Sunday, September 30, 2007

Suspect's Swallowed SIM Card Can Provide Clue In Nurin's Murder

September 30, 2007 19:34 PM

KUALA LUMPUR, Sept 30 (Bernama) -- The SIM (subscriber identity module) card swallowed by an Indonesian woman suspect when she was arrested by police yesterday could provide important evidence in the sexual assault and murder of eight-year-old Nurin Jazlin Jazimin.

According to a police source, police were trying to retrieve the card from the 23-year-old suspect which she swallowed while being taken from Bukit Aman to the Petaling Jaya Magistrate's Court for police to obtain a seven-day remand order on her.

The woman's action choked her and caused her to faint while being led into the court building.

"We're trying our best to retrieve the SIM card although it's difficult. The card could give us the lead in this case," the source said when contacted by Bernama Sunday.

It is believed that the SIM card contains the telephone numbers and calls made by the suspect to Nurin's father, Jazimin Abdul Jalil, after the girl went missing.

The suspect who worked for a stall at a Ramadan bazaar in Nilai, Negeri Sembilan, is believed to have held Nurin in captive.

Besides her, four men aged between 27 and 33, and the wife of one of the men were arrested in Section 7, Shah Alam on Friday in connection with Nurin's murder.

However, the pregnant woman was later released after police took her statement.

The source said a police forensic officer sent to the United States to meet Federal Bureau of Investigation (FBI) officers with the recorded images from the closed-circuit television camera (CCTV) at the spot where Nurin's body was found in a sports bag at a shoplot in Petaling Utama on September 17, arrived in Washington today.

The recording was handed to the FBI laboratory to get clearer images which could determine whether the arrested Indonesian woman suspect was the same woman seen in the CCTV recording, while the investigation report is expected to be ready in a week's time.

Meanwhile, the results of the DNA test on strands of hair found on Nurin's body will be known next week.

"The strands of hair will be matched with the blood samples taken from the five suspects arrested," the source said.

According to the source, Nurin was held captive and murdered in separate places.

When contacted, Jazimin Abdul Jalil said he did not know the Indonesian woman and until now police had not informed him of new developments in investigations into his daughter's murder.

He said his family wished to meet his daughter's actual killer/s.

-- BERNAMA

86 comments:

Anonymous said...

jahatnye pompuan niii..dah la minah indon.kau g blk indon la wei kalo nk buat jenayah.x bersyukur langsung org dh bg peluang cr mkn kt malaysia.hish la org indon ni banyak bwk masalah dr kebaikan.

Anonymous said...

Ya Allah Ya Tuhanku, Tuhan yg maha pengasih lagi maha mengasihani...
Kau berilah petunjuk dan hidayah kepada insan2 kerdil dimuka bumi ini Ya Allah. Kau berilah kami cahaya-Mu dalam kesamaran kami menjejaki pembunuh anak kecil yg diperlakukan sedemikian rupa Ya Allah. Kau tunjukkanlah jalan yang lurus dan benar kepada hamba-hamba-Mu yang hanya menumpang di muka bumi ini. Kau tabahkanlah hati setiap insan yang menderita di atas ujian-Mu ini Ya Allah. sesungguhnya Engkaulah Tuhan sekalian alam.

Sakun said...

swallowed SIM card?? suspicious...

benharperbenludin said...

Bibik yg serba boleh....

makin lama makin menarik kes ni...tahniah kpd mr.policeman...

Anonymous said...

En. Jasni, En. Jazimin, Pn. Norazian....

Surah Al-Ikhlas...keep going...

Diyanazman said...

Oh my God.... i cannot believe what i was reading!

Damn you Indon woman!!!!!!!
Eternal fires of hell awaits you...

Anonymous said...

bibik brutal...

Rusydi said...

datang negara orang buat jenayah pulak..dia ingat polis malaysia ni mcm pak guard ke?..taraf siasatan kita dah mcm FBI la..ingat telan sim card tu leh cover semua..bengong punya minah..

Minta2 polis terajang perut minah tu untuk keluarkan sim card tu..

Anonymous said...

jahanam warga asing!..buat kacau anak orang..bukan nak kesian.. komplot lagi ade

marah n upsad!!

Anonymous said...

Terlampau banyak warga asing berkeliaran di Malaysia ni. Kebanyakan pendatang haram .
Sesuatu mesti dilakukan la. Indon buat Malaysia ni dah macam home depa pulak . Kita pulak takut mereka ni . Cekek tekak untuk keluarkan sim card tu ...

PiZzA ' Zeee said...

huh! y she's so stupid to swallowed d SIM card??! It shows like there's something important about it..

benharperbenludin said...

tak semua pendatang tu jahat...tak semua malaysian tu baik....

tak semua org Islam tu baik..tak semua org kafir tu jahat...

yang pastinya org2 yg beriman kpd Allah adalah org yg baik dan dijamin oleh Allah ke syurganya...

may Allah bless us all on everything that we do esp. during the month of Ramadhan...amin....

Anonymous said...

Kalau dia masih di Pusat perubatan Universiti Malaya aku nak tengok muka iblis tu...sebelum aku mula kerja. Tak guna punya Indon kerja apa yang kau buat!

indon bodoh said...

