Friday, September 28, 2007

5 ditahan bantu kes Nurin

KUALA LUMPUR: Polis menahan empat lelaki dan seorang wanita bagi membantu siasatan kes pembunuhan Nurin Jazlin Jazimin, kata Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Bukit Aman, Datuk Christopher Wan Soo Kee.

- Harian Metro

KUALA LUMPUR, FRI:

FOUR men and a woman were picked up last night and early this morning in connection with the brutal murder of Nurin Jazlin Jazimin.

A couple, both 33, and a man, 28, were arrested by police in Section 7, Shah Alam about 11.30pm and 11.45pm last night respectively.

Details of the other two men arrested have not been released as yet.

Meanwhile, Bukit Aman CID director Datuk Christopher Wan Soo Kee in a statement said that two cars and five handphones have been seized from the suspects.

- New Straits Times

59 comments:

kucingbaik said...

wow...sampai 5 org..bagusla polis..nmpkla mcm penyiasatan sedang berjalan..
tapi perlu diingat..kalau kena tahan untuk membantu siasatan tak semestinya adalah suspek,kan?...bila la the real culprit akan ditangkap ni...hnsss...grrr....

Nik Ahmad Farez said...

ALHAMDULLILAH!
ALHAMDULLILAH!
ALHAMDULILLAH!

Ya ALLAH Ya TUHAN sekelian alam!
Kami mohon darimu supaya dipermudahkan dan timbulkanlah bukti secepat mungkin agar, jika kelima-lima suspek itu memang bersalah, dipercepatkan hukuman; demi keadilan untuk Adik Nurin dan keluarga arwah.

Aku berharap, air mataku yang mengalir sekarang ini adalah air mata gembira!

Ya ALLAH! Jika kelima2 suspek bukan mereka yang bertanggungjawab, tunjukkanlah kami suspek yang sebenar.

ALLAHUAKHBAR!
ALLAHUAKHBAR
ALLAHUAKHBAR!

NikMAXSTEAM
www.ridenroll.com

Anonymous said...

Alhamdulillah. Takbir.
Whether police hav nabbed the real suspect or not, is not an issue yet. But it shows they are on to something. To the police team: Keep up yr good work.

de_kerinchi said...

Tahniah polis, teruskan operasi, tapi jangan sampai tertangkap orang yag tak bersalah...

Nik USJ 1 said...

Mari kita semua sujud syukur di hari Jumaat yang mulia ni. Keadilan tetap ditegakkan untuk adik Nurin.

Keep up the good work, men in blue!

Anonymous said...

Diharap dgn perkembangan terbaru mengenai tangkapan ini akan memberi harapan&semangat baru not only to Nurin's parents but also to other parents (eg kes kat Johor, sabah) that the police is doing their very best to help solving all the cases despite huge obstacle in front of them.

sue usj said...

saya ada baca tanda2 kiamat kat http://ms.wikipedia.org/wiki/Tanda-tanda_kiamat_kecil

antaranya:
1. Anggota polis semakin ramai yang menunjukkan semakin banyak kerosakan
2. Banyaknya berlaku pergaduhan dan pembunuhan
3. Orang hina mendapat kedudukan terhormat
4. Banyak saksi palsu dan menyimpan kesaksian yang benar
5. Banyaknya sifat bohong dan ia menjadi perkata biasa

nauzubillah..

alhamdulillah, saksi dah ditangkap.. semoga dapat membantu siasata.. semoga takde saksi palsu.. semoga segara kebenaran dapat dicari... AMIN.

Anonymous said...

Give us more Information!!!!!
Cant wait to see the culprits picture!

-Puga
12.25 A.M.

Anonymous said...

harap2 polis dapat tangkap orang yang betul2 bersalah dan jangan terlepas pulak nanti bila masuk ke court...macam kes2 sebelum ni.

Anonymous said...

klu betul dorg suspek yg dikehendaki..

tahniah buat POLIS

Sakun said...

Gos will show us the way....lets just hope that the culprits be caught and punished accordingly.

