Tuesday, October 2, 2007

Two More Suspects Identified In Nurin's Murder - CID Director

October 02, 2007 14:30 PM

KUALA LUMPUR, Oct 2 (Bernama) -- Police have identified two more suspects whom they believe can assist in investigations into the brutal murder of Nurin Jazlin Jazimin.

CID Director Datuk Christopher Wan Soo Kee said the suspects, a man and a woman, were identified based on their photofit from public information.

He said the 168cm tall male suspect, aged between 30 and 40, is believed to be looking for a room to rent for his daughter when Nurin was reported missing.

"The man was spotted several times a housing estate around Bangsar," he told reporters.

The 153cm tall female suspect, in her 20's, clad in a red dress, was seen on Sept 16, near the place where the sports bag containing Nurin's body was found the next day, said Wan who heads a special team investigating the murder.

-- MORE

38 comments:

Zulkifli said...

kami harap photofit itu disiarkan bagi memudahkan orang yang disyaki itu ditangkap pada kadar yang segera....teruskan berdoa...

.::dragonfly::. said...

i watched the tv3 news at around 1pm this ofternoon in my car. the photofit of both suspects were aired in the news. hope you can get the photofit soon and post it in here.

do believe that no karmic debt ever goes unpaid.

assalamualaikum.

mamahana said...

u can see the photofit tu dlm thestar online..

Zulkifli said...

thank you mamahana ...dah tengok...muka cam pijak semut tak mati jer lelaki tu..pempuan lak cam entah ...

benharperbenladen said...

dah tgk..cam cibai je muka dua ekor tu.....

aku dpt rasa yg laki tu pakai serban la ni..n the yg pompuan tu dah pakai tudung litup...

http://thestar.com.my/news/story.asp?file=/2007/10/2/nation/20071002134803&sec=nation

benharperbenladen said...

tlg fwd kan photofit tu kat email kwn2 kita....jadikan thread...

Zulkifli said...

rasanya dah hampir sangat kepada penangkapan penting abad ini..jadi bersabarlah

Su said...

seram banget gue nengok gambar perempuan tu..kalau terserempak tgh mlm, huhu, takmo le...sape la tukang kaler

mmg photofit ambil masa yg lama utk dibuat atau nk tunggu 4 org tu bebas dulu?
tiada kebetulan ni

Zulkifli said...

jasni, muka perempuan you tak masukkan....

danny said...

Alhamdulillah,

Yallah...tunjukkan jalan yang
mudah untuk memberkas penjenayah
durjana ini.....amin.

syahila said...

ada photofit utk perempuan jugak ke?

nanny said...

its look likes indon people...hope to catch them ASAP....

orang johor said...

where can we see the photofit of that bastard

Meed said...

setuju dgn nanny..

Rupa macam orang dari seberang.. kalau betullah mereka ni orang seberang .. make sense lah kalau nak dikatakan diorang berdua ni ada kena mengena dengan perempuan indonesia yg kena tangkap tempohari.

Sabar Menunggu ..

fatimah said...

Gambar tu dapat daripada FBI ke?

mama aisyah said...

Sedih sangat... I tak tahu la org lain mcm I ke tak...
I terlalu sedih sampai tak leh lelap mata...
Asyik terbayang m/mana kesengsaraan arwah... Mula2 tu malu nak citer kat org...takut org kata I ni emosional sgt... At last citer kat my hubby...Mungkin sebab ketiga2 anak I pompuan...Harini baca email psl hipnosis nurin...lg la sedih...Ya Allah tunjukkanlah kebenarannya..Amin..

Abd said...

Yang laki nampak macam setan sial!! Gila sex!! Yang perempuan nampak macam iblis!! Cari dan tangkap!!! jangan bagi chance kat diorang!!

trey said...