"Suspek juga dipercayai menjaga makan minum Nurin Jazlin sepanjang tempoh kehilangannya selama 27 hari"

huh..ape yg indon lahanat tu bg makan nurin ye sampai kurus kering aku tgk..oi indon lahanat..bg tips kat aku sket..aku nak diet la..bangang punye pompuan indon..aku mmg da agak da org indon mesti terlibat dlm kes nih..indon kan jahat..haha..kalo betul la indon bodoh tu yg buat..aku org fist yg nak jolok kemaluan die ngan kemaluan anjing..kerajaan tolong la sekat org indon masuk sini..kiteorg xselamat kat negara sendiri..blah la indon..negara da la miskin..rakyat busuk lak tuh..blah la woi..puas hati aku..lalalalala

adiyana said...

tak semua bibi indon jahat...we have to open up our minda...
cuma...kinda suspicious..pesal telan sim kad..mcm tak leh buat cara lain tuk hapuskan sim kad..

tak apa..let us see wats next..

again..takziah to keluarga adik nurin...alfatihah to nurin..in this monday morning yang sejuk..

de_kerinchi said...

swallowed SIM card.....menunjukan perempuan ini ada kena mengena dengan kes ini....but polis tak bodoh...

nong said...

Saudara/i"indon bodoh"... .. ramai indonisian simpati/follow up kes ni... jgnla malukan org m'sia yg lain ok.. bahasa menunjukkan bangsa..

indon banggang said...

huh..memang la xsemua indon tu jahat..tp kebanyakkannye jahat..aku pnah duk indon..aku tau camne hiup kat sane..tu pasal diorng sume dtg sini..indon nih patut di hapuskan kat bumi malaysia nih..kalo ko org m'sia..xyah la sokong2 diorg..pikir sendiri la

layanblues said...

SEHEBAT HEBAT PERANCANGAN MANUSIA...HEBAT LAGI PERANCANGAN ALLAH SWT.
MANUSIA YANG BERBUAT KHIANAT PADA MANUSIA YANG TAK BERDOSA SEPERTI ADIK NURIN JAZLIN TAKKAN TERLEPAS DARI SEKSAAN ALLAH SAMADA DI DUNIA ATAU DI AKHIRAT.
INSYAALLAH...KEBENARAN AKAN TERSINGKAP JUA AKHIRNYA.

KEPADA ARUAH...SEMOGA ROHNYA DI CUCURI RAHMAT.

ALFATIHAH...

Elsie said...

Everytime I read about Nurin's case, my heart goes out to her and her family. I hope the police got the right culprit and prosecute them asap. There is no place on this planet for monsters like them.

Anonymous said...

dah la telan sim kad. pastu buat2 pengsan plak.. ntah pape ntah... nasi ada xnak makan. kalau dah jahat mesti la x puasa kan... makan la nasi....... pelik tul manusia zaman skrg ni..

sue said...

hmm...semalam paper cepat betol habis kat tempat saya...n then malam tadi berbuka kat luar n a bit bz..n tak tgk berita...so tak sempat nak amik tau perkembangan nurin...hmmm...hopefully..this indon pun dapat membantu...mencari sape pembunuh sebenar....

Anonymous said...

Aha..mmg pun, aku pun pernah dok kat indon...bapak aku ada projek kat sana...kebanyakkan indon2 ni mmg jahat, kalu jahat tu bukan nyer jahat yang tahap nakal2...tapi tahap kalahkan setan...depa semua tak sedar diri n tak kenang di untung...bayangkanla kita buat baik ngan dia, dia bikin jahat ngan kita, kesimpulannya mmg indon2 ni semuanya jahat....

dah ler dtg negara org tanpa izin, tima kasih pun tak...dah buat jahat plak tu...ish payah tul ngan depa ni...baru 2 ni org gaji terkutuk aku dahh curi sebeban barang kemas mak aku, walhal kami sekeluarga layan dia dgn baik, nak balik raya ni mak aku kasi dia bonus 5 bulan lagi...pas tu tanpa we all sedar habis pinggan mangkuk vantage mak aku dia sudah curi kasi pos balik indon...after dia dah selamat pi baru we all sedar semua barang yang hiklang....

BODOH PUNYA INDON!!!!

Anonymous said...

bukannya semua org indon tu jahat, but dari berita kita baca ni, kita patut pujuk dia biar dia cerita semua pasal arwah. siapa yang terlbat. Dia indon, mungkin dia juga dikawal, apa boleh buat, warga indon juga selalu di buli oleh kita semua.

sue said...

indon kat tempat saya (usj1)..ramai..selalu naik lif mesti dgn org indons...kalau drive kat sini kena hati2 esp malam...coz warga asing ni..tak bape tau etika jalan raya kat malaysia ni...diaorang selalu bawa basikal tgh2 jalan...or kanan jalan...n then pakai baju gelap...n then sumtimes...bawa basikal arah lawan arus...mau jer langgar....ingat negara diaorang lah kot...

tiktokteko said...

korang tolongla jgn duk bela sgt indon tu.sbb tu diorg naik lemak tau tak..."tak semua jahat,ade yg baik"...tak yah laaa....baik ke jahat ke hantar je blk tmpt die.tersengih kaum kerabat die yg lain sbb ade org bela sedara die.eiii..busuk tol la indon ni.