Have a blessed day.

rakyat berguna said...

keturunan si pembunuh tu memang minum air longkang,makan bangkai gagak, tidur kat pusat pembetung najis... mak bapak dia pun bodoh buat anak sial haram camtu..keturunan bangang buat menyemak je kat muka bumi.. baik g mampus cepat2..lepas tangkap n bunuh, gantung kat pokok biar gagak makan anu dia..
waaaaa..geram celakak..
pembunuh cam babi bangsat..
ko xlayak ada otak..bodoh

luahan hatiku..(maaf kerana terlampau)

ramonez said...

dah ada tangkapan tak semestinye betul...hopefully they'll get the real culprit....

Anonymous said...

Dengan berkat doa ribuan rakyat, InsyaAllah Tuhan akan makbulkan doa2 kita. Sedih pilu tak dapat nak dihakis bila mengenang adik Nurin. Walaupun kita tak mengenali adik Nurin secara peribadi tapi she (and no other kids) deserved to be treated in this manner. AlFatihah untuk mu adik Nurin.. Dan balasan setimpal menanti manusia/manusia2 yang bertopengkan syaitan ini... Ya Allah Ya Tuhanku permudahkanlah penemuan angkara siapa kah ini.. Amin

alhamdullillah said...

aku harap sangat suspek yg ditgkp dapat bagi info pasal murderer tu..

nida#118 said...

hope org yg ditahan 2 btul2 dpt membantu polis!!!!
smoga polis dpt memberi keadilan kepada arwah!!!
Al-Fatihah untk arwah NURIN JAZLIN!

Anonymous said...

Seorang suspek dilaporkan cuba melawan ketika ditahan polis. Ini petunjuk jelas suspek memang seorang yang kejam dan buat malu orang kelantan saja.

According to a report, a kelantanese suspect tried to escape when police launch arrestment move against him. He had shame the kelantanese

jin said...

orang sebelah pantai timur memang camtu,tengok org tganu merusuh,buat malu je..

amin said...

hoi mangkuk.... tak kira org negeri mana pun, kalau dah setan tu setan gak.

aku rasa ko wakil setan negeri ko, tul tak?

bssero_loyor said...

sabarrr..itu baru suspek..semoga Allah memberi petujuk kepada pihak polis tentang kes ini..kepada rakyat m'sia semua..jgnlah mengkondemkan pihak polis kita..mereka mahukan pembunuh itu seperti mana kita semua..and justice for all

orang johor said...

ha baru betul ada tangkapan tapi belum confirm tkpe janji keje jalan yang penting binatang to dapat tangkap mari kita berdoa untuk kak ngah di hari jumaat yang mulia alfatiha

Anonymous said...

Jika lima suspek yang ditahan memang pembunuh sebenar nurin kita akan dikejutkan pula dengan banyak lagi pendedahan. Adakah ia bermotifkan wang tebusan, ah long, sakit mental atau tindakan membalas DENDAM

If the five suspects detained are the actual killers of nurin's dead, we will be overwhelm with more exposure of what is a real motives. Are they because of ransom, loan sharks, mental disorder or an act of REVENGE.

steph said...

These are the evil DEVILS from HELL! Send 'em back to HELL again!

Nurin, you will be vindicated by JUSTICE very soon.

kembangserii said...

tak pernah airmata ini berhenti mengalir setiap kali teringat kan arwah...cara kematiannya..Ya Allah..tunjukkan kepada kami,siapa yg sanggup lakukan begini kepada anak kecil ini. Ayoh lah kita ramai2 jgn henti doa semoga tiada lagi kejadian begini kepada anak2 kita dimasa depan. ALLAHHUAKHBAR...
Tenang lah kamu disana...tempat yang kekal ya sayang...pemergian mu ditangisi semua masyarakat yang mempunyai kasihsayang..dan perasaan tak kira apa bangsa pun.

Taurus girl said...

Praise be to Allah in all things. What would be the most deserving punishment for them on earth? An eye for an eye? They should suffer what she suffered I think

Ifer said...

