Monday, October 29, 2007

Holiday mood, foul words in the House

Sunday October 28, 2007

By FLORENCE A. SAMY

At the Dewan Rakyat last week

THE holiday mood lingered in the House in the early part of the week, with only a handful of MPs standing up to debate on recent issues that surfaced during the month-long Ramadan break.

At times, they were like lone rangers – with no one standing up to back them.

The momentum picked up by mid-week and the mood became more serious with the members espousing their stands on issues pertaining to fuel, apex universities, road safety, crime and the judiciary.

Several MPs touched on the gruesome death of eight-year-old sexual assault victim Nurin Jazlin Jazimin, the Tioman ferry tragedy that claimed seven lives and the “miracle” heart donations to teenager Tee Hui Yi that crossed racial boundaries.

Despite the advice early in the week by Speaker Tan Sri Ramli Ngah Talib to keep speeches short and sweet, some members just could not resist rambling on and on.

The debates were on the nation's 2008 budget but Datuk Dr Rahman Ismail (BN – Gombak) veered off and spoke extensively about various foreign issues, and some reporters dubbed him “the next foreign minister.”

Dr Rahman spoke at length on how the United Nations viewed Malaysia and thanked Foreign Minister Datuk Seri Syed Hamid Albar for taking him and several MPs to the UN General Assembly in New York.

Much time was also used by some MPs to talk about excessive fruit supplies, farmers and on digging up old “personal” issues.

Datuk Mohd Said Yusof (BN – Jasin) lamented that Karpal Singh (DAP – Bukit Gelugor) kept harping about him being a shipping agent although, he said, “the matter had been settled.”

On Monday, Mohd Said highlighted the Oct 13 incident of the blazing ferry, which did not seem to stir many of the MPs early in the week.

Before that, he talked of the earlier Bukit Gantang bus express accident that killed 22 people.

He said he lost some friends in that tragedy and questioned the lackadaisical attitude of conducting operations after an incident occurs.

“We were busy with operations when the ferry from Mersing to Tioman burnt and people died.

“We were busy with operations after the Bukit Gantang express bus accident that claimed over 20 lives.

“Why must we wait until lives are lost before taking action?” he asked.

He stood alone to talk about it and it was only towards the middle of the week that some other MPs from both sides of the House raised the issue again and asked for stern action.

Datuk Mohd Sarit Yusoh (BN – Temerloh) expressed concern about the country's economic growth being dependent on Petronas and the manufacturing industry.

“Is the economic growth felt by the people?” he asked, worried that only a few sectors were contributing to the economic growth.

“What happens when we become a net importer of oil in the near future?

Responding to the concerns, several backbenchers and opposition MPs agreed that renewable resources needed to be developed from now.

A string of MPs raised the issue of the judiciary, including Opposition leader Lim Kit Siang, Karpal Singh, Datin Seri Wan Azizah Wan Ismail (PKR – Permatang Pauh) and Salahudin Ayub (PAS – Kubang Kerian).

The sole Barisan Nasional backbencher to talk on the judiciary was Datuk Zaid Ibrahim (BN – Kota Baru), who questioned why a royal commission was not set up to investigate the controversial alleged judge-brokering video clip and its authenticity.

Karpal Singh took a pot shot at People's Progressive Party president Datuk M. Kayveas and hit out at backbenchers whose conduct he alleged was un-parliamentary.

He said one MP had even uttered a foul word abusing one's mother in the House, although this had occurred back in the 1990s.

Datuk Badruddin Amiruldin (BN – Jerai), allegedly the MP in question, retorted that the DAP leader too had used disparaging words in the House, such as binatang (animal) and bodoh (stupid).

Going further, Badruddin said Karpal Singh was in a wheelchair because of God's wrath due to his arrogance.

As an afterthought, the Jerai MP apologised to all disabled people, adding that he never meant to insult them.

Tomorrow is the last day for MPs to debate on the budget before the relevant ministries respond to their queries.

Will there be enough time for more MPs to speak, or will time be wasted again on petty issues? And will Badruddin apologise to Karpal Singh?

- Star Online

UPDATE :

My wife commented that this posting is the most inappropriate article that has been posted in this blog since its existence. Further, she can't find the relevance of this posting to the spirit of the blog.

Well, to answer such curiosity, the following is the rationale.

I had just wanted to highlight that the Nurin Tragedy has eventually reached Parliament. I do wonder though on what aspect(s) of the tragedy was/were raised. Was it merely the gruesome murder (as a passing remark) or asking the government on how could such tragedy happened, or how effective was PDRM's search and rescue operations or what the government intends to do to avoid any recurrences. Though details on reference to the Nurin tragedy at the House were really very unclear, I'm pretty sure the MPs did not ask about details of the on-going investigations as since the name suggests, investigations are still on-going.

Hopefully, when the reply session starts this week, we would be able to learn on the government position on the matters raised, whatever they were.