kucingbaik said...

mcm yg penah aku baca somewhere before, ada nenek moyang kite dari indonesia dulu datang ke tanah melayu bawak adat, orangnya beragama, beradab, tinggi mulianya..
tapi yg sekarang ni datang MasyaAllah!bawa masalah,mudarat,jenayah dan serba serbi yg tak bagus..
yg tak elok outweighs the yg elok.
peribahasa utk hari ini:
-nila setitik,rosak susu sebelanga
-kerbau di sawah kena lumpur,errr....semua kerbau yg lain kat batas pun kena lumpur sekali la...aaa...lebih kurang gitula

kalau dtg ke tempat org tu,ingatla ungkapan "masuk kandang lembu menguak, masuk kandang kambing mengembek" and "di mana bumi dipijak di situ langit di junjung"

Ini pun peribahasa Indonesia jugak,

http://id.wikipedia.org/wiki/Di_mana_bumi_dipijak,_di_situ_langit_dijunjung

-Di manapun kita berada, kita harus menyesuaikan diri dengan adat-istiadat yang berlaku di daerah tersebut.
-Berusaha menghormati adat-istiadat negeri yang kita diami.


kalo le org dia kena cuit sikit, fuiyo..tak nyempat2 nk tunjuk perasaan...
pandai2lah bawa diri, jgnla terbabit dgn bnd2 tak elok, the same goes to malaysian also

semoga kebenaran akan diketahui selepas siasatan

mmg bodoh pun said...

nong said...

Saudara/i"indon bodoh"... .. ramai indonisian simpati/follow up kes ni... jgnla malukan org m'sia yg lain ok.. bahasa menunjukkan bangsa..

October 1, 2007 8:47 AM


hello "nong"..
bile mase lak aku malukan org m'sia..korang tuh yg malukan bangse korang sendiri..sedarla diri..

Anonymous said...

sepatutnye...pompuan indon tu simpati tengok nurin diperlaku mcm tu...
sepatutnye pompuan indon tu ade nilai nilai sedar betapa risaunye ibu bapa nurin....
sepatutnye pompuan indon tu terguris rasa hati/ pulangkan nurin ke pangkuan bapa nye...
sepatutnye pompuan indon tu sedar melihat keadaan nurin dan mesti terpikir betapa kuat hati nurin mahu kembali ke pangkuan keluarga...

Ini tidak....benar ke di bagi makan kat nurin??...kalau tak di tambah nye seksa...budak tu...

saya tak dpat nak tahan air mate bile mengenangkan hari jadi nurin...mesti nurin teringatkan ciuman dan ucapan selamat hari jadi..

Ya Allah...bila di kenang sekarang ni nurin sudah di syurga dan di sisi Allah..hati ini dapat menerima semua ini...

rina said...

when i was in primary school(80's), my dad used to by a magazine that 99% contains stories from indonesia (remember koleksi?). i always felt sick after reading it,sebab cerita2 dr seberang memualkan..banyak cerita pelik and jenayah dasyat happend there.sekarang sejak indons byk migrate kat sini. nampak dah berjangkit budaya jahat & ganas diaorang! authorities shld limit professionals saja yg boleh masuk lainkali! SHOW NO MERCY TO CHILD ABUSERS OR MURDERERS!!! VOTE FOR 'SULA'!!! ALLAH IS THE GREATEST!

Anonymous said...

Baca paper hari ni mengatakan indon tu tak mahu bg tau kat mana dia simpan nurin dulu.Saya selalu tgk dlm discovery channel 'psychic witness', even dlm oprah pun ada tunjuk polis di amerika guna khidmat psychic, esp kes2 bunuh camni. Bkn terlampau percaya ttp kdgkala ada org yg diberi anugerah oleh Allah kebolehan spt ini. Satu lagi, kaedah hypnosis. W/bgmnpun, saya percaya pihak polis lg arif. Sekadar tertanya2. Kalau susah sgt nak keluarkan sim kad tu, operate aje dia. Kalau dia blh buat nurin smp begitu sekali, kenapa kita kita perlu berhemah dgn dia.Bkn nak ckp semua org indon jahat, saya juga ada bbrp kwn indon yg sopan & ada sorg bibik yg baik ttp kalau kejadian ini berlaku di indon, dan dilakukan oleh warga m'sia, sudah tentu di ketika ini bendera m'sia sedang dibakar di dpn kedutaan m'sia.

Anonymous said...

tak semua indon tu jahat lar, indon yg professional especially like di opis saya baik2 and contoh muslim yg baik juga.

nway, perempuan indon ni memang related, kemungkinan besar !!! if not, buat apa nak teruk2 telan sim card. baca suratkhabar, dengarnya so far dia susah nak bagi kerjasama, sokmo pengsan !!! hampeh !!!

Anonymous said...

from the start,aku dah suspek warga asing involve, cos kalo m'sians culik budak, dia org minta tebusan.99% releases the victims alive. even ahlong tak seksa budak2 dan bunuh cara yg inhumane gini. they are innocent,by what ways or reasons, they are not to be harmed ! what more been sexually tortured to death !The murderer(s) is no beast BUT IBLIS!!

p/s keluarga jazimin mesti dibantu secara kaunselling zahir & batin but dnt forget financial juga perlu dibantu krn arwah's dad belum ada semangt untuk bekerja lagi.semuga Allah swt kurnaikan kekuatan luarbiasa kpd keluarga arwah dan kawan2 baik arwah yg juga tempias trauma....

