Thursday, October 25, 2007

Girl, 10, leaves home to buy VCD, goes missing



















2007/10/25

By : Audrey Dermawan

Ahamad Omar and his wife Salmah Sellamah Abdullah with photographs of their missing girl Rekha Ahamad.


GEORGE TOWN: Even as Nurin Jazlin Jazimin's abduction-cum-murder case remains unsolved, another girl has gone missing under almost similar circumstances.

Ten-year-old Rekha Ahamad left her squatter home in Kampung Kolam alone at 9pm on Monday to buy a VCD at a nearby night market.

She has not returned.

Police are baffled why her stepfather, Ahamad Omar, 49, allowed Rekha to leave home alone at night.

They are also puzzled why the girl wanted to buy a VCD as there is no electricity supply to their house. They don't even have a VCD player.

Rekha, a Standard Four pupil of Sek Keb (P) Island at the city centre here, was last seen leaving her home after she managed to coax Ahamad to give her RM5 to get the VCD.

Her mother, Salmah Sellamah Abdullah, 41, was at work at a factory in Bayan Lepas at the time.

Rekha, the sixth of seven siblings, was wearing a white T-shirt with the "Ultraman" character printed on it, and a pair of shorts, when she left home.

Ahamad said it was not the first time he had allowed his stepdaughter to go out alone.

"She always goes for a walkabout near our house and has never encountered any problems.

"She always returns home around 8pm or 9pm but I don't know what happened on Monday. She left and never returned," he said when met at home yesterday.

Ahamad said he and a few neighbours went out to search for Rekha when she failed to return home about midnight.

The couple lodged a report at the Central police station early on Tuesday morning.

"We are worried sick about her. We have not seen her for three days and we just don't know where she could have gone," said Ahamad, a sidewalk trader.

Asked why Rekha wanted to buy the VCD although their house did not have any power supply, Ahamad said his stepdaughter usually watched movies in a relative's house nearby.

Salmah said she had been praying hard for Rekha's safe return.

Meanwhile, Northeast district police chief Assistant Commissioner Azam Abd Hamid said investigations were ongoing and police had yet to pick up anyone in connection with the case.

"We view this case seriously as there have been many similar cases before this. We will intensify the search for the little girl," he added.

Rekha's disappearance comes in the wake of Nurin's murder, which, more than a month after her body was found, remains unsolved.

It was reported that Nurin, a year two pupil of SK Desa Setapak, went missing on Aug 20 after going to a night market near her house at Section 1 Wangsa Maju in Kuala Lumpur.

Her naked body was found stuffed inside a sports bag placed at the bottom of a staircase at a shoplot in Taman Petaling Utama on Sept 17.

- NST Online

15 comments:

izsahani said...

En. Jasni,

I saw the list "SOME OF THE FRIENDS OF NURIN ALERT", are these all those whom had registered via sos@nurinalert?

Lang said...

Wabak penyakit sedang melanda Negara kita. Wabak ape? Wabak culik budak kecil.. Wabak ape? Wabak rogol budak kecil.. Wabak ape? Wabak bunuh budak kecil.

Hello kawan pulis… buatlah sesuatu, hello pak menteri.. buatlah sesuatu.. Kalau boleh kami tolong kami tolong sedaya upaya kami. Sebab kami bukan ahlong, kami Cuma nak tolong. Tapi buatlah kerja dengan segera..

Su said...

Nightline tv3--Rekha found by public sometime 9pm-12am.

Good, leh tarik nafas kejap.
Lepas ni kena ikat kaki budak tu, tak dapek dah la nak kuar jln pasni.
Mesti kena sekeh kat kepala buat org risau.

Colette said...

I will not accept the excuse, "But she's gone out many times around that time and nothing ever happened to her." Parents are just idiots when they say that. It is because she's gone out so many times at that particular hour that the kidnappers/rapists were able to establish a pattern and lie in wait for the poor child to be their victim.

I don't understand why parents still allow their children to go out walking by themselves, let alone AT NIGHT! Again, let us not let Nurin's death be in vain! Have they not been listening to the radio, reading the papers, watching the news? It angers me how parents can be so foolish. Some part of me wants to say, "Serves you right for being so ignorant and careless." God gave us all brains to think and discern.

There is some sympathy, but I am extremely angry at the stepfather of this 10-year old girl. I will be praying for her safe return. We can't blame the police and the "Pak Menteri" all the time. We should strive to be more responsible. The change begins with ourselves. We have to stop thinking that we live in the "good old kampung" where everyone knows everyone and nothing bad ever happens. That's like letting danger in when it comes knocking on your door.

kenanga said...