Thank you.

p.s. The other reason for the posting of the article was : there was no other news item on Nurin today!

36 comments:

syahila said...

Just want to share an article which i stumbled upon.

Are You Doing Enough To Teach Your Child About Personal Safety?

http://www.parentwonder.com/content/view/406/26/

Here are some tips to keep your child safe in school:
When your child wears her name tag on the school uniform, she should be alert that the perpetrator may use this to trick her. Remind your child that a well-meaning adult will never ask children for help. She should never oblige to help anyone on her own but seek help from other adults.
Make sure your child knows the routes to and from school. In case of emergency, your child should know the safe places to turn to. She should never hide in secluded places but among many people. She must shout loudly for help when she needs it.
If anything should happen to her, your child must always tell someone until one person actually listens to her. She must never keep secrets of things that happened to her.
If there is any change in plans, your child must always check in with you first before going ahead with the new plans. She must never follow anyone without informing her parents or schoolteachers.
If you pick up your child regularly from school, create a password so that she knows how to confirm that you have sent someone to pick her up. Children must always remember that parents will never send anyone whom they do not trust to pick up their children. Using a password can be handy but your child must always try to contact you before leaving with the person.

rone said...

In Nurin murder case, what do the evident we have till now:

Only ONE clue: The suspected Modenas rider with gym bag.

1. The suspected using handphone during that time. In telecommunication field, all the record of calls (dialled number & received number) will be stored at BTS telecommunication operator-meaning all the records has been stored at Celcom, Digi or Maxis, only 3 operators NOT 30 or 300 operators.
Are the Policeman do their homework’s with the telecommunication operators during the suspected motorbike make call or receive call at specific time? - If any, why none statement from our Polis regarding the handphone call as seen in CCTV?

2. Only ONE single CCTV captured the suspected with motorbike?
I don't believe only ONE single CCTV around the access to the gym bag found, around the Jalan PJS1, Petaling Jaya Utama.
Why the police NOT investigate surrounded CCTV to the Jalan PJS1, Petaling Jaya Utama, and once again IF so, why we don't hear any statement from our Polis regarding another CCTV sources.

The FACT is the PUBLIC always asked - How far the investigation has been DONE.

mischa said...

True rone - "How far the investigation has been DONE."

i agreed with you...is there something that they are trying to hide???

i dont noe..and i dont want to give any speculation on this matter.

Harap2 kes ni akan selesai..jgn tutup pulak ya!

mischa said...

Saya bukan seorang ibu, saya hanya seorang anak.

Mungkin apa yang saya katakan tidak boleh diterima oleh ibu bapa diluar sana,namun inilah hakikatnya.

Kita selalu leka dan membiarkan anal-anak kita lepas dari pandangan tanpa memikirkan bahaya yang menanti diluar. Bukan niat untuk menyalahkan sesiapa, apatah lagi dalam isu sebegini.

Ibu bapa seharusnya peka (bukan pekak). Bukan kita meminta perkara yang buruk terjadi pada anak-anak, tetapi adalah lebih baik kita estimate apa yang mungkin akan berlaku sekiranya anak-anak ini dibiarkan sendirian diluar.

Terlalu banyak kes-kes yang melibatkan anak-anak; rogol, bunuh, ponteng dan sebagainya. Sebagai seorang yang belum berkahwin dan mempunyain anak sendiri, semua kejadian ini akan saya jadikan pedoman dan peringatan...dan diharapkan ibu bapa yang lain juga mengambil iktibar atas kejadian malang yang menimpa anak-anak ini.

Last but not least to En. Jazimin & Pn. Azian, tabahlah hadapi dugaan ini. ALLAH menguji hambanya berdasarkan kesabaran mereka. Insyaallah, you can get through this. Dan sama-sama kita berdoa agar 'syaitan jelmaan manusia' itu akan mendapat balasan setimpal.

unicorn said...

nih aku copy n paste dr komen hari sebelum.


o,o ...soul krasty,aku harap kau belajar guna ayat yang lebih baik bila minta maaf dengan orang..

en jazimin kehilangan anak gadis berusia 8 thn,bukan kerana demam panas,jatuh longkang,lemas atau apa2 yg 'biasa'. kematiannya penuh trajis,penuh seksa, penuh penderitaan serta penuh kerinduan kepada keluarganya selama 27 hari...untuk peringatan kembali dik soulkrasty!

adakah anda melihat mayat arwah ..? tidak terasa apa2 kah? anda ada adik, anak,anak saudara sebaya arwah..? mungkin tidak sekarang. tetapi jika anda meletakkan diri anda ditempat en jazimin maka pendapat 'sembrono' anda adalah sgt pedih!

anda 22 tahun bukan 12 tahun.meminta maaf cara anda adalah 'low class' berbanding dengn peristiwa trajis sebegini.banyak masa dan ruang lagi untuk belajar 'bersopan'.

selamat maju jaya hanya jika anda betul2 ikhlas!

izsahani said...

http://www.thestar.com.my/news/story.asp?file=/2007/10/29/nation/20071029153214&sec=nation

"Recka lied about being abducted"

I think what she really wants is some attention. Probably her parents were too busy cari makan as their lives are like kais pagi makan pagi.