Anonymous said...

sanggupkah seorang yang tidak bersalah menelan kad sim????
jadi..pembunuh adik kecil ini semakin hampir untuk ditahan...janganlah dipersiakan dengan segala bukti yang telah ada..kes ini merupakan kes berprofil tinggi..saya yakin bahawa pumbunuh Nurin jazlin ini akan ditemui jikalau pihak polis berusaha bersungguh-sungguh dan sentiasa mendapat kerjasama daripada orang rami.marilah kita semua membantu pihak polis supaya pembunuh yang kejam itu dapat diberkas sekaligus mengurangkan kebimbangan para ibu bapa di luar saNA

Anonymous said...

mmg tak semua indo/pendatang asing jahat. Tp, negara kita mmg dah overcrowded ngan diorang.. kat mana-mana pun bersepah pendatang asing, jadi % yg jahat tu bertambah... benci betul, mcm takde kawalan pendatang asing..

Anonymous said...

TUMBUK JE PERUT MINAH INDON SETAN TUH! SATU HAL PULAK NAK CARI SIM CARD DLM TAIK DIA!

UNTIL NOW, MY TEARS NEVER FAIL TO FALL WHEN I SEE ADIK NURIN'S PIC...
SHE HAS NO TIES WITH ME BUT I DO WISH SHE WOULD COME TO MY DREAMS SO I CAN HUG & KISS HER AND TELL HER THAT EVERBODY LOVES HER AND JUSTICE WILL SOON PREVAIL.

AL FATIHAH & AL IKHLAS FOREVER..

Anonymous said...

Al-fatihah buat Arwah Nurin Jazlin...

Kita tak payah laa nak judge sesapa pun, baik indon atau m'sian sekali pun...sape laa kita nak buat tu semua. Itu semua Allah saja yang mengetahui luar dalam hati budi hambaNya...bukannya kita ada hak nak menilai.

Apa-apa pun, harap hukum undang-undang Islam cepat diamalkan di Malaysia ini dan semoga keluarga En Jazimin dikuatkan semangat olehNya untuk menempuh hari muka, ameen.

sedih said...

Kita dok mengutuk this Indon woman, jgn lupa the key team yg menjadi punca kepada penculikan Nurin (lelaki-lelaki durjana yg ditangkap earlier). That Indon woman MAYBE hanya menurut perintah.

Anonymous said...

Aku rasa...semua ni terjadi atas sebab, kita tak tau apa yang dah Jazimin dan keluarga buat. Kadang2 kita rasa, kita tak der musuh, tapi kadang2 kita pun tak perasan kita ada menyakitkan hati orang...

tapi selepas tertangkap semua yang tertuduh, InsyaAllah perkara sebenar akan terbongkar...

Anonymous said...

saya pun berdoa agar pompuan iblis tu tak diberi layanan muluk2,manis2 dan sebagainya.Bantai dia habis-habisan.Dia ingat polis malaysia macam kat negara dia ke?Mula-mula bolehlah tak nak bagi kerjasama, lama-lama nanti tahulah langit tinggi rendah.Saya ni geram sampai rasa nak ludah muka dia.Kalau court tu dekat, rasa nak minta cuti,nak gi baling batu kat muka bulan dia tu.
Semoga Allah maafkan saya sebab saya tak boleh control emosi pulak ngan binatang-binatang nih.Masuk neraka paling bawah sekali.Tak kiralah pompuan nike laki hari tu ke.Tak akan maafkan dia sampai akhir hayat, walaupun saya tak ada kena mengena dgn arwah.

BEN HARPER BEN LUDIN said...
This comment has been removed by the author.
Anonymous said...

klu terbukti minah indon ni bersalah...

jgn kata SIM card jer ktorang suruh telan...

racun tikus,paku,kaca...

ktorang kasi telan!!...

hampeh!!

Makhluk Allah... said...

Dah confirm sape-sape yang berkaitan dalam kes ini bagi balik apa yang arwah rasa
hukum Qisas...
depan khalayak ramai...

Makhluk Allah yang keji kena bagi pengajaran cukup-cukup depan orang lain biar orang yang lihat yang ada perasaan kejam, takut sikit...

Nik Ahmad Farez said...

Bertenang dan bersabar serta panjatkan doa kita semua kehadrat ALLAH yang satu!

Pastin keSABARan kita menambah Iman di dada.

I agree with...
Anonymous,
October 1, 2007 10:13 AM

En.Jazimin is surely need sometimes to rest before he could restart his normal life and back to work.

Dear. En.Jasni,
if you could tell En.Jazimin that many of us including my family would like to visit his house during AidilFitri, please announce hear the day that Jazimins would receive the guests.

"GOOD GIRL NURIN SURELY GOES TO HEAVEN"
"LAKNATULLAH BEASTS SURELY GO TO HELL"

ALLAHUAKHBAR!
ALLAHUAKHBAR!
ALLAHUAKHBAR!