Wartawan yang terlibat dalam kes ini , tolong la ambil clear picture of the "binatang2tu , kami nak sangat melihat macam mana rupa-nya haiwan(2)tu .

ibu N said...

Alhamdulillah. perkembangan yg dinantikan.

Tak sabar nak tengok muka penyangak tu..

Anonymous said...

ALHAMDULLILAH! TANIAH PADA PIHAK PDRM, KEEP THE GOOD WORK MEN!!!!!

Anonymous said...

harap setiap siasatan kes adik nurin yg dibuat oleh pihak polis betul betul tidak menghampakan semua rakyat...harap harap la,5 supsek tu boleh menbantu polis dlm kes nurin.memang byk persoalan timbul selepas kehilangan adik nurin sehingga mati dalam keadaan yg pilu itu memang menarik perhatian seluruh rakyat malaysia sampai saya betul betul ingin tau mengapa ada manusia sebodoh sampai tak ada otak langsung hendak membunuh seorang kanak2 yg tidak berdosa.apakan motif sebenarnya pembunuh itu bermotifkan???harap-harap adik nurin berkatilah kita semua agar boleh mendapatkan pembunuhnya...polis malaysia!ja 1 word 2 urs..keep goin wit ur gd job!!!!

Anonymous said...

sehingga hari ini airmata pakcik mengalir setiap kali membaca berita mengenai mu nak ! ambilah pahala bacaan fatihah pakcik hari ini untuk mu ... moga kau tenang disana nak !

pagi ini air mata pakcik bergenang lagi tetapi kali ini kerana syukur petunjuk telah ada untuk menunjukan jalan mendapatkan syaitan yang bertopeng manusia yang membunuhmu.

Alhamdulillah wa masyaallah. Mudah-mudah doa kami rakyat Malaysia dimaqbulkan Allah... doamu juga nak ! Pakcik tau kamu juga berdoa demikian dan doa kamu tentunya lebih maqbul. Alhamdullah ..

Mudah-mudahan syaitan itu akan mendapat balasan dar perbuatanya..

Anonymous said...

i ll bring my family out to see the face of hyneous person when it's charge in court. this person is right to serve the heaviest punishment.

shahray said...

weh, jin ko jangan kurang asam...bukan semua orang pantai timur cam tu...karang dalam 5 saspek tu ada orang kampung ko cam na...sedap mulut jer..kita malaysian tak kira negeri dan daerah mana ...

macam mana pun saya ucapkan tahniah kepada polis..harap harap itu penjenayah yang betul...takpun dia dapat bagi info pasal penyangak tu...tolong torture pelan pelan...

Anonymous said...

jangan marah kat jin, tu dah memang kerja dia... tu pun kalau dia brand afrit... ambil iktibar dari posting tu... dalam ape2 hal pon jangan minta bantuan jin...

kepada Ustaz Musa Hassan, mabruq dan bagi tau kat orang2 awak supaya siat kulit penjenayah tu kalau dah dapat nanti...

mekyam said...

Alhamdulillah with the progress of the investigation.

A couple of these 5 must be those seen in the CCTV.

Al-Fatihah for pure little Nurin Jazlin. We will continue to pray for those who hurt you to be caught and punished.

Anonymous said...

Berita yang ditunggu-tunggu..Kalau betul suspek yang ditangkap itu bersalah, ataupun setidak-tidaknya dapat bagi info pasal pembunuh sebenar, TAHNIAH kepada Musa Hassan & anak-anak buahnya kerana berjaya melakukan penahan dalam masa beberapa hari saja. Ini menunjukkan polis amat komited dalam menyelesaikan kes pembunuhan adik Nurin ini selain daripada usaha mendapatkan bantuan FBI. Syabas!

Anonymous said...

Alhamduliliah...dah ada perkembangan....buhuh je si sial keparat haram jadah tue...mampuih la hang....dunia akhirat hidup x selamat....Tahniah dan syabas kat PDRM kerana usaha keras anda selama ini...untuk adik nurin tersayang semuga roh mu bahagia di sisinya....amin...

