Saturday, September 29, 2007

NURIN'S MURDER - Four men remanded for seven days

By : Lee Shi-Ian, Alang Bendahara, Fadhal Ilahi Ab Ghani, V. Shuman and V. Anbalagan

Police obtained a seven-day remand order for the four male suspects to facilitate investigations. The four suspects, aged between 27 and 33, were picked up by members of a task force at various locations in Shah Alam to facilitate investigations into Nurin’s brutal death.

The fifth suspect, a pregnant woman, has been released after police recorded her statement.

The four men were earlier taken to the Kuala Lumpur Hospital where they underwent physical check-up before being taken to the Petaling Jaya Magistrate Court.

The Criminal Scene Investigation (CSI) team also went to a single-storey terrace house in Taman Kampung Kuantan in Klang, before proceeding to a double-storey shophouse in Section 7 in Shah Alam.

The Klang address belongs to the couple detained while the shophouse is where they run their textile business.

- New Straits Times

78 comments:

Anonymous said...

Alhamdulillah wa masyaallah wallahu akbar. Doa kami mudah2an maqbul. Antara 4 tu kalau ada syaitan yang berkaitan dengan pembunuhan Nurin minta dia baca keseluruhan komen dalam blog ini sebelum hukuman dilaksanakan. Biar dia tahu kemarahan masyarakat terhadapnya.

caffe_latte said...

Praise the Lord!
May justice be done upon them.

ab said...

salam all

kalau suspek tu semua didapati bersalah dan terlibat dgn pembunuhan nurin dgn 100% bukti yg sah...
maka kerajaan WAJIB memberikan 100% kuasa utk keluarga nurin membuat keputusan...samada mereka di gantung sampai setengah mati...lepas itu di gantung lagi setengah mati sehingga pesalah itu semua merasakan betapa pedihnya apa yg mereka telah lakukan kpd mangsa dan keluarga...
lepas itu...di hiris2 daging pesalah itu dgn pisau berkarat dan di sapu dgn garam..kalau boleh LIVE kat TV...harap2 mereka bakal penjenayah akan berfikir juta2 kali sblm berbuat sesuatu...

peace to all.

Zarina said...

To Our Mr. Policeman,
Why can't we have a fast track system once a missing persons report is lodge for minors especially?? Its ridiculous to allow us to wait for 48 hours to have passed and further weeks to finally have the newspapers buzzing about it. This system is just wrong! This was confirmed by that lady ASP Zaiton in TV2's Fast Forward talk show earlier this week. ASP Zaiton's response was clearly giving us the no confidence vote in how the police tackle a report of a missing minor! I just couldnt believe my ears to hear that such cases would be treated like any other cases where files on missing persons must be checked first, blah blah blah with NO FAST TRACK PROCEDURE in place to get in gear to trace the missing minors. Such response led us to believe that not enough efforts were done to have tracked the culprits earlier before damage has been done. Don't the police realise that the first missing hours are usually the crucial hours in tracking down the missing child and culprit?!
I wonder if they had used sniffing dogs that night itself to track Arwah's trail, was KL combed that night she went missing? was there any road blocks done? did they question the pasar malam traders itself? for all u know those involved may even be the traders selling brinjals and cucumbers??!
Now the police really owes us BIG time to move in a steadfast manner to nab these evil beast!
It's time our Mr. Policeman use the taxpayers funds in the most resourceful way. There is a serious need to instill public confidence back in the police system in this country after too many cases being thrown out in courts which are a result of shoddy investigation.

To Arwah Nurin, no words can describe our hearfelt sorrow and sadness with your tragic demise...
Allah is Great and may Allah lead us the way so that justice will be served in no time.
Al Fatihah.

Anonymous said...

Sebab tu dah sampai masanya hukum islam dijalankan.kenapa di mekah kes2 mcm ni kurang mahupun tkde? kerana mereka takut dengan undang2 islam. potong kepala,tangan,kaki, rejam dan sebagainya. ni kalau setakat undang2 ciptaan manusia,ingat dorang akan serik ke? kalau setakat penjara bertahun2 tu semua karut la..dorang leh belajar menjahit lagi kt penjara tu.

Ingat!! manusia takkan serik selagi undang2 islam tk dijalankan. dan selagi tu la kes2 mcm ni akan terjadi..

Anonymous said...

Hukuman perlu dijalankan di hadapan orang ramai. ini bukan kerana nafsu,tapi ini tuntutan. tuntutan supaya perkara ni tk terjadi lagi. Selagi semua orang tk nampak dgm mata sendiri hukuman dijalankan,selagi tu kes jenayah akan terus melarat2..

TOlooooong la pikirkan wahai manusia pencipta undang2...

John said...

-Jaga anak tu baik2
-Jangan biar budak jalan sorang2
-Kawal bukan bermakna sekat,tapi kerana risau
-Henti2kan lah suruh anak naik bas tu
-Susah ke nak perhati anak main kt taman?
-Tak ade minyak kete ke nak hantar anak ke kedai?
-Penat sgt ke sampai nk kena suruh anak beli bawang kt kedai sorang2?
-Boleh mati ke anak tu kalau kita sekat dia keluar malam?
-Kenapa ade jiran kalau tk leh risau sikit tentang anak jiran?

Sayangilah anak anda..
(ub_bmxrace@yahoo.com)

Nik Ahmad Farez said...

Video of the suspect brought out of PJ Majistrate Court...
http://videos.thestar.com.my/

“GOOD GIRL NURIN GOES TO HEAVEN…”
“LAKNATULLAH BEAST GOES TO HELL…”

ALLAHUAKHBAR!
ALLAHUAKHBAR!
ALLAHUAKHBAR!


NikMAXSTEAM
www.ridenroll.com

Sebak said...