But still, what Rekha did (approaching someone else although she knows him/her) would give way to similar gruesome tragedy that happened to Nurin.

Zulkifli said...

soul krasty,

ada komen kau bagus ada tak bagus..tentang kenapa Allah s.w.t memilih Jazimin adalah kerana Allah s.w.t sayang pada Jazimin dan dengan tujuan memberi peringatan kepada kita semua...
mengapa jadi begini....? Allah sahaja yang mengetahui...

Kuasa Allah s.w.t adalah infiniti...tidak dapat di bayangkan betapa besar dan gagahnya kuasa yang ada pada Allah..

banyak contoh yang boleh diambil tentang kekuasaan Allah...satu contoh baru ni ialah seorang angkawasan naik ke ISS..rakyat Malaysia ada yang risaukan keadaannya disana...tetapi adiknya di bumi yang Allah ambil dengan jalan yang kita tidak sangka iaitu terlanggar tiang sahaja..sebab Allah sayangkan dia lebih dari kita (Al-fatihah untuk keluarga tersebut)

Begitu juga ada yang jatuh dari bangunan yang tinggi masih juga hidup...dan diberi peluang untuk menghirup udara di bumi Allah ini ...tingkat 13 tu dik...

Sebab itu apa yang menimpa kita adalah kerana Allah sayang dan bukan semata mata kerana kita jahat...Peringatan...

Nabi Allah Nuh...diuji dengan maha dasyat oleh Allah mengapa? sedangkan dia taat beribadat...

begitu juga dengan Nabi Muhammad s.a.w...

soul kena baca banyak kisah Nabi.kena juga jengah buku ugama pasal Qadak dan Qadar..

begitu juga tentang hukuman dari Allah Hudud, Qisas dan Takzir...
mengapa hukuman itu diwujudkan...

bila dah ada sedikit pengetahuan baru lah hujah yang bersifat "bona fide" (niat suci hati) boleh di beri dan dapat dilihat melalui hujah hujah saudara..

Nabi s.a.w bersabda "Innama Agmalu binniat" ...setiap amal itu dikira melalui niat"

saya harap soul tak buat kritikan yang lebih kepada syak wasangka...benda ni kena ada ilmu...kalau berhujah pasal isu "kenapa" "if" sahaja tak cukup..

harap ada mana yang tak betul tegur saya...

Allah s.w.t uji dengan kesakitan pun kerana sebab sayang...bila kita sakit baru lah kita sebut "Allah, Allah.."


Sama la ceritanya kalau Allah menimpakan bala kepada sesuatu kaum...tidak kira yang jahat atau yang baik semua kena...bacalah cerita Nabi Nabi...pasal umat Nabi Luth dan kisah Bahtera Nabi Nuh...

tapi peringatan tu ada tak kita jadikan tauladan ? tak juga...Allah berfirman " La Tak Rabu Zinna" "Janganlah kamu menghampiri zina" tapi kita buat gak...tengok gambar porno..pempuan pun ramai gak tak sedar pakai seksi meksi ganas ganas...

kadang kadang perogol ni dah terlampau menggila dia tak tahan budak jadi mangsa..."apa yang melintas depan mata dia sapu..." ..Soul baca tak kes NorSuzaily Mukhtar...apa salah dia ? dia kena rape dalam bas dan kena bunuh...dia bukan pakai seksi meksi pun ...budak tu pakai tudung...pakaian sopan...tapi kena rogol dan bunuh...? nenek tua umur 59 kena rogol...? cuba soul pikir...mereka bukannya jahat pun...cuba cek latar belakang nor Suzaily Mukhtar...? cam na tu...



rogol, bunuh dan sebagainya terjadi bukan pasal mak bapak kita jahat....tapi sebab masyarakat kita dah makin teruk...masyarakat yang dah tak ada "CINTA" tapi ada "Cintan" ...cuba tengtiba soul kena rompak? adakah bapak soul salah? tak kan? yang salah perompak...

apapun kita tak ada hak untuk meletakkan kesalahan pada Jazimin ...sepatutnya kita bagi semangat pada dia...bantu apa yang patut...kata kata yang baik juga sebenarnya boleh membantu...

Unicorn , lang dan lain lain ekau ajolah sambung...

unicorn said...

zulkifli, aku rasa khutbah dah cukup untuk soulkrasty tuh..!
kalau pokcik lang tuh nak sambung tak tahu ler.

jenuh aku baco tapi berbaloi.

i cant stand unreasonable & irresponsible comments plus rudeness.

aku risau trsgt2 ,bilo ler pembunuh atau hanjing2 hiblis tuh nak ditangkap..?

JAJ, any updates?

