Wednesday, October 3, 2007

RM20,000 reward for info leading to arrest of Nurin's killer to stay

By ZULKIFLI ABD RAHMAN

KUALA LUMPUR: The RM20,000 reward for information leading to the arrest of Nurin Jazlin Jazimin’s killer will stay, MCA Public Services and Complaint Department head Datuk Michael Chong said.

He added the department considered the case as on-going although an Indonesian woman has been detained by the police.

Chong said the department still wanted informers to supply it or the police with information that will lead to the arrest of those involved in Nurin Jazlin's murder.

“The department’s offer of a RM10,000 reward and another RM10,000 from a businessman is still open.

“The developer businessman, who will only identify himself as Datuk Yap, has confirmed that he also wants informers to be rewarded, which will help the police gain information and arrest the suspects involved in Nurin Jazlin’s murder and bring the case to closure,” he told reporters at the department’s office at Wisma MCA on Tuesday.

Chong urged those with information to call his assistants Ms Priya at 03-2161-5678 and Mohd Ubaydi Mohd Noh at 016-636-7333.

He said the department would distribute flyers to the public and the Malaysian Crime Prevention Foundation with contact numbers for them to call if they have any new information on the case.

- The Star

65 comments:

joesniper said...

mereka tentu telah mengubah wajah mereka dengan memakai spek hitam, mewarna eambut atau memotong rambut

hanya orang yang hampir dengan mereka seperti rakan sejawat, sekilang, sekedai, serumah, segerai dan berbagai2 se lagi berpeluang memberikan maklumat tepat kepada PDRM hingga tertangkapnya mereka untuk membantu menyelesaikan kes ini

kepada mereka2 itu TOLONGLAH ! hubungilah PDRM ya...

ila hadrati annabiyy Muhammad s.a.w wa ila arwahi allahyarhamah Nurin Jazlin, al-faatihah ....... Aminnn .....

Pakcik masih tidak dapat menahan air mata dari mengalir sehingga hari ini ..

Salam ta'ziah(kali yang ke ???) untuk Jazimin dan keluarga. Harap sabar dan tabah ya... Ingatlah Allah sentiasa benar ...

fatimah said...

Thank you Datuk Michael Chong dan Datuk Yap in helping to solve our dear Nurin Jazlin case. Hope the reward will help to catch the murderer faster!

Noorhisham Hamzah said...

SEMOGA CEPAT BERTEMU SANG PEMBUNUH TERKEJAM DAN TERKUTUK IYU

reen uitm said...

Saya pun sama , airmata ni mengalir bila teringat arwah Nurin.

Al faatihah untuk arwah Nurin Jazlin.

Moga pembunuh2 itu akan tertangkap juga.Amin

Poppy In Bloom said...

i dont understand how the system works. Bila kita buat I/C, kita ada gambar dalam JPN kan? Habis, tak leh buat search kat JPN untuk gambar 2 ekor tu ker?

namk said...

poppy,

u're dead right on that one.. ic photo kan ada.. takkan nak enlist FBI jugak kot to look it up. i suppose they could also use the help of psychic whatever to communicate with the indon girl in custody. mana tau dpt flashes on arwah.. in the cause of trying to capture the animal(s), the police should try all means possible..

Zulkifli said...

korang cuba pergi web ni http://marhaen.ngepeng.com ...ada orang kecewa ngan IGP gi taruk gambar IGP sendiri..tak patut...

apa-apa terus doakan agar pembunuh Nurin ditangkap segera

Zulkifli said...

poppy and namk, aku setuju ngan korang...compare jer la dengan IC buat kerjasama dengan JPN...kalau dah tak ada IC mungkin pendatang haram itu jer la teori aku...

cayang said...

yg hal indon telan sim kad tu, kenape tak dipakse je makan ubat..sumbat je ker ubat untuk buang air besar..cucuk ubat ke..
nk ikutkan si pompuan tu tknak..smpai biler2 dier tknak.
sekadar idea yang terpikir.

torrent said...

poppy, namk, zulkifli,
maybe diorg buat IC 5 tahun lepas, muke dh berubah banyak,
or maybe diorg dh buat plastic surgery
kot...
tapi yang aku heran, kalau ada cctv, takkan tak rekod gambar 'orang' yang letak beg tu, konfuse gue..

torrent said...

cayang,
agknya psl kedutaan indonesia dah respond n mau protect perempuan indonesia tu kot.. tu yg polis tk buat gtu..