Tak dapat nak digambarkan bagaimana ibu bapa Nurin Jazlin dapat menatap wajah IBLIS yang menyeksa anak mereka jika 4 orang itu pembunuh..yang saya sedih hampir sebulan arwah anak ini berada dalam gengaman IBLIS, tak ada kah rasa belas kasihan wanita itu jika dia pun terlibat..kenapa tak diselamatkan dan dilapor awal-awal..entahlah..tak sabar rasanya nak tau cerita sebenar..apa2pun terlalu ramai rakyat Malaysia mengutuk perbuatan mereka...kami berharap keadilan seadil-adilnya diberikan demi membela nasib Nurin Jazlin dan anak-anak yang tidak berdaya.Damailah Nurin Jazlin di sisi Allah SWT.Amin!

Anonymous said...

saya pernah dengar yg warden penjara garang kpd pesalah/banduan yg buat jenayah merogol kanak-kanak.... kalau ada yg kena sebat, warden tukang sebat tu akan menyebat dgn kekuatan maksima compare dgn sebatan kesalahan lain.... betul ke? kalau betul saya harap sgt2 warden yg dpt makhluk2 ni di penjara mereka, bantai depa cukup2....

Anonymous said...

Kepada anggota2 polis yang terlibat: Syabas. Kepada pemberi2 maklumat sehingga tertangkapnya setan2 tu: Mudah-mudahan anda diberi rahmat. Kepada polis2 yang kena guard si setan2 tu: tolong balun si lahanat2 tu utk aku.

Alangkah baik jika dapat dihukum dikhalayak sebagai peringatan dan pengajaran.

Prihatin said...

memang kalau nak diikutkan hati, sehabis2 ganasnya hukuman nak diberi kat penjenayah tu..penjenayah tu benar2 menyakitkan hati.Namun sedih, pilu hati bila teringat adik Nurin seolah2 kita tak redha dengan ketentuan Allah SWT..sebab kita sezalim IBLIS tu...tak tercapai dek hati dan fikiran perbuatan mereka..sampai tak boleh nak gambarkan siapa mereka ni...Namun kita yakin dalam kepiluan kita menyedarkan diri, memujuk perasaan dan mewaraskan fikiran, pasti mereka akan menerima hukuman seadil-adilnya di dunia dan di akhirat.Berdosa pada Allah SWT kita boleh minta ampun padaNya, tapi berdosa pada sesama manusia padahnya bukan saja dinyatakan Allah SWT di dunia hukumannya,tapi di akhirat kelak. Semoga Nurin Jazlin Bt Jazimin tenang dan damai di sisi Allah SWT! Amin

Prihatin said...

Pembetulan:
Sebab kita TAK sezalim IBLIS itu.

Anonymous said...

consider kalu diorg didapati bsalah n masuk penjara da kira mampus...kami akan menjejaki penjara mana diorg masuk..lepas tu kami akan upah penjenayah kat dlm tu untuk seksa samp mati diorg ni...warden pun tutup mata je la waktu tu...

Anonymous said...

kalau saya berkuasa, saya akan serahkan mereka yang telah didapati bersalah itu kepada keluarga arwah. Ikat tangan dan kaki 'syaitan' itu dan serahkan pada keluarga arwah untuk buat apa sahaja yang mereka rasa setimpal.

Anonymous said...

Alhamdulillah kalau benar itu penjenyahny! Syabas kepada polis! Tapi yang saya kesal kenapa ia tak dapat ditangkap hari hilangnya arwah adik Nurin Jazlin, ya?

JAD said...

En Jasni, Since its difficult for us to talk to En Jazimin and family or visit them (from what I hear tak putus-purus orang datang ke rumah mereka)could you kindly tell them not only how much we grieve for Nurin but how concerned we are for him and his family. Please tell him that rakyat Malaysia (except for a few which he should ignore) are behind him all the way and that our prayers are with Nurin, her parents and sisters. Thank You

Anonymous said...

Selepas membaca New Straits Time saya mengucap panjang. Rupa-rupa manusia yang terpelajar di Malaysia ini buat business ponography melibatkan kanank -PAEDOPHILE....DAN NURIN JAZLIN ADALAH MANGSA 'BY CHANCE'...

Ya,ALLAH kalaulah ini terbukti betul- NURIN JAZLIN, KAULAH SRIKANDI YANG TELAH TERKORBAN UNTUK SATU PENEMUAN...SYURGA PASTI UNTUK MU....BERATNYA PENGORBANAN MU SAYANG...

Hingga kesaat ini air mata saya tetap mengalir mengenangkan tragedi yang menimpa adik Nurin Jazli...

Kepada ayah,ibu dan keluarga bersabarlah - NURIN JAZLIN ADALAH SRI KANDI NEGARA

shahray said...

saya setuju dengan kebanyakan pandangan disini yang mahukan hukuman dijalankan dikhalayak ramai..di Iran dan Arab Saudi kadar jenayah amat rendah kerana hukuman hudud di buat di khalayak ramai...mungkin kita tidak buat hudud tetapi hukuman gantung dikhalayak ramai dengan lidah penjenayah terjelir paras dada saya rasa sudah cukup untuk menginsafkan penjenayah...kadar jenayah makin meningkat dan saya percaya hukuman di khalayak ramai sahaja yang dapat menginsafkan penjenayah dan bakal penjenayah...kita perlu kembali kepada akar kita iaitu Hukum Islam...dan perlu lakukan sekarang...penjenayah seksual yang ada penyakit mental perlu diasingkan dari orang ramai dan tidak sepatutnya di bebaskan atas alasan mental...ini tidak betul kerana jenayah seksual dah terlalu banyak dan semakin menggila...cadangan pakai gelang pada penjenayah seksual hendaklah dilaksanakan segera kerana di Singapura dan U.S sudah dilaksanakan...tapi saya masih kekalkan pendapat saya penjenayah seksual perlu diasingkan dari orang ramai dan diletakkan disebuah pulau macam penjara alcatraz...Allah selamatkan Malaysia dan bebaskan dari belenggu jenayah

Anonymous said...

