun dah bagitahu memang polis buat pemeriksaan dengan telco..mungkin lambat sikit result dia...banyak nombor nak kena cari bukannyer senang beb...


harap harap dapatlah tak lama lagi penyangak tu....

PiZzA ' Zeee said...

c penculik Rekha ni patut cari & tangkap manataw dia ada terlibat dgn kes culik yg lain2.. ni lah gunanya kuasa media... cepat la mantapkan Nurin Alert.. aku suda rasa aura2 Nurin Alert dlm kes Rekha ni.. En. Jasini if have any latest news just buzz me ok i'll help what i can..

Sue said...

pizza 'zee.. pasal penculik rekha ni...cuba baca semua paper hari ni....

ini aku copy n paste apa yg ada dalam pelbagai version paper hari ni regarding kes Rekha..

Utusan Online
‘‘Menurut Recka, dia diculik oleh seorang suspek yang dikenalinya dan kemudian dikurung di sebuah flat di Farlim, Ayer Itam selama empat hari sebelum ditinggalkan di perhentian bas di kawasan berdekatan hari ini.

Berita Harian Online
Sejak diculik, Rekha dikurung dalam rumah itu apabila wanita berkenaan keluar dengan menguncinya dari luar. Budak itu juga mendakwa dia dipukul ketika dikurung di rumah itu.

The New Straits Times
"My daughter told me she was not abused or ill-treated. But she was not allowed to leave the room or the flat," he said before rushing to the police station to give a statement.

Harian Metro Online
Menurutnya, anaknya memberitahu, pada hari kejadian, dia bertemu seorang perempuan India di sebuah kedai berhampiran rumahnya sebelum wanita terbabit membawanya ke sebuah rumah di Air Itam.
“Di rumah berkenaan, anak saya mendakwa dikurung sepanjang tempoh itu dan hanya dibiarkan menonton televisyen walaupun diberikan makanan.

Zulkifli said...

apo kobondo ni kojap pukul kojap tak...poning la kepalo pakcik...ko biar betul Rekha...apo pun pakcik syukur ko dah selamat...

Lang said...

Assalamualaikum, salam sejahtera semua..

Alhamdullilah.. berkat usaha kite semua bising2 ni, pak pulisi udah ambil inisatif ngan telco jugak. Terima kasih JAJ atas maklumat tersebut, tidaklah kami yang teraba2 ni mencari kepastian lagi.

Pon begitu kami paham sekiranya penyiasatan keatas panggilan itu akan mengambil masa yang lama, sbb mmg pon jumlah panggilan bukan sedikit. Tetapi ade jugak lah usaha kearah itu. Timekaceh pak pulisi, timekaceh pak2 telco semua atas kejesama yang diberikan.

Soal ambil masa tu mmg udah semestinya la, klu yang agak mudah macam kes email photo post mortem yang straight forward tu pon ambik mase sampai satu bulan (klu tunai janji la), inikan pulak nak cari nombor pemanggil yg berjuta2 tu. Kami mmg udah teramatlah paham.

-Lang tak paham cam ne dokumen rahsia boleh tak rahsia lagi.. peninglah-

Lang said...

Assalamualaikum, salam sejahtera semua..

Just wanna throw evil idea.. hehe.

Sekarang ni ade satu trend kan, orang nak cari duet dengan menculik kanak2. Kerana apa? Bila dah masuk seminggu maka keluarlah orang2/pertubuhan dermawan yang keluarkan offer RM20 ribu ke atau lebeh ke. Pastu boleh la claim jumpa budak kat mesjid la, hospital la. Mesti ade harapan dapat reward. Yang kesian budak yang kena culik ngan mak bapak die. Entahlah mungkin dah ada orang2 yang nak guna cara ni cari duet segera kot.

-Lang setuju dalam tak setuju isu reward ni. Ada baek dan buruknya-

soul krasty said...

salam...aku dtg lagi..

nazura said...