RI embassy in KL to protect Indonesian suspect in Nurin's murder
http://www.thejakartapost.com/detailgeneral.asp?fileid=20071001151151&irec=0

Zulkifli said...

torrent, cctv pun kelabu lepas tu kita punya polis masih lagi tunggu pihak FBI clearkan gambar...lama lak tu..mungkin gak muka penjenayah tu dah berubah...kalau memang Indon telan kad sim tu bersalah...kedutaan indon tak leh campur tangan...kalau salah indon ker US ker gantung tetap on...

0807 said...

Saya rasa payah juga nak search dlm JPN kalau gambar je yg ade. Nak cari satupersatu dari 20juta pnduduk tentu akan mengambil masa bertahun2. walaupun dah ada teknologi yg mampu membandingkan persamaan gambar2, (cth plg sng: findmycelebritylookalike.com) tak tahulah kalau pihak polis ada teknologi sbgni tapi yg aku heran ialah, gambar ade, nama pula xde? kalau nama xde, mana dapat gambar tsbut? org yg bagi gambar tu x tau nama dia ke? polis dapat gambar tu dr mana yek? yg dilakarkan tu takpelah.

Sri Latha said...

As media publicity on this case declines, chances of catching the murderers too subside by the second, minute, day. The mass media should publish the photofits every day, if possible. Posters of the photofits should also be distributed far and wide.That's the only way to get people to continue remembering the tragedy that befell Nurin Jazlin, whether the murderers are caught or not. We do not want to be lulled by a sense of complacency a month or a year from now, as it is a fact that evil exists around us.

mak-farrah said...

baru dapat email pasal ujian hipnosis sewaktu nurin belum ditemui.. wallahualam betul atau tak...tapi i wonder agaknya ada tak polis bawa budak yang menjadi saksi van putih tu pegi kenalpasti van putih yang tersadai dan kemudiannya disahkan tiada kaitan dengan kehilangan nurin. bukannya nak mempertikaikan, tapi entahla..harap2 selepas ni kaedah hipnosis ni digunapakai sedari awal2 kejadian lagi...terutama utk kes2 yang tak tercapai dek akal pihak polisi untuk bertindak.

Ya Allah, kepadamu kami berserah, berilah kami petunjukmu ya Allah.

bunga_layu said...

assalammualaikum...

mak farrah boleh tak minta tolong forwardkan email berkenann hipnosis tu..
email saya bungalayu_07@yahoo.com

terima kasih

bunga_layu said...

ni lah masalahnya kalau segala jenayah dan apa jua perbuatan yang salah melibatkan org luar.. semuanya nak campur tangan...

oh ye memanglah pesakit tu tak nak makan julap tapi tak boleh paksa ke.. klu nak tunggu sampai bila lah ye... dah dia tu jenis yang "biar pecah diperut, jangan pecah dimulut"..

oh ye en jasni, polis tak ada siasat ke hp en jasmin.. mungkin kita boleh minta syarikat telekomunikasi membantu takkan mereka tak ada rekod..

Fiya said...

I think mmg susah nak tengok n compare dengan i.c, lets put ourselves in the criminal shoe ngan everbody tengah look after you , i wont dare to keluar ngan my very own face, kene lukis2 idung bagi mancung, pakai misai palsu, get my head colured or bald, nipiskan kening, pakai concealer.... tell me...this all can be done in a snap...

as for the pompuan indon i wish i can meet her and put brinjals in her private part kalo dia tanak kuarkan simcard tue, biar mati macam tu jer...

and how if the guy and pompuan yg suspected tu as well an Indon, sure tak de IC nyer and named can be changed, suka ati dia...wallahualam...

Semoga kita beroleh petunjuk dan hidayah.

MaryKate said...

A murderer knows no boundary, no religion, no race, sex or age. He/she is not an animal, he/she is way way below one.

The police were way too slow in handling Nurin's case from the beginning. They should have done what they are doing now from the day Nurin was missing, not when a case went high profile. We want the murderer/s TO BE CAUGHT, we want JUSTICE for Nurin, we want PREVENTION of such future crimes, we want a SAFER environment for our children, we want a NURIN ALERT - when a child goes missing, IMMEDIATELY push the panic button and all concerned go into full swing for a search, we want the missing child photo on the FIRST PAGE of every newspaper so we can find him/her easily and faster, we want MAXIMUM publicity and exposure given to missing children immediately, we want JUSTICE for Nurin and all who died unnecessarily.