KALAU PESALAH SUDAH CONFIRMED, KITA GARI DIA DAN LETAK DIA DI DEPAN KUBUR NURIN TU 3 HARI 3 MALAM. BIAR DIA TERKENCING DI SANA....GUILTY LAH TU KOT?

SAYA BENCI LIHAT 4 BINATANG DALAM TV TU SEMALAM KAT TV3 TU. MEREKA TUTUP MUKA DIORANG KENAPA??? MALU?? EISHHHH...KALAU DAH LAKUKAN KESALAHAN TERKUTUK TU, TAK ADA APA APA NAK DIMALUKAN LAGI WOIIIII..........NANTI BIAR TV SIARKAN MUKA DIORANG YANG TAK BERHATI PERUT TU....


SYABAS PASUKAN CSI DAN POLIS DAN FBI USA. BAGUS

Anonymous said...

Undang2 Islam sebagai Negara Islam perlu dijalankan. Sebat dan hanya penjara tak main woiiii...... Di saudi dan iran, perogol akan dipotong dia punye ''gitu2'' tu dikhayalak ramai. Mangsa rogol dan keluarga akan menyaksikannya.

Kalau sebatan dan hanya penjara beberapa tahun, nanti die keluar penjara , anda mungkin mangsa seterusnya!!

Fikirkan lah. Sebelum pisang berbuah dua kali. Atau ke sepuluh kali, kot?

Anonymous said...

tak sabar giler nak tau keputusan whether dorang ni betol2 besalah ke tak..kalau yer..kite seksa dorang dulu b4 mati..bia dia rasakan mcm mane penderitaan adik nurin...bukan nak balas dendam,tapi nak bg kesedaran kat org luar gak..supaya perkara macam ni tak berulang lagi.

NurRaihana said...

Alhamdulillah...jika benar 4 ekor binatang yang ditangkap itu merupakan pembunuh Nurin,maka bermakna doa seluruh rakyat Malaysia telah dimakbulkan.Orang2 macam tu tak perlu wujud lagi dimuka bumi ini.Kalau terbukti bersalah,tak payah le tunggu lama2.Gantung je cepat-cepat biar dia org MAMPUS............

Nik Ahmad Farez said...

Not only Malaysian, but I had also receive news from my friends from Thailand, Indonesia, Singapore and even Australia and New Zealand that they are forwading e-mail to visit this blog and they are following this case. I'm sure they are praying together with us.

Child rapist will get...
- In Vietnam: Short to death
- In China: Short to death
- In Myanmar: Short to death...immidiately after court's verdict (guilty).

The truth will prevail...

"GOOD GIRL NURIN GOES TO HEAVEN..."
"LAKNATULLAH BEASTS GO TO HELL..."

ALLAHUAKHBAR!
ALLAHUAKHBAR!
ALLAHUAKHBAR!

NikMAXSTEAM
www.ridenroll.com

Anonymous said...

Allhamdulillah akhirnya dapat tertangkap juga 4 ekor iblis yg terlibat dalam kes pembunuhan Nurin...
Sekiranya confirm mereka bersalah, diharap pihak berkuasa dapat jatuhkan hukuman yg terrramat berat buat iblis2 tu. Setakat hukuman gantung mandatori tidak memuaskan hati seluruh rakyat M'sia... & iblis2 tu tak layak hidup dimuka bumi ni...

Salah sorang tu, wife tengah mengandung pun masih nak terlibat dengan kes2 mcm ni, apa perasaan iblis2 tu kalau anak2 iblis2 tu plak ty diperlakukan seperti arwah Nurin...

Memalukan bangsa!!!

Apala yg ada pada kanak2 tu...kalau dah gatal sangat sumbat je la terung atau timun kat pasangan diaorang yg boleh diransang...apa yg kanak2 tau...

Apa2pun... seluruh rakyat M'sia mengikuti kes Nurin ini dengan penuh debaran & harapan agar iblis2 yg melakukan benda terkutuk ni mendapat hukuman yg setimpal...tak kira la sama ada dia mental atau tak mental, dia sedar atau separuh sedar...

Kami rakyat M'sia tak mahu hidup dalam ketakutan & terancam dengan adanya manusia bertopengkan syaitan!!!

Allahhuakbar...

Anonymous said...

Salam Ramadhan untuk semua....
Kalau lah yabg ditahan tu didapati memang bersalah di harap pihak media cetak dan elektronik dapat menunjukkan wajah nya dengan jelas dan terang.

Tak payah nak cover-cover tutup ngan baju ker apa ker.
Atau tak payah nak kaburkan muka kalau kat TV.

Biar semua rakyat malaysia tengok siapa setan tu.

Moga kita semua mendapat pengajaran dari apa yang telah berlaku untuk kita meneruskan kehiduan di maa akan datang.

Kepada En. Jazimin sekeluarga betapa berat mata memandang berat lagi bahu yang memikul.
Terimalah ketentuan Allah ini dengan hati yang tabah, meskipun penerimaan itu tak semudah seperti kata yang diucap.

Sekalung doa buat adik Nurin..semoga tenang disisiNya.
Alfatihah..

ly

Anonymous said...

assalamualaikum,

saya dan rakan sekerja setiap hari mengikuti perkembangan kes arwah adik Nurin
we symphatised wif wat befall e family & pray that she will rest in peace ..

kami percaya pihak berkuasa dapat menyelesaikan kes ini dgn secepat mungkin & mengheret pembunuh arwah yg tidak ada beza seperti haiwan(lagi dahsyat dari haiwan) ke muka pengadilan & dijatuhi hukuman yg setimpal ..

let him go through a slow death like how late Nurin went through ..

malaysia have to prove to everyone their capability to put a stop to this matter & anything related to this matter..

kepada pihak berkuasa pula, di masa hadapan tolong lah siasat kes seperti ini dengan serious & dpt tangkap penjenayah sebelum terlambat seperti kes nurin. Tolong bertindak sepantas kilat bukan sepantas arnab.