Nurin Jazlin is still in my heart. I am busy today got to do some exam but I never forget dear Nurin Jazlin. The culprit must be caught and punished and for the first time I agreed with hudud law. He should be killed when caught! I will be back to the blog when my exam over today.

torrent said...

bapak si rekha tu, gayanya cam tak kisah sangat, smlm siap senyum2 dgn reporter bile cite anaknya ilang..

ish2.. mintak2 dijauhknla berlaku kt sini.

Linda said...

Alhamdulillah... Rekha dah dijumpai. dan dia selamat.

Dah malas rasanya nak put hope pada polis settlekan kes ni. At least bagitaulah perkembangan supaya rakyat tak fikir bukan-bukan. Nak tanya... Mamat yang rogol budak masa raya tu dah kena tangkap ke belum? Ada sesiapa punya info pasal ni?

Linda said...

kalau di lihatkan dari jalan cerita kes Nurin, Orang yang lakukan benda kejam ni sengaja biarkan orang jumpa mayatnya. Kalau dia takut mesti dia tanam, buang ke... sampai tak di jumpai. Tapi cara kes Nurin ni lain. Ada agenda tersendiri. Pembunuh macam nak buktikan sesuatu. Dia suka lakukan benda ni dan rasa puas hati kalau orang lihat kekejaman yang dia buat.

Zulkifli said...

...kalau Rekha dah ditemui....pembunuh Nurin mesti dicari segera....dan pak menteri memang kena fikirkan macam mana nak jadikan sekeliling kita lebih selamat dan aman cam dulu dulu...

gomen ...rumah rekha tak ada elektrik...fikirlah cara cam na nak bantu keluarga tu...tak ada la dia gi menonton filem hindustan kat rumah orang lain...

unicorn said...

THANK GOD, she has returned home safe & sound.

i dont care what others think..blaming the parents or little girl herself, but i hate the opportunist or abductors..! OOii! senang2 nak buat balik anak orang kat rumah sendiri..? Pah tu 'simpan' 4-5 hari, tak cukup tu, pukul bantai anak orang lak.!


Tak reti2 nak hantar balai?

Kalu aku jumpa, penampor lah aku kasi Tapi kalu dia mmg sahih ado agenda jenayah sonsang, aku katok ngan tukul besi!

Legaaa... hepi beto ake pagi ni dengar berita baik rekha.

semalam, tgk '999',bila tgk cctv lelaki yg 'hantar' mayat nurin,aku 'down' sekejap. JAJ, boleh ke cctv tu di'upload' kat laman blog ini? untuk pelawat2 tg mungkin boleh mengecam dr 'gesture' lelaki itu,kdg2 kalau kita rapat, dr jauh pun kita kenal.
ya lah, kalau serumah, bunyi tapak kaki pun kita boleh tau siapa punya.
mudahan2 Allah akan menyuluh lebih terang kpd semua abt this sicko (& co.)

Ada yang bernasib baik, spt YIN, REKHA dan kanak2 dikg baru itu tetapi nurin.....airmata bergenang lagi ..nurin jangan kita lupakan.

pendita_alam said...

Recka dijumpai di Masjid Kapitan Keling
Oleh NURUL HUDA HASSAN


PULAU PINANG 25 Okt. – Kanak-kanak perempuan Recka Abdullah, 10, yang hilang selepas keluar ke pasar malam untuk membeli cakera padat video (VCD) Isnin lalu telah ditemui di Masjid Kapitan Keling di Lebuh Chulia di sini malam ini.

Bapa tiri mangsa, Ahamad Omar, 49, berkata, kanak-kanak tersebut ditemui oleh sepasang suami isteri di masjid berkenaan kira-kira pukul 9 malam yang kemudian menghantar mangsa pulang ke rumahnya di Kampung Kolam.

Tambahnya, Recka ditemui dalam keadaan yang sihat dan masih memakai pakaian yang sama semasa dia hilang empat hari lalu iaitu berbaju dan berseluar putih.

‘‘Menurut Recka, dia diculik oleh seorang suspek yang dikenalinya dan kemudian dikurung di sebuah flat di Farlim, Ayer Itam selama empat hari sebelum ditinggalkan di perhentian bas di kawasan berdekatan hari ini.

‘‘Suspek menyuruhnya pulang sendiri dan Recka beritahu dia naik bas dan sampai di masjid berkenaan. Kemudian satu pasangan suami isteri menemuinya dan menghantarnya pulang ke rumah,” katanya kepada pemberita ketika di temui di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Timur Laut.

Katanya, selepas itu dia dan isterinya, Salma Sellamah Abdullah, 41, menghantar Recka ke Balai Polis Central sebelum mereka semua dibawa ke IPD Timur Laut.

Sementara itu, Ketua Polis Pulau Pinang, Datuk Koh Hong Sun pada satu sidang akhbar lewat malam ini berkata, mangsa telah ditemui hasil maklumat orang awam kira-kira pukul 9.20 malam.