The murderer had Nurin for 27 days, and he/she knew the law is weak and todate, many child murdered cases remains unsolved. Think of how many weeks (not days) has it been now since we finally have the photofits of both man and woman. Think of how long it will be before the image in the video or car being recovered, how long before they discover any prints on the bag or body. And this is considered FAST due to a high profile case, otherwise, there wont be any results at all.

Psychic are used widely in the US to locate dead or alive people. The police must try everything it can from the beginning to locate a missing child, it is the pondering or wondering what to do that led a child missing for 27 days. Go for NURIN ALERT in the future.

Zulkifli said...

marykate, i have to agree with you too, police are way way to slow from the beginning and many cases involving children remain unsolved..instead of blaming parents they too have to play their role to make Malaysia a safe place for children...

Ini kalau budak budak nak main dekat playground depan rumah pun tak selamat macam mana?

have to make sure that all sex maniac/criminals be kept away in an island far away from the society...

almost everyday we read murder here and there...what happen to the society nowadays..and the police?

we know u r trying your best but this is way to slow....

zuhaileen said...

bila baca paper semlm, tgk muka suspek lelaki tu, sy rasa cam familiar je...mcm pernah nampak muka dia kat GIANT nilai

tapi, tak taula betul ke tak??

Jasni AJ said...

Zuhaileen,

Kalau ada iras-iras pun, contactlah Polis, bagi dia orang siasat.

Call 03-79662222 ASP Lau.

Fiya said...

Zuhaileen, i think whether u sure or not that will be a second issue since the indons girl which under the police custody (the one who swallow the sim card) is as well working as a sales assistant kat Giant Nilai, thats is not a coincidence, u might got a right person, step foward....

Zulkifli said...

Zuhaileen, kalau nampak ada iras iras jer terus report polis....sure tak sure tu belakang kira...

Noraisyah said...

I agree with what Sri Latna said. We must keep reminding the public that the criminals ares still at large. I think not only the public, but big corporations should pitch in. Imagine if all petrol stations, supermarkets, put up posters of missing children or wanted criminals, we could easily disperse this information througout Malaysia. Telecommunications providers, such as Maxis, Celcom, etc, can easily send sms to all their customers of missing children, kidnapping attempt, other crimes, so that we are immediately made aware of it. Why can't this be done?

MaryKate said...

I read the news today that the Indon woman is not eating so that the sim card cannot be excreted.I wonder why the Police are so lenient on her, she made the calls taunting the parents and Rakan cop that she has the kid,that's good enough to convict her.If she doesnt want to swallow the medicine for purging, just force it down her throat,we are wasting precious time, again this should have been done immediately the moment she swallowed the sim card, not coax, pujuk, rayu for her to eat and then excrete the sim card out. By the time this happens, one week is up and she will be let loose on the streets again. What does the this tell us,the efficiency of handling such urgent cases? Still wait and see attitude? We've waited for more than a month !!

Zulkifli said...

Polis, letak bangkai jer kat dalam bilik minah indon tu biar dia muntah dengan sim sim kad tu..kalau dah tak nak makan sangat lantak la biar dia mati...orang kalau dah diam dan tak mau bagi kerjasama pada polis kemungkinan dia terlibat...

MaryKate said...

there is such thing called ENEMA, there is no need to eat-wait-excrete, hours-minutes-seconds ticking away, and we are all still waiting for this Indon woman to pass motion, how hilarious can this be?

anies amran said...

I agreed with marykate. We dun need all the pujuk rayu anymore. We've been waiting for so long and yet there is no outcomes. We dun need to "ikut rentak" that Indon whom we know that she might be hiding something that we never know!

Or maybe..the police still wanted to use the method of 'wait and see' while she might have her hidden agenda that we also never know!

She's so annoyed!

Zulkifli said...

ini dah tahun 2007 ..polis masih lagi nak menunggu seorang penjenayah membuang air besar bagi mengeluarkan bahan bukti...pelik tetapi benar...yes mary kate agree with you that the police should force the enema on her...boring dah menunggu

Sri Latha said...

Did anyone read this? (from NST today). Looks like it's been a futile exercise trying to get the suspect to purge the SIM card!