Pihak berkuasa have capability,intellegent officer& powerful please solve this case & bring up again our trust on u!

to the late family of Nurin,we hope anda semua tabah & redha dgn musibah yg menimpa keluarga anda ..

ALLAH MAHA BERKUASA..

kepada yg lain jaga lah anak2 & keluarga anda supaya perkara sebegini tidak berulang lagi ..
jadi kan kes ini sebagai 1 iktibar utk semua ..

kata-kataKEJI said...

Ahaa.. finally.. Police dpt juga detect by using vid from cctv tu.. :) see.. i told u.. sabar! dun blame police or whoever la.. :) Wut u all get from blaming that person this person.. :)

1. To all parentz jage la anak korang btol2.. Mati ke teman anak2 kecil yg mengidamkan sumtin?
2. Yg bout gov nak sabit salah keluarga nurin pun ada baik nya.. bagi bukak sket mata masyarakat..
3. Kenapa la lepas budak2 kecil pergi jauh2 n tempat sesak dengan org.. probility kene culik @ macam lg tu tinggi..
4. Contoh nya jiran aku ni.. anak perempuannya dibiarkan pi beli nasik lemak nun jauh kat ujung taman.. ay.. diz place open! security guard pun tade.. cctv? lagi la tade.. wut will happen? if dat gal hilang?
5. Jgn disebabkan malas.. Yg aku agak pelik.. Kenape arwah boleh pergi pasar malam sorang2? Wut happen man? Jgn buat anak je tau..jage la sikit.. kami masyarakat pun tak larat nak amik tau pasal org lain.. plz plz plz.. ada satu lagi anak perempuan tu jaga la btul2..!!
6. I think my mother b4 nurin hilang dia jaga my lil bro very carefull.. Thatz what we called as RESPONSIBILITY!

Anonymous said...

hati ini resah
bagai taufan melanda
keluh kesah hati ini
berdoa
dan berdoa
supaya ALLAH memperkenankan
kepada NYA sahaja bermohon

beri peluang
melihat muka iblis
dilaknat ALLAH
kejam
sungguh kejam

muka seperti manusia
hati seperi iblis
kejam
sungguh kejam

ya ALLAH
aku mohon dari MU
kau yang maha adil lagi bijaksana
berilah peluang pada ku
untuk menatap wajah iblis itu
sengsara puteriku meelihat wajahnya

puteriku
kau telah menemui ILLAHI
biarlah papa bersemuka
dengan iblis yang kau BENCI.
sungguh kau BENCI
tapi kau lemah
biar dengan kekuatan papa
akan papa lihat IBLIS INI.........


selamat berpuasa untuk Jazimin dan sekeluarga.

tehsin said...

I wish all the visitors would just leave their parents alone to grieve and rest in peace. Bukan kerana tak thankful to anyone who helped, but to give them some space la....dok suruh ornag tu ungkit lagi, ungkit lagi tak habis2 cerita sama tu untuk kepuasan sendiri!!! bukan kerana simpati!!!just leave them alone but be there for them at a distance la...kalau they need help, then offer...but don't suffocate them

MakBudak said...

Kalau anak I hilang lah, mesti my in-laws sama my parents salah kan I.. nak nak laki I.. entah entah, I pun sama sama mati kena belasah dengan laki I, sebab tak jaga anak I betul betul sampai kena culik dan dibunuh.

kata-kataKEJI said...

to makbudak..

dah itu tanggungjawab ibu.. dah termaktub dalam Quran pun.. so.. pikul la tanggungjawab tu betul2.

nicole chan said...

Amen...Yes.Praise the Lord..May the murderer be killed!!!

macamTerrorajeAkuNi said...

Ini semua kerja paraphilia.. abnormal sexual addicts...

Aku Geram dengan PIRATES VCD lucah yang dogol! Mereka jual barang lucah dorang tu... sana sini, kat luar seven eleven lah, kat pasar malam lah.. PIHAK TERTENTU PUN TAK AMIK ACTION LANGSUNG. BERBUIH AJE CAKAP NAK HAPUS KAN LANUN.. TAPI TAK JALANKAN TUGAS!!

Then manusia manusia yang dah sememangnya dah ber"temperature tinggi", dah baligh, dah gatal nak kahwin, menjadi regular customers VCD lucah. Ada duit sikit pun sanggup beli. Bukannya nak simpan buat kawin...! Memang bodoh nak mampus..

Mereka ni golongan malas nak bekerja.. takde duit, tak boleh kawin lah.. so then.. pelan pelan dorang tak dapat lepas gian, (maklumlah nak kawin tak dapat, nak tempah prostitute, takde duit) so dorang ni, move towards perversion.. memang PERVERT dogol ni mostly takde duit kat pocket dorang!!

Dorang ni mula mula jadi exhibitionist.. dorang tunjuk buah play dorang kat org, bila org terperanjat nampak dia, naik lah ghairah dia.. lepas tu, dorang main sabun di bilik mandi (masturbate) sorang sorang! Lepas tu, kalau tak puas lagi, dorang pelan pelan jadi molester.. carik tempat tempat crowded, tempat org ramai.. dalam bus ke.. dorang gesel "barang" dorang, kalau terkena pompuan punya ponggong je, dorang "high" lah... balik boleh fantasize lagi...