‘‘Sejurus ditemui bapa tirinya telah membawanya ke balai polis untuk tindakan selanjutnya.

‘‘Setakat ini, kita masih belum mengambil sebarang keterangan daripada mangsa dan akan hanya berbuat demikian selepas Recka mendapatkan rawatan dan pemeriksaan di hospital,” katanya.

Jelas beliau, siasatan akan terus dijalankan termasuk mengesan mereka yang terlibat dan kes berkenaan disiasat di bawah Seksyen 363 Kanun Keseksaan.

Pada Isnin lepas, Recka yang merupakan murid Sekolah Kebangsaan (Perempuan) Island, Jalan Larut di sini didakwa hilang selepas ke pasar malam berhampiran rumahnya di Kampung Kolam untuk membeli VCD pada pukul 9 malam.

Selepas usaha mencarinya menemui kegagalan, ibu serta bapa tiri mangsa, bertindak membuat laporan di Balai Polis Central di sini kira-kira pukul 4 pagi kelmarin.

- Utusan Online

Penculik tu belum ditangkap lagi...awas

Zulkifli said...

Alhamdulillah aku round semua online papers hari ni memang Rekha dah selamat...dalam masa yang sama saya harap pihak pihak tertentu bantu keluarga ni dan orang susah yang lain..pihak zakat etc..bantulah mereka...nampak family Rekha ni orang yang susah...jadi kena bantu ..dah tahap wajib tu....rumah dia tak ada letrik...nak tengok TV susah..beli VCD kena tengok kat rumah saudara mara yang jauh dari rumah dia orang..dia macam anak orang lain...dia minat hindustan , tamil...nak juga tengok TV...tak ada eletrik cam na nak baca buku nak jadi anak yang pandai, bangsa terbilang , angkasawan dan jutawan untuk bantu keluarga dia masa hadapan....kes Rekha bukak mata kita juga bahawa kat negeri maju cam Penang pun ada orang susah ...rumah tak ada letrik...



si penculik tu kena juga cari sekeh kepala dia seround dua...cam tu...kurang asam culik anak orang...

bapak Rekha...kalau anak nak kuar teman...jangan bagi keluar sorang sorang..kita kena cakap dengan mereka ni baik baik..dia orang tak ada akses pada TV pada paper...

tak boleh marah marah..knowledge seseorang dan orang lain berbeza beza....jadi bantulah mereka ...

sekian , majulah sukan untuk negara...

unicorn said...

en zul,

part yang akhir tu 'majulah sukan untuk negara '...apa kono?

nicol david tersingkir awal tau ko?

ahh! boleh tarik nafas dengan aman ckit.

kalu ditgk2 , public punya power lagi berkesan dr polis.. ya ler, asyik 'org kampung' kena 'bertandang' ke balai bagi update..cam rekha's parents ni dah ler org susah,anak hilang, seround dua keno kutuk, depa bukannya pelajaran tinggi, hidup susah,tv pun takde ,paper pun kalu baca yg paper lama org jual gaknya.

inilah kepincangan yg ada ...
pok polis, turun lah padang acap2 kali,mmileage boleh claim kang.

KPN, jabatan tuan kena positif trima kritikan -ve or +ve. baru mesra rakyat...

tapi bravo kpd pihak berkuasa g/town krn cepat bertindak sehingga penculik ketakutan dan beruntung sgt si rekha tu yer..alhamdulillah.

kesian nurin,kalu x silap lepas 9 hari baru ada inisiatif cari dr rumah ke rumah dan kawasan perumahan berdekatan..kalau 9 hari,budak dah boleh dibawak 'round malaysia'..!

aidaali said...

We can now breathe easy that Recha is home now - safe & sound... I found it quite surprising that her parents allow her to go out by herself till past 7pm... At the same time feel sorry for the family...maybe 'Bersamamu' team should pay them a visit - help them in term of long run (a)permanent job to the father (b)better housing (c) zakat/welfare...
Lastly - we must continue praying for the killer/s to be caught! As always, Al-fatihah to Nurin.

torrent said...

tapi yg aku tk kenanya, bila gambar rekha yg diedarkn adalah 4,5 tahun lepas, bile tgk wajah sebenarnya kt tv lepas jumpa, mmg lain 100%, harapnya diorg edarkn gmba yg latest kalu ade, tapi mgkn tkde, sbb familynya org susah, papepun, aku ucap syukur dh jumpa, harap ada org bantu family diorg, sian diorg, tk leh salahkn diorg juga, mgkin family diorg tahap pendidiknnya berlainan,thp ekonominya kurang, nk tgk vcd pn terpksa gi psr mlm, skrg dh rmai menorrent dr membeli vcd..