KUALA LUMPUR: There may not be much hope of retrieving data from the Subscriber Identity Module (SIM) card swallowed by the Indonesian woman in the Nurin Jazlin Jazimin murder case.

According to the local SIM card supplier for Celcom and Maxis, the card is so sensitive, that even immersion in water can cause damage beyond repair.

“The card, which has a microchip made out of copper and other metals embedded inside, is fragile and normally damaged even when it is in water for only a few hours,” said Oberthur Card Systems Malaysia Sdn Bhd technical manager Lee Ken Hong.

“When that happens, whatever data that is stored is gone forever,” he said.

“After going through the entire process of the human digestive system, there is very little hope that the card can be saved and the data retrieved.”

Lee added that the most likely method of trying to obtain the information from the card would be simply to dry it and try using it in a mobile phone.

“The other way would be to try using a smart card reader attached to a computer to access the data.”

The woman who swallowed the SIM card is still under observation at the University Malaya Medical Centre.

The card has yet to be retrieved as the woman has refused to eat and is only subsisting on liquids and intravenous drips.

She also refuses to consume any laxatives the hospital authorities are attempting to feed her and continues to remain under close observation.

She is said to be more active now, but is still confined to a wheelchair.

It is believed that the authorities are waiting for the card to emerge naturally instead of resorting to more drastic measures to retrieve it.

The woman was nabbed last week in Nilai.

Investigations revealed that she is an illegal immigrant who has been working at a bazaar in Nilai for the past one month.

It is learnt that police had wanted to question her in connection with several text messages she allegedly sent to police, claiming that Nurin was in her care.

After she was detained, she swallowed the mobile phone's SIM card and an x-ray later confirmed that the card was in her stomach.

Nurin had gone missing after she went to a night market near her home in Wangsa Maju on Aug 20.

Her body was found almost a month later in a sports bag which was left in a building in Petaling Utama.

So far police have detained six suspects. Five have been released, leaving only the Indonesian woman.

Police also has released the photofit of a man and a woman on Tuesday, but so far, no suspects have been picked up.

danny said...

yallah....apa punya Turrrrrr la polis malaysia nie. Kalau si pelesik celaka tu taknak berkerjasama untuk mengeluarkan SIM CARD dari dalam perut dia, takkanlah nak tunggu saja kot. POLIS BODOH NIE nak tunggu si setan2 sepatutnya ditangkap nie lari dulu ke negara jiran ka. Aku rasa elok tahan Tan Sri Musa nie, siasat dia dulu. Apa susah, dapatkan kuasa dari peguam negara dan do operation asap pada indon sial nie. " kekadang aku tertanya pada diri sendiri apa yang dilakukan oleh pihak polis dalam 27 hari kehilangan adik nurin" boleh dikatakan siasatan mula dilakukan selepas mayat mangsa ditemui. heran betoi....sama juga dengan kes membabitkan clip video perbualan hakim, semuanya mengharapkan pertolongan rakyat...info rakyat, habis tu apa yang dilakukan oleh bhg risikan pdrm. Allahuakbar, aku tak tau la. apa yang akan berlaku pada Malaysia dimasa akan datang. Dengan pimpinan yang ada sekarang aku nampak malaysia semakin hari semakin hancur.Wahai tuan polis kalau nak harapkan semua info rakyat baik hampa duduk umah pakai kain pelekat tengok tv la...........Kalau la FBI or CSI yang kendalikan kes nie. Aku yakin perut pompuan celaka tu dah di tebuk.

kenanga said...

Tak ada apa-apa lagi ke perkembangan yang terkini? Bilalah penjahat tersebut hendak ditangkap. Daripada US & FBI macam mana, belum ada berita baru pun. Harap-harap dapatlah pembunuh tu secept mungkin!

The Pisces Man said...

I don't know about you guys, but don't you think the surface of the SIM card might have been corroded by the acid in her tummy or something, thus destroying valuable data in the card?

Why should the police rely solely on the card? Is there no other way?

Zulkifli said...

betul tu danny...naik semput dah tunggu polis buat kerja semua nak tunggu orang bagi info...dah tu nak tunggu minah indon tu melepas dulu...buatnya dia sembelit sampai minggu depan ke bulan depan...tak akan nak tunggu..perkembangan pun slow....last last hancur sim card tu dalam perut...

syahila said...

i guess i'm to influenced by CSI series....

i saw it in the one of the series, someone swollen the memory card...even though it is a bit corroded but the sim card can still be read.