Zulkifli said...

tu ler masalahnya...aku pun dah naik risau dah...sebab selagi banjingan tu tak kena tangkap aku tak leh nak tidur lena..

aku ada anak kecik gak, adik pempuan...anak anak buah...kalau penyangak ni tak kena tangkap susah ler...seram sejuk memikirkannya...

Lang said...

Assalamualaikum, salam sejahtera

En. Zulkifli dan Unicorn, Pokcik dah maleh dan loteh nak nasehat, raso..e bueh ket mulot ni dah koring pon. Yang doge tu.. totap toge.. koreh mcm bosi.. bialah apo nak jadi ngan si soul tu. Nanti satu hari kono balasan Allah tau la dio camno raso..e kono musibah.

Yang teramat pokcik sodehkan, napo la si HANJING MANJING SETAN IBLIS ni tak ditangkap2 lagi. Yang torang lagi bersuluh pon maseh bebas... (post-mortem photo).. Masyaallah

Pokcik nak rujuk BH ari ni.. tajuk Wanita, budak sasaran penjenayah 'sakit jiwa'
Oleh Jeswan Kaur

...” Kira-kira 20 tahun lalu, Ang May Hong dirogol dan dibunuh di lokasi tidak sampai 70 meter dari rumahnya di Jalan Ipoh, Kuala Lumpur. Kemudian pelajar sekolah Audrey Melissa Batinathan dirogol dan dibunuh ketika berjalan ke sekolahnya di ibu negara. Tidak lama kemudian, negara digemparkan dengan insiden rogol dan bunuh Nurul Huda Gani, 10, pada 2004.

” Malangnya, seperti kes Nurin Jazlin, pembunuh Ang dan Audrey masih bebas dan terlepas daripada hukuman.”...

” Sebelum kes Nurin Jazlin, dua kanak-kanak perempuan diculik dan dianiaya secara seksual oleh ‘lelaki kucing’ yang sehingga hari ini masih bebas.”..

..” Jenayah terhadap kanak-kanak menghampakan Menteri Wanita, Keluarga dan Masyarakat Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil. Beliau berikrar untuk memastikan tragedi seperti itu tidak akan berulang terhadap kanak-kanak lain dan menggariskan beberapa langkah untuk memastikan negara ini selamat bagi kanak-kanak.”

Bilo abeh pokcik baco, macam2 perasaan ado dalam hati ni.. Serius ko kerajaan nak amek action. Banyak lagi binatang2 yang rupo manusio ni bebas poi boli bolah ket pasar rayo, pasar borong, pasar mini malah pasar malam.

Tak kan cukup ngan ikrar jo. Buet, tak buek juga... bermaharajo lelo lah penyangak2 tu. Nanti kalau anak montori yang kono baru lah smuo nak diubah. Barulah semuo nak tunjuk buek kojo. Baru lah semuo yang kat ateh tu nak prihatin ngan rakyat cam kito ni..

Pokcik ni bukan pandai, yang pokcik buleh buek, tadah tangan mintak ket Allah semugo tertangkap sipenjahek2 setan tu.

Untuk anakku NURIN JAZLIN JAZIMIN... ALFATEHAH

Lang said...

Petikan kata Dr Juanda Jaya (Pendakwah dari Sarawak)

” ADA manusia yang menyangka apabila Allah Taala menurunkan suatu musibah kepada dirinya, dia menganggap itu suatu petanda Allah mahu menghinanya. Ramai pula orang lain yang memusuhinya akan menuduh dengan pelbagai spekulasi”

soul pikir macam ini kot?...

mischa said...

betul kot si soul tue golongan yg mengambil kesempatan atas kesusahan org lain (x baik tau)!!

tapi mungkin soul saja nak provoke, ye tak??
up to u soul..yg penting niat awak-kalau baik,baik lah jadinya.

And as for the case, rasanya ramai yang tertanya2 apa yg dah jadi sbnrnya skg nie?
kenapa pihak terlibat senyap sunyi??
kami faham anda sdg jalankan siasatan, but atleast keep us up to date with the news lah kan??
peruntukan makin banyak, tapi adakah hasil kerja akan meningkat atau masih ditakuk lama?

Cant wait to see 'syaitan jelmaan' tue...ape kabo ler ko skung nie kan?? masih seronok makan lemang ke??

Linda said...

Korang ni tak baca ke yang si soul tu dah cakap mintak maaf berpuluh kali. Dah la tu... apa yang nak dijadikan isu lagi ni. Kita ni sesama Islam tau...kalau dia dah sedar jangan di perkatakan lagi. Pelik kekadang ler manusia ni. Tak boleh terime kesilapan orang. Semua orang ada buat salah. kalau seseorang tu dah sedar, sudahlah.. Jangan kita nak ungkit lagi. Clearkan hati dari rasa sakit pada orang. Astafar banayk-banyak. Hentikanlah benda-benda tak berfaedah ni. Ada masa kita salah, kita harapkan orang maafkan, tapi kalau orang salah, kita pula yang susah nak maafkan orang... apa la sifat macam ni tak sihat ok.