NikMAXSTEAM
www.ridenroll.com

p/s: ...she swallowed (SIM Card) while being taken from Bukit Aman to the Petaling Jaya Magistrate's Court...
- How could the suspect swallowed the SIM card while her hand was handcuff?
- Don't the police cosficate her handphone upon detention process in Nilai?
I just wonder...

Anonymous said...

kawan-kawan..

dalam kita marah-marah..

tolong jaga bahasa sikit..

dlm bulan puasa ni..

p/s:- aku pun marah jugak

Anonymous said...

Itula pasal, lagipun SIM kad bukan 4segi ke, boleh ke telan??? Rasa cam sangkut kat kerongkong je. Tak taula kalau SIM kad dah lbh kecil.

stingray said...

Indonesia kalau kita jentik sikit rakyat mereka mulalah mereka bakar bendera Malaysia dan berarak kat kedutaan Malaysia sampai kita kena minta maaf dengan mereka ...tapi bila dia buat rakyat kita macam mana...? ada dia orang minta maaf? memang di akui ada Indon yang baik tapi majoriti yang datang negara ini buat jahat...Kerajaan harus sekat rakyat asing yang datang dari negara yang selalu buat masalah di Negara kita...ini tidak makin banyak...apa sudah jadi...kita terlalu berlembut untuk apa? supaya rakyat kita sendiri yang jadi mangsa?

Nik Ahmad Farez said...

wrong spelling...

'here' NOT 'hear'

BEN HARPER BEN LUDIN said...

Anonymous said...
kawan-kawan..
dalam kita marah-marah..
tolong jaga bahasa sikit..
dlm bulan puasa ni..
p/s:- aku pun marah jugak

______________________________________
aku agree...

blog ni dh la atas nama arwah nurin...kita lak mencarut dlm blog 'dia'

moderator pls. edit/tapis sket..tq..:)

Manjalara said...

Assalamuaikum w.b.t,
Saya terlihat Berita Harian hari ini, wajah En Jazimin & Puan Norazian nampak cengkung mata bengkak, mungkin banyak menangis, saya yang tak ada apa hubungan pun terasa sangat bila mengenangkan peristiwa ini. "Semuga Allah s.w.t. menghilangkan kedukaan mereka dan dibalas dengan pahala berganda". Amin.

Anonymous said...

Saya ada terbaca di NST yang wanita Indon ini adalah girlfriend salah seorng suspek. Saya rasa wanita Indon tu juga pekerja couple yang ada bisnes tekstail di Shah Alam, sebab wanita itu jaga gerai menjual kain di Nilai. Dia mungkin diarahkan oleh majikannya/teman lelakinya untuk mengurung Nurin. Mungkin dia nak bagi tahu En.Jazimin sesuatu, kalau tidak buat apa dia telefon En.Jazimin-cuma mungkin dia tak habis cakap sebab takut dgn majikannya tu.Walau apapun,dia tetap bersalah. I'm not trying to defend her but I can convincingly say that the heinous crime was committed by one /all of the male suspects and not this woman.Kalau tidak buat apa suspek-suspek lelaki tu ditahan?

Jasni AJ said...

Atas nasihat ramai, saya terpaksa memadamkan beberapa komen-komen yang menggunakan bahasa-bahasa terlampau.

Saya amat berharap kita dapat membezakan tingkahlaku seseorang individu dengan keturunan seseorang.

Celaan terhadap kesemua masyarakat yang secara kebetulan mempunyai keturunan yang sama dengan suspek-suspek berkenaan (seperti Orang Kelantan, Orang Indonesia dsb)adalah tidak wajar dan tersasar.

Selamat Menjalani Ibadah Puasa.

azleah said...

what can i say is... memang ketara sangat la pompuan tu menunjukkan dia bersalah (probably datang ke malaysia dgn cara haram). for what dia "jaga" nurin? menambahkan beban aje. x pasal2 masuk paper. nak sangat merasa tali gantung ke cik kak?

Anonymous said...

indonesia vs malaysia, serupa tapi tak sama. byk budaya & cara hidup dia tak macam org kita.kalu yg jahat, jahat tersgt2.yg baik pun ada. tapi so far, yg jahat lbh byk berlaku ..setan ni produktif, biak aktif!

byk bibik bunuh & dera anak2.dah kerja 5-6 tahun pun bunuh(majikan) juga sebab dendam kena tegur..! mmg tak ada hati perut.betul tuh, kalu amah indon kena dera, bunuh berdemonstrsi dpn embassy kite(byk yg kena upah nasi bungkus..!).kita pula tak suke demo,paneh! do it quickest way, hantar memo.

media kite baik,utamakan 'tetamu' selalu2 letak frontpage kalu ada berita dera amah lagi!

last but not least,betul ckp nik tuh, kalu tgn bergari, macam mana bolh telan sim card..hmmm maybe dok 'kemam' 2-3 jam sblum tuh,bila kena 'attack' ngan photographers, terus tertelan!

p/s i will always pray for arwah adikku yg suci nurin jazlin...kalau keluarga jazimin nak pindah, dtglah ke sini, ingin berjiran dengn anda .

shahray said...

baca berita harian tadi? memang sah perempuan indon di terbabit..dah tu telan kat sim...sekarang ada kat hospital...dah tu asik pengsan...mungkin takut polis tanya...pengsan tak pengsan kalau dah jahat sangat pasti kena hukum...kepada warga asing yang ada di Malaysia....jadilah orang yang berguna pada Malaysia...kalau dah asik buat jenayah sahaja kemungkinan kerajaan kami tidak lagi benarkan kamu masuk lagi kesini...so ingatlah...