BEN HARPER BEN LUDIN said...

tahniah abg polis....kalau betul jo kita belasah ramai2 pedofil tu....

Anonymous said...

Alhamdullilah..harap2 xde la keluar penafian penangkapan/penahanan yg telah dibuat tu.

The Pisces Man said...

Let's not make this blog which is dedicated to Arwah, a playing field to show our immaturity and exchange harsh words among each other.

We Muslims don't like when western media label us as terrorists like when they said Muslims rebels, Islamic terrorists etc..

Then why on Earth are we labelling people from certain states as 'jahat'. Hipokrit sangat kah kita? Sesiapa juga yang terbukti bersalah, dari negeri mana dia berasal tidak penting, tapi ke mana hala tuju kita lepas ni yang penting.

Loghat/slang apa kita pakai is irrelevant. Yang penting iman di dada.

Please please respect Arwah and her families..

Anonymous said...

Alhamdulillah.
Tahniah to polis.

Just want to share some thoughts:
1)5 people including a woman (pregnant too). Devil worshippers?
Glad many involved because in a group one member sure to break down and spill the beans. If solitary killer maybe tougher (maybe i've been reading too many pulp fiction.)
2)What gets me is this: Tip-off from the public. Now they seem to be coming out of the woodwork.
Where the hell were these "concerned members of the public" when the innocent child was being tortured at leisure?

As a society we have failed you, sweet child. Rest now in peace. Alfatihah
Stay-at-home-mum

Anonymous said...

Go to agendadaily.com
Pictures of setan at hospital for their dna test.
Tau malu pulak. tutup muka

Anonymous said...

Alhamdulillah,

Semoga dalam masa terdekat nie,
tercapailah hajat kita untuk memberkas penyagak durjana tu. Polis kalau tak cukup anggota, aku rela menyerah diri untuk membantu mencari menyagak setan tu. Dia tak layak hidup diatas muka bumi, apatah lagi di tanam dimuka bumi allah s.w.t. Semoga kalau tertangkapnya penjenayah bangsat ini, aku minta pihak berkuasa tanam bangkai dia di israel.

- carlos

Siti said...

I tak boleh tolong ape2 utk tangkap makhluk Allah yg merbahaya tu....kalau sakit mental jangan lepaskan dia...
Bagi dia rasa..

I doakan cepat2 makhluk yg keji tu ditangkap...

Keluarga arwah...
Sabar...Kuatkan hati...
Ada hikmahnya...

Anonymous said...

You can also see pictures of these bastards and one bitch at mstar.com.my

sue said...

SHAH ALAM: Lima, termasuk seorang wanita, diberkas bagi menyiasat kes pembunuhan kejam Nurin Jazlin Jazimin.

Seorang suspek wanita di dalam kereta polis sewaktu dibawa ke HKL pagi tadi.

Satu pasukan polis dari Petaling Jaya dan Selangor menahan mereka, berusia antara 27 hingga 33, di beberapa lokasi di Seksyen 7 di sini menjelang tengah malam tadi.

Difahamkan seorang daripada mereka, lelaki dalam lingkungan 30-an, mempunyai rekod jenayah termasuk serangan seksual di sini dan beberapa negeri.

"Dua kereta dan lima telefon bimit turut dirampas daripada suspek," katanya, dengan menambah tangkapan itu bagi membantu siasatan berhubung penculikan dan pembunuhan Nurin Jazlin, 8.

Tangkapan lima orang itu satu perkembangan baru sejak mangsa dilaporkan hilang tidak jauh dari rumahnya di Wangsa Maju, Setapak pada 20 Ogos.

Empat lelaki tiba dengan menaiki van putih, manakala wanita itu dibawa berasingan dengan sebuah kereta polis.

Semua lelaki memakai baju T berwarna merah jambu bertulis "Lokap Kuala Lumpur", manakala wanita itu, yang kelihatan mengandung, memakai baju kurung hitam dan bertudung putih serta tangannya tidak bergari, laporan itu dipetik.

SEMOGA KES INI DAPAT DISELESAIKAN SEGERA DENGAN TANGKAPAN INI.