Anyway how, can't they just the girl's number and trace all the call that she has made.

lol...i'm not really teaching the police how to solve the case...is just a question that i think i need to ask.

MaryKate said...

Re: remark by the Pisces Man, coming back to my original question, why do we have to wait and wait and wait for the sim card to be purged, it should have been done IMMEDIATELY when this Indon was ARRESTED!! I give up, it seems the Indon woman is so much more smarter and intelligent than those interrogating her. The Sim card would have been quite useless when its finally out of the body. Again, we are waiting and still waiting, just like we waited for 27 days before Nurin's body turn up in a bag.

Zulkifli said...

berita dari malay mail...memang polis tunggu sim card tu keluar dengan sendirinya dari perempuan tu...aduh

SIM card stays put
By MUZLIZA MUSTAFA




THERE are still no signs that the SIM card swallowed by an Indonesian woman (inset) picked up in Nilai, Negri Sembilan, in connection with the murder of Nurin Jazlin Jazimin will be fl ushed out of her system.
With her remand order expiring tomorrow, questions have come up on whether the police could retrieve the card which may give them some leads in nabbing the culprits.

However, police are unperturbed by the expiring remand order.

“We just have to wait,” Federal CID director Datuk Christopher Wan Soo Kee told The Malay Mail last night when asked if there were ways for the authorities to force the suspect to fl ush the card out.

Wan, however, refused to comment, when asked to confi rm that the suspect, despite fasting since she was detained, was refusing to eat at the University Malaya Medical Centre where she is warded.

Sources told The Malay Mail that the 23-year-old woman was on a liquid diet since she was warded. THERE are still no signs that the SIM card swallowed by an Indonesian woman picked up in Nilai, Negri Sembilan, in connection with the murder of Nurin Jazlin Jazimin will be flushed out of her system.

With her remand order expiring tomorrow, questions have come up on whether the police could retrieve the card, which may give them some leads in nabbing the culprits.

However, police are unperturbed by the expiring remand order, with Federal CID director Datuk Christopher Wan Soo Kee saying that police will wait for as long as it takes.

“We just have to wait,” he told The Malay Mail last night when asked if there were ways for the authorities to force the suspect to flush the card out.

Wan refused to comment when asked whether the suspect, despite fasting since she was detained, was refusing to eat at the University Malaya Medical Centre where she is warded.

He also declined further comment, saying that “there are things (rules) that we have to follow that you do not know about.” Sources had told The Malay Mail that the 23-year-old woman was on a liquid diet since she was warded.

Yesterday, policemen from the Federal police headquarters went to the hospital to question the woman. No other details of what transpired were available at Press time.

The woman had swallowed the SIM card while being taken to the Petaling Jaya magistrate’s court on Saturday.

Police had seized several items from her during her arrest, including several SIM cards, cash and cell phones.

She was picked up in Nilai on Friday, a day after four men and a pregnant woman were arrested in Section 7, Shah Alam. The woman was released on the same day.

The male suspects were released unconditionally on Monday.

Wan had said that the men were released after police were satisfied that they were not involved in the case.

On Tuesday, police released photofits of a man and a woman whom they believed could shed light on the murder case.

Both photofits were sketched based on information from the public.

The man was spotted in Bangsar a few days before Nurin’s body was found.

He was said to have been looking for a room to rent for him and his daughter.

He is 168cm tall, aged between 35 and 40, and sports a short, thin moustache.

The woman was spotted in Petaling Jaya near the sports bag with Nurin’s body the day before the body was found on Sept 17.

She is believed to be in her 20s, 153cm tall and has shoulder-length hair.

Nurin, a Year Two pupil of Sekolah Rendah Kebangsaan Desa Setapak, was reported missing on Aug 20.

Those with information on the case can call 03- 21159999 or the nearest police station.

namk said...

a suggestion to the police. cant they get a special warrant from court to enable the doctors to just directly inject the indon with the medicine OR terus perform operation on that indon. IT IS crucial to get that sim card right?

benharperbenladen said...

polis tk bagi ubat sembelit ke kat minah indon tu...bagi dia cirit birit..baru sim kad tu kuaq kot..

harap2 cepat le kes ni settle....tak sabar nak rejam that culprit

danny said...