Jasni AJ said...

Rakan-rakan sekelian,

Walaupun kelihatannya tiada laporan melalui media massa berkaitan perkembangan siasatan kes Nurin, pihak kami difahamkan yang pihak polis sedang bertungkus-lumus "patching up the missing links" bagi menyelesaikan kes ini dengan sempurna.

Berikanlah sedikit lagi masa kepada pasukan penyiasat untuk melaksanakan misi mereka.

Terima kasih.

Jasni AJ said...

Rakan-rakan sekelian,

Saya cadangkan kita hentikanlah sahaja debat berkaitan adab, pernyataan maaf dan sebagainya yang melibatkan Soul Krasty.

Bagi pihak keluarga, saya dengan sikap "in good faith" menerima pernyataan maaf Soul Krasty, walaupun dengan caranya yang tersendiri.

Soul Krasty adalah pengunjung kerap ke laman ini, sesetengah idea beliau adalah bernas dan wajar diberikan perhatian.

Sesungguhnya, kita sebenarnya tidak mampu menutup mulut orang dalam memberikan pendapat, apatah lagi seperti yang diwar-warkan di warung-warung kopi atau laman-laman blog atau forum yang lain.

Adalah diharapkan, dengan penjelasan saya yang terdahulu, Soul Krasty dapat memanjangkan penjelasan saya itu kepada rakan-rakannya yang sealiran dengan teorinya yang terdahulu itu.

Sekian, terima kasih.

joesniper said...

alhamdulillah la JAJ sekeluarga yang telah memaafkan kau hai jiwa keras hati ..

yang lain tolong la lupakan walau pun aku sebenarnya sukar juga untuk melupakanya ..

dengan keluarga JAJ kau dah lepas la soul, tapi ingat ada lagi yang masih belum memaafkanya... doa dan zikirlah banyak2 mohon agar terbuka hati mereka memaafkan kamu ..

pakcik harap kamu ambil iktibar dari kejadian ini, fikirlah sedalam-dalamnya peluang yang diberi oleh JAJ dan sebahagian pembaca disini ..

gunakan akal kepandaian kamu kejalan yang benar dan diredhai yang dapat membantu kes Nurin dan yang sewaktu denganya ..

kepada pengunjung tenunglah fotofit tu sedalam-dalamnya dan bayangkan ada tak terserempak dengan wajah hensem macam tu, kalau ada tolonglah buat panggilan kepada Loh Pei Pei, kamu akan beroleh kejayaan didunia ini dan diakhirat kelak .. janganlah berfikir panjang lagi, hapuskanlah jenayah dan penjenayahnya sebelum bilangan polis semakin pupus akibat kena tembak disana-sini dan dilanggar lori ikan ..

nazura said...

Kawan-kawan sekalian, nak tanya boleh tak.. salah ke dari segi ugama kalau minta khidmat psychic US. Dia org bukan berilmu dgn setan. Tapi dah dikurniakan kebolehan 'merasa aura. Any comment?

joesniper said...

pada fikiran aku, boleh ! itu sebelum aku rujuk masalah ni pada pak imam.

sebab, itu adalah satu kaedah kita berusaha.

tapi bila ko nak jemput depan mai sini zura ?

kalau hang tau alamat depa hang serah la kat JAJ biaq dia pi pangge, bukan jauh dokek Ulu Sopoghi yo kan ?

tak salah kito cubo.

soul krasty said...

thanks en.jasni=)
bkn senang org nk memaafkan kte.laen org laen hati.laen org laen akal nye.tp tetap satu AGAMA.
kalo org takleh terima komen saya xpe.lagi satu,xpnah pn saya terpikir org yg kene dugaan tu hanya org jahat je.anyway.saya malas nk berdebat lagi psl komen saya tu.mmg btol kalo laen pemikiran pn leh bw kpd permusuhan wpn laen agama..just like what happen pada dunia islam skrg....masa AS serang Iraq,Iran bagi amaran jgn serang tmpt suci syiah kt Iraq,demi idealogi Syiah dieorg sanggup selamatkan tmpt suci syiah(najaf & karbala) dr selamatkan saudara Islam mereka.adakah tmpt tu lebih suci dr kaabah?!..Nabi pernah bersabda,"Kehancuran Kaabah adalah lebih kecil di sisi Allah berbanding pembunuhan seorg muslim"..just sebab pandangan saya sume org xske saya..hope abg2 and kakak2 phm ape yg saya cube sampaikan di sini.
kalo nk elakkan jenayah melampau cmni dr berlaku,kne ubah dari atas sana..pemerintahan..islam hadhari?no komen..
Yang baek dtg dr Allah and yg buruk tu dtg dari saya.
salam..

joesniper said...

aku cukup tak setuju dengan pandangan2 sempit yang hanya menunjukan kepada hanya pemerintah yang boleh merubah atau mengambil tindakan terhadap sesuatu.