Bila dorang dah raba sana raba sini tapi tak puas puas jugak dan lepas tu kalau susah nak dapat pompuan (prostitute), nak lepas kan gian dorang tu.. dorang tukar pulak jadi pedophile, raba-raba budak budak.. maklumlah, budak budak ni apa yang tahu.. kesian.. kalau yang belum berakal, limit2 budak budak tu ingat "abang2 pedophile" ni sayang dia lah.. tu pasal peluk2.. cium2.... (ada juga dari kalangan sedara, kita semua kena berjaga2 selalu.. jgn senang senang percayakan org) dah puas meraba, dorang tukar pulak jadi sadistic bastards, sebab tak puas puas, sampai rabak bawah budak tu.. ...sedih... bila budak tu dah mati tak sedarkan diri, dia jadi lah necrophilia, dia rogol mayat budak tu.. kalau boleh dia nak simpan mayat budak tu, tapi sebab mayat dah jadi semakin busuk, terpaksa lah dia humban...

paraphilias ni go tru banyak phases dulu sebelum jadi child molester ni.. (ah aku dah baca buku abnormal psychology tu masa kakak aku jadi student nurse).. kat dunia ni memang ramai sex addicts.. dorang ni mungkin datang dari keluarga pecah, banyak pulak yang kecik kecik dah kena expose dgn sex (mak bapak dorang lah sepah sepah vcd blue dorang tu ke) .. ataupun, dorang ada masalah2 emotion yang lain... dorang jadi sadistic, dapat kepuasan lepas geram dengan cederakan org.. patutnya malaysia kena jadi macam negara maju yang lain, bila ada dapat tangkap molester ke, exhibitionists ke (yang first stages), terus hantar kat pusat theraphy, buat treatment.. biar dorang ni semua kena enjet dgn obat yang boleh kasi reduce itu libido... jadi kalau dorang tak tahu apa nak buat, dorang boleh amik bantal, tidor lagi bagus..! aman dunia.. dan tak akan timbul lah blog blog macam ni...~

orang johor said...

kenapa mesti tutup muka kenapa mesti sorok sorok lagi inilah masanya untuk tunjuk kepada seluruh rakyat malaysia muka binatang tersebut saya rasa ini adalah suara seluruh rakyat malaysia bukan hanya kaum melayu tetapi semua kaum mahu melihat muka binatang walaupun tidak kenal kak ngah tapi saya rasa ia adalah ibarat adik anak kami semua kapada pihak bekuasa jangan tunggu lagi 48 jam ke apa ke yang penting adalah dapatkan binatang tersebut dan tunjukan kpd seluruh rakyat malaysia kepada csi,fbi teruskan lagi dan kapada ibu bapa tolonglah jaga anak anak kita

MakBudak said...

haii... tak tahu lah apa nak cakap... takut betul.. ngeri.. mari lah kita semua berdoa, jgn lah terjadi perkara sebegini kepada anak anak kita.. ameen...~

kucingbaik said...

berita 1.30 tv3,sorang lagi suspect@nk membantu siasatan ditahan reman seminggu.wanita indonesia..huh..betulkah..so far dah 6 org..dari mule2 ingatkan kerja sorang2,skang dah ramai2 plak..pompuan pon ada..paedophile vid disyakii ada..huh?

Anonymous said...

Bisa sungguh kata2 keji.. aku harap kalau kau ada anak jagalah betul2. takut nanti musibah sama terjadi dan kau ingat kembali kata2 kau menyalahkan keluarga malang ini. Kau ikuti tak perkembangan kes ni secara detail dari awal?

Anonymous said...

kann..baru 4 tahun selesai spm, nanti tengok cara 'katakatakeji' ni urus anak perempuan seramai 4 orang SUATU MASA NANTI...

Anonymous said...

seksa diorg cukup2..buat diorag cam diorg buat kat arwah nurin..guna timun,terong...tiang lampu pon ok gak..sakit ati btol la tgk diorg ni..

Anonymous said...

Sepatutnya si pembunuh tu dikenakan hukuman seperti dalam filem Tamil "Anniyan"-yang mengisahkan seorang warga India yang tidak tahan melihat ketidakadilan sosial di kalangan masyarakatnya, lalu dia ni membentuk perwatakan baru dalam dirinya demi mengadili orang-orang jahat di sekelilingnya dengan memberi hukuman menurut "Hikayat Garuda" di mana jenis-jenis hukuman termasuk memanggang hidup-hidup ataupun menggunakan ratusan ekor lintah untuk menghisap darah orang-orang yang melakukan jenayah terkutuk.Bagi yang membunuh adik Nurin, memanggang si pengkhianat masyarakat ni hidup-hidup adalah hukuman terbaik. If only our government had such laws in place.It would teach those hell-bound paedophiles a BIG and PAINFUL lesson indeed.

Anonymous said...

Berkat doa semua rakyat Malaysia jugak. On top of everything, kena mmg kena hapuskan hiburan yg melalaikan, maksiat yg merata-rata kat msia nie, vcd lucah pirate tu semua...

ifer said...

I also think the government should block all adult and pornography web site(s) on the internet.

Anonymous said...

Saya setuju ponography di internet perlu di disekat dan penjual vcd lucah perlu ditangkap semuanya. Mereka ini berkeliaran di merata tempat. Saya harap Perdana Menteri kita tolonglah lakukan sesuatu. Dah tak tahan lagi melihat penjual-penjual ini!

Anonymous said...

Polis menahan seorang wanita warga asing tengah malam semalam bagi membantu kes bunuh nurin

Police had arrests a woman believe to be foreigner yesterday nite to facilate police investigation in nurin"s murder case.

kak ayu said...

Manusia semakin kejam...hati semakin gelap...semoga org tu akan mendapat hukuman setimpal dengan ape yg dilakukan.....

Ya Allah...beri lah petunjuk dan semoga semuanya akan dipermudahkan...
Amin....

JAD said...

It seems the woman arrested collapsed at the door of the court when she saw so many people

mischa said...

Saya sokong komen bloggers.."kenapa tutup muka suspek"
Why?
Tunjukkan sahaja muka malaun2 jahanam tue...masa diaorang seksa arwah, ada ke diaorang fikir malu? segan?takut???

Sekarang ni bukan main tutup lagi muka, apa hal???
Tau pon kau malu!
Tau pon kau segan!!

Siasat malaun2 nie secepat yang mungkin.

Cadangan jatuhkan hukuman secara terbuka idea yang bernas..biar jadi peringatan dan pengajaran.
Buat live telecast, lagi best!

Anonymous said...