Encik Jasni
Gambar beg diadora ada dalam Staronline. Mungkin dapat refresh memory saksi yang nampak lelaki atau wanita bersama beg tersebut.

rina said...

muka photofit tuh macam adik beradik. mungkin yg perempuan tuh nak alihkan beg ketempat lain tapi berubah fikiran.
minta maaf lah,
i pun rasa macam muka indon. sebab jenayah macam ni macam jenayah di indon. apa nak jadi malaysia ,tanah berdaulat dah jadi tanah org2 jahat disebabkan iblis spt pendera/pembunuh adik nurin jazlin.

sesiapa yg ada anak(perempuan) faham kesedihan jiwa ini.
rasa ingin peluk cium arwah jika dia dtg dlm mimpi..

nurin jgn dilupakan.nurin jazlin adalah satu kisah terpilu yg pernah terjadi dimuka bumi Allah ini. apakah rahsia Allah mengizinkan binatang buas itu menyeksa anak kecil seperti nurin..? apakah mukjizatNya?

mungkin jawapannya ada pada masyarakat kita,pada pemimpin kita,pada pihak berkuasa?pada jiran2 kita?pada kawan2 kita?pada keluarga kita?

anak kecil yg bernama nurin jazlin jazimin..sudah tertulis engkau menjadi diantara kanak2 yg menjadi ahli syurga .terhapuslah duka ku jika membayangkan engkau bahagia di sisiNya.

now, justice is all we need.kematian nurin bukan sia-sia. ia mesti di bela. jadikanlah ini sebagai amanat Allah untuk adik nurin.pembunuh mesti disula.

alfatihah.

azlan said...

Salam semua....

Tolong edarkan gambar fotofit ini yang telah saya besarkan & kemaskini dengan keterangannya sekali kepada rakan-rakan anda melalui email.

LELAKI:
http://img210.imageshack.us/img210/7196/flpc7.jpg

WANITA:
http://img409.imageshack.us/img409/5100/fphx4.jpg

Copy & Paste link diatas ke URL browser anda kemudian tekan ENTER dan right klik untuk save image.

mak-farrah said...

mama aisyah, i jugak x pernah kering air mata sejak pemergian nurin. setiap kali teringatkan dia, i mesti menangis, dekat office, while driving, waktu berbuka, solat, sahur...bukan i saja, anak2 i pun macam tu jugak. namun setiap kejadian ada hikmahnya dari Allah. segalanya berlaku atas ketentuanNya. pemergian Nurin menyedarkan kita bahawa nikmat dunia telah menjadikan nilai2 kemanusiaan hilang, betapa budaya2 duniawi yang kita agung2kan telah melahirkan masyarakat yang lupa pada yang Esa, malah melahirkan manusia yang bersifat lebih 'binatang'. mudah2an jugak kejadian pilu ini dapat menyedarkan pihak2 berkuasa agar tidak memandang pangkat dan kedudukan dalan menyelesaikan kes2 jenayah, terutamanya kes2 melibatkan kanak2 dan wanita.

Manjalara said...

terbaca komen Mama Aisyah tadi, rupanya tak bersendiri mengalami perasaan yang sama, malu nak cerita kat orang, saya tak ada anak tapi kenapa rasa macam anak sendiri pula, sedih tak dapat nak tolong arwah. tiap kali makan saya akan ingat bagaimana aruah tak diberi makan. sebak...

Zulkifli said...

jangan kata mak farah dan mama aisyah menangis...saya pun menangis sama...sementelaah saya pun ada anak-anak perempuan...Ya Allah berikan berita gembira tentang penangkapan pembunuh kejam itu...dan berikan balasan setimpal kepada mereka kerana menyeksa anak yang tidak berdosa itu....

MZ said...

air mata tertumpah lagi pagi ni entah yang keberapa.. bila baca msg mama aisyah and manjalara. Menangis sorang-sorang kat computer aje lah. Nasib baik meeting dah habis. Sebak sangat rasanya.
Nurin Jazlin, aku selalu sedekahkan Al-fatihah kepadamu bila aku solat. Muga diketemukan dalam mimpi ingin ku peluk dan belai mu, bidadari syurga....

MaryKate said...

If the photofits does belong to the murderer, it is the time for public duty. He/she cannot hide forever, the public will be able to assist in the investigation. We pray for Nurin's soul daily, and also pray that this murderer be found soon. With God's grace,justice will be restored.gua

TimahMulia said...

mama aisyah, mak farrah, manjalara.. kak tim pun sama, masa nak masak buka puasa, masa nak makan sahur.. air mata ni laju je menitik2 tak dipaksa2, cuma mengapa arwah sicomel nurin ni selalu hadir dalam fikiran kak tim, memang terasa kak tim nak peluk2 nurin jika arwah hadir dalam mimpi, terasa dekat sangat, sedih, rasa seperti anak sendiri, sejak dari hari berita kehilangannya hingga ke hari ini. Itu belum masuk bila dengar lagu Terlalu Istimewa dan lagu Bagai Pelangi tu lagi..seksa.. terlalu murah air mata ini..