cuba fikir semula, siapa pemerintah tu ?
bukankah kita yang mengundi setiap 4 tahun sekali ? jadi kitalah kerajaan tu.

dengan yang demikian kalau kita menuding jari kepada pemerintah sebenarnya kepada siapa kita tujukan jari itu ? bukankah kepada kita juga ?

dan, apa yang kita boleh harap dari Pak Lah diatas sana ? dia seorang sedangkan kita rakyat jelata lebih ramai untuk dijaga oleh beliau seorang.

jadi, kitalah sebenarnya yang perlu berubah dan mengubah sesuatu keadaan, tetapi, mengubah bukan dari luar macam sesetengah orang nak buat tu, tetapi sebaliknya mengubah biar dari dalam.

muka boleh cantik dengan sabun filipina, tetapi akan lebih cantik jika jaga pemakanan dan minuman.

takkan hal sekecil ini nak suruh Pak Lah menanganinya sebagaimana tanggapan sesetengah pegawai kerajaan yang tak berapa nak kerja bercakap dibelakang-belakang dipejabat kedai kopi!

apa guna dinaikan gaji penjawat2 awam kalau tak boleh musnahkan penjahat2 awam ? bukan setakat nak menaikan harga barang2 sehingga menyusahkan penjawat tak awam, lepas tu minta bonus wajib, minta cuti bersalin 5 tahun, minta itu-ini !

kalau rasa tak boleh buat kerja baik berhenti kerja, ramai lagi yang nak kerja !

islam hadari(patut la ramai aweks pakai seluar had ari-ari) mungkin tak salah, tetapi perlaksanaanya kemungkinan salah dek sebab pemahaman yang kurang, aku pun tak tau mende hadari ni.

semua pihak perlu bertanggungjawab dan melaksanakan tanggungjawab, pemerintah dengan tanggungjawabnya, pentadbir dengan tanggungjawabnya(yang ini banyak melepaskan tanggungjawab, elok juga cadangan beri uniform kepada penjawat awam supaya tak minum kopi je senalo) dan kita rakyat marhaen dengan tanggungjawab kita, yang bijak dengan kebijakanya yang pandai dengan kepandaianya, yang malu dengan ke.. eh silap ! silap ! yang malu2 dengan doanya kerana itulah selemah-lemah iman...

soul krasty said...

tercakap pasal politic lak kt cni..mintak maaf tumpang lalu..mksd saya corak pemerintahan,kte mngundi pn xde gne.yg berkuasa akan terus berkuasa..tgk kt pilihanraya campus je cukup,i have seen it with my own eye...islam tu sendiri dh sempurna..xperlu nak ngada2 tambah hadhari la..itu la..ini la..hidup kn semula pemerintahan yang adil berasaskan khilafah yg pasti akan memakmurkan negara itu cam zaman selepas Rasullulah wafat..

joesniper said...

Mrs. JAJ, saya tidak merasakan posting JAJ ini tiada kena mengena dengan Nurin.

sedikit sebanyak kita dapat tahu sekarang bahawa AP juga mengikuti kes allahyarhamah anakanda Nurin.

sekurang-kurangnya nanti bila picu telah terpetik belerang akan meletus dan anak peluru akan laju kesasaranya.

JAJ, jika tiada berita dari media, khabarkanlah kepada kami berita keluarganya, kerana kami mahu mereka tidak terus menerus bersedih atas kehilangan Nurin.

syukran wa salam.

kenanga said...

Encik Jasni kalau polis tak dapat selasaikan kes ini carilah jalan lain psychic ke, bomoh ke, mind reader ke.... Saya rasa di Malaysia ini pun ramai yang pandai, tetapi yang pandai selalu tak advertise.
Pembunuh tu betul-betul dajal..susah betul hendak resurface!

Linda said...

Walaupun apa pun, saya doakan polis akan berjaya menangkap pembunuh itu.
Dan harap idea idea dalam blog ni sedikit sebanyak dapat mambantu polis dalam siasatan.

Linda said...

Saya harap sangat yang polis cuba guna Network management centre Celcom tu. Walaupun polis ada NMC, tapi NMC mereka kecil skit.Saya yakin sangat yang mereka boleh nampak sesuatu melalui monitor besar Celcom.

Mirip said...

Saudara JAJ,
In metro today- Van putih ekori anak -http://www.hmetro.com.my/Tuesday/BeritaUtama/20071030082421/Article -
my idea- mungkin boleh tanya direct emak budak lelaki tu wajah lelaki tu. Makhluk tu terlalu berani sehinggakan masih ada dalam area Wangsa Maju.Personality makhluk ni mungkin berbeza sehinggakan dia mungkin saja masih bebas tanpa ada sesiapa menyedari dialah orang yang kita cari selama ini.Tolonglah polis ambil tindakan segera.

unicorn said...