Tu la. La ni pi tutup muka. Tau malu pulak. Dulu buat kerja jahanam tak ingat.

mischa said...

harap pihak kerajaan malaysia akan jalankan hukuman malaun2 nie secara live telecast...saya yakin rakyat malaysia mahukannya.

Anonymous said...

On behalf of the Singaporeans, my sincere condolences to the family and gratitude to the authorities in apprehending the suspects. The case had pierced our hearts here across the causeway and Insya Allah, justice will prevail.

Anonymous said...

kalau benar mereka yang ditahan reman bersalah ..alhamdulillah telah ditangkap... tapi kalau la bukan mereka orang nya...hanya dijadikan kambing hitam hanyak untuk menutup kelemahan polis...apa yang boleh dikata pada pembunuh sebenar yang gelakkan kepada polis dan semua rakyat? Harapnya polis tulus dalam menjalankan siasatan dan bukan sambil lewa untuk mengurangkan tekanan

Anonymous said...

Dorang tutup muka sebab malu. Malu sebab bersalah. Kalau tak bersalah nak buat apa malu. Berani kerana benar, takut kerana salah.
Reporter.. takkan tak dapat tangkap gambar muka dorang tu. Tunjukkanlah pada kami, takde apa yang perlu disorokkan tentang mereka.

Anonymous said...

Hukuman paling layak untuk pembunuh yang teramat kejam ini adalah hukuman bunuh secara kejam jugak.. sula sampai mati

Anonymous said...

Assalamualaikum
AL-FATIHAH khas buat Arwah Adik Nurin.

Sebagai seorang wanita yg belum berkahwin, sebak hati ini mendengar berita tentang Adik Nurin. When i first heard tentang kehilangan nya dulu, i told myself, Polis Malaysia cekap.. gerenti punya dpt cari.

Tapi tak sangka, Yang kembali hanya mayat seorang budak comel yg telah diseksa dengan kejam nya.

Kenapa lah di dunia ni ada manusia yang tak berhati perut? Kenapa lah suka sangat ikut cakap Syaitan? Kenapa lah susah sangat nak tunduk dengan Allah? Bukan kah Allah yg mencipta kita.

After this, What Malaysian Police are going to do with the culprit? Sebat dan sumbat ke dalam penjara? Lepas tu, after few years, keluar balik dan buat lagi hal?

I suggest, Malaysia gunakan hukum Islam. Buat lah apa-apa yang patut TAPI di khalayak ramai. Kalau boleh buat pesta merdek, concerts, sambutan tahun baru kan Padang Merdeka etc kenapa tak boleh menjalan kan hukuman di depan khalayak ramai?

Im sure, kalau hukum islam di gunakan, di sebat atau di rejam pesalah tu di depan khalayak ramai, orang2 lain yg berhati syaitan jugak akan sedar. Mereka mungkin akan menjadi takut dan tidak berani melaku kan jenayah.

Berapa ramai lagi budak kecil yg kita nak tengok terseksa? Berapa banyak lagi cerita yang nak kita baca dalam akhbar?

Wahai Warga Malaysia, Bangun lah dan bersatu hati. Buat lah apa yang patut agar Government dpt mengguna kan hukum Islam. Sebagai negara Islam, bersedia lah gunakan Hukum Sebenar.


Buat Keluarga Arwah Nurin, Bersabar, Bertawakkal.. Berserah lah. Redha dgn pemergian nya. Allah lebih syg kan adik Nurin..Dan Allah syg kan org2 yg redha dgn takdir nya.

Wassalam.
Lady From Brunei Darussalam

Anonymous said...

Sokong! hukuman dibuat secara telecast.. supaya jadi pengajaran yang berhajat nak buat jenayah macam tu lagi..

Anonymous said...

to mak budak n kata2 keji..
kalau nak cakap tu biar lah beralas..
awak boleh la ckp camtu..anak awak tak hilang..
esok lusa kalau anak awk hilang,mati kene bunuh ke baru tau..korang leh la ckp mcm2..sebab belom jadi kat anak2 korang,
kalau TUHAN nak uji keluarga korang lak..baru tu korang taula..
so jgn ckp ikt sedap mulut.
kesian la dekat keluarga adik nurin,jangan la salah kan famili dorang lagi..diorng pun da byk kene kutuk sume..
en jazimin dan isteri die pun tanak anak die hilang..sebagai seorg muslim yang beriman,kite kene redha ngn takdir illahi.cume ape yang kite harapkan..selepas ni kejadian camni tak berulang da.

Anonymous said...

Mintak tolong berita tentang kes ni diberi liputan yang detail dan reporter buat research yang lebih banyak tentang kes ni, dapatkan pandangan orang awam dan rakyat Malaysia tentang hukuman yang paling sesuai ke atas penjenayah ini. Dapatkan maklumat yang lebih lagi tentang peribadi suspek (kalau bolehla), tapi tolong bagi berita yang lebih banyak. Kami tak mahu berita lain diutamakan kerana ini melibatkan keselamatan anak-anak dan penjenayah yang kejam. Jangan kata kes ini adalah kes terpencil..

Anonymous said...

Baru kena tangkap untuk siasatan, belum dibuktikan bersalah. Kesian, lady yang pregnant tu dah sarat, tunggu hari nak beranak. Bukan orang jahat2, solat x tinggal. Semoga pembunuh sebenar dapat ditangkap.

Anonymous said...

Aku rasa memang kemungknan besar diorang ni terlibat. Sebab hasil siasatan polis terhadap yg dah kena tangkap, pols dpt maklumat dan tangkap minah indon tu, yg dilaporkan tukang beri makanan kpd arwah. So aku rasa diorang la kot.

Reen UiTM said...

Allah Maha Besar

Lega mereka dah di tangkap.Biarlah mereka terima hukuman berat di dunia dan akhirat.
Tetapi ada lagi tak manusia macam tu di negara ini?
Muka macam manusia, tapi hati macam binatang.

Kalau difikirkan secara mendalam, orang2 seperti ini sukar di kenalpasti. Orang-orang seperti ini, adalah ANCAMAN kepada kesejahteraan manusia sejagat.