Anonymous said...

Our deepest condolence goes to the family of late Nurin Jazlin. May she rest in peace...amin...amin.

Saya sudah baca semua komen-komen dalam blog ini. Kebanyakan mengutuk perbuatan manusia durjana ini dan tak kurang juga ada yang menyalahkan ibu-bapa Nurin kerana cuai.
Saya rasa ada juga sesetengah komenter kat sini kenal keluarga suspek2 itu ataupun saudara mereka. (Hanya Allah mengetahui)(Cara mereka memberi komen menyakitkan hati).

Yang salah tetap salah. Jangan jadi 'sour-grape'.

Tahniah kepada polis kerana bekerja keras untuk menangkap penjenayah2 yang sama lebel dengan iblis itu.

Cadangan Hukuman: Apa kata rakyat malaysia membeli terung dan timun kemudian masukkan ke dalam dubur mereka hidup2 sebagai mana mereka menyiksa allahyarham Nurin.

Kepada keluarga allahyarham Nurin, banyak bersabar. Tuhan maha adil. I am sure and very sure...pesalah-pesalah itu akan mendapat balasan di dunia dan di akhirat...mungkin keluarga mereka nanti dapat balasan juga. Kalau tak hari ini, esok, lusa atau bertahun-tahun pasti akan dapat balasan.

Pergi jahanam kepada orang indon yang selalu membuat kacau-bilau di negara kita. Dahlah Malaysia bagi dia orang makan...tak bersyukur ke?

Sekian dari orang yang begitu sedih dan marah.

Nik Ahmad Farez said...

http://www.quranexplorer.com:80/Quran/Default.aspx

ab said...

a'kum all.

memang betul indon dan pendatang asing yg lain banyak mewarnakan hidup kita di malaysia sekarang...mereka ada yg baik ada yg jahat...kebetulan salah seorang yg disuspek itu bibik indon..rasanya sudah sampai masanya kita jangan ambil pendatang asing lagi...kerana kita malaysian yg MEMPELAWA mereka datang kemari...sebagai warga malaysia.aku terkena bahang itu sendiri..RASAKAN dan PADAM MUKA kita kata mereka...apa yg patut kita buat sekarang??..siapa yg kita salahkan??..
apa apa pun belum ada bukti 100% suspek itu semua terlibat dgn kes pembunuhan nurin..kalau dah ada...mari kita GANYANG mereka!!!

aku rasa hukuman mati tidak setimpal dgn perbuatan mereka...kerana hukum mereka dgn jolok dubur guna BESI PANAS dan kejutan elektrik sepanjang hari hinggalah ke akhir hayat mereka adalah lebih SEMPURNA dan SETIMPAL....amacam?

Manjalara said...

Saya setuju sangat, tak eloklah kita mencarut tak tentu pasal, kita kan sedang berpuasa. Segunung celaan pun tak dapat mengembalikan adik Nurin pada kita, baik kita banyak bersedekah alfatihah semuga kita semua mendapat keberkatan. Penjenayah akan terima hukuman juga akhirnya kita kena la bersabar!

Nak tau said...

Salam En. Jasni AJ..Kita nak tau apa dah jadi kat 4 orang suspek dan wife tu..tak ada khabar berita.Adakah 'tanda2' lain yang diorang tu terlibat?Media pula masih lagi dengan cerita Minah Indon telan simkad tu!Lain cerita bukti CCTV tu ada perkembangan positif ka?Terima kasih!
AlFatihah buat Nurin Jazlin Bt Jazimin.Amin.

Xis said...

It's such a depressing yet sad news to learn about what happened to the late Nurin Jazlin. I just could not believe that there would be some people out there who dare to do such things to such helpless kids like Nurin. What did Nurin do to them to deserve such a torture that finally took her life.

I was indeed in tears when I heard the news on TV that the body found was actually Nurin. How cruel some people can be. I could never imagine how I would take it if such a thing ever happen to my dearest ones..

To Nurin's family, please be strong during this hardest moment of your life. Trust me, the bloody criminal will soon be sentenced to death. I pray that Nurin will find peace there in heaven.

Al fatihah to Nurin Jazlin... My condolence to Nurin's family...

shahray said...

kepada jazimin dan keluarga rehat rehat lah...cuba dapatkan tidur...saya kesian tengok jazimin keluar dalam paper dalam Television dalam keadaan mata lebam kerana tidur tak cukup...

Penjahat penjahat tu sudah pun ditangkap dan bakal diseret ke Mahkamah untuk di Hukum...kami semua termasuk yang hantar comment disini mendoakan jazimin sekeluarga...

gadis manja said...

gadis rasa bersyukur sgt penjenayah tu dpt ditangkap..gadis ucapkan tahniah pada polis..arap-arap betul la ye..jgn tersalah tangkap..
gadis tiap2 ari sedih ingatkan adik nurin walaupun adik nurin takde kene mengena dgn gadis..
gadis sedih sampai ari ini..tak sampai ati tgk gambar adik nurin..
ok la sampai cni coretan gadis..gadis nk siapkan keje ni..ok da..

zah@nuar said...