Aku harap pihak berkuasa dan masyarakat keseluruhan tidak mengira golongan..berhati2 lah.

bergelodak hati bila baca harian metro hari ini pasal van putih ekori budak. JENAYAL SEKS tidak mengira LELAKI & PEREMPUAN!

khuatir sgt jika Hanjing2 Hiblis ini bergerak secara bermusim
dan bertukar selera pula.

pasal mind reader,psychic sumo tu doh lamo aku & lain2 cadangkan tapi tak tahu ler ade terima ke tak cadangan itu khasnya pihak berkuasa dan keluarga nurin sendiri.

tak rela dengar lagi ttg penculikkan dan pembunuhan kanak2 ni..aku baghu saje tenang lepas kes reckha tuh.

itu pun katanya pasal nak tgk vcd tapi takde tv kat ghumoh (kesian...!) tapi kepala hotak 'aunty' tu tak beto gak, pasal bawak balik anak org 4 hari ,takde pula nak bagi tahu parents budok perempuan peminat hardcore citer hindustan tu yer.menyusahkan org beto.

Mirip said...

Saya kurang bersetuju dengan pendapat joesniper.Kali ni saya bersetuju dengan pendapat soul krasty.

Perbandingan macam ni lah.Kalau orang atas baik2/amanah/jujur, pastinya yang bawah2 ni pun macam tulah(walaupun tak semua yang bawah ni jadi baik, tapi yang berkuasa kat atas tu tetap baik.-buat tindakan apa2 pun dengan akal waras.)
Tapi dah kalau orang atas nye -ve je semua, jangan kata suara yang baik ni naik, kena pijak kena lumat etc lah semuanya.makin bercambahlah orang jahat/penjenayah/.

Sebab itu,dalam sejarah sekalipun,tak payah jauh, tengok sejarah Melaka ajelah.Masuknya Islam penduduk Melaka apabila ketua pemimpin mereka (Mahaweswara) memeluk Islam. Masih menidakkan kuasa orang atasan?
Kalau dah jadi pemimpin, memanglah tanggungjawabnya berat sekali sebab semua rakyat jelata di bawah pimpinannya.Sebab itulah kalau nak diikutkan t/jawab yang sebenar tak ramai yang sanggup jadi pemimpin hakiki.Tapi kalau ingatkan imbuhan sebagai pemimpin mungkin ramai yang nak.(general comment).

Dan antara 10 orang pertama yang masuk syurga adalah pemimpin yang adil.
-Maafkan saya kalau ada comment salah silap.

izsahani said...

THEY STRIKE AGAIN !!

Petikan dari MyMetro (link dari Mirip punya entry)

"...Ibu mangsa yang hanya mahu dikenali sebagai Hamidah, 48, berkata pada sekitar jam 9 malam Jumaat lalu, anaknya keluar dari rumah untuk menghadiri rumah terbuka Aidilfitri di kawasan kejiranan berhampiran.
Dia yang ditemui wartawan Harian Metro pagi semalam berkata, ketika kejadian anaknya, Haziq, 11, ke kawasan rumah teres berhampiran untuk menghadiri jamuan rumah terbuka anjuran seorang ahli perniagaan.
“Ketika itu, saya sempat memesan kepada Haziq supaya membawa pulang sedikit sate. Haziq kemudian pergi berhari raya sebelum pulang ke rumah melalui kawasan meletak kenderaan bersebelahan flet yang kami diami.
“Sewaktu berjalan berseorangan di kawasan itu, sebuah van putih tiba-tiba muncul berhampirannya. Seorang lelaki tiba-tiba keluar dari van itu sebelum menyapa anak saya,” katanya.
Menurutnya, lelaki terbabit yang berpakaian gelap menegur Haziq dengan pura-pura bertanya mengenai rumah terbuka di kawasan itu.
“Haziq yang cukup berhati-hati dengan orang tidak dikenali segera menjauhkan diri daripada lelaki terbabit sambil berjalan lebih cepat.
“Bagaimanapun, lelaki terbabit tidak putus asa dan terus memanggil dan memujuk Haziq mendekatinya sekejap. Haziq tambah takut apabila lelaki itu terus mengekorinya,” kata Hamidah.
Menurutnya, dia yang ketika itu menunggu kepulangan Haziq dengan memerhatikan dari dapur rumah mula menyedari sesuatu tidak kena apabila lelaki terbabit terus cuba mendekati anaknya.
“Berikutan itu, saya menjerit meminta tolong sambil bergegas mendapatkan anak saya yang menangis ketakutan.
“Pada masa sama saya sempat melihat van terbabit meninggalkan kawasan ini tanpa sempat saya melihatnya dari dekat,” katanya.
Hamidah berkata, kejadian itu menyebabkan anak bongsunya daripada tujuh beradik trauma dan lemah semangat.
“Dia yang mempunyai penyakit jantung berasa takut setiap kali melihat van. Saya bersyukur kerana anak saya terselamat, namun bimbang perkara sama berulang kepada kanak-kanak lain,” katanya yang membuat laporan di Balai Polis Wangsa Maju, sejurus kejadian...."