AKU TAK ADA JAWAPAN LAIN SELAIN DARI BODOH,BODOH,BODOH. KEADAAN INI BERLAKU KERANA ARWAH NURIN BUKANLAH ANAK SEORG VVIP. KALAU ARWAH SEORG ANAK VVIP AKU RASA TAN SRI MUSA TAK SEMPAT NAK BUKA PUASA. APA LA NASIB KELUARGA ARWAH. KEKADANG AKU TERFIKIR KENAPA LA SUSAH SGT NAK JALANKAN TUGAS. UNTUK MENCARI BUKTI POLIS BOLEH MEMBUAT APA SAHAJA, DENGAN IZIN MAHKAMAH. MR MUSA TOLONG LA BUAT SESUATU. CUBA BAYANGKAN KALAU KEJADIAN YANG BERLAKU INI BERLAKU PADA KELUARGA KITA SENDIRI. AKU RASA MCM NAK GI MOGOK DEPAN PPUM. ADUHHHHH!!!!! TENSION.

mamahana said...

Agreed with few comments kat atas yang polis way too slow nak solve this case. Hmmm...naper diaorang tanak pakai teknik lain cam hypnosis or psykik whatsoever kalau dah tadak clue lain. Janji kes ni settle...sebab tanak nampak depa nih lost... skarang terkapai2. Si minah indon tu pun takleh nak settle kuarkan sim card. Apehal??

benharperbenladen said...

ko org baru tau ke mr.policeman too F****** slow???

our country merdeka 100 tahun pun polis punya minda still remain the same kot...mcm b4 merdeka jeh...

Amalina said...

Tak pun ini hanya mainan polis, minah indon tu hanya scapegoat...?? boleh jadi ke?

Manjalara said...

Walaupun masih belun ditangkap polis, aku yakin dia sekarang diburu ketakutan yg amat sangat. Balasan tuhan kepada orang yg seksa budak tak berdosa... Jangan2 Penjenayah tu dah MAMPUS!, sebab tu polis tak dapat cari, almaklumlah tak makan, sebab takut nak keluar beli makanan orang dah cam muka...

Linda said...

masa saya nak bersalin dulu, doktor bagi ubat mcm sabun ikut bawah untuk keluarkan najis sebelum bersalin. why not en. jasni give this idea ke polis so the lady can flush out the simcard within seconds je.

pembawa said...

oleh kerana aku bukan berada di pihak polis yg menyiasat, maka semestinya ada bnd yg aku (org biasa) tak nmpk n tak tau..maka pendapat yg dikeluarkan aku adalah dr pov org biasa yg hanya tau bnd2 yg dikuarkan di media beserta teori, assumption,hypothesis yg berada d merata tempat..maka akan berlakulah barang sedikit prejudis dan berat sebelah pd pendapat pihak sana..
saya tak tahu peraturan2 dlm menyiasat tahanan reman...tapi..this time,nk cakap jugak

TAK BOLEH BAGI PEREMPUAN TU CIRIT KE?SIAPA PUN TAK BOLEH TAHAN KALAU DAH SAKIT PERUT.MESTI 'HAVE TO GO' PUNYA!

if simcard tu mcm the only lead yg polis ada, itu adalah sgt sedih.what with dgn kebarangkalian yg tinggi bhw simcard tuh dah corrupt n unreadable

sekarang kita semua mcm menunggu 'buah' yg tak gugur, kelakar pon ada bila satu malaysia bila baca news yg simcard tu still ada dlm perempuan tu n dia degil takmo makan utk elak perkumuhan, (since saturday dia telan n tak buang2,ewww)...and all at the same time ppl will visualize the card in her tummy n how to pick it from her feces(whenever she feel like to do the movement)...urgh,so not the nicest thing to thought of
it's almost a week now

n it could all be for nothing,but it needs to be done..

bila la nk siap process the vid at fbi?kat tv tunjuk 'kejap' je...type klik sket dah sharp pic..tipu

bersama kita doakan kejayaan pdrm menyiasat kes ini...so sick reading about a simcard in someelse's colon everyday

Linda said...