Setuju tu Zulkifli, ramai sebenarnya yang layak masuk Bersamamu TV3. Macam mana tak jadi mcm tu.. TNB dengan selambanya after announcing profit yang berbillion-billion tu boleh tergamak lagi nak naik tarif. Kalau rugi tu fahamlah. Ni UNTUNG. BILLIONS LAK TU. Bengang betullah.

Tak heran family mcm Rekha tu pun ada. In fact ramai yang macam tu. Apa lah nak jadi Malaysia ni. Pembunuh Nurin dok terlepas jugak. Ego kot depa ni. Kita bagi suggestions semua tak nak pakai. Payah lah kalo dok lagu ni..

Zulkifli said...

ah ah harap harap bil letrik tak jadi naik...kesian kami......MANDI MANDI

torrent said...

betul tu zul, aku rsa kita tk ptut salahkn trus family rekha,mgkin diorg keluarga susah, tv/vcd pn tkde, mgkin thap penddikn kurang, pemahaman diorg berlainan, anggap zmn skrg cm zmn 60an dulu2, sian kt diorg, harap ade yg bantu susunatur family diorg balik, dgrnya org muslim kt penang sana mmg ramai yg hidup melarat..

harapnya pihak tertentu bela nasib diorg,

SummerLove said...

most of people here pity looked at this rekha family but the issue now is about missing children..miskin ke kaya ke tu bukan masalahnya..kita bukannya politician nak mempolitikkan kan kehilangan rekha nih..in my opinion bapak si rekha nih cam tak pedulik sgt pon kat dia..mukan anak dia pon..cam tak kesah jerk..cam sronok laks dapat masuk tv..and had he ever learn from nurin's case? c'mon laa..takda tv..takkan kat rope walk(the flea market yg dia meniaga ) tuh geng2dia tak crita kot..takkan tak baca newspaper kot..hmmm...tergamak dia biar si rekha tu kluaq malam2..at least temankan laaa...dia pon muakn nyer keje waktu malam as far as i know kat flea market tuh org meniaga takat pkl 2-3 ptg jer...yer laa..anak tiri mana nak sama nak sendiri kan???i am not accusing him laa but just think about it..nurin case still fresh lagi..dia dah berani nak lepaskan anak dia kluaq umah..haku yg tua ganyut nih pon takut dah nak kluaq umah...think about it....

Umm Sequim said...

Abductor wanted to raise me as her own

PENANG: Police are investigating claims that 10-year-old Recka was abducted by a woman and kept locked in an apartment in Bandar Baru Air Itam. The woman, apparently, wanted to raise the girl as her own.

George Town OCPD Asst Comm Azam Abd Hamid said police had classified the case as kidnapping.

Recka, when met at the Penang Hospital, said the woman had abducted her from a VCD shop.

“She bought me an ice cream and a Tamil movie VCD. She then rode my bicycle, with me riding pillion, to an apartment in Bandar Baru Air Itam where there was another woman. They gave me food and locked me in a bedroom where I watched the latest Tamil movies.

“I tried to escape the next day but I fell down the stairs and hit my head. They caught me. On Thursday, they left me by the road.”

Shipping company manager P.J. Gomes claimed he saw the girl at Chulia Street at 9pm on Thursday.

“I bought her dinner. While she ate, I went to buy The Star newspaper to get the Rakan COP number. But she was gone when I returned.

“I called the Rakan COP and two policemen arrived with her father (Ahmad Omar) a few minutes later.”

Recka claimed a bus driver had recognised her and offered her a ride to Chulia Street from Air Itam.

“A man spotted me and handed me over to police,” she claimed.
-boleh caye ke ni- ??????????/

Lang said...

Assalamualaikum, salam sejahtera.

Pokcik teringatkan pepatah lamo… laen padang laen belalang… kalo laen orang, laen lak cito eh..

Beto ke idak cito si rekah tu,.. susah nak di pastikan.Si rekha ni bebudak laie, hobi lak nonton movie tamil. Kekadang bondo tu pon bleh mempengaruhi mental. Yang ponting tu kejadian yang tak diingini tidak blaku. Bayangkanlah kalo kejadian berulang.. lagi tambah tensen kito di buek eh..

Untuk mu Nurin.. ALFATEHAH