ASKM....
Dalam kita emosi ni, pastikan jgn ada yg berulang. Bagi yang ade anak2..jagalah anak2 sebaik-baiknya.Malang tak berbau.Pergi balik sekolah, tuisyen,pergi pasar ramadhan...kita tak tau siapa di sekeliling kita.Kenali jiran2...kenalpastikan siapa yang ada berhampiran kejiranan kita.Semoga MALAYSIA terus selamat dan dalam peliharaan ALLAH.

apa apa aja said...

saya dah banyak kali pakai khidmat bibik ni..

yer,tak semuanya jahat..ada yang belajar dari 'pesantrian' atau sekolah pondok dtg ke sini untuk bekerja,mereka ni memang kebenyakkannya baik2..

tapi ada yang jugak yg jahat..baru2 family dapat tangkap dia curi duit rm1k dari bilik mak saya..memang dah sah2 dia yg amik sebab hanya dia jer dlm rumah masa tu..

bawa ke balai polis..pegawai2 polis tu jerit,herdik,tengking pun dia masih tak mengaku.

MEREKA TIDAK TAKUT..seolah2 sudah diajar bahawa jangan sekali sekali mengaku bila dah tertangkap..even polis tu pun ckp..ORANG INDONESIA NI YANG MANA YANG JAHAT2 TU,MEMANG JAHAT BETUL..DIA ORG TAK TAKUT LANGSUNG..TAPI ADA JUGAK YANG BAIK..YANG JAHAT NI YANG MENYUSAHKAN KITA..

last2,dapat idea untuk bagi tau kat dia,nak pergi bomoh nak suruh bomoh tu 'buat' bg org yg curi tu merana(memang x pergi pun sebab x percaya pada bomoh2 ni)

ckp mcm tu sebab org indonesia memang percaya n takut bila sebut pasal bomoh2 ni..and lastly dia mengaku..

sebab tu suspek kes ni x nak mengaku..dia memang degil..saya pasti polis pasti kerjakan da cukup2 untuk dapatkan maklumat tp dia still x nak mengaku..

Anonymous said...

eleh..pengsan-pengsan pulak...pijak kan aje muka dia masa dia pengsan, sure bangun punya. Nak berlembut pun tgk la orgnya...

Anonymous said...

Cucuh je jari dia tu dgn api..tentu terjerit..baru tau dia buat-buat pengsan ke tidak..

Anonymous said...

MESTI SURUH DIA BERAK N SEARCH FOR THE SIM CARD...

veelicious said...

apa2 pun,jgn lupa...dikala happy2 n free2 tu,doakanlah yg terbaik buat keluarga arwah...n sedekahkanla alfatihah kat arwah...

Anonymous said...

Memang Indon kebanyakannya jahat.."diajar" supaya tidak mengaku kesalahan walaupun yg nyata..

Kalau dia x nak mengaku jugak..boleh tak panggil semula Dr Sazali utk hypnotise dan dapatkan maklumat lanjut..

Anonymous said...

Hukuman sula utk yg bersalah...

Amacam, setuju? Kita laksanakan!

Anonymous said...

nyampasss punyer indon, hampeh gaban

Anonymous said...

aku setuju, suruh gajah pijak je perut dia.. confirm jumpe simcard tu

Anonymous said...

Cadangan utk mengurangkan kadar jenayah di Malaysia:

1) Tangkap semua PATI - hanya yg ada permit sah boleh kerja

2)Kumpulkan, pastu campakkan di tengah laut

3)Pandai2lah diorang nak survive. Anyway masa datang sini pun diorang terdedah kepada risiko yg sama i.e. mati lemas, kene makan jerung, etc

pemerhatipbb said...

En jazni, ada 2 cadangan utk tapis komen.
1. lantik moderator dari kenalan, kawan blog en. jazni utk uruskn komen blog.
2. limitkan ruangan komen untuk Google login sahaja.

saya rasa tapisan ni perlu kerana ini blog mengenai pembunuhan bukannya politik murahan atau racist...memang sesiapa pun marah, tapi kita kene igt batasannya sbg manusia normal, tak perlu herdik bangsa lain sedangkan kita ni semua satu keturunan.. keturunan nabi... keturunan Nabi Adam a.s.

Anonymous said...

YA, ALLAH YA TUHAN KU KURNIAKAN LAH KETABAHAN KEPADA IBU BAPA NURIN JAZLIN SETABAH-TABAHNYA, PESERAHLAH...KERANA AKU YANG TAK PERNAH MENGENAL MEREKA CUKUP RASA TERSEKSA DENGAN PERBUATAN IBLIS-IBLIS INI...

NURIN jAZLIN ENGKAU AKAN SENTIASA DI SISI ILAHI...AMIN

Anonymous said...

jangan terlalu emosi. jangan mencaci cerca tidak tentu pasal. kalau dah tentu salah lain cerita.

ShiQim said...