Banyak cara kita boleh bantu hingga tertangkapnya pembunuh itu. Mari kita brainstorm. Tak kisahlah cara kita dah dipakai oleh polis atau tidak, asalkan rakyat boleh bagi idea bernas.Cuma saya harap en. Jasni boleh beri semua idea ini kepada pihak Datuk Michael Chong, Datuk Yap atau pihak polis. Kekadang, kita mungkin boleh keluarkan idea yang bawa faedah.Idea pasal check with jpn tu bernas juga. Mungkin pekerja jpn yang baca site ni boleh bantu secara sukarela. Dan minta bantuan psychic pun cadangan yang bagus. Kalau kita tak boleh harapkan orang, kita boleh cuba cari bukti dan usaha sendiri asalkan ia tak menganggu tugas polis.Ramai di Luar sana yang sanggup bantu secara sukarela.

syed_aiman15 said...

No offence but since we got the technology to remove tumour out the human stomach, why they cannot use that to take the sim card. Also wont the sim card be damaged because of the asid in our stomach. Talking a SIM card, doesnt the service provider keep our telecommunication records ??? Like how they do in the US. Also JPN sure will have thumbprint of the person and sure wont take long to investigate.

All we can do now is pray to Allah (our religions please pray to your god) to help us make this criminal be arrested also pray this case wont be like Amber's case and also pray it wont happen again.

unicorn said...

poppy &namk,

u right abt JPN search tu,kalau ada thumbprint.other prob,mungkin add mengarut,mungkin tak betul, pindah etc..tapi itu kerja polis . ihope they 'r doing their job in full responsibility.Musa hassan kena always check on his men..jgn ckp macam dlm TV3 recently when asked abt updated news(on nurin's case)..'i havent been brief on that..?!' rasa tak berapa penting pulak nyawa kanak2 spt ni.

one more possibility, mungkin warga asing...so kena widen the search & investigation ke rumah2 kongsi atau apt/flat/rumah yg disewa warga asing.

REALLY hope the sicko(s) dpt ditangkap sebelum raya!

Jadikanlah Kematian trajis Nurin Jazlin yg berumur 8 tahun ini sebagai AMANAT ALLAH swt untuk kita dan pihak berkuasa membela dan membawa iblis2 laknatullah itu kemuka pengadilan!

Tiada lagi kesedihan,sebak,trauma dan kematian sebegini lagi.

YA ALLAH YA FATTAH, permudahkanlah...

pembawa said...

pada ade yg tny td, photofit yg polis kuarkan tu bukannye sekeping gambar yg derang jumpe..yg ada dlm ic n leh compare sebijik ngan dlm rekod jpn

from wiki:
"Photofit" is a technique used by the police for building up an accurate image of someone to fit a witness's description. Photographs, rather than drawings, of individual features are used to construct an image of a suspect.

yg aku paham la..gambar yg terhasil tu adalah hasil gabungan dari katalog component2 pd muka..ada katalog dagu, hidung, mata etc..so sape yg penah nmpk suspect n tak reti nk describe, dia pick mana2 komponen yg dia rase paling close ngan muke yg dia ingat..dah pick sume tuh, combine n dptla muke yg kite nmpk skang tu...tgkle telinga dia itam...kaler2 kat muke mcm pakai bedak tak sama kaler

intesting reading, this:
suruh pdrm gune

http://www.newscientist.com/article/dn7143.html

MaryKate said...

Who would have thought, a dead body in a bag,probably tons of dna materials or evidence in both bags and body, a video captured and we are still waiting for the image to be clearer by FBI, which was like - almost a week ago, and now the entire nation is waiting for this INDON woman to purge the sim card from the other end of her body. Wasting precious time, we are making a mockery of ourselves with these system. The Indon woman is having a gala time, laughing at our own stupidity. So pitiful how slow things work.

Umm Sequim said...

Geram la baca ttg betina indon tu . Entah entah dia pakai ilmu apa apa tak , di hembus nya kat polis polis tu supaya layan dia dgn baik . Indon ni kebanyakan memang padai ilmu hitam ....ish rasa macam nak tampar aje baca cerita dia dgn ABANG n ABANG OPIS semalam.

joesniper said...

setuju ngan latha supaya tiap2 hari kuarkan gambar 2 suspek tu kat muka depan semua sokkaba tiap2 hari, tak yah orang lain nak print lagi ..

kalau suspek tu indon susah la sket sebab hari2 dia boleh ulang alik ke sini dan hari2 dia orang boleh tukar kartu pengenalan depa kat sana dan memang la muka depa tak ada dalam rekod JPN

kalau depa pakai serban dan tudung pun dah berubah kehenseman dan rupawan mereka

untuk suspek yang kat sepital tu bagi je dia minum air sabun banyak2 macam atok nenek kita masa perang jepon dulu, pastu pijak perot dia, kuar la chip SIM tu. Jangan buat ditandas nanti kena panggil IWK lak ...

atau cuba sergah dia, katakan kita nak bomohkan/semayang hajatkan dia biar kembung perut tak surut2 ... kecuali kuarkan SIM tu sendiri ...

perghhh.... ada bakat mafia jugak aku ni sejak akhir2 ni ...