Kini masyarakat kita perlu berhati-hati. Kerajaan juga perlu prihatin tentang keselamatan kanak-kanak di Malaysia. Jadikanlah isu " KESELAMATAN KANAK_KANAK MALAYSIA" satu agenda penting negara.

Pembangunan penting, sama penting dengan perkembangan generasi kita. Negara kini menghadapi masalah sosial yang perlu di tangani oleh semua pihak.

Pastikan anak-anak berada dalam keadaan selamat. jadilah rakyat yang perihatin , dan kita mesti ambil berat tentang anak-anak, keselamatan mereka menjadi priority utama.

Kepada Encik Jazimin
dan keluarga, hanya Allah sahaja yang dapat mengubatkan hati mu. Bersabarlah, banyakkan salawat dan zikir. Rakyat seluruh Malaysia mendoakan kamu sekeluarga. Setiap hari saya mengikuti perkembangan kamu sekeluarga dari jauh. Tak lupa setiap hari, saya sekeluarga menghadiahkan al faatihah buat Nurin Jazlin.

Anonymous said...

Salam,
kadang2 rasa nak tau cerita sebenar disebalik kes ini, tapi ada kala rasa tak sanggup nak tau. Kasihan sungguh2 dgn apa yg terjadi pada adik yg tidak berdosa, dan terlalu jijik nak tau perbuatan sebenar penjenayah2 tersebut. Biarlah org yg berkenaan saja yg tau detail, cukuplah diumumkan hukuman mereka yg diharapkan dpt memberi pengajaran kpd semua.
Al- Fatihah adik Nurin Jazlin. Salam takziah utk keluarganya.

Anonymous said...

Kalaula betul suami pompuan mengandung tu bersalah, saya rasa la , anak yang bakal dilahirkan tu pun anak syaitan . !!!!!!

Prihatin said...

Ya Tuhan, apa nak jadi pada bangsaku..terlalu kejam...apa saja sanggup dilakukan demi wang..tidak mengenal halal-haram..apa 'bisnes'walau perlu menyeksa..membunuh...apa lagi golongan kanak-kanak yang tak berdosa..rendahnya martabat mereka..sedih!apa nak jadi..nak tunggu bala datang dari Tuhan baru nak sedar? kerana nila setitik, rosak susu sebelanga..Korang takutkah mak bapak sedara mara korang kawan2 tengok muka korang?
Pilu hati mengenang anak yang tak berdaya..tak berdosa dijadikan alat..sanggup haram jadah tu makan duit hasil darah mangsa mereka! Kejam! Tuhan nak tunjukkan dekat bangsaku, betapa kejinya perbuatan mereka..dalam pilu memujuk hati meredhakan kepergian anak comel itu, mungkin ini hikmahnya! Terlalu banyak kejahatan yang berlaku..Bongkar mereka, penjenayah-penjenayah ini patut disedarkan bahawa Tuhan sentiasa memerhati perbuatan mereka..Damailah Nurin Jazlin Bt Jazimin di sisi Allah SWT. Amin.

Anonymous said...

anonymous September 29, 2007 8:39 PM kata that lady tak tinggal solat. mana tau, kenal dia ke? habis tu kenapa laki dia kena reman? boleh bagi penjelasan? Semalam ada reporter wawancara jiran dorang, jiran tu kata mereka adalah jenis bersosial dengan masyarakat dan peramah.. tapi dalam hati sapa yang tahu.

ayun said...

tunggu jer hasil siasatan poliss!!!

Anak Malaysia said...

Semoga penjenayah tu diadili seadil-adilnya bukan setakat penjara 20 tahun atau sebat.

Pihak2 berwajib tu, buat penyelidikan sikit mengapa ada manusia kejam warga Malaysia macam ni, mereka ni tak sekolah ke?

Satu lagi, pada media yang kemaruk nak cari berita tu, cuba siasat sikit siapa keluarga penjenayah ni. Kita tanya mak bapak dia, cuai menjaga anak atau tidak sampai menganiaya budak umur 8 tahun macam tu. Saya berani jamin, keturunan penjenayah ni pun ada masalah penderaan juga - dedahkan sikit mengapa perkara ni boleh berlaku pada zaman era canggih-manggih sekarang.

Takziah buat keluarga Nurin Jazlin. Maaf - emosi yang sukar untuk saya kemudikan; jika para pembaca sukar menerima. Maaf.

Anonymous said...

al fatihah...

Asiah Abd Jalil said...

Saya sangat setuju dengan pandangan Dr Harlina Halizah Siraj, Ketua Wanita JIM. Semua orang asyik bising-bising suruh hukum ibu bapa Nurin Jazlin yang kononnya tak pandai jaga anak hinggakan Nurin Jazlin diculik, didera dan mati dalam keadaan tragis. Sepatutnya hukum ibu bapa orang-orang yang menculik, mendera dan membunuh Nurin Jazlin tu. Ibu bapa merekalah yang bertanggung jawab membesarkan anak-anak berjiwa penjenayah dan berhati syaitan, hingga sanggup melakukan perbuatan yang tak terlintas dalam fikiran kita ada manusia sanggup melakukannya. Minta media buka profile penjenayah-penjenayah ni, kaji latar belakang mereka, dedahkan cara mereka dibesarkan. Hukum ibu bapa penjenayah, bukan ibu bapa Nurin Jazlin!!!

Anonymous said...

Kes ini masih dalam siasatan. Yang ditangkap bukan semestinya jahat. Mungkin hanya untuk membantu siasatan. Jadi saya harap pembaca tiak keterlaluan dalam memberi komen.
Keadilan mesti ditegakkan. Dan bukan berdasar sentimen atau kebencian.

Anonymous said...