Zulkifli said...

"Polis akan siasat media yang sensasikan kes nurin"...mstaronline...kami harap media lebih bertanggungjawab...jangan menaguk diair yang keruh...nasib yang empat saspek tu tak kena belasah gara gara disensasikan ...

semua rakyat malaysia sedang bersedih dengan tragedi menimpa nurin dan diharap media lebih bertanggungjawab....yang penting dua orang dalam gambar photofit itu di berkas segera.

rone said...

Dear All,
Tugas kita sekarang aware of 2 suspects released by Polis. Ingat bila berjalan kemana-mana tu cam wajah wanted ni untuk menolong police investigation.
Al-Fatihah buat Nurin-hati saya masih sebak tiap kali teringat kanak-kanak tak berdosa ini biarpun saya sebelum ni agak keras hati tapi kes Nurin membuatkan sebak,tekak kering & terinang air mata.

The Pisces Man said...

Unless you have a photographic memory, it's hard to recall their faces should we stumble upon them on the street. They look very much like everyone else (it's too early to assume their nationalities don't you think?).

Hopefully office and shop premises all over Malaysia can put up these photofits on their walls and entrances. Let their blood boil inside them, not knowing where to go since their photos are all over the place, and when they do get out (since they have to eat right?), that's when we catch them.

I just hope that people won't take matters into their own hands (like beating them to half death) should they manage to catch them themselves.

sod said...

kami harap kekejaman yang berlaku ke atas allahyarhamah adik nurin jazlin akan terbela dengan seadil-adilnya. semoga en.jazimin dan keluarga bersabar atas kematian anaknya itu...kami di sini berdoa semoga pembunuh itu ditangkap dengan segera...

Zulkifli said...

ada berita terkini tak?

DiLLa said...

Jangan wat tanggapan terlalu awal...kalo nak kata orng Indon org kita pun apa kurang nye..jahat jugak..ada jugak indon yang baik...tapi kalo betul2 lah tu org indon,hentikan pengambilan warga asing di malaysia...n kalo org kite...ramai2 lah balas balik cam arwah adik nurin kena...

-Find the justice,Peace No War..-

veelicious said...

hurm...bvangsar?
dktnye...scary...
cptlah kes ni selesai...grm n takut...me dah siap jd paraniod dah ni!

Noreen said...

apa kata kita beramai-ramai bersatu hati mempamer dan mencari mereka dengan bersungguh-sungguh. Sudah tiba masanya untuk kita bersatu dan menolong pihak polis untuk segera menangkap setan-setan ini. takut nanti kalau lambat, mereka boleh merubah rupa mereka dengan perbagai gaya dan mengelirukan kita. sudah tiba masanya juga untuk kita membenteras penjenayah sebegini agar kejadian serupa tidak akan berlaku lagi...geram jika pembunuh nurin tidak dapat ditangkap...kematian nurin dan segala penyiksaan yang di tanggung oleh nya harus di balas dengan penangkapan si bangsat tu....

apa pendapat semua..terutama yg selalu melawat blog ini...

RENNIE SYAFIEDA said...

yup betul tu noreen. i pun sama cam mama2 yg lain, berderai laju airmata tiap kali baca kisah arwah. apapun buat keluarga arwah, Allah hanya menguji hambanya yg kuat dan terpilih sahaja. wallahualam. i pun pya anak2 pompuan yg seramai 5 org. Mohon Allah jauhkan dugaan sebegini buat kami sekeluarga.

Ilmi Natasha said...

Rasanya memang agak susah nak mengenali penjenayah ni sekiranya kita terserempak mereka kat luar. Tapi untuk saya sendiri saya dah gunting gambar mereka berdua ni and put somewhere in my beg..supaya saya dapat capai bila-bila masa yang diperlukan bila saya berada diluar. Manalah tahu tiba-tiba kita tengak dok makan kat depan penjenayah tu..

Jasni AJ said...

Bercakap tentang poster the wanted couple tu, I did speak with ASP Loh this afternoon conveying the views of fellow bloggers of the need to have their posters pasted at all major public places - just like how we had Nurin's posters before i.e. during the search.

She appreciates the fact that the public could not possibly remember the faces unless they're always reminded on how these wanted people look like.

Let's see if this suggestion would be taken up by the police.

ain azrimal said...

huh,tgk je muke dua org tu pon da wt takot.menakotkan.