Semua kerana aku sayangkan Nurin walau pun dia bukan anak, anak sedara, anak buah, anak angkat, anak pungut, anak beranak, anak manja, anak emas kepada aku..(dah start meleleh nih, stop dulu...)

Soi la engkau wahai pembunuh ...

onimoni said...

macam kelakar je kan. kiter satu malaysia tggu si indon tu b***k!!polis...polis...do somthing laaaaa..plez laa...polis pon tunduk dgn minah tu ker?tegas la sket abg polis oiiiiiii...

erma said...

danny... en shah/zul .... 100% agree with u guys!

indon sial tu dah bawa kita dekat sgt dgn DAJAL tu...

jgn plak.. sok2 ... dgr2... dia pun terlepas gak....

zuhaileen .... harap u betul2 call polis... manalah nak tau... mmg betul keparat tu...

fatimah said...

Kes Altantuya yang dah jadi abu pun boleh dikesan, kenapa kesa adik Nurin Jazlin ini tak boleh?

trey said...

zwgxaAku dah tampal gambar dorang dekat opis aku.. aku harap setiap orang yang masuk blog ni, buat perkara yang sama.. setiap kedai, bangunan, opis, sekolah, bus stop, etc mesti tampal... biar orang tu jadi cacing kepanasan... jangan kasi chance

trey said...

Any info/news about Nurin Alert? i hope it can be a reality.

pembawa said...

akhirnye simcard dpt dikeluarkan juge..reman dilanjutkan..tidak diketahui sama ada card boleh dibaca atau tidak

trey..nurin alert updates are available at

tembam.wordpress.com

syed_aiman15 said...

Pembawa @ October 4, 2007 8:11 PM

TV3 kata Sim di keluarkan.. RTM kata Sim carad tak dikeluarkan n no comment...

yg mana betul ni ????

simcard ke tak... all we want is the dajal to be arrested..

damn aku marah sgt ni dah la maxis broadband down hari ni...

Linda said...

Kalau No. tel minah tu dah dapat, just pergi ke telco provider dan minta they all produce sms dan bill nombor tersebut. Prepaid no. pun boleh juga.Cubalah.. saya ada cuba tanya orang telco, katanya boleh cuba asalkan ada polis report. Mudah-mudahan info ini dapat membantu. Insyaallah.

Zulkifli said...

qqdanny,erma and the gang...saya pun tak faham apa la polis polis ni buat...zaman 80-an dulu polis takla sangap sangat cam ni...bayangkan budak tu hilang 27 hari pun tak jumpa...jumpa pun dah keadaan parents dia pun tak kenal...dari situ pun dah tahu polis memang slow sangat...apa ke halnya nak tunggu Indon ni sampai buang air pun tak faham langsung..tektik apa dia orang pakai tak taula...slow amat sangat ...jentik la sikit ker apa ker...frust la cam ni...tak lama lagi nak bawak anak keluar jalan pun susah semua kena ikat ...polis punya tugas jaga keselamatan...itu gaji yang dibayar kepada mereka untuk lakukan...

trey said...

betul tu zul.. kalau ada 5 anak kecik.. lima2 tu ikat dengan tali.
kalau hilang kita pulak kena tuduh cuai. tak ke susah. penculik, penjenayah nilah sebenarnya menyusahkan hidup kita. rasa tak selamat. keperluan kepada keselamatan adalah lapisan yang lebih penting daripada pencapaian/kepuasan diri dalam hierarki maslow. takyah naik ke angkasa lepaslah kalau kebebasan takleh capai sepenuhnya.

Zulkifli said...

entah la Tray...dulu time saya kecik kecik dulu nak pergi kedai waktu malam ker petang selamat lagi..sekarang anak saya nak pergi playground depan rumah pun serik rasanya ..kenala ikut temankan ...kita harapkan undang-undang dan polis jamin keselamatan kita ini pulak kalau anak kita kena apa-apa kita pulak kena jawab...