I not wrong when I first said that those who were responsible will be watching and reading this blog.I was not wrong when I though that the person who is responsible planned this attacked and since more than one person is involved they planed this. The Motif of the whole thing ……. They are not mentally ill nor insane they are cruel and sadistic animals who are computer literate that prey on young girls on random to make sick and sadistic animal like child pornography that they will sell with a lot of money to the worst scum of the earth ,sick pedophiles animals around the world. However ALLAH is great and most just and justice will be served. Inshallah they will get what they deserve .ALLAHUAKBAR.!!!!

Jasni AJ said...

Yes, the Jazimins know that the public are sharing their grief. The continuous visit to their home, to Nurin's resting place, condolence messages via SMS and this blog are testament of this.

I have been telling him the general content of the messages, advises and comments posted in this blog.

Thank you all for the support rendered so far.

Anonymous said...

Ramai orang yang tanya kenapa suspek 2 tutup muka? Bayangkan kalau korang tetiba kena tangkap, walaupun korang tak buat salah.Diusung ke sana kemari depan orang ramai... Korang rasa korang tutup muka jugak tak???? Pikir-pikirkan lah sendiri!!!

Anonymous said...

Anonymous said...

Kes ini masih dalam siasatan. Yang ditangkap bukan semestinya jahat. Mungkin hanya untuk membantu siasatan. Jadi saya harap pembaca tiak keterlaluan dalam memberi komen.
Keadilan mesti ditegakkan. Dan bukan berdasar sentimen atau kebencian.

September 30, 2007 1:14 AM

Saya bersetuju dengan kenyataan di atas... Anda semua yang memberi komen yang melampau, memaki hamun, menggelarkan mereka iblis, hendakkan suspek2 tu diseksa. Anda pastikah mereka bersalah? Orang islam kah kita bercakap mcm nie? Menggelarkan mereka dengan sehina2 panggilan...Mahkamah belum menjatuhkan hukum.Dibuatnya mereka semua tu tak bersalah?Anda sanggup pergi mengadap mereka untuk memohon maaf?Ingat, dosa sesama manusia, hanya boleh dimaafkan oleh manusia itu sendiri...Jangan terlalu ikutkan perasaan marah...

shahray said...

semalam berita perempuan indon yang terlibat nak telan kad sim...tapi muka dia dah dikenal pasti...yang empat lagi tu cover muka pasal apa? rasa diri tu bersalah ker....? mak bapak dari kecik dah nasihat suruh buat baik tapi apsal jalan yang buruk korang pilih...background tengok dasyat ...diploma, degree tapi ? apa nak jadila korang ni? nasib tak baik kena balun sampai setengah mati kat lokap ...lepas tu kena gantung...yang malu siapa? mak bapak juga yang malu...kalau betul korang yang terlibat harap harap polis belasah mereka...dan beri peluang pada jazimin jumpa mereka...

Anonymous said...

Saya setuju sgt dgn pendapat 9.28AM. Mereka tu hanya suspek aje dan belum terbukti bersalah. Biarlah PDRM kembalikan maruah mereka dgn menjalankan siasatan yang seadil-adilnya. Andai terbukti mereka bersalah, barulah kita tibai cukup-cukup. Ini tak... Kes ini kes nasional, semua org nak tau siapa pembunuh Nurin Jazlin. Jgnlah menghentam org sewenang-wenangnya. Tup tup mereka tak bersalah dan bukan pembunuh sebenar, sedikit sebanyak maruah dah tercalar. Kpd PDRM, gunakan segala kepakaran yang ada untuk mencari pembunuh Nurin yang sebenar. Lagi satu...jgn main tangkap muat je..Wassalam

Anonymous said...

Kepada Anonymous October 1, 2007 9:28 AM..

Mereka semua tu marah, maki hamun iblis setan tu dengan anggapan bahawa suspek2 itu semua terlibat samada secara langsung atau tidak langsung. Secara tak langsung tu kira yang terlibat tapi tapi tak buat apa2, ie. tak report polis, pun keji juga. Tapi apa2 pun, saya percaya para pengunjung yang marah2 kat sini menujukan kemarahan dengan andaian bahawa suspek2 itu terlibat. Kalau tak terlibat, automatiklah kira ditarik balik kata-kata yang keji itu.

Jangan sekali2 kita padamkan kemarahan kita atas apa yang berlaku pada adik Nurin. Teruskan menyumpah, menyeranah atas tindakan keji yang dilakukan oleh penjenayah2 kes ini, kerana sememangnya they deserve all these kata kata keji. Even, kata-kata yang paling keji berbisa di dunia ini pun takkan mampu atau setanding dgn apa yang telah penjenayah2 ini telah lakukan. Sememangnya penjenayah itu semua adalah IBLIS (oh mr anonymous, saya tak tujukan pada suspek ya, tetapi kepada the real penjenayah samada secara langsung atau tidak).

kepada wartawan semua, untuk melariskan akhbar anda sekalian, bolehlah start buat homework siapakan suspek2 ini, anak siapakah mereka, kata graduate.. dari universiti mana, jurusan apa, siapa kawan2 diorang. Kita semua teringin sangat nak tahu siapa diorang ni. Buat aje homework dulu, tak semestinya mereka (suspek) ini memang bersalah. So simpan dulu homework you all tu. Kalau dah terbukti bersalah, bolehlah siarkan cerita tu, berserta dengan gambar yang cukup jelas. Mereka perlu DIMALUKAN, DIHINA DAN DIKEJI dengan setinggi2 pemaluan, penghinaan dan pengkejian!

kuYup said...

Akulah kawan salah sorang si suspek nie.Kita orang satu universiti dulu.. Kan dia orang dah kena bebas. TAKDE BUKTI! Bukan dia orang hebat atau polis tak cekap. Tapi dia orang tak buat. Apa pendapat korang kalau aku kata dia orang nie sebenarnya kena fitnah sebab dendam. Kebenaran akan terserlah jugak! Dan satu hari, haramjadah sebenar yang membunuh Nurin akan tertangkap. Dan harap-harap haramjadah yang buat fitnah nie pun kena tangkap jugak sebab bagi maklumat palsu!