Anonymous said...

Apa lah kebudakan-budakan orang yang buat komen pasal pantai timur tu. Pantai timur punyalah besar dari Kelantan sampai ke Pahang. Yang 4 tu wakil setan pantai barat agaknya.

Bagaimana pun Alhamdullilah kes ni ada kemajuan.

Anonymous said...

Mama

ALhamdulilla jika btol polis dah temui pembunuh yg kejam tu. Mama akan mendoakan agar nurin tenang di sisiNya. Anak ini ibarat mati syahid. dia berjuang untuk melepaskan dirinya dari pembunuh tetapi apakan daya dia masih kecil. Tubuhnya tak mampu melawan nafsu buas seorang dewasa.

Aminnnnn

ammilia said...

Love to hear this updated report..teruskan usaha..but please jangan tersalah tangkap plak..untuk menampakkan polis buat kerja..tolong bersikap adil..jgn nak tutup kes sahaja...nnt org xbersalah teraniaya..

sebagai orang yang terasa akan kekejaman ini, aku mendoakan penjenayah terbabit akan mendapat hukuman setimpal2 nya..di dunia dan akhirat..

Anonymous said...

Kalau betul suspek yg ditangkap pembunuh sebenar ALHAMDULLILAH. Tapi kenapa nak bising-bising dan gaduh-gaduh pasal salah satu suspek dari negeri kelantan, lepas tu kutuk2 pulak orang kelantan. Wartawan pun satu bab, kenapa satu suspek ditulis dari kelantan.

APAKAH ORANG KELANTAN JAHAT SANGAT KER???????? EMPAT ORANG YANG LAIN TU TAK JAHAT DAN TAK PULAK TULIS DARI NEGERI MANA.

Kenapa benci sangat kat orang kelantan. Kalau ya pun benci orang kelantan tak payah tulislah seorang suspek tu orang kelantan.

Macam ni ETIKA seorang wartawan?????

Apa yang lebih penting yang bersalah ditangkap dan dihukum dan dapat memberi pengajaran kepada yang manusia bahawa dalam kehidupan ada batas-batas tertentu yang ditentukan oleh ALLAH yang maha pencipta.

Anonymous said...

Ya Allah Ya tuhanku.. permudahkanlah urusan mencari syaitan yg melakukan kemungkaran itu..Amin..

Ajai

MZ said...

Setiap kali berbuka, air mata ku mengalir teringatkan Nurin. Macamana la agaknyer parents dia berbuka tanpa anak tersayang disisi. Kepada En Jazimin and Pn Norazian, sabarlah..hanya orang yang terpilih saja yang diuji oleh Allah swt.

Nurin Jazlin, nama mu akan kekal dihatiku. Walaupun dirimu tidak ku kenali, tapi aku punya ank perempuan iras rupa mu. Pergilah sayang, tenanglah kamu disana,dikelilingi oleh bidadari syurga, dibawah lindungan Penciptamu. Al-fatihah...

MaryKate said...

dear all

This blog is for our dearly beloved Nurin,and we all hope that the killer/s will be caught and justice uphold soon. I dont think it is a good idea to use harsh words among bloggers.Like the THE PISCES MAN said, we need to respect Nurin's family. We should be united in voice, heart and soul in hoping for Nurin's killer to be caught. Finally, the Police are doing their job. They should have gone into full force when Nurin was first reported missing. Let us learn from this tragedy and not let it repeated to anyone else.

JUSTICE DAY FOR NURIN!!

Anonymous said...

diharap penulis kemaskini kan berita semasa kerana saya jika buka sahaja internet explorer, akan terus ke laman ini. saya akan cuba menghadiri setiap kes jika dilangsungkan dimahkamah kerana hendak melihat wajah suspek sehingga undang undang mengatakan suspek itu lah pesalah. tak sabar nak tengok muka pembunuh. kenapa nyawa anak yang tidak berdosa dijadikan sandaran?..