Jahaman betul orang2 ni. Dah takde perasaan. Dah bunuh dengan kejam, maseh lagi carry on their normal routine.

Anonymous said...

agaknya teruk juga saspek2 tu kena bantai ngan polis kat dalam lokap ye.. kalau iye padan muka koo.. yang pompuan indon tu, cari terung yang besar2 lengan tu, kasi ajar sama dia..

marah sangat said...

masa ketua juri karate indon kena pukul, rakyat dia buat mogok kat kedutaan Malaysia di Indonesia, suruh kerajaan mintak maaf and all, sekarang ni kes lagi teruk(penderaan seksual dan pembunuhan kejam terhadap kanak-kanak), if betul minah indon ni terlibat, ramai2lah kita pakat buat mogok depan kedutaan dia pulak, suruh kerajaan dia kutip balik rakyat2 dia yang tak mendatangkan hasil dan mintak maaf kepada kerajaan kerana rakyat dia kebanyakannya membuat kacau di negara ini dan suruh presiden mereka sendiri turun berdepan dengan keluarga Allahyarhamah Nurin Jazlin dan meminta maaf secara terbuka dan disiarkan live di CNN serta memberi pampasan sewajarnya terhadap keluarga mangsa. Sekian Terima Kasih. =)

Anonymous said...

Rasanye Indon ni tukang "jaga" je..entah2 penyangak tu org Malaysia..

Apa2 pun itu tak bermakna PATI yg melambak kat Malaysia ni tak menyumbang kepada jenayah...ragut, rompak, samun,rogol dan macam2 lagi

Yg penting sekarang cari pembunuh Nurin..lepas tu buat operasi besar2an menangkap PATI ni sume...

Menyusahkan org je..

Anonymous said...

sesiapa rasa bahawa ayah Nurin yg melakukan perkara ni kepada anaknya, berjanjilah yg anda akan minta maaf secara peribadi daripada En Jazimin sekiranya terbukti telahan anda silap....

Kalau nak ikut "probability" anda pun mungkin termasuk dalam suspek....

KAWAAFI said...

Salam..

Suspect the parents?? do what? negligence??
First, please read an earlier posts, it had been discussed, explained and rebutted.

Secondly, you talk about solving crime? what do you know? the police had not run out of suspects or desperate for one.

Thirdly, here is Malaysia, medical bill is not a problem. Public Hospital. My wife just came out of hospital for a procedure, it only cost RM 68 for 5 days hospitalization. What medical bill?

Before you write, read. Then think, and be more responsible what you write.

-hamdan-

rina said...

assalamualaikum,

TO ANONYMOUS OCTOBER1,5.14PM & ANONYMOUS,0CTOBER1,5.18PM,

PLS RESPECT THE PARENTS OF ARWAH NURIN! MODERATOR , PLS DONT ALLOW SUCH INSULTS AND ACCUSATIONS TO THE GRIEVING PARENTS!

ARWAH NURIN IS NO MORE HERE BUT SHE'S WITH GOD AND WOULD WEEP AND GRIEF IF IRRESPONSIBLE INDIVIDUALS LIKE BOTH OF YOU ACCUSE HER BELOVED PARENTS.

YOUR THEORY IS IRRESPONSIBLE AND
CAUSING UNDESCRIBLE PAIN TO SOMEONE WHO HAVE LOST LOVED ONES IN A VERY UNACCEPTABLE WAY.

HOW WOULD YOU FEEL IF GOD TWIST ALL THE PREDICAMENT TO YOU?

BY THE WAY, SHOULDN'T OUR KIDS BE RUNNING FREE IN THIS SUPPOSED TO BE SAFE COUNTRY?

THE KIDS OR THE SEX PREDATORS SHLD BE FREELY ROAMING THE NEIGHBOURHOOD?

TO BOTH OF YOU, IF YOU HAVE NOTHING NICE TO SAY, SO DONT SAY AT ALL. WAIT UNTIL INVESTIGATION COMPLETED, OK!

emyana's life said...

selamat tinggal nurin

AL-FATIHAH BUAT adik nurin....
kau pergi diiringi air mata..







namun syurga menanti disana




setiap titik airmata adalah seksa buatsi binatang durjana...




pastinya gelak tawamu yang kekal dihati ayah dan ibu...




meski kau pergi dahulu..kasih ini tak pernah layu..




doa kami iringi perjalananmu agar bahagia bertemuNya disana

Nurin...akan kami ingati sebagai anak kecil yang manis sahaja..








bukan kisah hitammu yang hina..








tenang-tenanglah adik disana..syurga menanti mereka yang teraniaya..








dugaan Dia tak siapa merela..tabahkan hati lepaskan jua.








Untuk si ayah dan ibu..anak kecil itu terlalu disayangiNya..maka redhakan sahaja..



tersembunyi hikmah sebalik lara..doa kalian iringi anaknada..








untuk KAU BINATANG BERTOPENG MANUSIA..tuntutan nafsu melepas akal waras..hukum



ALLAH takkan terlepas..hiduplah kau tanpa belas..doa kami agar semuanya terbalas..






AL-FATIHAH BUAT ADIK NURIN DISANA..MOGA TENANG-TENANG SAHAJA..

bengang said...

Ambik aje durian...sumbatkat *&^% dia