Mirip is right, probably polis boleh (mungkin dah) interview budak tu and also mak dia (hopefully mak dia dapat tengok nombor plat van).

Aiyoooooo....cepat lah tangkap depa !

benharperbenladen said...

setuju sket2 dgn joesniper.."aku cukup tak setuju dengan pandangan2 sempit yang hanya menunjukan kepada hanya pemerintah yang boleh merubah atau mengambil tindakan terhadap sesuatu....."
___________________________________

pada aku bila pemerintah diamanahkan utk menjaga kepentingan rakyat, tapi mereka tk buat t/jawab tu...berdosalah mereka...kalau pemerintah masih lagi gagal utk bert/jawab apa yg kita amanahkan kepada mereka n buat derkk jeh....jawabnya kita perlulah mengubah mereka pada PRU nanti...kuasa ditangan rakyat...

jgn la masa PRU nanti kita dibeli lagi dgn sehelai kain pelikat atau pun dilalaikan dgn hiburan..

aku nak pinjam dari blog sang kelembai.."Ada seorang kawan kata… jangan marah dengan Abdullah Hj Ahmad kalau dia betul sakit atau mental disorder, kerana dia tidak bersalah kerana yang sakit dan mental disorder adalah orang yang memilihnya.. siapa yang memilihnya? Jawab sendirilah"

benharperbenladen said...

lang said:
Petikan kata Dr Juanda Jaya (Pendakwah dari Sarawak)
........
soul pikir macam ini kot?...
-----------------------------------aku rasa bkn soul je yg pikir cam tu...MP Jerai pun pikir sama kot..petikan NST :
"You (Karpal) are no better. Calling us (BN MPs) animals, you insult people. Now you are sitting in a wheelchair. God has punished you."

tapi dia mcm soul gak..dah minta maap ...baguih la..

Lang said...

Assalamualaikum, salam sejahtera…

Lang setuju dengan semua pendapat rakan2 blogers mengenai tanggungjawab setiap individu. Bagi Lang yang terutama dan penting ialah setiap orang ade hak dan kuasa. Kuasa itu ditangan sendiri, baik si pemimpin, si pemerintah, si pentadbir, si pelaksana mahu pon yang dipimpin, yang diperintah, yang ditadbir, yang terima pelaksanaan.. kerana apa? Semua bermula dari dalam diri. Mahu atau tidak, tepuk dada tanye lah hati sendiri.

Apa yang kita harapkan selalunya yang terbaik, meminta dari pemerintah untuk menjamin keselamatan yang terbaik, ekonomi yang terbaik, kemudahan yang terbaik. Samada pemerintah mampu dan mahu melaksanakan.. wallahua’lam.

Menyentuh berita Metro hari ini, Lang pun ingin tahu jugak, Van putih tu jenis apa... banyak van putih dari berbagai model. Mungkin no pletnya gagal diketahui sebab puan tu mesti panik, tetapi sekurang2nye, jenis van tu mesti dapat dikenali. Kalau ada sikit info tu bolehlah orang ramai dok perhati semua pemandu van putih khususnya yang berlegar-legar di Wangsa Maju, Kg Baru serta kawasan2 yang selalu berlaku kes yang sama.

Nampaknya Wangsa Maju menjadi hot spot Hanjing2 keparat tu. Mintak kerjasama blogers yang duduk dikawasan tersebut untuk meneropong sekali sekala pemandu van puteh tsb. Macam pemikiran pulis sikit... ”Semua adalah suspek sehingga terbukti tiada kaitan”.

- Lang nak laksanakan social obligasi. Nak suspek semua org yang ade van putih. Kalau dapat spesifik model dapatlah lebeh fokus. Muke si hanjing tu dah menghantui fikiran -

benharperbenladen said...

aku pakai van putih...

Linda said...

Nampaknye penjenayah tukar cara sebab orang ramai lebih bertumpu dan berhati-hati dengan kanak-kanak perempuan. Bijak juga ye..Dan dia bertindak ditempat yang sama..sebabnya dia tahu orang ramai tak kan terfikir yang akan berlaku dikawasan yang sama sekali lagi.Mungkin orang yang sama menculik Nurin, mungkin bukan. Tapi kebarangkalian tu memang besar.
Harap kanak-kanak lelaki itu dapat mengecam lelaki tersebut.

benharperbenladen said...

tak lama lagi that culprit will paint his van black etc...

MaryKate said...

En Jasni, it is sad that the progress on Nurin seems to be fading by the day, nevertheless,we are all not giving up hope at all. We are not just talking about justice for Nurin, but we need to know the culprit has been caught, and most importantly, prevention in the future and of course NURIN ALERT. As for Soul,he blundered big time in his first comment, but nevertheless,he has apologised, so he should be forgiven.