Anonymous said...

kalauler dah terbukti org yang bunuh nurin tu, pastu polis lak bagi aku can lempang penjenayah tu, nescaya akan ku lempang dia dengan sekuat-kuat hati. bak kata mbe aku, dia ni bukan manusia, bukan juga binatang sebab binatang pun ada rasa belas kasihan. Dia ni iblis laknatullah.

ilham_sufi79 said...

Kepada semua sila hormati keluarga arwah.dari mana asal pembunuh bukan persoalan.org malaysia gak.lebih kejam dr rejim zionis.mungkin ada usaha utk burukkan tuan guru.maklum ler pilihanraya makin dekat.yg penting pbunuh dihukum mengikut hukum hudud.Semoga kebenaran akan tertegak d muka bumi malaysia.
salam rindu n sayang buat adeq tersayang arwah nurin.

Anonymous said...

Alhamdulillah...kalau betoi la dah dpt penjenayah sebenarnya. Tapi wahai rakyat Malaysia sekalian, jgn lupa kalau pun betoi pesalah ditangkap, kes ni hanya ada 2 ending je, samaada ending sama mcm kes Norita dan Man Datuk (pesalah dilepas dan bebas krn polis CUAI dan berlaku KESILAPAN TEKNIK) atau ia akan berakhir spt kes NorSuzaili dan Canny Ong (pesalah terima hukumannya). So jgn le kita suka hati sgt dulu. Tgk kes Altantuya cukuple, tangkap punya le cepat tp skrg apa kes mcm2 kesilapan teknik le, tak buat catatan le, tak perasan le, gmbr lain report lain le...apa hal tu? Padahal yg involved dlm semua tu polis belaka. Last2 peguambela guna silap polis utk bebas pesalah. Hmmm...pikir2kan le.

Anonymous said...

Kalau betullah 5 orang itu yang bersalah, harap mereka tak diberi hukum gantung serta merta tapi didera, ditorture habis-habisan sebagaimana mereka menyeksa dan menganiaya arwah kecil nurin. Hukum hudud harus dijalankan keatas mereka sebagai peringatan kepada kita semua.

Anonymous said...

hei manusia yg jahil @#*% ni bkn masa nk ckp psl kenegerian la BODOH!!!ni lg sorang geng t.ibrahim.
syabas pihak polis krn dpt menangkap suspek.hrp2 kes ni dpt di selesaikan dgn cepat.jgn la plk di lepaskn bla masuk court.

Anonymous said...

mcm org bodoh plak bertekak pasal kenegerian ni.klupn org negeri kelantanke yg buat tu pun bukan semua org negeri kelantan tu org jahat.kalau x semua kwn2 aku kt negeri kelantan masuk penjaralah lah.org negeri lain pun ada yang jahat.mcm2 kes dlu.altantuya,noritalah,adik nurul huda lah n smua suspek psalah bkn org negeri kelantan pun.ape ni.kita ni rakyat malaysia.kalau sebab kes mcmni pun x bleh bsatu hati mcmana negara kita nak maju.

alhamdulillah.harap2 cepat2lah pembunuh tu ditangkap n jgn tsilap orang plak.naya.lg satu keluarga pembunuh tu pn x bsalah.yg bsalah dan setan pembunuh tu je.bukan org lain.jgn sampai family dia pun kena tuduh mcmtu.x penah lg hati aku tersentuh pasal kes pembunuhan yg biasa aku baca tp kali ni aku betul2 sedih.aku pun ada adik yg hampir sebaya ngn adik nurin.bila aku baca kes ni terus aku telefon dan cakap ngn dia supaya jgn g mana2 sorang2.g pasar malam ke kedai.aku cakap ngn dia main depan rumah je x pun x payah kuar.kl sape2 wat mcmni kt adik aku mmg aku akan btindak sendiri dan bunuh sape yg buat mcmtu.aku rela mati.aku sayang semua adik2 aku.aku x taulah mcmana family nurin menahan sebak.kalau ada info baru n nak kongsi bglah komen kt sini je.aku akan sentiasa ikuti perkembangan adik nurin.

alfatihah